Čo je skutočne nevyhnutné mať v šatníku?
Co je podla vas nevyhnutne mat satniku?
Pytam sa, lebo su tu castokrat temy typu su tieto saty vhodne na svadbu, za svedka, na stuzkovu, na skusku, na stanice, na pohreb, na pohovor. Vidim, ze zeny maju problem sa obliect a vo vacsine pripadov ide podla fotky o odev, ktory je uplne nevhodny. Bud nesedi na postave alebo je nevhodny na danu prilezitost.
Rovnako ako u muzov. Moze mat moj muz na svadbe kratku koselu? Vestu? Musi mat sako, kravatu atd.?
Vidim aj na stene alebo v modnych skupinach, ze zeny su ochotne kupovat akekolvek rychlokvasene nekvalitne produkty vo fast fashion shopoch, kde teda bud ide o nieco gycove prvoplanove alebo strasne nekvalitne umele. Alebo ide o nieco "modne" v tomto obdobi a potom sa to zahodi do spodku skrine, lebo tato oranzova alebo ruzova uz nebude in. Vidim veci s logom, napismi, monogramove veci a veci vo vseobecnosti od elegancie velmi daleko.
Fakt malokedy tu vidim fotku, kde ma zena dobre padnute klasicke cierne alebo tmavomodre sako, alebo dobre padnute nohavice ci suknu. Nerozumiem, preco su niektore zeny ochotne vyhadzovat kazdy mesiac peniaze na nejake prvoplanove smejdy a potom ked je treba ist na nejaku prilezitost, tak je problem zohnat sako na pohovor, cierny kabat na pohreb, minimalisticke univerzalne saty na svadbu a podobne.
Preto sa pytam - co je podla vas zeny nevyhnutne mat v satniku? Pre zenu ale aj pre muza.
Ja osobne si myslim: Minimalne jedno cierne kvalitne dobre padnute sako, aspon 2 kvalitne nepriesvitne biele kosele, jeden par ciernych kvalitnych topanoch idealne kvalitne lodicky bez vselijakych ozdob a gycovyn, nohavice alebo sukna ktora sedi na postave, nie je kratka ale aspon po kolena alebo pencil sukna, jeden kvalitny vlneny kabat v univerzalnej farbe, tmavomodry,camel,cierny,odtien sivej. V idealnom pripade este nejake jednoduche univerzalne saty ktore sa daju nosit ako business so sakom, ale daju sa obliect aj na svadbu ako host s nejakym vyraznejsim sperkom napriklad.
Co sa tyka muzov, kazdy jeden by podla mna mal mat dobre padnuci tmavy oblek a tiez aspon 2 kosele s dlhym rukavom v neutralnych farbach a aspon 2 klasicke kravaty a poltopanky.
Potom by sa nemuseli zakladat temy ci mozem mat bielu vetrovku na pohrebe. Alebo ci nemoze manzel mat koselu s kratkym rukavom na svadbe. Uff nic horsie neexistuje ako kosele s kratkym rukavom.
Takze otazka: Co je podla vas nevyhnutne mat satniku? Alebo aky kusok vlastnite vy, ktory vas uz dostal z problemov a necakanych situacii?
A nie nemam co na praci, ano zavidim, ano aj ja by som chcela mat kazdy den taky nudny ako je dnesny a k tomu prezidentsky plat. Dakujem
Pytam sa vo vseobenosti - co je vas must have kusok. Nemate bielu koselu, nemate kabat, nemate sako. Tak co je teda pre vas ten zaklad?
nemyslím že táto téma sa všeobecne stretne s pochopením... napíšu ti že nech si každý chodí v čom chce a vzápätí v inom príspevku sa sťažujú že sa ich chlap pozerá po pekných ženách ...
ja mám všetko z toho čo si vymenovala a vôbec mi to nepríde divné to mať - a ani v živote by som nepovedala že nemám čo na seba pri nejakej mimoriadnej príležitosti - takže ja len čítam a žasnem rovnako ako ty ...
tak ja som iná...mám veľmi veľky šatník, do práce chodím elegantne oblečená, od kombinácie rifle-lodičky-sako po šaty a pod...zúčastňujem sa veľa spoločenských udalostí či v súkromí alebo z práce, každú chvíľu sme na nejakej oslave, svadbe alebo záhradnej párty, alebo výlety v prírode a pod...milujem kombinovať veci, oblečenie, topánky...takže pre všetko čo si spomenula mám v šatníku, či sako, nohavice, rifle , malé čierne, spolčenské šaty ale aj tepláky, legíny....A nakupujem váčšinou v sekáčoch, bazároch -značkové a kvalitné veci...
Pre mňa je základ (v tejto ročnej dobe) pružné, dobre sadnúce čierne nohavice, čierne tričko s dlhým rukávom, čierne neutrálne tenisky a jednoduché šatky. Tam, kam chodím, mi to stačí. Pri práci môj outfit prevažne nevidno, a nepotrebujem, aby ma predával môj výzor, našťastie. Naozaj závisí od toho, kde sa pohybuješ, v akých kruhoch. Pre mňa lodičky a sako a biela košeľa nie sú niečo, čo by som využila. Na svadbe som nebola už snáď desať rokov.
@biba_18 presne, keby ma niekto zavolal na rýchlo do divadla, alebo na spoločenskú udalosť, oslavu, ples, nemusím silou mocou behať po obchdoch, lebo mám doma dostatok kombinácií...a tiež manžel je robotník ale má oblek, aj legantné veci, aj športové aj univerzálene..ale sú ľudia čo si na to nepotrpia, lebo šak načo je mužovi oblek , ked ideme len raz za rok na oslavu/svadbu a toto ti potom povedia behom 3rokov pri každej akcií, na ktorú by si ten chlap už min. 3x obliekol ten oblek...a pod...
necitam komenty, ale za mna tzv little black dress.
uz som si myslela,ze som z marsu. Nemaju to kde skladovat, nemaju to kde vynosit. Nerozumiem ako jedna zena nemoze mat ani jednu jedinu bavlnenu bielu klasicku koselu v skrini. Fakt tomu nerozumiem, ze je to problem uskladnit aj s jednym sakom a parom slusnych ciernych lodiciek alebo klasickych elegantnych topanok. To preto potom vidime tie prispevky, kde sa narychlo kupuju umelohmotne saty zo Sheinu a na rande si zena oblecenie neonove nevkusne saty z trickoviny. Presne lebo to nie kde skladovat a ako to vyuzit. Len co ma taka zena doma v skrini? Teplaky, rifle a mikiny. Nic ine? Fakt nic ine? Neverim tomu.
stretla som známu na pohrebe, v čiernych športových legínach a tunike - vraj si nemala ani čo obliecť lebo čierne nemá rada a načo by to kupovala....o dva mesiac sme sa stretli znova na pohrebe, a ona hádajte čom...v tom istom...takže keby si kúpila bars aj v new yorkery jedny čierne šaty, alebo čierne nohavice a top za 20 € už by to mala 2x vynosené...nuž ale...
@zuzidr Prave toto ma prekvapuje,ako nikto si nemieni nic take kupovat a skladovat,lebo ved aj tak nikam nechodi. A potom je problem. Kazdy tyzden je tu prispevok o tom, ako sa niektore nevie obliect alebo si nema co obliect. A pritom ked si pozries outfitove a modne skupiny hoci len tu na MK, tak vidis, ze maju doma kopec oblecenia ked sa stale fotia, len akurat nic normalne len same docasne nekvalitne kusky.
Ale asi to bude aj o prioritach. Lebo ja si napriklad za 200-300EUR kupim jedno poriadne dobre usite sako. Niekto si za 200EUR radsej nakupi kopec blbosti v terranove, hmku v orsay a inych tych obchodoch, kde predavaju zle usite, nekvalitne a casto neforemne kusy oblecenia. Polyesterove bundicky a umelohmotne kroptopiky ktore po prani idu do odpadu. Nejake umele saty zo Sheniu na jednu svadbu, lebo uz to bola aj taka tema ze na dve svadby si to iste neoblecu. Neviem si to inac vysvetlit. Radsej kupit jedny alebo dvoje dobre sadnuce saty. Pripadne si dokupim nejaku farebnu bizutku za par supov a mam saty na viac prilezitosti.
@zuzidr Ja mam drahe oblecenie, ale vzdy si kupujem dobry material, klasicky kusok a velkost si udrziavam uz roky. Takze mam uplne bezne doma oblecenie, ktore ma viac rokov alebo vlneny klasicky kabat uz 10 rokov a je stale in, je ako novy.
tak dajú sa kúpiť aj lacnejšie veci ale vhodné k danej príležitosti....
@zuzidr Daju sa kupit ano. Budget ma kazdy iny, ja som to uviedla ako priklad. Lenze tu velakrat nejde o peniaze ako take, ale o to ze za jednu nejaku sumu radsej kupia 15 blbosti ako jeden alebo dva poriadne kusy. To pisem.
Autorka, zabudas na vela zien, ktore nepracuju v kancelariach a v korporatoch, ale vo fabrikach, v skolach, v obchodoch. Take zeny fakt nemusia mat ani vlneny kabat, ani saka, na firemne vecierky nechodia, a ani do divadla.
Preto aj zhanaju jednorazovo saty na prilezitost, jedna svatba za dva roky, pohreb obcas, a preto nezalezi ani na kvalite, ale na cene.
Niet sa comu divit.
@veselo_neveselo Ano asi to tak bude. Neviem si predstavit cely zivot fungovat o teplakoch a mikinach. A to doma nosim teplaky a leginy a mam ich tiez dost. Ale asi to su zeny, ktore nemaju ziaden spolocensky zivot.
Nedocitala som celu diskusiu, ale
Ja sa obliekam rada elegantne, bussines casual. I ked skor sporadicky, ale sucastou mojej prace su aj konferencie, kozultacie, meetingy a vecere/rauty. Kym som bola na MD tak zaklad mojho satnika tvorili termoleginy, teplakove saty a nepremokava obuv a bundy.
Opatky kvoli urazu v minulosti nosim minimalne ale must have su bezove lodicky. To dopasujes ku vsetkemu. Rovnako v lete sandalky v telovej farbe. Inak biele kozene tenisky a elegantne cierne kozene cizmy. Topanok mam viac ale toto je uz roky taky zaklad mojho botnika.
Ja som satovy typ, saty nosim celorocne, v zime s termopancuchami a cizmami. Ale oblubujem aj nohavice cigaretoveho strihu, alebo siroke nohavice s vysokym pasom. Rifle nosim minimalne. Sukne skor klasicke - pencil skirt a midi. Saka mam asi 4, ale ani jedno cierne. Cierna ma zostaruje, bezova nepasuje k mojej farebnej typologii, takze aj ked v tychto farbach mam vela veci ide skor o nohavice, sukne, doplnky ale nie vrchnu cast odevu. Ale cierny top, bluzku, saty u mna najdes. Sukne, nohavice, topy a svetre mam skor v neutralnych farbach biela, siva, navy modra, camal aby boli dobre navzajom kombinovatelne. Saty, hlavne letne v roznych aj pestrych farbach a vzoroch.
Neviem nakupovat v seconhadoch ale velku cast satnika mam z druhej ruky. Veci co si navzajom vymiename s kamoskami, ked sa nam zmeni vaha, omrzia nas a pod.
ahoj z tohto tvojho zoznamu:
Ja osobne si myslim: Minimalne jedno cierne kvalitne dobre padnute sako, aspon 2 kvalitne nepriesvitne biele kosele, jeden par ciernych kvalitnych topanoch idealne kvalitne lodicky bez vselijakych ozdob a gycovyn, nohavice alebo sukna ktora sedi na postave, nie je kratka ale aspon po kolena alebo pencil sukna, jeden kvalitny vlneny kabat v univerzalnej farbe,
nemam v satniku jednu jedinu vec
Vieš, ono to teraz vyzerá, ako keby mať spoločenský život v zmysle chodiť do spoločnosti na vysokej úrovni, bola nejaká nutnosť a základný štandard. Nie, nie je to tak. Zoberme to z opačného konca - rovnako nie každý má doma turistické topánky alebo bicykel či lyžiarsku výstroj, dokonca sú ľudia, ktorí nemajú ani veľký kufor - proste niektorí ľudia necestujú alebo nešportujú, alebo nešportujú tak, aby k tomu museli mať nakúpené konkrétne predmety. Čo je na tom? Naozaj nevlastním ani sako ani bielu košeľu, ani lodičky. Nepotrebujem ich. Zato mám iné veci, ktoré ty možno nemáš. ALebo možno aj nie, každopádne za mňa must have kúsok je veľmi osobná, špecifická vec. Je to must have pre teba, pre ľudí z tvojej bubliny. Iní ľudia to môžu mať inak.
@biba_18 nechodím na pohovory do novej práce. Nebola som už vyše 10 rokov na pohovore, som szčo 😀 nechodím na svadby, krstiny, keby som chcela ísť do divadla (z rodinných dôvodov večer neviem byť mimo domu) viem sa tak zladiť, aby som vyzerala prípustne, hoci nie vyslovene elegantne...
Tie ženy, ktoré sa pýtajú na názor doteraz tie veci nepotrebovali, neboli na takej udalosti alebo nemajú cit čo sa kde hodí. Ty tie veci potrebuješ lebo ich nosíš, vieš čo sa kam hodí a preto tomu nerozumieš. Oni zase nerozumejú načo by mali v skrini napr. sako keď ho nemajú kam nosiť. A fakt na tú jednu udalosť za 10 rokov nepotrebujem sako za 200 eur.
Cierne gate cierna kosela rolak svetrik biela kosela cierna bunda kabat..riflovka rifle .
Must have je dobre padnuca podprsenka a pohodlne nohavicky, ktore nevyzeraju ako po prababke, ale nosia sa dobre 🙂
Moj satnik je minimalisticky. Neznasam kupovat oblecenie. Mam par kuskov, ktore rozne kombinujem. Mam aj sako (az 2 - nosim ich vacsinou k rifliam, bielemu tricku a espadrilkam), ale chapem, ak niekto sako nema. Chapem aj, ak niekto nema spolocenske saty - tiez ich nenosim, lebo na ziadne take udalosti nechodim. Mam male cierne, ktore sa daju vyuzit aj na pohreb, aj na firemny vecierok (zalezi od doplnkov).
Zalezi od zivotneho stylu zeny a od prace.
Ako vidis su take co im sako ci bluzka kosela sukna nechybaju.
Ak je niekto 3-4x mesacne na spolocenskej akcii veceri potrebuje aj take kusky.
Kto sedi doma, vecera raz za cas v pizzerke s muzom, k comu by to tej zene bolo?
- neroztrhane rifle
- biele a čierne obyč bavlnené tričká
- kockove sako
- čierna koženka
- upletove šaty na zimu
Momentálne som ale na MD takže si neviem predstaviť šatník bez legín 😀

@doriiis nerýpem, ale ja som čítala aj toto, citujem: "je mi jasne, ze zamestnanie zeny ma vplyv na satnik a zena, ktora napriklad nosi v praci uniformu toho bude mat menej, ale toto som ani nepisala do uvodu, lebo to je uplne logicke, ze zena v kancelarii toho bude mat prirodzene viac" - a autorka to napísala pred tvojim príspevkom...