Majú deti odchované na umelom mlieku viac zdravotných problémov ako kojené?
Veľmi by ma to zaujímalo, kedže od narodenia sme bohužial aj dokrmovaný a od 3.mesiaca úplne na UM. Skoro 3 mesiace sme boli na Nutrilone - comfort, ale prešli sme na Babylove. Otázka je stavaná na všetky umelé mlieka, aby to slúžilo väčšej verejnosti 😉
Ďakujem za odpovede
@bubulka722 ked mala 2 roky a 8mes.tak to bolo tak 5x za den a 5x v noci. Teraz 3x za den a v noci ked sa zobudi.
@zuzkat1, preco mas pocit, ze UM pesadzuje myslienku, ze UM je top? Fakt ma to zaujima. Ja som malej zarabala roky Nutrilon a na krabici zas bol napis ako na cigaretach ze cigarety sposobuju rakovinu, nieco take, nefajcim, necitam to teda casto. Proste na krabici bolo napisane, ze najlepsie je aj tak MM. A ako mamicka, ktora kojit nemohla, som sa zas mohla citit akoby som robila nieco zle. Je to podla mna cisto vec pohladu. Naozaj si kazdy normalny zrata, co je vyhodnejsie. Ved to UM stoji strasne prachy, zabity cas, sterilazovat denne 10 flasiek atd.... Ale je pravda, clovek nie vzdy pochopi zmyslanie primitiva. Ale pre tych su tie reklamy dobra vec, aspon vedia, ze babatko potrebuje mlieko a nie vino napriklad.
ja si myslim ze nie , je to individualne.. Maly bol na umelom mlieko .Ma 6 rokov a antibiotika bral raz v zivote.. nedavam mu ani ziadne umele vitaminy.. 🙂
@katka1981 mne osobne sa zdalo podavanie UM rychlejsie a praktickejsie. hovorim zo svojej osobnej skusenosti. ako aupairka som sa starala o chlapceka, ktoremu som rano zarobila 5-6 flias france laite ci ako sa to vola a dala do chladnicky. ked bolo treba podavat, tak som jednoducho vytiahla flasu chladeneho mlieka a dala dietatu vypit. takto to mala zauzivane teraz poviete blazniva americanka, ze mlieko rovno z chladnicky.... dieta za cely rok nebolo vobec chore, ani len obycajna angina zo studeneho mlieka....
pricom pri dojceni fyzicky musis lezat pri dietati. nemozes si odlozit prs. druhe dieta pobehuje po byte, pripadne ma odtahovalo, robilo babätku zle, vyzadovalo pozornost. neratam neprespane noci, zatial co dobre vychovany flaskac preduchal celu noc. 😉 moje mladsie dieta si vyzadovalo strasne vela krat denne MM, bol velmi zly jedak. do roka iba mm. potom po troske a az v 2 rokoch som zo zdr. dovodov ukoncila dojcenie a apotom sa akotak rozjedol.
@zuzkat1, my nemame TV odkedy je digitalne vysielanie, a reklamy som hned vypinala, naco si dvyhat tlak. Takze tuto reklamu nepoznam. A ano, je to mylny nazor a vela ludi si mysli, ze 6 mesiacov je presne ta doba kedy treba a potom uz nie. Ale kto chce, informacie si najde, to nie je navine reklama. Marketing nema cloveku dodavat vedomosti, ma iba podporit predaj. Ja som raz v casopise videla reklamu na spiralu. Kocka mala neskutocne mihalnice akoze z nej. Tak som si tu novinku kupila a po vyskusani, som ju hodila do kosa. Bola to ozaj dobra znacka, ale vtedy som ju pochovala. A kamarat sa smial, ze ved pocitac urobi pekne mihalnice. Hm, vtedy som este nechapala. Biznis je biznis. Ale ty sa tym netrap, to mi pripomina jednu situaciu, ked sme sa lucili a kamoska mi s cinickym usmevom povie, ze jej 1,5 rocny syncek si da na veceru klobasku, ze to by som ja mojej dcere nedala. Co ti k tomu poviem. Ale bola velmi hrda, ze kojila kym sa maly v 8 mes. neodstavil. Nuz niekomu bolo dopriate kojit, ale na rozum uz nevyslo 🙂 Takze pre taketo pripady, ci by bola reklama, alebo nie, zbytocne vzruso.
@maca_p, kolkokrat sa ti v noci budil ten chlapcek co pil UM? Lebo moja pila v noci UM kazde 2,5 hodiny a poviem ti, ze sme boli dobre rozbiti s muzom a dlho. A ked uz v noci nejedavala, plakala pre zuby, nocne mory..... Mna sice kojenie strasne bolelo, ale ovela viac ma bolelo, ked som posledny raz kojila tak ako mi radila laktacna, ja som malu nedala odgrgnut a vdaka tomu mi spala od 22.30 do 6.30, co som nikdy predtym nezazila. A fakt ked som jej isla dat flasku, som sa citila priserne. Hovorila som, ze teraz jej uz moze dat papat hocikto, aj bezdomovec. Ale pravda je, ze ja som mala v prdeli stitnu zlazu a vtedy je psychika uplne v keli. Ale kojenie v parku (v aute) bolo stokrat lepsie ako tahat flasku atd. Zas moja skusenost.
@katka1981 tohto chlapceka som mala iba cez den.
moj starsi sa odstavil v roku ked som zacala chodit do prace, tak som mu davala bebu HA a tak si zvykol okamzite, ze sa v noci vobec nebudil. o 19.30 dostal 250 ml a videla som ho az rano o 7.30. prichodom mladsieho, ako som spominala vyzadovanie pozornosti, zacal s nami spavat v posteli.
mladsi ako som ho odstavila v 2 rokoch mal tendencie sa budit, ale teraz väcsinou tiez prespi bez napoja, prip. ked mu chybam, tak si prelezie sem na gauc. potom ho odnesiem ako kabelku a spime vsetci 3ja spolu
@maca_p, neviem, ale u nas ajked nebola kojena, budila sa do 3 rokov. A nebudila sa na jedenie. Je to o separacnej uzkosti a ta moze trvat aj do 5 rokov. Alebo ked detom idu zubky, cokolvek proste potrebuju mamu. Najdu sa aj kojene deti, kt. prichodom z porodnice prespia celu noc. Kamarat mal taku dceru, ozaj medzi detmi su obrovske rozdiely. Ale UM ma jednu vyhodu, resp. krmenie z flase. Vidis kolko dieta vypilo, ked dieta pije z prsa, nevies kolko vypilo, pokial ho nevazis, alebo si mamicka neodsaje a nepoda z flasky. Tiez kojenie a kojenie je rozdiel. Jedna mamicka bojuje, a druha si kojenie uziva bez problemov a bolesti. Letim do postele, dobru noc prajem/
neviem ja som kojila/polokojila 5 mesiacov len a deti mam tak zdrave ze ani raz neboli na antibiotikach.... kamoska kojila naplno rok a jej maly je stale na antibiotikach.. hm tak neviem..
@zuzkat1 ako o ničom?! Mlieko je fyziologická tekutina ako krv, kde sú hraničné hodnoty od do!!! Mlieko nikdy nemôže byť o ničom, stále má výživnú hodnotu (a to ani neberiem do úvahy protilátok, atď.) Tie matky, čo Ti tvrdili, že majú mlieko o o ničom si dali spraviť rozbor, či ako? Samozrejme v tomto vedu LEN MLIEKO nestačí a treba dávať aj inú stravu, to stále je to dôležitá zložka stravy dojčaťa!
A aká žena už môže mať kvalitnejšie mlieko, ako žena v Európe v 21. storočí, ktorá má tak kvalitnú stravu ako ľudstvo nemalo vo svojej histórii (mienené množstvo, bohatstvo, druhy,.. nie srajdy, čo v niektorých sú).
CHápem, že UM v súčasnej dobre dokáže normálny vývoj pre bábo, keď ho chceš (alebo musíš) bábu dávať, tak dávaj, do toho mi nič nie je - ALE netvrď tu bludy, že MM po roku je o ničom. 🙄
@bronia13 ja neviem, škodovka mojho uja 120 jazdila 30 rokov spoľahlivo, my sme mali v mojom detstve takú istú - stále rozbitá. Ten istý benzín, tie isté cesty,.. A čo akože?! Nič.
MOžnokeby kamoška dojčila ešte Ďalšie dva roky, ako treba, takby deti problémy nemali,možno opačne, lebo ku tomu majú jednoducho sklony.
Nie všetko je iba výživa, sú tu aj podmienky v ktorých dieťa vyrastá, ktoré na neho vplývajú, napr. rodinné vzťahy.
Mňa mama dojčila 3 mesiace, potom mi nasadila UM, do týždňa som bola kompletne vyhádzaná a atopické exzémy až do 12 rokov. :( Nikdy nemôžeš vedieť ako daný organizmus zareaguje. ANi tie stroje len nereagujú rovnako, nie to živý organismus 🙂
@sonice Aj nam pediatricka povedala, ze viac ako rok neodporuca kojit, pretoze tie vitaminy, co obsahuje, dokaze dieta ziskat aj zo stravy. Aj rok kojenia je pre zensky organizmus velka zataz, ktora moze zanechat dosledky! (to som teraz citovala nasu pediatricku!) A k tej kvalitnej strave 21.storocia :D :D :D Nemaj mi za zle, ale ak nekupujes BIO potraviny alebo ak nemas vlastnu zahradku,ci farmu, tak v normalnom obchode zdrave potraviny nenajdes. Ak by si sa tomu trosku rozumela, tak vies, ze v minulosti sa do potravin nepridavali Ecka zdraviu skodlive. Precitaj si aspon obcas zlozenie hociktorej potraviny v obchode a neviem, ci budes mat nazor, ze zena v 21.storoci v Europe je to najlepsie. Ale zase suhlasim, ze MM je urcite to najprirodzenejsie, co moze dieta jest. Ale odtial potial 😉
@bubulka722 Zalezi na strave matky a na zivotnom style. Na mm plne zivin, vitaminov, mineralov je potrebna ukazkova strava. Co by znamenalo 5 ovoci a 5 zelenim denne, min 1.5 litra vody, proteiny z masa atd. Mm odobera ziviny a vitaminy z tela matky a pokial matka nema dostatok vitaminov tak logicky telo nema z coho odobrat. Ja plne podporujem kojenie ale to neznamena ze budeme vsetky matky nutit kojit a budeme potlacat tie , ktore si zvolili pouzivat um. Um je upravovane natolko aby deti dostali co potrebuju. Nutrilon( Aptamil) je jedno z najlepsie odcenenych mliek na trhu v Europe. Sama mam syna, ktory bol na um od svojich 2 tyzdnov a nema ziadne alergie, ekzemy, lisaje a nikdy nebol chory na ziadne zapaly. Imunita dietata sa postupne buduje. A kazdy rozumny lekar Vam povie ze kojenie po 6 az 9 mesiaci nema skoro ziaden zmysel kedze dieta zacina jest a vitaminy dostava z jedla, ktore je. Poruchy na imunitnom systeme su casto dedicne a nemyslim si ze kojenim odvratite genetiku. A dojcit skoro 3 rocne dieta mi pride dost neprimerane.
@carodejnica tak to som z príspevku teda nepochopila :D. Ospravedlňujem sa
Možno za to, že ja už vidím až rude,keď túto vetu počujem. vrrrrrrr
@mami21 - lenze podla toho, co pises uz po tomto veku nema zmysel ziadne mlieko. A na Slovensku sa mlieko od kravicky pije az do dospelosti, ale to je asi ina tema 😝 To je totiz z toho sena a zmesky urcite vyvazenejsie a vhodnejsie ako to materske 😝
Je tu toho popisaneho az az. Podla mna na tuto otazku neexistuje spravna odpoved. Na kazde dieta vplyvaju geneticke predispozicie, ockovania, strava, prostredie, v ktorom zije... nemame sterilne prostredie, kde by sme mohli sledovat deti, ktore ziju za rovnakych podmienok. Takze sa tu mozeme hadat do aleluja, len komu to treba, kazdy bude omielat tu pravdu, ktoru vidi u seba doma. A nedela sa da stravit aj omnoho lepsie ;)
@anjelicek26 dieťa vie tráviť laktózu až do 6 rokov. Takže dovtedy to zmyselmá a dovtedy to príroda plánovala a dovtedy sa aj deti bezne po svete dojcia 🙂
Uvodna otazka sa neda zodpovedat z hladiska mozneho dlhodobeho ucinku. A sice je to asi tak ako ked sa dospely stravuje na polievkach zo sacku, umelych, namiesto domacich od babicky. Nemusi mat ziadne zdravotne problemy bezprostredne, ono to uz tak s vyzivou chodi, na niekoho akoby nemala vplyv alebo je tento tak zasmodrchany ze ho tazko vidiet v spleti inych zivotnych faktorov a z nich vyplyvajucich dosledkov. Niekedy to vidno az za roky na kondicii niektoreho oslabenejsieho organu, co sa ale tazko porovnava s niekym kto jedol zdravo a vyvazene a napriek tomu dostal povedzme rakovinu.
Ja by som povedala ze moze a nemusi to mat taky ucinok. Jednoznacne priraditelny nenajdete.
Ide o to ze keby ste ako dospely dostal na vyber ci vas maju stravovat polievkami zo sacku alebo od babicky ktore by ste si vybrali. No asi tak...
Uvodna otazka tak ako je polozena, aj ked nerozumiem napr. formulacii "aby to sluzilo vacsej verejnosti" bude len na utisenie svedomia ked vam tu par mamin co odchovali dieta na UM povie ze to jej je zdravsie nez susekyne ktora kojila. To je folklor v diskusiach tohto typu.
Ma to vsak jeden hacik, vacsina deti je dobre ked si v detskom veku istymi chorobami, dokonca pravidlne prechadza, nie ked je v kuse zdrave. Vysvetlval to jeden popredny svetovy klasicky homeopat,ktory ma na konte vela uspechov. Vraj je podozrive ked dieta nechorie, ze to nemusi byt vzdy prave dobrym znamenim, nakolko ono si potrebuje testovat iminunitu a je to v nizkom veku ziaduce. V dospelosti a starobe naopak. Ale opat zalezi akych chorob konkretne vzhladom na konstituciu a ako casto. To musi byt posudzovane individualne.
Nuz, tak si vyberte...

@mami21, presne tak!!!! a treba si aj uvedomit, ze matka pije kravske mlieko, hovadzie maso, kuracie, pokial nema doma bio zahradu, zje aj zeleninu plnu pesticidov..... cely svet je spinavy..... je to presne taka diskusia ako ockovat lebo nie.