icon

Majú deti odchované na umelom mlieku viac zdravotných problémov ako kojené?

lulistek
29. júl 2013

Veľmi by ma to zaujímalo, kedže od narodenia sme bohužial aj dokrmovaný a od 3.mesiaca úplne na UM. Skoro 3 mesiace sme boli na Nutrilone - comfort, ale prešli sme na Babylove. Otázka je stavaná na všetky umelé mlieka, aby to slúžilo väčšej verejnosti 😉
Ďakujem za odpovede

comika
6. aug 2013

moj syn bol od 10 dna na umelom mlieku. teraz ma 6 rokov a okrem ovcich kiahni nebol chory. dokonca ani zo skolky "nenosil domov " sopliky a pod. trosku mi vadilo to, ze nakrmit ho mohol hocikto, ze nebol odkazany iba na mna ☹ , ale co sa tyka puta a lasky, tak to som bola a som osoba na prvom mieste pre neho.

crystal333
6. aug 2013

@zuzkat1 Ja napr. mam skusenost, ze moj maly sice kratko bol dojceny,potom um,teraz ma 2,6r, ale mozno iba raz sme potrebovali atb,aj to pred 2m., nakolko jedna znama ma tiez dieta v jeho veku, kojena bola do 1roka ale to dieta je vecne chore,kedykolvek jej vyskoci teplota, plus pobyty v nemocnici,alebo nejaka infekcia... Ja tiez som ako dieta nebola kojena,ale nemam ziadne zdravotne problemy, teda nikdy som viac nebola chora ako iní. Tazko povedat, cim to je ako to je.... Ci prave tym ci sme boli kojeny alebo nie , ale ked zena moze kojit tak urcite by nemala prechadzat na um, ale ked raz nemoze pre nejaky vazny dovod, tak um este neznamena ze bude mat chore dieta,tak som to myslela s tym mojim nazorom 🙂

sonice
6. aug 2013

@crystal333 presne tak a napriek tomu prispievaš sama úplne niečo iné,.. a okrem toho nemáš pravdu v druhej časti svojho príspevku,... a to až tak veľmi nemáš pravdu, že sa Tvoj názor nedá ani akceptovať,...

Ani sa o tom vôbec nebavme,.. lebo to je tak isté, ako je slnko nado mnou,.. na to netreba žiadnu debatu, že žiadne UM sa nemôže rovnať MM 😵

lenulka34
6. aug 2013

@nicearty fuuu to su slova do bitky! Ja som kojila asi dva tyzdne a ozaj nemienim nikomu vysvetlovat preco, ale, ze by ma moj syn nelubil alebo ja jeho? Nie je to vidno, ak neveris prid sa na nas niekedy pozriet aki sme stastni🙂 PS. On inak lubi aj tu umelu flasu aj aj to umele mlieko v nej, pretoze ho pije dodnes🙂

crystal333
6. aug 2013

toto je asi debata do bitky podla vsetkeho 😀 Ma napadla taka otazka teraz, ked sa tak vsetci pekne natahujeme, ze ci kazda zena ma rovnako kvalitne mm??? 😀

sonice
6. aug 2013

@crystal333 má mlieko presne prispôsobené pre svoje dieťa,... čiže každá troška iné,.. aj to je obecne známe z výskumov laktačnej banky,...

narozdiel od UM, ktoré je len univerzálne,..

crystal333
6. aug 2013

noo tak kazdy organizmus pracuje inak,samozrejme ze to mnozstvo sa prisposobuje tomu dietatu, ale skladba toho mlieka?? Zas jednu vec nechapem,zena ktora napriklad vela neje,alebo pcha do seba same sladkosti ,uz aj take som pocula ako moze mat vyzivovo kvalitne mlieko???

zuzkat1
6. aug 2013

@crystal333 hej ak nema inu moznost tak ok.
No ja som dojcena bola a dokopy nic mi nie je. Muz dojceny nebol a stale je chory. Treba si vsimnut aj vzorku diskutujucich.je nas tu 5 a pol.statistiky vychadzaju z ovela vacsieho mnozstva.
Ad.jedlo dojciacej matky.v mlieku je vsetko prisposobene veku a potrebam dietata. Ak sa matka nestravuje zdravo,skodi najma sebe,lebo priroda uprednostnuje dieta a teda obera o ziviny matkin organizmus. Ja sa priznam ze sa nestravujem idealne,a teraz mi robili komplexny krvny obraz a mam vynikajuce vysledky.

didulienka11
6. aug 2013

Osobne si myslim, ze sa tu este dost nevenovalo aj marketingovemu masirovaniu firiem ako je Nutrilon a pod. Tie reklamy, ked vidim, tak mam dost. Treba si uvedomit ze chemicky proces, ktorym sa mlieko dostane do susenej a trvanlivej podoby je sam o sebe uz dost zly. Potom vsetky tie umele prisady (vitaminy, calcium, atd.) a ecka co tam musia byt :( To v reklame nepovedia. Ako to tu uz odznelo - je to cisty biznis. Hlavne to tlacenie UM detom do troch rokov a dlhsie. Uplne zbytocne. Ide iba o peniazky. Treba si uvedomit, ze reklamy sa nam snazia predaj aj taku Kinder cokoladu ako nieco super vhodne pre nase deti, lebo ved tam je mlieko, no nie? Uplne zavadzanie! Stale to je nezdrava skladkost plna cukrov a inych skodlivin pre deti. To iste plati pre vyzivu Hipp. Tvrdia, ze to je uplne bio. NEVERIM! Mame doma bio mrkvu dopestovanu a ked som ju spravila malemu pomixovanu, tak teda chut a hlavne farba takej mrvky je diametralne ina ako v Hippke! Ked sa vam dieta zaspini mrkvou z Hippky tak ma oranzove usta este hodinu a o vyprani z oblecenia ani nehovorim 🙂 Z mrkvy doma vypestovanej a pomixovanej to tak teda nevyzera...Takze ja sa zastavam stale iba jedneho: ak sa da, treba sa drzat prirody. Ci uz pri domacom vareni alebo kojeni. Samozrejme niekedy to nie je mozne ale co ma triafa slak je, ked pocujem, ze sa nekoji (aj ked mlieko je), lebo to nevyhovuje mamickinmu zivotu, alebo ze sa nechce doma varit, tak radsej sa budu kupovat vyzivy...toto jedine nechapem :(

sisaka
6. aug 2013

@crystal333 bud si prejdi par stran do zadu, kde som pisala, ako strava matky ovplyvnuje kvalitu mlieka alebo si to daj do google (v anglictine prosim), budes zasnut aka je priroda (Boh ...) vymakana

katka1981
6. aug 2013

Baby pobite sa, este sa pridam zas ja 🙂 Moja bola od 9 tyzd. na UM, nie z rozmaru a mesiace spavala s nami alebo na nas a stale je obrovsky maznac a kolkokrat cez den zaspava na mne alebo muzovi, namiesto cecku v puse, spala tak ze ma drzala za ruku. Ja som tak spavala s mojou babickou, drzala ma za ruku. Zomrela, ked som mala 6 rokov, ked si na nu spomeniem, vzdy mi vybehnu slzy, ako som ju milovala, nikdy ma nekojila. Takze nesuhlasim s tym, ze kojene deti maju vacsie putu. Je to o tom kto ako dietatu prejavuje lasku a ako mu ju dava. Poznam ludi co boli kojeni 3 roky, ale nevedia rozdavat city, lebo to doma nepoznali. Napr. ja som bola kojena 3 mesiace, rovnako ako moj manzel a vieme rozdavat city a mala je rovnaka. Pride k nam navsteva a mala je zavesena na mne alebo manzelovi, tuli sa a doslova dava najavo aky mame vztah. Hadky, ze tie a tie deti dostavaju viac ako len flasku, alebo, ze dojcene su zdravsie, alebo naopak, ze UM je lepsie, je to smiesne. Presne ako bolo pisane imunita vo velkej miere zavisi od genetiky. Tak isto niekto si mysli, ze cim viac dieta zje, tym bude vyssie, tiez je to o genetike. Ale je to fajn, ze su temy, kde sa zarucene najdu dotahovacky a skvele, ze sa vzdy objavia prehnane povedane osoby, kt. by sa za svoj nazor umlatili. Taktiez ak mi niekto povie, ze kto cumle dudel, zarucene bude mat krive zuby, nema pravdu. Poznam ludi co dudlali 14 rokov dokonca do 16.rokov a maju zuby rovne a strojcek nenosili. Kto mohol kojit, nech sa tesi a kto nemohol, nech sa netrapi. Rovnako je dobra matka ta co kojila, i ta co davala UM, lebo milujeme deti rovnako a su pre nas vsetkym.

zuzkat1
6. aug 2013

@katka1981 dudlali cumel do 14rokov? 😲

monidlo
6. aug 2013

@katka1981 tento komentar je nejkrasnejsi,souhlasim s vami 🙂

katka1981
6. aug 2013

@zuzkat1, a jedna kocka minimalne do 16 a ma krasne zuby a skoncila VS. Ale netusim, ci bola kojena alebo nebola a je jedinacik. Ale tak cumel je podla mna mensie zlo ako cigarety, su deti, ktore fajcia od 10 rokov, dokonca sa najdu aj mladsie. To je zivot, to nevymyslis 🙂

zuzkat1
7. aug 2013

@katka1981 ja poznam len dievca kt.dudle v prvom rocniku.a uz to sa mi zdalo velmi ze nie na mieste.ale 14rokov ci az 16 rokov to je uplne cez...Ved to uz maju baby frajerov. Je to divne.

macamac
7. aug 2013

panečku, presne, ako som si myslela
zas sa to tu otočí len a len okolo témy dojčenie vs nedojčenie a samozrejme zase z toho vychádzajú nedojčené deti ako chúdence citoví mrzáci 😒 lebo samozrejme podľa odborníkov na MK nemajú tak silne vyvinuté puto k matke, ako dojčené 😖

kks, baby, kto vám dáva právo takto súdiť maminy a ich deti, ktoré nedojčili?
to čo je zas za fenomén doby?
to fakt si dojčiace maminy na tak jednoduchej a prirodzenej veci, ako dojčenie, postavili svoje sebavedomie? a sú spokojné, že dieťaťu dávajú to NAJVIAC??????
kedy už pochopíte,že to NAJVIAC, čo môžem dieťaťu dať, je LÁSKA????

smutné 😒
ale hlavne riadne odveci 😖

sonice
7. aug 2013

@macamac ale veď si to prečítaj riadne,... tu niektoré maminy presviedčajú svet, že UM sa vyrovná MM,.. 😕

Ja som nikde nevidela vetu, že nedojčené deti sú citoví mrzáci,.. to je prekrútené.

Mne príde smutné, že tu táto diskuzia vôbec je,... to je ako diskutovať, či je lepšie umelé srdce alebo vlastné zdravé.

Čiže máš pravdu, je to tu úplne od veci 😉

macamac
7. aug 2013

@sonice ale tak ja som čítala riadne 😉
jasné,že som to nadniesla, lebo tu na MK mi to z tých rečí tak nejak vychádza,keď sa tu dokola píše,že LEN dojčené deti si vytvoria lepšiu citovú väzbu na matku 😖 čo sa mi zdá vzhľadom na nedojčené deti toto o nich písať dosť nefér 😒

a jasné
téma ne/dojčenie je celá odveci
už len z toho dôvodu,že sú tu aj nedojčiace maminy, ktoré napr. z vážnych zdravotných dôvodov nemohli dojčiť (napr. kuk do témy depresia, kde niektorým takýmto maminám musela byť zastavená laktácia ...a kopec iných), tak už len voči takýmto maminám je to nefér...súdiť, ak nevieme, čo za tým je

a tie, čo nechceli a mohli...nuž je to každého osobná vec a každého život, neviem,prečo by sme sa mali starať do tak výsostne intímnej záležitosti každej matky

nech si každý žije,ako vie a ako to cíti najlepšie

a jasné,že MM sa nedá porovnávať s UM 😉

sonice
7. aug 2013

@macamac pod toto sa môžem podpísať 🙂

presne na toto UM slúži, pre takéto maminy! 🙂

nutrilon_lucia
7. aug 2013

Mile mamičky. Dakujeme, ze ste sa nami podelili o vase osobne skusenosti. 🙂

aliza
7. aug 2013

@macamac jednoducho a pravdivo 😉. Keby sa kazdy staral len o seba, tak tento fenomen ne/dojcenia nikdy nevznikne....tak ako ho nepoznam tu v UK. V zivote sa ma nikto nepytal, ci dojcim, nedojcim, ani ja som sa to nikoho nepytala a ked som videla u kamosiek babo s flasou, v zivote ma nenapadlo sa ich spytat, preco nedojcia. Takisto mam dobru kamaratku, ktora z vlastnej vole nedojcila ani jedno dieta, vraj dojcenie nie je pre nu....a neslo jej ani o prsia, ci pohodlnost...proste nemala k dojceniu vztah a v zivote ma nenapadlo ju za to odsudzovat a rozoberat, ci jej dovody su spravne alebo nie. Zi a nechaj zit 😉.

aliza
7. aug 2013

@sonice tak citaj pozorne, jedna prispievatelka tu napisala, ze puto nie je mozne, ak matka strci umelu flasu dietatu

aliza
7. aug 2013

@macamac a k tvojmu prvemu dnesnemu prispevku...super napisane! presne tak, postavene sebavedomie na dojceni....dojcenie ako zaruka zdravia, lasky, zdraveho citoveho vyvinu, dobrej vychovy, proste zaruka vsetkeho a liek na vsetko a pritom jedine, na com zalezi, je precitovanie bezpodmienecnej lasky celkovo, aj mimo dojcenia . Aj z flase sa da krmit s laskou, ked uz sme pri tom 😎 . Nechapem, ako to, ze dieta drzi prsnik v puse, moze zarucit stastny a vyrovnany zivot, puto a pod. Najma ak vela matiek pri dojceni telefonuje, surfuje po nete, pozera telku a pod. Tiez nechapem, kde sa v nas ten fanatizmus zobral, asi je to tou 3- rocnou materskou, kde zeny trpia, ze nie su financnym prinosom, tak si vytvorili prinos iny....jedinecny, nenahraditelny. Ja v ziadnom pripade nespochybnujem MM, je jedinecne a nenahraditelne...to bez debaty, ale sama som zazila situaciu, ze jedno dieta som dojcila a druhe som nemohla a nevidim medzi nimi ziaden rozdiel, puto je uplne rovnako silne lebo ich oboch sialene lubim. Tazke naozaj, je to obrovska trufalost vynasat sudy o tom, koho dieta ma ake puto s matkou len na zaklade krmenia 😠 .

crystal333
7. aug 2013

@aliza konecne zena s rozumnym nazorom, co sa tyka dojcenia a nedojcenia 🙂

crystal333
7. aug 2013

asi 80 percent prispevkou co su tu,pratria k teme co je lepsie ci um alebo mm.... Tato diskusia je o tom ci dieta krmene po um bude nachylnejsie na choroby,a bodka za touto temou. Neviem preco tu idu zeny ktore kojili preukazat ,za kazdu cenu ze dieta na um musi byt automaticky viac chore,je toto normalne????? Ked je tu veeeela zien co davali um, a ich deti su po zdravotnej stranke ok?

veronika164
7. aug 2013

Ťažko povedať, aj ja som dokrmovala synka od 4.mesiaca jeden mesiac umelým mliekom (začali sme Nutrilonom, to bola katastrofa, vymenili sme za Bebu... aj tú sme prestali, dávame prírodné kozie mlieko - domáce). Čo sa týka Nutrilonu, takú "sračku" viac dieťaťu nedám, sorry, dievčatá, za ten výraz... my sme si ním spustili kopu zdravotných problémov, z ktorých sme sa lízali rok a pol. Počnúc kolikou, pokračujúc atopickým ekzémom atď....verím tomu, že nie je za to zodpovedné len mlieko, tých faktorov je viac, preto je trúfalé hádzať to len na mlieko, ale komu záleží na zdraví svojho dieťaťa, číta zloženie a zaujíma sa. Preto keď vidím tie nádherné reklamy na Nutrilon, ide ma rozhodiť, nečudujte sa, dámy, ak vašim deťom napr. opúchajú očká, nemá prebytok tekutín, iba jeho obličky prestávajú fungovať... a to je dosť veľká katastrofa. Môj skromný názor?... "Nutrilon fandí mamičkám"?!!! no jasné, hlavne, keď naletia na peknú reklamu! Niečím to dieťatko treba predsa nakŕmiť, ale prečo čistou chémiou?!

veronika164
7. aug 2013

@crystal333 pravda, tiež by som nepovedala jednoznačne, že automaticky dieťatko, ktoré malo UM má byť viac choré...to nie, my sme malého tiež boli nútení kŕmiť náhradou od 4. mesiaca...naproti tomu sesterka kojila dcérku do jej dvoch rokov... Aj môj drobec býval často chorý, aj to dievčatko na materskom mlieku je na tom imunitne oveľa horšie. Môj drobec sa narodil predčasne, operačne a to dievčatko prirodzeným pôrodom poriadne donosené... Tých faktorov, čo ovplyvňujú imunitu, je neskutočne veľa... ale pre mňa osobne z toho vyplýva, ak nebudem môcť dojčiť svoje ďalšie dieťa, nič sa nedeje, tak mu dám niečo iné 🙂

sonice
7. aug 2013

@aliza to je hovadina,... ale takých hovadin tu odznelo naozaj veľa

sonice
7. aug 2013

@aliza to je práve na tej Tvojej kámoške špatne,... ona sa rozhodla že nechce,.. ALe to je len jedna polka osôb, ktoré sa na dojčení podieľajú. Môžme tu zasa špekulovať, ale JA som na 100% presvedčená, že keby si mohlo vyberať dieťa, tak jeho voľba bude na 100% jasná a to: MAMINKA A JEJ MLIEČKO!

V tomto je ta chyba,.. to je rozhodovanie o nás bez nás - o bábu bez bába.

Keby že nemá prsník, pretože jej ho odrezali po rakovine,... tak je to na úplne inom leveli, ale ta kámoška je sebec.

Inakšie UK sa tu radšej nerozkrikuj (v dobrom),.... žije tam moja švagriná 10 rokov. Povedala, že také rodinné vzťahy aké sú v UK, že to nezažila. Rodičia s deťmi sa navštevujú raz do roka. Na Vianoce sa nevidia,... MAjú spolu minimálny kontakt (iste budú aj vynímky, ale toto je vraj bežné),... takže tam je to miestny folklór, z nášho pohľadu nepochopiteľné. 😉

sonice
7. aug 2013

@veronika164 ja som takisto dostala atopický exém po Feminaru,.. mala som problémy 12 rokov,... a v podstate doteraz - astma, a exemy sa mi doteraz vyhodia, staci kus oslabeny organismus a je to,..