icon

Nastúpilo Vaše dieťatko nedávno do škôlky? Čo urobíte pre ochranu jeho imunity? Podeľte sa!

nutrilon_lucia
11. nov 2014

Nástup do škôlky a častejší pohyb v kolektíve je často silným náporom na imunitu dieťaťa. Ako ochraňujete imunitu Vášho dieťaťa? Skúšali ste otužovanie, alebo podávate vhodnú stravu? Podeľte sa s nami.

Strana
z3
bianca2
12. nov 2014

Ja by som poukazala skor na to preco vseobecne male deti v skolke chorlaveju. Podla mna to jednoducho nie je prirodzene aby sa male deti davali do skupin a takto vzajomne sa priebezne nakazili prave v obdobi ked sa im nuduhe imunita a rychlo rastu. Nemusi sa vam moj nazor samozrejme pacit ale ja som zatial zvolila domacu vychovu, staviame dom pod lesom a dcerka je stale na cerstvom vzduch doobedu aj 4 hodinky. Je otuzila, papame vela ovocia aj ked zeleniny pomenej momentalne a c a d vitamin, omega 3, b vitamin. Ale nie neustale. S chorobami mame pokoj, ma 3 roky, zdrava. Rovesnici co zacali chodit do skolky maju choroby na striedacku. Ale kontaktom sa nevyhybame, kazdy den sa pohra von na dedine s detickami.

bianca2
12. nov 2014

Oprava preklepu - buduje imunita

terezka1947
12. nov 2014

..najhorsie je,ked je v skolke zopar deti,kt.mamicky liecia vselijako,len nie u lekara a aj so zelenymi soplami a kaslanim (teplotou vecer-ked to nikto nevidi) ...ja nie som za atb,ale ked uz vidim,ze nic na sople a kasel nepomaha...alebo som si uz nie ista-a ani teplota ako taka este byt nemusi...radsej po par dnoch trapenia sa idem k lekarke,nech popocuva a prip.zoberie crp...alebo nech zhodnoti symptomy ona
lebo nieco prejde po par dnoch same,ale nieco nie a aj kazde dieta je ine
u nas v skolke su dve deti,kt.su permanentne chore...maju oslabenu imunitu-tie nachytaju kadeco,v skolke poroznasaju a je to jasne 😠
vysledok z minulych dni-vo stvrtok kaslala polovicka deti-najviac tie dve,v piatok sa to opat rozsirilo...aaaale moj drobec-cerstvo nastupeny odolaval...v pondelok po vikende uz z 23deti bolo v skolke iba 5,aaale zaujimave je,ze jedno dieta z tej dvojice tam bolo aj s neskutocnym kaslom a sopliskami....a v noci uz teplotu mal zvysenu aj moj 😒 ....v utorok rano-pocet deti v skolke: 1kus.....
tie dve deti-jedno ma zapal pluc...druhe ma hnisvavu anginu+vraj aj prieducky chytene....

nutrilon_lucia
autor
12. nov 2014

Milé mamicky , pre dnes sa s vami lucim a tesim sa na vase dalsie prispevky 🙂

iva0907
12. nov 2014

@kristinkahugo Pekný večer prajem, ja už som zufala a rozmýšlam nad kupeľmi,aj nám ich doktorka odporučila..

vililienka
12. nov 2014

@bianca2 tak si ešte urobte dalsie mimi a uvidis 😀... nie je to len o kolektive - zazila som aj dieta v skolke aj doma. To, ktore bolo doma si chorobami preslo v skole , to co bolo v skolke prvy a druhy rocnik bez choroby...ale pravdu mas - cerstvy vzduch -to je zaklad , sestra zije v cechach a ma dve deti v skolke v lese, deti tam aj spia a vobec nie su chore !!! ked s tym zacala -myslela som , ze sa zblaznila...ale jej deti jedia jacmen a chlorelu a su uplne zdrave ziaden ekzem proste vobec nic!

sense
12. nov 2014

nuz k atb by som povedala len tolko pokial nie je urobene crp, ci su atb naozaj nutne tak by somich dietatu zbytocne nedavala len preto ze kasle, ak je ochorenie virusove aj tak su atb na nic....len si telo na ne zvyka a postupom nemaju taky ucinok....

zzuzzik
12. nov 2014

@terezka1947 a tie ucitelky su slepe? vyziadajte si kontrolu zdravotneho stavu pri preberani. jedine mozne riesenie. prajem skore uzdravenie. u nas ucitelky take deti nezoberu rano, alebo ked zoberu tak potom volaju nech si pridu po ne.

horana
12. nov 2014

@fidka79 Su to konkretne pripady z Nemecka, 100perc. viem ze tam (opat neviem ci vsade, ale niekde ano) vezmu deti aj s atb., neprehanam ani v najmensom!

terezka1947
13. nov 2014

@zzuzzik asi su 😒
na rodicovskom povedali,ze je to na rodicoch...a na ich zhodnoteni situacie 😒
ked vraj dame do skolky chore deti,je to nasa zodpovednost-co je podla mna alibizmus,lebo nechcu byt s nikym zle 😠
ja uznam a nie som nejaka uzkostliva mamicka,kt.pozoruje kazde zakaslanie inych deti a kazdy soplik,ale ked vidim rano dieta s totalne sklenenim pohladom,kaslajuce a zachripnute,s cervenymi ockami,taaaak asi len bezny soplik a kasel nema 😠
a chapem aj mamicky,ze je to s pracou tazke,ale v konecnom dosledku aj tak nic nevyriesia,lebo nakoniec aj tak s tym chorym dietatom ostat doma musia
moje dieta uz starych rodicov nema a ked ochorie,ja ho tiez nemam pri kom nechat a tak choroby a vsetky problemy bohuzial musim s manzelom poriesit sama...a tiez sa nas nikto neopyta ako to zvladneme a ci mi "neujdu"peniaze,ked ostanem doma ☹
doma je tazka,ale tak nekomplikujme si ju navzajom este aj skolkou a chorymi detickami

miriell
13. nov 2014

Naša pediatrička povedala, že buď si dieťa vybuduje imunitu v škôlke alebo v škole, ale niekde to musí byť. A keď prídu zasoplené iné deti do škôlky (nehovorím, že je to správne), ale vaše dieťa sa práve v tú chvíľu musí naučiť spracovať tie bacily a vírusy samé. Jeho zbytočnou ochranou a izoláciou od "chorých" detí mu nepomáhate - skôr opačne.
My doma zvyšujeme imunitu priebežne počas celého roka (dlhodobo) a používame len prírodné produkty: každé ráno má dcérka nakrájaný cesnak vložený do medu (samozrejme, trošku, nie aby jej bolo zle od žalúdka), kokosový olej - 1 čaj. lyžičku, konopné semienka, šípkový extrakt a peľ. Keď je chorá, tak to opakujem 3-4 x denne, pridám pomarančovú šťavu (vyšťavenú, nie džús z obchodu), vylúčime absolútne cukor zo stravy, prípadne pridám oreganový alebo cédrový olej navyše, v zime pridáme navyše vitamín D - rybí olej (je to jeden z najsilnejších imunostimulantov). Synovi (1 rok) dávame zatiaľ len kokosový olej, ale o pár mesiacov nabehneme na "dcérkin" systém. Samozrejmé je konzumovať veľa zeleniny a ovocia a kontrolovať cukor (sladkosti) v strave - čo je asi najťažšie pri tomto všetkom, lebo v škôlke, keď oslavujú detičky narodeniny alebo meniny, vždy donesú niečo sladké a ťažko sa tomu vyhneme. Aspoň sa snažím dcérku ukecať na "výmenu" lízatka alebo inej sladkosti zo škôlky za horkú čokoládu (nad 70 perc).
Samozrejme, dôležitý je aj pohyb na vzduchu a na slnku - ak sa dá, aj keď v zime je to ťažšie a dostatočné množstvo tekutín (čistej vody, nie sladkých alternatív)
Imunita je podľa mňa dlhodobá záležitosť a riešiť ju, keď už je dieťa choré, je neskoro. A skúšali sme aj "umelé" imunostimulanty z lekárne - nepomohli dcérke, tak sme všetko "vsadili" len na čistú prírodu.
Dcérka má 4,5 roka, tento rok bola chorá s ľahkým priebehom na pár dní len 2x (učiteľky v škôlke musia mať z toho veľkú radosť, lebo je veľmi aktívna a "kreatívna" a v škôlke je skoro stále 😀 ).

jezkomanka
13. nov 2014

V irsku beru tiez deti s ATB do skolky, teda prvych 24hodin po zacati brania nie ale potom uz mozu a ucitelky im davaju lieky. V nasej skolke to sice tak nie je,ale poznam jednu kde to tak je a necudujem sa rodicom ze tam deti daju, kedze skolka tu stoji 1000€ na mesiac ci tam dieta je alebo nie je, a neviem kto by platil 2x raz za skolku a 2x za opatrovatelku, ved nie kazdy moze byt doma z kazdeho mesiaca 3 tyzdne. Napriek tomu ze taketo chore deti chodia do kolektivu tak celkovo deti su tu menej chorlave. Aj moja dcerka zacala v septebri skolku a az vcera som ju nechala 1xdoma s kaslom a teplotou. Myslim ze je to individualne, kto ma aku imunitu a ako sa s tymito chorobami poposuje ale raz tym dieta prejst musi tak ci tak. A vela robi zdrava strava, minimum cukru a muky.

bianca2
13. nov 2014

@vililienka ano aj mne sa paci lesna skolka, ked by u nas bola, dam tak dcerku.ale do beznej zatial nie.tak aspon doma si sami pre seba robime lesnu skolku, kedze sme pod lesom a na cerstvom vzduchu stale. Celu jesen sme hubarcili, dcerka ma 2 roky 9 mes a uz sama zbiera jedle huby, vie ktore su jedle a ktore jedovate. V lese ju nemusim nijak obmedzovat na rozdiel od nakupnych centier a tak.

nutrilon_lucia
autor
13. nov 2014

Milé mamičky, pozorujem, ze väcsina z vas ma rovnake skusenosti so skolkami a chorobnostou deti. Popravde, ja si to nepamätam, ale moja mama mi vravela, ze ked sme chodili do skolky my ( ja a moji surodenci) tak neexistovalo, aby ucitelka prebrala dieta ktore bolo chore. No dnes je to naozaj uz na tom svedomi rodicov. A nejde len o to, ze ich chore dieta nakazi ostatne deti, ale aj to, ze to chore chuda sa neciti dobre, ved aj nam je nanic, ked na nas nieco lezie. Zrejme je to beh na dlhe trate, najst kompromis, aby boli vsetci spokojní. Vsetkým detickám vela zdravia a mamickam vela trpezlivosti 🙂

nibiru
13. nov 2014

tak moje dieťa do materskej školy nastupovalo zdravé rok predtým prekonala rotavirus ten jej sice oslabil imunitu ale chorá bola výnimočne no po nastupe do mš to bola katastrofa chorá ostala doma došla naspäť a tam deti so zelenymi soplami,kašlali do 3 dní bola doma na antb i ked naša pediatrička je za ne až v krajných prípadoch a takto to šlo 5 mesiacov 5x antb až imunita zlyhala a ostala s ťažkým imunodeficitom a nedostatočnou tvorbou protilátok mi nevieme čo je to horúčka ,nasledne jej zistili silú alergiu na soju odkedy je na bezsojovej strave je to celkovo lepšie do kolektívu chodí sporadicky ak je vela dedí chorých nechodí tam mám predlženú rp.no stále vyslovene pením ked tam chodia choré deti aj ja chodím do práce robíme čo možme lieky niesú lacné ale nikdy som nenechala svoje dieťa choré soplavé v škôlke a to nemám rodinu ktorá sa mi postará a teda ak som išla na očr patrične mi to dali pocitiť.

veronicka1901
13. nov 2014

@mawka
Dakujem za odpoved. Tie tablety Junior su zuvacie, ci tvrde prosim? dakujem.

nutrilon_lucia
autor
13. nov 2014

Milé mamicky, dakujeme za vase prispevky 🙂 pre dnes sa s vami lucim. Pekny zvysok dna.

mawka
13. nov 2014

@veronicka1901 my sme mali klasicke uz od 3 rokov normalne tobolky, mala mi to prehltne, takze som nekupovala tie zuvacie alebo teda ani neviem, ci su zuvacie.

vililienka
13. nov 2014

@bianca2 hej presne moje deti este nikdy neboli v nakupnom centre a myslim ze tak skoro tam ani nepojdu 🙂, máme doma (samozrejme vonku ) macicky psika a husokace a andulky .... pol hraciek som im vyhadzala, a odvtedy je u nas klud 🙂 a chystate sa na dalsie ? aby jej nebolo smutno v izbicke, potom ozaj skolku nebude potrebovat 🙂

yollanda
13. nov 2014

imunita sa vyvija do 6 rokov, cize ziadne mlieko na to nema vplyv

nutrilon_lucia
autor
14. nov 2014

Pekné ránko mamicky a deticky 🙂

andu9
14. nov 2014

Zdravím, moja malá nastúpila do škôlky ako 2,5 - ročná, doma bola úplne zdravá, atb ešte nikdy nebrala. Obávala som sa nástupu do kolektívu, ale raz tým dieťa prejsť musí. Starší syn totiž nástupom do škôlky začal chorľavieť a ťahalo sa to s ním až do puberty, až mu diagnostikovali zníženú imunitu a odporúčali očkovať proti chrípke, teraz je dospelý a problémy nemá, je zdravý a nechorľavie. Malá ale nástup do škôlky zvládla výborne, chorá doteraz nebola a to už škôlka prešla aj tzv. chrípkovými prázdninami, kedy bola väčšina detí chorá a škôlku na pár dní dokonca zatvorili, nás sa to nedotklo. Aj keď naša škôlka nie je "lesná", deti sú vonku každý deň minimálne 1-2 hodinky a les ďaleko nie je, takže je skoro lená. Myslím, že imunitu má výbornú, ak má nejaký soplík, viac ako deň - dva ju to nedrží a neochorie z toho. Rada papká, má rada mäsko, aj ovocie a aj kyslú kapustu zo suda jej dávam na tanierik, zvykla si ju papkať, takže vitamínky iba prírodné, žiadne tobolky.

bianca2
14. nov 2014

@vililienka myslim ze zmyslame rovnako.aj moj muz hracky takto "pretriedil" ale starke bohato zasobuju aj tak. Druhe a mozno aj tretie planujeme, tak do roka otehotniet by som chcela ked dostaviame dom. My sme sa cele leto hrali na stavbe so zubrienkami, zabkami, na cernice sme chodili. Doma mame kozicku, kurky a susedka 6 maciek, s nimi sa vydrzi hrat aj 1-2 hodiny. Naco nezive hracky, zive su lepsie 🙂 preto ani nic na stavbu nenosime. Inak, zienky tu pisali, aj moja zboznuje kyslu kapustu, mohla by ju jest cely den, tak robime aj pickles - rychlokvasena zelenina - dame kapustu, mrkvu, papriku, cibulu, chren a himalajsku sol na mineraly. Takuto zeleninu papa vo velkom, inu moc nie, obcas paradajku. A tiez jedna zienka spominala rotavirus, ak my sme ho pred rokom bohuzial chytili, ked sme sli na preventivku. Boli sme 2 dni v nemocnoci kedze mala teploty cez 40, zlakla som sa, plus hnacky a vracanie. Ale celkovy priebeh bol za 3 dni, bolo po nom, najma si myslim vdaka kojeniu. Imunita od matky, nic nejedla len visela na prsniku. Ja som za prirodzene odstavenie, ked dieta bude chciet tak vtedy. A o 3 tyzdne sme ho opat chytili pri lekarke s rovnakym priebehom, ale trval pol dna a bolo po npk. Tak s dalsim dietatom zvazujem ci pojdek na vsetky prehliadky vobec, ked podla mna to vyzera ze lekar aj skolla centrum nakaz 🙂 ine deticky sa s rotavirom trapili aj 3 tyzdne, niektore aj 2 mesiace boli v nemocnici, tak ja som rada ze kojim.

nutrilon_lucia
autor
14. nov 2014

@bianca2 Pekny den. Tak tomu sa hovori pristup. Pobyt v prirode, na cerstvom vzduchu, kysla kapusta a prirodzene dojcenie, su ten najlepsi recept na dobru imunitu. Bohuzial, je to tak, ze mnoho deti s anakazi v cakarbi u lekarky, to by mala pani doktorka vyriesit inym pristupom. Poradne a preventivne prehliadky sa maju robit vo vymedzene hodiny, kedy v cakarni nie su chore deticky. Ale to uz my nevyresime. Prajeme vsetko dobre a dakujejme za prispevok 🙂

nutrilon_lucia
autor
14. nov 2014

Milé mamičky. Dva týždne utiekli ako voda a ja sa s vami lúčim. Bolo mi potešením s vami diskutovať na rôzne témy a zdieľať s vami vaše príspevky a skúsenosti. Každá z vás chce pre svoje dieťatko len to najlepšie a je úžasné, že sa so svojimi radami delíte s ostatnými mamičkami. Všetky ste skvelé. Prajeme vám a vašim detičkám len to najlepšie, krásne sviatky a dúfajme, že už aj bielu zimu. 🙂

Strana
z3