icon

Homeschooling ako nová móda alebo nutnosť?

27. dec 2024

Vsimli ste si ze na kazdej socialnej sieti je vo vysokej miere prezentovany tento trend vyucby deti z domu?? Dokonca stranka spolu poza skolu s niekolko tisic zenami.. Ja mam uz pocit ze ked poviem niekde ze dieta ide do jasli,skolky,skoly akoby som spadla z jahody a uz hned som neakceptujuca matka. Ked som si pozrela o co tam ide tak som mala dost.. Maju tie zeny aj vzdelanie na tieto vystrelky ? Ci sa im uz nechce vraciat do prace ? Vsetci sme chodili do ZŠ SŠ skolky niektori jasli a sme tu. Niekedy strach povedat medzi mamickami nieco ze 2 rocny ide do skolky alebo jasli…

simca06022011
27. dec 2024

@guudy tak ale tento priklad co popisujes je problem daneho dietata a jeho rodica, to dieta tam mimo svojho rozvrhu v zus nema co robit, ucitelka si to ma dohodnut.. deti sa rezimu naucia, aj respektovat veci.. ale toto co opisujes = dieta co lezie pod klavir, podla vsetkeho bude naozaj len male dieta. Z alt skoly sme chodili aj na kruzky, ci hudobne, sportove, a to o kolkej kde mame byt sme ovladali :DD a chapali. Nik by nas tam necakal a ani nepustil mimo ten cas.

elli333
27. dec 2024

Mne pride, ze trosku miesas jablka s hruskami. Je dost rozdiel ci je doma s mamou 2rocne dieta a 10rocne co ma povinnu skolsku dochadzku. To udsudenie ked 2rocne ide do jasiel trosku chapem. Teda ja osobne take mamicky samozrejme neodsudzujem, mozno nemali na vyber, ja sama mozno pojdem do prace ked bude mat dieta 2roky a dcerka do jasiel. Ale osobne si myslim, ze pokial je moznost aby take male dieta bolo doma s mamou tak je to prenho idealne z hladiska emocionalneho rozvoja a vytvorenia bezpecneho puta s mamou. Ale ano obcas nemame na vyber. Co sa tyka starsich deti, ktore su uz skolopovinne tak ja osobne nepoznam ziadne co sa vzdelava doma a ani sa mi to nikde na nete nezobrazuje same od seba cize vobec mi to nepride ako masovy trend skor naopak, u nas na SR sme v tomto za opicami.

guudy
27. dec 2024

@simca06022011 nie, to co popisujem bol problem vsetkych deti, ktore z tej konkretnej skoly chodili na konkretnu ZUS 🙂
Vsetci ucitelia, co ucili tieto deti, s nimi mali podobne problemy. To, co som popisala, sa tykalo vekovo najma prveho stupna ZS. Ako som pisala, ucitelia si to riesili, akurat teda museli vychovavat a trvalo to dlho, aby sa deti zvladali zaclenit do bezneho kolobehu v ZUS. Nehovoriac o tom, kolko problemov bolo kvoli koncertom. Deti absolutne nevyrovnane, psychicky labilne, atd… Roky som tieto deti stretavala osobne, plus teda info od uciteliek.

baskustek
27. dec 2024

Ja teda osobne nepoznám žiadnych domškolákov ani v rodine ani v širšom okolí. Jedinú matku čo vzdeláva 7-ročnú dcéru doma poznám akurát z YouTube Kvietkovci (Andrea). Ale ona je strelená, tú 7ročnú ešte kojí a jediný dôvod prečo malú nechce socializovať je, že ju v škole ako decko šikanovali, tak ju doma uzatvára pred svetom.

guudy
27. dec 2024

@simca06022011 a netvrdim, ze vsetky HS deti su take, ale toto bol problem celej skoly. Aktualne s nimi uz nie som vyse roka v kontakte vobec.

simca06022011
27. dec 2024

@guudy tak je to divne, lebo neviem si predstavit, kde moze dieta odist si zo skoly/triedy do zus, lebo sa nudi v skole a vystrajat mimo rozvrh v zus :D
keby som ho ako ucitelka vypoklonkovala za dvere, lebo nema tam co robit, tak kto to dieta ma na zodpovednost, ked hodinu so mnou nema/nema mat? cize tam je vadne nieco ine, su aj skoly taketo, kde su vyslovene nezvladnutelne deti = rodicmi, skolou, nie raz som to teraz citala, ze proste nevdia si dat rady, daju dieta do alternativnej nejakej, sukromnej, kde je to jedno, co robi.. tak toto moze byt taky pripad 🙂

akvi
27. dec 2024

@guudy ja mozem povedat, ze poznam pomerne dost domoskolakov, roky som robila garanta a chvilu aj skusajucu a mam presne opacnu skusenost. Ak to mam zovseobecnit, tak vacsina DV deti bola na tom lepsie, ako bezne deti v ZS, hlavne v oblasti komunikacnych zrucnosti, prezentacie, argumentacie, sebavedomia a prejavu celkovo. Mala som z vacsiny pocit,ze su na svoj vek velmi vyzrete. Castokrat ich vedomosti prevysovali daleko to, co ziadali "osnovy".

zuzanockamt
27. dec 2024

@akvi Ja mám ako skúšajúca opačnú skúsenosť. Chodia veľmi slabo pripravení oproti deťom chodiacim do školy.

akvi
27. dec 2024

@zuzanockamt mozno na 2.stupni to uz nie je take, ako na 1.st. Bude to aj tym, ze vela tychto deti ide viac za svojimi zaujmami a nevenuje tolko pozornosti niecomu, co vyzaduje skola.

zuzanockamt
27. dec 2024

@akvi Áno, na 2.stupni. Hlavné predmety, a teda bieda.

akvi
27. dec 2024

@zuzanockamt to je ale uplne pochopitelne. Tieto deti su zvyknute nasledovat svoje zaujmy. A bohuzial, hlavne predmety vacsinou pubertalne deti naozaj nezaujimaju. Poznas niekoho nastrocneho, kto povie, aha vetny rozbor, to vyzera zaujimavo, to chcem vediet..

zuzanockamt
27. dec 2024

@akvi Nuž, majú smolu, vedieť to musia. A áno, zopár sa ich nájde, no je to menšina. Ja som to ako dieťa na ZŠ milovala.

akvi
27. dec 2024

@zuzanockamt no ja si napriklad myslim, ze vobec nemusia. Ale to je uz na inu debatu 🙂

abbey1
27. dec 2024

@zuzanockamt

@akvi
Ja napíšem za svoju. Je ôsmačka. Bola teraz skúsiť skúšobné prijímacie skúšky na bilingualne gymnázium a dopadla výborne. Uvidime, či aj na normálnych. 🙂 Na žiadne doučovanie nechodí.
Zaujímavé bolo, že záujemcovia z ôsmeho ročníka dosiahli lepšie výsledky než deviataci.Ale to teda hovorím už o bežných deťoch z bežných škôl.
Minulý rok prechádzal z domáceho vzdelávania na strednú syn mojej kamarátky. Urobil úspešne skúšky na obe stredné školy, kam sa hlásil.

ewellina
27. dec 2024

@abbey1 Asi preto, že na bilingválne gymnázium sa robia prijímačky z učiva z ôsmeho ročníka.

simca06022011
27. dec 2024

@akvi no poviem ti, ze ta slovencina je otras, a uci sa na zs este otrasnejsie... tie ucebnice by som spalila na hranici... :DDD a tych co robili k tomu osnovy, a roztahali to takto na 8-9rokov najradsej tiez :DD nam celu tu slovencinu vypracovala ucitelka, na mini pirucku, vsetko sme vedeli. Tak ako sa to deti ucia je to otrasne, nezazivne... nema to hlavu patu. A kopu veci sa takto nelogicky ucia. V homeschoolingu, ked ma raz bavi matika tak idem a ratam do nemoty, ucim sa nove veci, ak ma bavi slovencina tiez, diktaty si pisem dookola a ucim sa gramatiku, kym to neviem... ak ma bavi napr. biologia ludskeho tela, neucim sa to roztahane cez 3-4roky ale do hlbky naraz a vcelku... az pokym to neviem. A vsetky ostatne veci tiez... Toto robi rozdiel. A nie ako v skole.. teraz sa musime za x hodin naucit toto, potom budeme dve hodiny mat geometriu, a potom hento a stale daco ine, rozkuskovane, medzi tym pisomky, zabudne sa co bolo na zaciatku roka :D

@abbey1 ja mam teraz len dva roky prehlad, a bude to mozno tym (ak sa mi to podari vysvetlit:D), ze ti deviataci su slabsi, ti co na tie prijimacky maju, to urobili z 8micky, ti co nie, neboli prijati, isli do 9tky a potom skusili znovu v 9tke a tam ich zase sikovnejsi predbehli (plus co vidim, aj rozdiel v znamkach urobil svoje, cize ak mali horsie priemery..). Inak som zvedava, tiez tento rok ide dcera na skusku, ale aj tak chce ist do 9tky, aj keby ju prijali.

ewellina
27. dec 2024

@zuzanockamt Moja dcéra išla priamo z domáceho vzdelávania na bilingválne gymnázium a prijímačky dopadli veľmi dobre, takisto syn išiel na osemročné gymnázium priamo z domáceho vzdelávania a tiež urobil prijímačky výborne. Predbehli ho viac-menej len tí, ktorí mali body za súťaže. Takže až taká bieda to s tými deťmi - homeschoolermi nie je.

svetlonos
27. dec 2024

No to teda si neakceptujuca a nerešpektujú ako clovek! Podla mňa je to super, pokial to rodicia maju dobre ošetrené. To ty tu prskaš na iných! Ja si to neviem predstaviť a mam obavy ale úprimne- školský systém bol na hovno uz pred 40 rokmi. Dnes ešte zmenili postupy výučby matiky - dnes je takzvaný postup ratania "cez Košice a speť" 🤯.
A deti mam v jaslickach aj škôlke. Nie slovenskej ale zatiaľ musím pokloniť, mame šťastie na inštitúcie. Maly su tam radi. Starsi uz aj povie, na mladšom vidno podľa reakcií. Rodina ďaleko a super vedieť, že keby sa čokoľvek stane tak aspom časť dňa je o deťoch dobre postarané.
Mam kamosky ktoré sú proti škôlka a jasliach, no rozumieme si aj tak. Ja nemám za debilne ich ani oni mňa, si predstav. Sme v pohode len to ma každý inak nastavene. Mat možnosť dať deti do homeschoolingu, dám. Ja som ale hrozny nervak a neviem, či by som mala trpezlivost na domácu výučbu, skor nie ako áno.
Mame tu jednu školu, funguje na princípe valdorf. Je to síce diskutabilné ale jedna z možností. Zial stojí 509-600 e mesacne a treba aj osobnú výpomoc ci uz s opravami, upratovaním atd. Muz je za a ja zas nie som ochotná poskytovať tam s handrou alebo na vlastne náklady a režiu riešiť opravy ci maľovať triedy!
Ale nepotrebujem mudrovat ako ty tu. Zi a nechaj žiť! Pokial budeš v pohode so svojím naladenim, ze mas deti v jasliach a skolke, ostatní bezinštitučni ta nenaseru 🤪
Ty budeš nemáš niečo vyriešené v sebe a stve ta to s jadlami ci skolkou, ze ti tam deti chodia alebo chceš mať jedinú svoju svätú pravdu.
Ani jedno nie je dobre nastavenie. Rob som sebou niečo a budeš spokojnejší. Pravda je totiž relatívna a môžeš ju mat ty aj homeschoolingovy rodič 😉
Treba sa navzájom rešpektovať a zivot bude krajsi.

abbey1
27. dec 2024

@simca06022011 Moja ide skúsiť z 8 ročníka, ale ak ju aj príjmu, ešte sa rozhodneme. Stále zvažujeme i zahraničie. Ešte máme čas porozmýšľať.

zuzanockamt
27. dec 2024

@ewellina Super, ako píšem, mám inú skúsenosť. Bieda a slabota.

akvi
27. dec 2024

@simca06022011 ano, presne si to vystihla - skola vlastne uplne popiera to, ako realne ucenie funguje. Clovek, ked sa chce nieco naucit, tak sa zahlbi do jednej temy a uci sa dovtedy, kym neopadne zaujem alebo ju nevycerpa. Skola skace z jednej temy na druhu, 45 minut trojclenka, 45 minut slovne druhy atd.. Kto by sa aj chcel nahodou zahlbit, tak nema sancu.. Potom je to rozkuskovane na milion casti, chaos v hlave, kto si nezapamatal z jedneho rocnika nieco, tak v tom nasledujucom ma velky problem, pretoze sa nadvazuje na vedomost. A takto potom vznika dojem, ze deti su cim dalej tym hlupejsie..

abbey1
27. dec 2024

@ewellina Skúšky zo slovenského i anglického jazyka sa robia z učiva základnej školy a teda i deviateho ročníka, a aj z učiva druhého polroku 8 ročníka. Vedenie školy bolo samo prekvapené.
Mňa trochu zaskočilo, že z anglického jazyka sa musia striktne držať rozsahu učiva a teda skúšky sú pre tie deti výrazne ľahké a anglický jazyk dopadol podstatne lepšie než slovenský jazyk.
Plus teda sa robia i 'psychologické' skúšky na študijné predpoklady.

ewellina
27. dec 2024

@abbey1 Možno je to už dnes iné, moja dcéra robila skúšky počas pandémie.

abbey1
27. dec 2024

@akvi
@simca06022011 My osobne sa učíme v 7-10 daňových blokoch, kedy sa venujeme cca 3 predmetom. Zvyčajne behom 2-3 mesiacov prebehneme učivo celého polroku a potom už sa venujeme viac predmetom, ktoré ju zaujímajú. Pred skúškami len preopakujeme.
Zistila som, že tak si výborne pamätá učivo.

snowflakenel
27. dec 2024

Baby, necitala som celu diskusiu. Tie, ktore vzdelavate deti doma,,tak Asi nezijete na SK, vsak.?

ewellina
27. dec 2024

@snowflakenel Prečo? Mnohí homeschooleri žijú na Slovensku.

jaskolka
27. dec 2024

Poznám dve rodiny, kde sa deti vzdelávajú doma, keď to každému taj vyhovuje, je to ich vec. Ja by som sa na to určite nedala, aj keby som mala vzdelanie ci možnosti, ale neviem si to predstaviť, nemala by si k tomu vôbec vzťah ani chuť na to.
. Proste ja som za klasické školské vzdelávanie. Obe deti chodili do jaslí, chodia do škôlky a pôjdu aj normálne do školy, nikdy som sa nestretla s tým, ze by bol niekto z toho prekvapený.

svetlonos
27. dec 2024

@zuzulka558
vies co? U maleho v skolke nekricia a deti poslúchajú, to je co!? Ucitelky su su super. To ich "kricanie" som par krat zazila. K detom su slusne, mozno mierne zvihnu hlas a povedia dietatu, ze to a tamto sa robí inak. Vedia nastaviť hranice bez kricania ci zhadzovanie a urazania malých detí. A to si na nich vysoko cením!
Nie ako v Sk škôlkach casto pocuvam od známych ci kamosiek. Co reves, uz si veľká (3 rocna) ved mama príde! Akebo stačia deti ked placu za trest do inej miestnosti a nechajú tam same, nech sa vyplačú a " ukludnia"! A podobne delikatesy plus bitky.

guudy
27. dec 2024

@simca06022011 no ZUS si to casom poriesila, len to chvilu trvalo, kedze deti chodili hore dole….
Tie deti, ktore som poznala osobne inak boli nadpriemerne inteligentne a nezdalo sa, ze by mali byt problemove. Za mna im chybal rezim a stanovenie hranic.

zuzulka558
27. dec 2024

@svetlonos ale vieš ak dieťa nepočúva a môže sa niečo stať napríklad mu tak bohužiaľ musí učiteľka zdvihnúť hlas alebo zakričať,, ano sú aj také co podceňujú atď ale niektore mamičky robia z komára somára, nedokážem co dokážu riešiť na šatni kým ich prezliekaju úplne blbosti,, učiteľka nevidí ze sa zle oblečie dieťa, ponožka nakrivo atd,, ale tie matky uz beriem ze sú mimo neriešim vôbec také hovadiny,, učiteľky sú super, jednej sa boja iba deti s ktorými práve rodicia,, pištia,, a nevedia povedať nie