Majú deti odchované na umelom mlieku viac zdravotných problémov ako kojené?
Veľmi by ma to zaujímalo, kedže od narodenia sme bohužial aj dokrmovaný a od 3.mesiaca úplne na UM. Skoro 3 mesiace sme boli na Nutrilone - comfort, ale prešli sme na Babylove. Otázka je stavaná na všetky umelé mlieka, aby to slúžilo väčšej verejnosti 😉
Ďakujem za odpovede
@bubulka722, Ja som nikdy nepovedala, ze si myslim, ze je priroda taka hlupa, tak neviem odkial si to vzala. Skor mam pocit, ze mas druhych za sprostych.
@maca_p, dakujem ti velmi pekne za nazor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja sa nato schvalne este spytam mojho zubara. A tiez sa spytam mojej kolegyni ci bola dojcena a dokedy, neklamem bude mat 30 a nema jediny kaz a ani si nejak zuby neumyva. A nejdem tu robit vojnu medzi UM a MM, ako mi tu uz niekto naznacuje. Dakujem ozaj za nazor.
@katka1981 k tomu kazu 🙂 http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
a k tomu ako dlho dojcia cicavce ( alebo take nieco si sa pytala 🙂 ) http://www.kathydettwyler.org/detwean.html Je to len v anglictine ale proste ked sa to prerata na hmotnost a dlzku zivota tak nieco medzi 2.5-7 rokmi. ( ohladom clanku- uz mi raz bolo vytknute ze je z roku 1997 ale nemyslim ze to nieco meni na veci 😅 )
@katka1981 neviem tiez, ci to ma alebo nema z MM, iba hovorim, ak to ma z mm, tak by som vymenila rok dojcenia za zdravy chrup. ja na UM mam vsetky poopravovane, ale v detstve si nespominam, ze by sa mi nasi nejako extra venovali. mam za sebou aj niekolko resekcii zbunych korenov. starsi dojceny 1 rok ma tip top chrup a mladsi dojceny 2 roky otrasny. zacalo sa to prejavovat v roku. celkovo odmietal prisun tuhej stravy do roka, potom dalsi pol rok minimum. na 80% bol dojceny.
cize naozaj neviem.
laktacne uvadzaju nejaky brazilsky vyskum, ze mm a nocne dojcenie nema vplyv na kazivost, ja si vsak myslim, ze to moze byt spustacom. predsa je to sladsia tekutina a ked som dojcila 7-8 x denne + 1-2-3x v noci, nesla som umyvat chrup. tvrdia, ze bradavka je az za zubami, ale predsa sa to v ustach miesa so slinami. ale zas na druhej strane obstoji ako argument proti nekazivosti fakt, ze by vsetky dojcene deti museli mat chrup na cimpr-campr 😉 a to ani zdaleka nemaju.
Keď čítam niektoré príspevky je mi až.....až....Tu sa kritizuje dojčenie....dojčenie, ktoré je prirodzené. Tak to príroda chcela. Keď som otehotnela vôbec som neuvažovala o tom či budem môcť, jednoducho som chcela. Ani som si o dojčení nič nezisťovala, telo predsa vie čo má robiť aby dieťatko prežilo. Aj som sa natrápila, poplakala, ale dojčila. Keď čítam ako mamička stratila mliečko, bože....mlieko sa stratí len ak žena prežije nejaký emocionálny šok, pripadne zle prikladá dieťa a to vôbec nepije a tvorba sa zníži.....pre mňa sú to len výhovorky a výhovorky. Ako tu jedna písala, veď treba aj doma niečo urobiť...a čo? Som s deťmi sama, manžel je stále v práci, kým som dojčila dcérku, syn sedel pri mne, nemal mi kto pomôcť, jednoducho sa to dá ak sa chce.....Hnevajte sa ako chcete, dnes je trend, nedojčiť, je to obmedzovanie....Ja som to nepocítila. Nikto v mojom okolí nedojčil, a na mňa všetci pozerali ako na trafenú....dojčiť tak dlho? a načo? (syn 18 mes. dcérka doteraz 15 mes.) syn vstával aj 10x za noc....a čo? Nato som tu pre neho. Porovnávať ktoré je chorľavejšie nemá ani hlavu ani pätu. Žiadne umelé mlieko sa mamičkinmu mliečku nevyrovná, veď nie nadarmo sa tomu hovorí umelé.
@maca_p Zubný kaz je chronické infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje streptococcus mutans. Materské mlieko zabránilo tomu aby to bolo ešte horšie. http://www.naturprodukt.sk/?clanky&sprava=staro...
@marylis, niekde sa inteligencia nezaprie, nebudem dalej pisat, nebudem sa znizovat na niekoho uroven. Kolko sa popisalo o refluxe a ked sa ma mamicka spytal, rada som poradila. Neviem naco by som si ja studovala ake je MM genialne, ked som bola nestastna, ze som musela prestat kojit. To akoby si nezamestnany isiel vyberat mega vilu, na ktoru mat nikdy nebude. Skoda reci, sebavedomie jak mraky. Len inteligentny clovek sa nad nikym nepovysuje.
@zuzi0110 dobry j ten koniec, ze chrup je vizitkou rodica. neviem si realne predstavit cistenie ust a zubov viac ko 8x pocas 24 hodin...
ale pripustam, niektore matky to urcite dokazu. ja nie, zvlast ked mam este jedno dieta a muza na smenach. uz takto som starsieho odsuvala a venovaa sa mladsiemu...
cize preco ma jeden zdravy chrup a druhy pokazny chrup? ak je to dedicne, tak obaja by mali mat zly chrup...
@katka1981 materske mlieko ma antibakteriálne účinky. Je to vlastne obraz tvojho imunitného systému. Ja som sa snažila prechádzať choroby bez liekov aby moja imunita pracovala a mala som protilátky pre malú. Môžeš ho striekať do oka, nosa a na rany len nesmieš čakať že to má tak rýchly ozdravný nástup ako nejaký agresívny liek s kopou vedľajších účinkov. http://zena.atlas.sk/materske-mlieko-na-zapal-e...
@maca_p no práve, nie je to dedičné. Je to infekcia. Predpokladám že ani nevieš kedy a ako to mohol chytiť. tie potvorky sú hnusne zákerné a neviditeľné. Vizitkou asi mysleli extremne neosetrovany chrup. Predpokladám že ty k zubarovi chodíš a sa snažíš. Je skoro nemožné sa tomu vyhnúť. Ale išlo o to aby si vedela že si nemáš čo vyčítať. Robila si dobre keď si kojila. Tým si mu aspoň trochu pomohla v boji proti tým potvorám 😉
nechcem zase povedať, že dedičnosť nemá žiaden vplyv, určite v mnohých prípadoch má (viem z vlastnej skúsenosti), ale niekedy sa preceňuje a tá symbolická "kuchárska kniha" (nielen ona) podceňuje...
@katka1981 Napísala som realitu, tak neviem prečo si myslíš, že niekto rýpe. Príroda nie je hlúpa! Nikoho, ani teba nemám za sprostú. Žiadnu z prispievateliek nepoznám osobne, takže posudzovať niekoho na základe toho čo nakliká do nejakej diskusie je viac ako zvrátené. Ty si ma už ale zaškatuľkovala, takže ďakujem!
@jaron tak tak. a hlavne nevieme presne určiť odkiaľ a pokiaľ má na jedinca vplyv genetika a kde sa začína stratégia životosprávy a hlúpych náhod ktoré sa v živote dejú. A keďže z toho všetkého sa dá trochu ovplyvniť iba stratégia životosprávy tak treba využiť situáciu a byť krok pred genetikou a náhodami.
aspoň percentuálne podľa WHO je to zhruba takto:
- lekári do 10 %
- prostredie do 20 %
- dedičnosť do 20 %
- životný štýl 50 až 70 %
a presne ako píšeš, najviac môžeme ovplyvniť to posledné (čiastočne i výber lekára a prostredia, čo však niekedy môže záležať aj od dostatku financií, nie každý sa napr. môže presťahovať podľa svojich snov)
@zuzi0110 a to ešte stojí za to si pozrieť napr. toto, už som sem dával ten odkaz, je to len asi 3 min. a dá sa nastaviť aj slovenčina:
http://www.ted.com/talks/dean_ornish_says_your_...
"Vaše gény nie sú vaším osudom"
a to nie je jediný výskum na túto tému
@bubulka722, nechcela som sa ta dotknut prepac. A neskatulkujem nikoho, ver mi. Ja som spokojna s tym ako sa veci maju, nemam potrebu nikoho ani kritizovat ani nic.
@jaron pozrela som si to. Je to logické. Naša genetika je ako mínové pole. Môžme na mínu skočiť ale môžme aj opatrne nastupovať aby nevybuchla. Prevencia v životospráve slúži ako opatrné nastupovanie prípadne ako utlmenie výbuchu. Ja tiež rada študujem výskumy zo zahraničia keďže je tam toho viac a človek má širší záber pri získavaní dôležitých informácii. 😀
najzdravsie je ak dieta dostava materske mlieko kedykolvek kdekolvek na poziadanie, nie je nic zdravsie, nie je nic krajsie, je to to najlepsie, co matka moze pre svoje dieta urobit az do prirodzeneho odstavenia dietata, vsetky umele mlieka su "uzasny" biznis nasej spolocnosti, ale priroda vie najlepsie, co je najlepsie, nie je hlupa, ze zariadila toto tak ako zariadila, to len my ludia sme hlupi, ze ideme proti prirodzenosti, proti sami sebe, tomu, co nam je najprirodzenejsie. A kedze tento tyzden je Svetovy tyzden dojcenia : http://najmama.aktuality.sk/clanok/233284/divok...
@lulistek mam dceru ktoru som kojila do 8 mesiacov a zaroven dokrmovala. je zdrava ako repa. klop klop. syn bude mat 2 roky. este stale ho dojcim. nikdy sme nedokrmovali a ma atopicky ekzem. kojenie je pre mna aj nieco ine ako potrava. je to puto medzi nim a mnou. nemenila by som to. ale zazrak sa od toho ocakavat neda.
@katka1981 Inak ja tomuto nerozumiem, ked sa niekto snazil dojcit a nedarilo sa tak preco ma vycitky? Ja som napriklad po cisarskom mala mlieko az na piaty den. Tak som proste prikrmovala ale zaroven som vyhladala laktacnu pomoc a podarilo sa mi do dvoch tyzdnov cisto dojcit. Ale nikdy som si nevycitala , ze nenecham svoje dieta hladovat alebo co 😅

@malinkaaninka jj a každá nekojaca povie kojacej ,že jej udrelo mlieko do hlavy..atd,atd
táto téma nevyrieši absolutne nič 🙂