icon

Ako efektívne zorganizovať a minimalizovať šatník?

20. feb 2024

Zeny, potrebujem poradit. Ako sa zbavujete veci, ktore uz nenosite? Ako si ich vytriedite?Uz par dni sedim pri satnikovej skrini a rozmyslam,coho sa zbavit, dam si to na kopu, pptom mi je nejakej veci z kopy luto ,vyberiem ju naspat a tak dookola.
Keby tie veci boli aspon znosene, ozmolkovane, tak by to bolo jednoduche,ale kopec som mala oblecenych mozno 2x, tak mi je to luto zbavit sa toho, no niektore mi pridu nemoderne.
Akoze viem co urobim s tymi vecami, darujem za odvoz. Len...ako prejst takeho megalomanstva na minimalizmus?
Fakt by som chcela mat 4 rifli, 10 triciek, 4 mikin atd....
Tu cifru, ktora je v satniku ani nenapisem.🤐🤐

Strana
z2
autor
21. feb 2024

@basska_b no,keby tam poslem zas mojho muza, tak mi pol sktine rovno vyhodi 😅.Ano,darovanie je fajn.

ibatanecnica
21. feb 2024

autorka - periem stále takže veci k dispozícii mám, už aby bolo leto, tam je tých možností viac, 2 šiat, 2 sukne, kraťasy, 3/4ve nohavice a tak.

viestta
21. feb 2024

Najvyssi cas vytriedit. A nielen satnik. Cim menej veci, tym menej upratovania, tym lepsie sa doma "dycha". My sme upratovali a vypratavali babke byt, kym bola v nemocnici. Tych carachov co sme povynasali... Ale malo to na nas terapeuticky dopad. Pol roka po tej akcii sme ja aj mama triedili a vyhadzovali "co sa este zide". Kazda u seba. Stalo to za tu robotu.

klementinka58
21. feb 2024

zatial mi nefunguje, lebo vzdy na mna vyskoci nejaka akcia. 🙂 ale snazim sa krotit, do tej sumy ratam aj oblecenie pre syna.
Ked mne sa vzdy nieco zapaci a ved je to len 30e ale to sa nazbiera dost veci. Ja zas aj vsetky veci realne nosim, aj topanok mam vela, kabeliek. Priebezne vyradujem a doplnujem. No snazim sa to redukovat co najviac*

marcellka32
21. feb 2024

Len 2 kopy: preč (predaj/darovanie) a ostáva (čiže nosis), takto mám prehľadný šatník, ak niečo nové kúpim, niečo staré vyradim .kus za kus

kristiii
21. feb 2024

Akurát som cez víkend triedila, ale ja už teda za posledných pár rokov niekoľkýkrát. Ja to robím tak, že si dám nejaké základné nohavice, čierne rifle napríklad a vrchy, ktorými si nie som istá, resp. ich moc nenosím, k nim rad radom skúšam a keď sa sama sebe nepáčim alebo z nejakého dôvodu sa v tom necítim dobre, ide to preč. A zas naopak, nejaké obyčajné univerzálne tričko a k tomu skúšam nohavice... koľkokrát sa chytám za hlavu ako som si mohla niektoré veci kúpiť, občas idú preč aj s visačkami. Ale vždy nájdem aj kopu "nových" vecí, teda takých, na ktoré som zabudla a sú super a začnem po dlhej dobe nosiť.

ketrint
21. feb 2024

Ja som si pekne pretriedila domácnosť s knihami od Marie Kondo, konkrétne to boli tieto: “Kúzelne upratovanie” a “Upratané”
ODPORÚČAM!! 👌👌👌

suzanne_forgeron
23. feb 2024

Odporúčam japonskú majsterku upratovania a jej metódu - Marie Kondo metódu (napísala knižku Kúzelné upratovanie, má videá na Youtube, reality show na Netflixe... Najprv si vyberte všetko na posteľ na jednu kopu, aby ste videli naraz, koľko toho máte. Ak máte priveľa vecí, choďte po kategóriách, napr. všetky rukavice, tielka, topánky, pyžamá, šaty... dôležité je zovšadiaľ podonášať, aby ste videli, koľko toho naraz máte a rozhodli sa pre nie najlepšie kusy, ktoré vám vyčarujú úsmev na tvári, z ktorých vám od radosti poskočí srdiečko, keď sa na ne dívate, keď si predstavíte, že by ste si ich mali na seba obliecť a nosiť ich celý deň. A pri niektorých naopak sa pri tej predstave strasiete a radšej by ste si ten kúsok na seba z nejakého dôvodu nedali... hoci rozum vám vraví, že ste za to veľa zaplatili, že je to pekné, alebo ste to dostali od niekoho, na kom vám záleží, emócie akoby si pamätali, že keď ste to naposledy mali na sebe, necítili ste sa v tom pohodlne - možno to nie je tak celkom váš štýl, alebo vám nesadne strih, farba, kdesi vám to odstáva, nesedí na mieste, pri predklone v tom máte obrovský výstrih, alebo si pri zohnutí musíte dávať pozor na to, aby z vás nebolo vidno priveľa. Možno sa tá sukňa pri chôdzi nepríjemne zberká a každú chvíľu si ju musíte naprávať, alebo na seba rýchlo nachytá kadejaké smietky. Možno sa vám to tričko stále zafarbí pod pazuchami a vás ho už nebaví toľko prať, alebo sa vám ten kúsok k ničomu nehodí, či už ste z toho štýlu vyrástli. Možností môže byť veľa, no všetky znamenajú jediné - táto vec vám už poslúžila a ďalej z nej bude väčší osoh, keď ju posuniete ďalej. Iba vám zaberá miesto v skrini a spôsobuje výčitky svedomia, že ju primálo nosíte, alebo nervy, keď ju máte na sebe a necítite sa v nej dobre. A zároveň vám zacláňa výhľad na všetky tie veci, ktoré rada nosíte. Nebojte sa, keď takto budete postupovať, nezbavíte sa úplne všetkého. Možno môžete ísť na to vylučovacou metódou, buď od úplne najobľúbenejších kúskov, ktoré nosíte takmer stále a nedali by ste ich ani za nič, ktoré vám proste robia radosť - tie si určite dajte na kôpku "ponechať" a keď už budete musieť začať vyberať, či ďalšie áno alebo nie, tak zrejme môžu ísť preč - najlepšie už máte predsa vybraté. Alebo môžete ísť na to opačne, ako ja, od najneobľúbenejšieho. Konečne vyberiete tú hnusnú neforemnú blúzku, ktorú ste si nechávali len pre prípad, že by ste sa museli niekde slávnostne obliecť a ona bola neutrálnej farby, ale vy aj tak nechodíte na také udalosti, kde by ste si ju obliekli, takže môže ísť rovno preč. A keby vám aj potom niečo v šatníku chýbalo, je lepšie investovať peniaze do kvalitnej blúzky alebo sukne neutrálnej farby, ktorú môžete kombinovať s inými obľúbenými kúskami, ktoré už vám v šatníku ostali, než držať sa zubami-nechtami vecí, z ktorých každá spĺňa len jednu požiadavku, ale "pre istotu" si ich držíte, lebo sa bojíte, že by ste si nemali čo obliecť. Lenže my ženy to predsa poznáme, že "si nemáme čo obliecť" aj keď je skriňa plná, však? Tak aký je v tom potom rozdiel? 🙂 Len ten, že keĎ sa tých vecí zbavíme, bude nám robiť radosť pohľad do šatníka! A budeme vedieť všetko hneď nájsť. A budeme sa viac o tie zvyšné kúsky vedieť starať. Držím palce.

hederamonstera
23. feb 2024

Nemaj vycitky ze nieco vyhodis. Ber to ako poucenie ze musis v buducnosti kupovat velmi vedome.

vespertine
23. feb 2024

Mne sa páči princíp Marie Kondo - nechať si len to, čo ťa robí šťastnou. Čiže keď sa zobudíš a vieš, že toto si dnes ideš obliecť, tak sa potešíš a celý deň "preplávaš" s radosťou. Ja som takto vyhodila bez milosti x vecí, ktoré som buď podedila po kamoškach alebo som ich mala zo sekáču, a hoci som ich aj nosila, netešila som sa z nich. Nerobili mi radosť. Bolo to proste "len oblečenie ". Inak Marie Kondo má programy aj na Netflixe - reality show, kde ľuďom pomáha zbavovať sa vecí.

rootham
23. feb 2024

Kapsulovy šatník....alebo tak nejako sa to volá....úplne zredukovane oblečenie a ľahko kombinovateľné

alex666
23. feb 2024

Aj ja sa na to chystam. Ja som za poslednych 5 rokov bola 2x tehotna, mam veci roznych velkosti, ktore nenosim - veci co su velke, male alebo aj dobre, ale kedze som na MD nemam ich kam nosit.
Uz mi to vadi skladovat, takze cz vikend sa chsyatm, ze uz sa toho zbavim a necham si eln veci ktore su mi aktualne dobre.

mamatroch
23. feb 2024

Mne zasada, co chcem dat prec nepomaha, detom tak isto, ked sa ich pytam, ktore hracky / knizky vyradime... To by sme dodnes mali este aj dupacky a prve hrkalky doma. Lebo to je presne ten psychologicky aspekt otazky "co chces dat prec?" a hned sa dovalia vycitky, ze si to dostala od... mala KEDYSI tak rada, mala oblecene pri tej a tej prilezitosti...
Idem na to inak. Oblecenie v skriniach mame ja i deti iba sezonne jar-leto alebo jesen-zima. Mimosezonne ma kazde dieta jednu krabicu, ja dve (vetrovky mame extra). Ked konci sezona, co sa do krabic(e) nezmesti, ide prec (cize nechavame iba veci, ktore sme realne nosili a mali radi.).
Na zaciatku sezony poskusame, co este sedi (lebo deti rastu a ja... tiez 🤦 zase nebudem v skrini skladovat tricka a nohavice "o-15-kg-dole-mi-budu-akurat") a to dame do skrin. Mimosezonne operiem a odlozim. Ak je toho vela (napr. dostaneme po niekom), poviem si mnozstvo, ktore chcem mat v skrini (pre seba ci deti) a vyberiem si tolko z toho typu oblecenia (povedzme 8 triciek dlhy rukav, 4 bluzky, 4 sukne... Uz podla svojich potrieb si urci mnozstvo).
Zvysne rozdelim:
- znosene, zmolkove, poskodene... do kontajnera na textil
- veci v peknom stave (= ze by som ich este nosila / obliekla detom, len sa do nich uz nezmestime, nepacia sa nam uz, nepotrebujeme tolko...) bud nafotim a ponuknem na predaj alebo darujem. Detskeho som i minuly tyzden velke vrece odniesla rodine, ktora ma mensie dievca nez su nase (ale ozaj len pekne oblecenie, ziadne "na dvor / na donosenie").
Pripadne pozri v okoli nejaky swap, my mavame parkrat do roka mestsky, odnesies tam a kto chce, si na druhy den pride vybrat, je to pekne na vesiakoch, stoloch ulozene, ziadne ze sa hrabes vo vreciach. Co sa nerozoberie, poriesi mesto, co s tym.
Pripadne si s kamoskami posuvame, bud odfotim a kamoska mi posle fotku spat so zakruzkovanymi vecami, co si zoberie alebo nabalim do igelitky a zanesiem jej s tym, ze co nechce, posunie dalej alebo da do kontajneru na textil. A vzdy mam radost, ked vidim, ze sa este nejaka vec nosi. Samozrejme prvykrat sa treba spytat, ci je s tym kamoska ok.
Takze kamaratsky / susedsky swap je tiez cesta.

Z druhej strany, ked som bola na MD, tiez ma vzdy potesilo, ked ku mne prislo nejake oblecenie ci uz pre mna alebo deti, lebo tak penazi nazvys sme nemali. No ked prisli veci flakate, derave... z toho mi bolo ozaj smutno, lebo tak to, ze clovek nema na rozhadzovanie, este neznamena, ze sa nechce obliect pekne (co neznamena nevyhnutne draho). Preto i ja posuvam dalej len pekne kusky. Na predaj mam vzdy za jednu skatulu veci, zvysok darujem. Nemienim mat doma 5 rokov plnu skrinu oblecenia na predaj, byt nenafuknem 😉

Takze si pekne urci, kolko coho potrebujes a toho sa drz + potom, ked si kupis dalsie tricko, jedno stare vyrad. Ja sa napr. i doma snazim pekne obliekat i doma. Pracujem z domu, ale to este neznamena, ze budem cele dni v roztahanych teplakoch, deravom tricku a strapata. Sama sa lepsie citim, ked sa pekne a zaroven pohodlne obleciem. Ked by som sa obliekala pekne do prace, tiez by som to robila pre seba a moj dobry pocit, nie kvoli kolegom / sefovi.

betaxa
24. feb 2024

Veľmi praktické triedenie avšak u mňa kopa ešte uvidíme zahŕňa aj možnosť ešte schudnem na váhu, ktorá by bola ideálna a bohužiaľ veci v tejto kategórii je viac než dosť

japredavam
24. feb 2024

@viestta Toto je dobrá metóda, ja upratujem skriňu 2x ročne, pred zimou a v jari

len_nig
24. feb 2024

@vanilkovazmrzka presne takto to robím ja, keď som niečo nemala rok ide to preč, väčšinou dávame do tých charita smetiakov

heln
24. feb 2024

neviem co ti to uz niekto poradil, ale predavaj cez aplikaciu vi....

barborachors
24. feb 2024

preboha, snad si nebudem kupovat knihu, aby som si doma upratala, proste vezmem do ruky rozum, co mi narastol v hlave a handry vyhodim a nemoderne bud presijem na modernejsi strih, alebo naparem na handry, alebo zrecyklujem psovi do budy a nie plnit humana smetiaky, ktore putuju aj tak do spalovne, halo. Zle sa to pocuva, ale zaklad je nenakupovat blbosti, vazene damy, ak si neviete pomoct, kupujte si bizuteriu alebo slnecne okuliare alebo kabelky, ale nezahlcujte tuto zdevastovanu smradlavu planetu dalsim hnojom len preto, aby ste sa citili na desat minut zrelaxovane. Je to chore a zaklad je nekupovat blbiny, mozno tak zaklad satnika z casu na cas prevetrat za novsie kusky - kabat, bunda, dvojo rifli a trojity kostym, kosela... na keru onu vam je tridsat mikin, teplak a hovadin, aj tak to nevynostite a este to aj na zene vyzera otrasacky..

janulka1802
24. feb 2024

Ja som takto posúvala veci, kabelky, topánky jednej známej, ktorá by si to inak nemohla dovoliť. Mala som z toho fajn pocit, že tie veci ešte niekto vynosí. Dávala som dobré, nezničené veci, určite by som ich aj predala. Pred zimou som tiež triedila a to som už dala na predaj za skvelú cenu. Po dvoch týždňoch som všetko predala. Avšak v mojom šatníku ani náhodou není toľko kúskov ako u autorky. Momentálne si skladám pomaličky kapsulový šatník, ale radšej pomaly po kúsku si vyberám kvalitnejšie kúsky. Nikdy som ani nemala v sebe túžbu mať
veľa kúskov. Ozaj si pozri nejaké dokumenty alebo popočúvaj podcasty o textilnom priemysle. Na mňa to dosť zapôsobilo.

princezna_bosorka
4. mar 2024

podla mna zacni tym, cim si si ista:
- chces len 4 rifle: nahadz vsetky rifle na kopu, vyber styri, ktorych sa nechces vzdat a ostatne posli do prec
- a potom pokracuj s mikinami, bluzkami, topmi, satami.

Ak si nie si niecim ista (a hlavne, ak si ten kus oblecenia nemala dlho na sebe), tak si ho oblec na par hodin von a sama uvidis, ako sa v tom budes citit (mne to vzdy pomoze zbavit sa niekolkych veci, pri ktorych si hovorim, ze si ich este necham a po 2 hod nosenia mi piju krv, ze ma niekde nieco tlaci, taha a pod. a tym padom sa toho lahko vzdam a zbavim).

A samozrejme - klucom k uspechu je nenakupovat vo velkom, to dost pomaha 😜

Strana
z2