Ako riešiť závislosť na nakupovaní oblečenia?
Ahojte som shoppaholic ? Mam obrovsku skrinu meranu na strop roldor cela je zaplnena mam 40 mikín 40 teplakov 20 kratasí 30 riflí 50 šiat 200 crop topov 20 zimných búnd ..Niektoré kúsky som nikdy nemala na sebe ale niektoré nemozem ani vyhodit a ked nieco vyhodim aj vyprate je mi to lúto :( Citim sa uzkostna … Vsetkeho mi je luto sa zbavit ze sak mozno este jeden den to vyuzijem ale to oblecenie mi tam stojí a ja stale dokupujem .. Tak by som chcela mat satnik len par veci ze ked sa prestahujem jeden den pretoze toto je babkin dom a co budem volat 4 dodavky ?? Proste neviem fakt 😞 Vsetko co som si kupila aj drahsie aj lacnejsie kusky som sa citila tak stastná
@anonym_autor predaj a daj si cieľ nejaké zážitky, pri každej snahe kúpiť si niečo nové si povedz, že na kus handry si v starobe nespomenieš.
Mimo to patologické nakupovanie je psychiatrická diagnóza, takže aj týmto smerom by som sa uberala 🙂
Vytaj v klube ,ja k tomu milujem ešte aj topánky
Ja to vobec nebudem zlahcovat, moja blizka osoba v rodine si tymto presla, financie neboli ani nie su problem, ale je to zavislost ako kazda ina a treba to riesit. Zaciatok je, ze si to uvedomujes.
Mne pomohlo jedného dňa nahádzať všetky handry, a to som nebola v takých číslach ako ty na jednu kopu a až mi zo seba zle zostalo, koľko vyhodených peňazí a aká zbytočná záťaž, koľko odpadu v podstate. Odporúčam riešiť problémy, ktoré tým zaháňaš a nájsť si iný a udržateľnejší zdroj dopamínu.
@anonym_autor no,vitaj v klube. Minule som nad tym rozmyslala ci mi nehrabe. Kludne si mozme o tom popisat :D ja mam tiez plne skrine
@anonym_autor ako slovo ekológia nincen?tolko zbytočne vyhodených peňazí strašne a viac ako polovica z toho demode
@anonym_autor skús pozrieť knihu Márie Kondo - Kúzelne upratovanie. Alebo jej ďalšiu -Upratane.
Ona tam pekne vysvetľuje ako si vytriediť hlavne oblecko, ale celkovo byt… mne pomohla 🙂
Autorka mne to normálne nepríde. Máš toho nehorázne veľa, nepotrebuješ a aj tak nakupuješ a ešte ťa to aj ťaží. Začala by som to riešiť. Týmto trpela moja ex svokra len ona si nechcela zapratavat byt tak všetky nakúpené veci nosila mne do malého bytu s dieťaťom. Nedalo sa jej nijak vysvetliť že to nemám kam dávať a nechcem. Stále nakupovala hocičo od oblečenia po bytové dekorácie veci do kuchyne posteľné prádlo... Začala by som to na tvojom mieste riešiť zbytočne minas peniaze
Bola som vacsia shopoholicka a pomohlo mi "kupit si dieta" 😅 stale nakupujem ale moje skrine si oddychli🤷♀️🤦♀️
@anonym_autor ja som tiež takáto bola kedysi 🙈 teraz sa držím zásady, že to čo som na sebe nemala 2 roky, si už nedám zrejme nikdy a ide to preč 🤷♀️ buď darujem alebo predám. Prestala som zbytočne hromadiť oblečenie a jw to super pocit 😊
Ahoj, keby si mala moju výplatu, takouto psychickou poruškou by si určite netrpela.
Skus zistit, vo ti naozaj chyba … nakup handier ti dava kratkodobe uspokojenie a pocit stastia, ale iba kompenzuje nieco ine…. Partner, kamarati, frustracia z prace atd?
@anonym_autor Daj si cieľ vyhodíš, predáš 10 ks oblečenia a kúpiš si iba jeden kus. Alebo popros kamarátku nech ti to pomôže vytriedit a necháš si iba pár kúskov. Nechoď na stránky s oblečením ani do obchodov aby, ťa to nelákalo. Za ušetrené peniaze choď na nejaký výlet, wellness.
Tak to je ozaj kopu oblecenia....ked si predstavim,že ja mam 3 rifle ,ktore mam oblubene a par siat
Neznasam zaplnene skrine....urcite mi v tomto mysleni pomohlo ked som si studovala minimalizmus
Je to skvela cesta,skus si o tom prečitat🙂
@anonym_autor chod k psychologovi
Nie je to ôk. Zbytočne minas peniaze, ktoré sa raz zídu, zbytocne podporuje ničenie prírody. Ja si vždy poviem, keď chcem kúpiť somarinu, že deti niekde v krajinách tretieho sveta momentálne zomierajú od hladu a potom ma.to prejde. Radšej ušetríme a pošleme potom na charitu.
Mnohi, ktori pocitovali niecoho deficit, ked sa formoval ich charakter, toto v neskorsom veku, ked maju na to financie , zacnu nekontrolovane zhromazdovat. Poznala som cloveka, ktory takto zhromazdoval suche potraviny. Mal ich haldy a boli uz aj s chrobakami
Vo svojom detstve zil v chudobe.
Máš oblečenie minimálne pre piatich ľudí. Závislosť ako každá iná a sama sa jej zrejme nezbavíš.
Tiez rada nakupujem, ale, uz som si uvedomila, ze potom nosim aj tak dokola to iste a zvysok trci v skrini. Presla som na kvalitne veci, tie su drahsie, tak ak kupim, aj nosim.
Dam Ti radu. Chod sa do obchodov len poprechadzat a posmejdit. Poskusaj 300 veci a nekup nic. Aj koza, aj vlk budu syty. Ja som presla na toto a teraz uz ani nemusim skusat. Pochodim, posmejdim, sem tam nieco skusim a domov idem s plnou penazenkou a spokojna.
Autorka - skus si cez adopciu na diaľku adoptovať 2-3 deti namiesto toho aby si si za tecpeniazw niečo kúpila. Budeš mať aj dobrý pocit
@anonym_autor pomáha na to nemať financie. Normálne čo máš navyše a dala by si na oblečenie daj na sporenie bez možnosti výberu, alebo na charitu, alebo daj niekomu v rodine čo sa má finančne horšie. Pár mesiacov to urobíš a budeš mať hneď väčšiu kontrolu nad svojím životom a možno aj dobrý skutok.
@anonym_autor ja by som povedala, že je to už diagnóza. Pozri, oblečenie môžeš aj darovať, alebo ho za symbolickú cenu predať. Ja som mala tiež dosť vecí. Čo mi mama dala a nakúpila. Dosť som darovala.
@anonym_autor tieto novodobe závislosti, áno sú to poruchy, ide o okamžité a kratkodobe zvyšovanie dopaminu v mozgu, úplne to isté ako iné závislosti (látkové - navykove latky, aj nelatkove, napr. patologicke hracstvo) avšak pokiaľ to nepocitujes ako problém v živote, napr. Nadmernym minanim penazi, ktoré treba na základné potreby pre teba a rodinu, nestavias nakupovanie nad dolezite veci( práca, skola, rodina) , neubera sa tvoja mysel od rana do vecera nakupovaním, nepovazovala by som to za problém. Len si musíš utriedit ten šatník. Ano, predat to čo už nenosis, budeš mať radosť zo zarobku, ktorý určite minies zasa len na handry, ale možno v určitom bode dospejes k nákupu menej veci, ale zato kvalitnejsich ako fast fashion. Vieš dnes je ťažké odolať tým krásnym veciam, ktoré život ponúka, ale - sú to iba veci. presla som si regulernym liecenim a až tam človek zistí, čo je fakt dolezite. Ak máš pocit, že ti toto nakupovanie ubera dosť dôležitého času a financii, psycholog by ta vedel usmernit urcite. Držím palce
@anonym_autor Nemám v úmysle Vás urážať, ale určite by bolo vhodné vo vlastnom záujme,aby ste vyhľadali pomoc, lebo závislosť na.nakupovani Vás môže dostať aj do finančných problémov.
@anonym_autor Nemám v úmysle Vás urážať, ale určite by bolo vhodné vo vlastnom záujme,aby ste vyhľadali pomoc, lebo závislosť na.nakupovani Vás môže dostať aj do finančných problémov.
@viera012345 tak mam uz finacne problemy ked vidim pekny kusok musim ho mat aj keby nemam na jedlo .. Moji sa smeju ved jedz šaty čižmy 🤦🏾♀️ ale fakt to musim stopnut chcem mat na ine veci a setrit si
@anonym_autor tieto novodobe závislosti, áno sú to poruchy, ide o okamžité a kratkodobe zvyšovanie dopaminu v mozgu, úplne to isté ako iné závislosti (látkové - navykove latky, aj nelatkove, napr. patologicke hracstvo) avšak pokiaľ to nepocitujes ako problém v živote, napr. Nadmernym minanim penazi, ktoré treba na základné potreby pre teba a rodinu, nestavias nakupovanie nad dolezite veci( práca, skola, rodina) , neubera sa tvoja mysel od rana do vecera nakupovaním, nepovazovala by som to za problém. Len si musíš utriedit ten šatník. Ano, predat to čo už nenosis, budeš mať radosť zo zarobku, ktorý určite minies zasa len na handry, ale možno v určitom bode dospejes k nákupu menej veci, ale zato kvalitnejsich ako fast fashion. Vieš dnes je ťažké odolať tým krásnym veciam, ktoré život ponúka, ale - sú to iba veci. presla som si regulernym liecenim a až tam človek zistí, čo je fakt dolezite. Ak máš pocit, že ti toto nakupovanie ubera dosť dôležitého času a financii, psycholog by ta vedel usmernit urcite. Držím palce
@ingridmik ano skusim to popredavat dost som aj vyhodila vypratych a pekne veci ktore som mala len raz na sebe predat
@ingridmik dakujem ved toto presla som si emocionalnou traumou a mam uzkosti uz 5 rokov od mojich 20tich a ked kupujem som chvilu stastna
@anonym_autor toto je podla mna uz dlho na
psychiatra...
Ja sa zbalim do 1 kufra a to aj zo zimnými bunkami 🤣🤣🤣

@anonym_autor keď na to máš financie tak nakupuj.Dokazes jeden mesiac si nekúpiť nič?Tiež mám veľa veci, tiež nerada vyhadzujem jedna to dá do kozmetiky, druhá voňaviek, ďalšia na deti.Tvoje počty sú už dost mám tak polovicu z tvojho vekom som zistila, že mám v tých veciach veľmi veľa peňazí a netreba mi