icon

Majú deti odchované na umelom mlieku viac zdravotných problémov ako kojené?

lulistek
29. júl 2013

Veľmi by ma to zaujímalo, kedže od narodenia sme bohužial aj dokrmovaný a od 3.mesiaca úplne na UM. Skoro 3 mesiace sme boli na Nutrilone - comfort, ale prešli sme na Babylove. Otázka je stavaná na všetky umelé mlieka, aby to slúžilo väčšej verejnosti 😉
Ďakujem za odpovede

Strana
lienkan
29. júl 2013

No ja som sa stretla skôr s opakom ☹

cikyta
29. júl 2013

nie

dadika2504
29. júl 2013

nie, u mňa bolo chorľavejšie druhé dieťa, ktoré som kojila skoro 10 mesiacov 😉

tomikejt
29. júl 2013

moj maly ma rok a 7 mesiacov, kojila som ho 6 mesiacov. odvtedy sme na UM, a chory bol doteraz len raz, aj to bolo len prechladutie. klop klop

majmik
29. júl 2013

ja som sa tiez skor stretla s opakom, cim dlhsie dieta bolo kojene, tym chorlavejsie.. hmm.. mozno to nebude kojenim, ale asi zakon schvalnosti 😝

nastasja25
29. júl 2013

nekojila som vôbec a povedala by som,že je zdravší ako deti o ktorích viem,že kojili rok.. 🙂

monyccka
29. júl 2013

Moja prvorodena bola kojena len dva mesiace a chora bola az ked nastupila do skolky v 3 rokoch. Dovtedy len raz. Kamoskin syn kojeny do 3 rokov bol chory tak 3 az 5 krat za rok a po nastupe doskolky rovnako ako nasa, cca raz za mesiac. Takze nie, nie su chorlavejsie. Myslim, ze kojene deti lahsie prekonavaju choroby pocas dojcenia, ale aby blli odolnejsie v globalnommeradle sa podla mna povdat neda.

sissmiss
29. júl 2013

dve moje deti, jedno dojcene rok a pol a vecne chore (ockovane)
druhe dieta ma 11 mesiacov, dojcim, ani raz chore len nejaka slaba nadcha jeden krat (neockovane)
Tazko povedat cim to je, starsi mal aj z krvi jednoznacne preukazane ze mal velmi znizenu imunitu, pred ockovanim nebol chory, zacalo to az v troch mesiacoch po prvom ockovani, inak v lete, takze nie kvoli vyssej chorobnosti na jesen a zimu...

blackcat8885
29. júl 2013

@lulistek My sme na UM od narodenia a malý bol raz chorý mal soplík a kašeľ.Nemyslím,že by bol viac chorý ako kojené deti.Neterky boli kojené do 2 rokov a sú často choré,hlavne tá v škôlke

zdenus11
29. júl 2013

syn bol dojčený 18 mesiacov, do nástupu do škôlky nebol chorý vôbec...takže škôlka nám to pokazila... 🙂 dcérku dojčím, má 14 mesiacov, a chorá už bola 2x....presne v tom čase ako malý, takže od neho. V škôlke sa vyskytli aj kiahne a iné potvory a nič nechytili, kvôli materskému mlieku a protilátkam v nich, kedže ja som tieto choroby prekonala. Umelé mlieka neuznávam, pre mňa to je chémia. Príroda predsa vedela čo robí.

luciaalex
29. júl 2013

Moji chlapci boli kojeni 22 a druhy 26 mesiacov. Ako deticky chori vobec neboli, starsi ma teraz takmer 8 a mal za zivot asi 3 anginy pocas skolky, v prvej triede nevymeskal den. Mladsi ma dva a pol a zatial mal par krat sople a kasel riesene sinupretom a mucosolvanom. Ktovie, mozno by boli taki fit aj na UM, to ti nikto nepovie presne. Kamaratka kojila tak ako ja, dokonca trochu dlhsie, a deti ma v kuse, ale fakt v kuse chore. My sa hybeme, starsi ma treningov viac ako dni v tyzdni (takze samozrejme vynechava raz to raz ono), ovocie, zelenina, mlieko na kvanta, hovadzie maso, morcacina, a veeeela cokolady. Kojenie je fajn, urcite prospieva, ale nezarucuje samo o sebe vyhovujuci zdravotny stav.

livka299
29. júl 2013

Chlapca som nekojila a obe dievčatá cca do roka a môžem povredať že chorí sú približne rovnako....

zaneta123
29. júl 2013

obaja synovia dojčený, jeden rok druhý rok a pol, prvý nábeh na astmu, opakované infekty horných dýchacích ciest, plus alergia, druhý troška lepšie , ten má kožné problémy. Myslím, že vplyv dojčenia na vývoj imunity atď sa až moc preháňa. Napriek tomu považujem materské mlieko za najprirodzenejšie pre dieťa a som rada, že som mohla dojčiť (hoci pri prvom som mlieko odstriekavala a pri druhom som skončila s dojčením len preto, že som musela dlhodobo odcestovať) 😉

zuzanockamt
29. júl 2013

v mojom okoli to je tak na rovnako s chorobnostou

salome123
29. júl 2013

podla mna to neplati... kojene deti su zevraj odolnejsie voci alergiam... trt makovy. obe moje deti boli vylucne kojene a obe su alergicke

linda81
29. júl 2013

@lulistek ahoj...no ja neviem....moja bola normalne kojena asi 4 dni...potom som odsavala pre nu do 2 mesiaca MM...a vlastne od zaciatku prikrmovana( najprv Aptamil, a potom HIPP)....zatial bola prvy raz trocha prechladnuta pred tyzdnom....aj to odo mna chytila....kamoskin je kojeny este stale( o 3 mesiace starsi od nasej) ...a bol chory uz viac krat...

julka1979
29. júl 2013

Moj mali bol kojeny len 3 mesiace bohuzial a chory bol jediny raz ked mal 8 mesiace.Dcerina mala ma v oktobry 3 roky bola kojena pomali 2 roky ,druhej sestri deti tiez boli kojene vyse 1a pol roka a su ovela viac chorlavejsie ako moj mali

nae
29. júl 2013

Nie, nemám ten pocit ani z osobnej skúsenosti, ani z okolia.

barunka
29. júl 2013

ja tomu neverím, nemôže to byť aplikované plošne, veď na imunitu má predsa vplyv toľko rôznych faktorov... Moja prvá dcérka nebola dojčená (resp. dojčená bola minimálne), bola na UM... teraz má 7 rokov a chorá takmer nebýva... ATB ešte nikdy neužívala. imunitu treba budovať a rozvýjať, a spoliehať sa na kojenie tak ako je to prezentované je podľa mňa hlúposť...
mladšieho teraz kojím, sme to vybojovali, uvidím, ako to bude s ním 😀

bubelko
29. júl 2013

@lulistek ked porovnam moje rok kojene a kamoskine vobec nekojene deti - tak su na tom rovnako. a ked porovnam moje deti s detmi z okoli (ci boli kojene absolutne netusim), tak tiez rovnako. po nastupe do kolektivu prisli klasicke detske choroby - kasle, sople, kiahne. 6.chorobu stihli obaja do 6.mesiaca. takze - vobec sa nestresuj 😉

luciaq
29. júl 2013

ziadna panika. ja mam obidve deti na UM a prave naopak.syn mal prvykrat antibiotika ako dvaapolrocny dovtedy nebol vobec chory, okrem soplikov. dcera ma 11 mesiacov a keby jej neposunul jeho chorobu aj ona by bola fit. inak tiez nebyva chora. k lekarke chodime len na poradnu. moje su obe na UM od narodenia v podstate lebo mne vobec nenabehlo mlieko. ani neboli nikdy tucne, ako vidim u niektorych kamosiek co koja. takze ja zatial nevidim ziadne negativa. ked si predstavim tie "mudre hlavy" co mi robili pri prvom dietati stresy,ze nekojim a dieta bude nonstop chore. tak mi je teraz do smiechu. nema zatial ziadne alergie, prospieva a nic mu nechyba. tak sa neboj 😉

115simi
29. júl 2013

nie, my sme na UM a ešte nebol malinký chorý a to má skoro 15 mesiacov 🙂 ale neviem či to je UM asi nie 😖

majusjurisophi
29. júl 2013

My mame dcerku na umelom mliecku od narodenia,po tyzdni od narodenia sme boli nuteni prejst na toto mliecko,v nemocnici ju dokrmovali Nutrilonom,tak sme pokracovali,je sice drahsie,ale dcerke vyhovovalo...Papa ho doteraz,musim si zaklopat ale nebola ani raz chora,a to ma v januari 3 rocky.Raz mala teplotu,ale to bolo po ockovani...takze si myslim ze to s mlieckom nesuvisi,aspon podla mna..Treba budovat imunitu 🙂

sashha
29. júl 2013

Náš Nicolas je na UM od cca 3tieho mesiaca a ešte ani raz nebol chorý, nachladený, žiadna teplota, nič.... alergické prejavy mal len asi v druhom mesiaci ale to kvôli tomu, že partner je silný ekzematik, ale už je z toho vonku (malý) a ani stopy po alergii na nič zatiaľ (liečil sa tabletkami niečo vyše pol roka).... soplíky mal len keď mu prvé dva zúbky išli.... teraz má 9 mesiacov 🙂

cerez
29. júl 2013

Nemyslím si. Ak zoberiem aj alergie alebo takú astmu, tak kamarátka kojila 3 roky svoju dcéru vo vedomí, že dieťa bude na tom zdravšie než je ona. Bola jej často chorľavá a alergia ju taktiež neobišla. Dokonca má rôzne alergie, ešte má aj atopický ekzém. Teraz sa jej pridružili ďalšie zdravotné problémy, tak sú v štádií zisťovania. No úplné chúďa. Myslím si, že kojenie je niečo prirodzené a pokiaľ sa dá, tak určite kojiť. Ak už materské mlieko nestačí alebo sú iné problémy, tak prečo nedať UM. Tiež som toho názoru, že ak sú rodičia obaja alebo stačí, že je len jeden alergik alebo astmatik, je min. 50% pravdepodobnosť, že bude aj dieťa. Môže sa to max. oddialiť. Ale neminie.

barny
29. júl 2013

môj maly bol na UM od 5tich mesiacov, teraz ma 5 rokov, antibiotika bral zatial raz a to ked mal skoro 4 roky, chory je tak raz, dva krat do roka, kolegynina dcera kojena vyse roka a chora je kazdu chvilu, to nie je podla mna o tom ci kojene nekojene.

zipsy
29. júl 2013

Z môjho okolia su častejšie choré práve kojene deti...

simonka1304
29. júl 2013

Ja som sa tiez stretla skor s opakom.Svagrina obe deti kojila do 3rokov a od kedy ich prestala,boli stale chore..

macamac
29. júl 2013

ja som sa stretla tiež v praxi práve s opakom
v rodine
4 deti plne dojčené do 6 mesiacov + ešte do 2 rokov dojčené, niektoré aj dlhšie..... sú z nich alergici s nábehom na astmu, ATB aj 9x ročne 😒

takže, dojčenie síce môže posilniť imunitu, ale určite to nie je zázračná tekutina, ktorá ochráni dieťa až do smrti od všetkého zlého amen 😉

Strana