Ako správne obliecť 3-ročné dieťa pri 13 stupňoch?
Dobrý deň, prosím, čo by ste obliekli dieťaťu von, keď je 13 stupňov? Malý len nastúpil v septembri do škôlky, a nechcem hneď robiť zlu krv a byť za sťažujúcu matku, ale dala som mu tenke tricko s dlhým rukavom, mikinu a shoftshelovu bundu. Pridem po neho na obed, ako každý deň, boli ešte von a ten bez mikiny a bunda rozopnuta po hruď. Mal nákrčník ale vonku fúkal chladny vietor. Keď som sa opýtala prečo nemá mikinu veď je zima že tá tenká bunda nestaci, povedala mi “lebo vonku svietilo slnko ked sme isli” … k tomu ked som ho zapinala v aute bol veľmi horúci prídeme domov a on 39 teplotu. Ráno ju určite nemal .. robila som tuto prácu tiež a toto si nevšimnúť ? ..a nechat ho vonku ešte nahanat sa, neobleceneho, v teplote ..super
Tielko tricko mikina softshell však je jak cibuľa.
@mijama29 tak moji mikinu v podstate asi nenosia vôbec maju klasické dlhé tričko,a bundu,ani neviem,či som im dakedy dala mikinu na tričko. Nákrčník a čiapka,to áno,ale mikinu pod bundu nenosia.
Co sa týka toho rozhodnutia,nemohol sa syn sám rozopnut? Lebo píšeš,že bol "rozopnuty po hruď"tak tipujem,že normálne mu zips zapli,len zrejme on keď mu bolo horúco,sa čiastočne rozopol.
Deti vonku behajú,takže im nie je pocitovo taká zima,ako človeku,keď stojí,a zase keď sa na obliekaju a pri hraní,behu spotia,je to horšie,keď ich potom ofukne.
Teplotu tiež mu asi vonku nebudú merať,pokiaľ vyslovene že dieťa sa nesťažuje, či priamo nevidno nejake príznaky,veď nebudú behať za každým dieťaťom s teplomerom,či náhodou... teplota vie u detí vybehnúť rýchlo.
Určite by si všimli,že mu je zle či je horúci,keď by boli v triede či by sa prezliekali na spánok,ale keď ho berieš domov a on sa nesťažuje a nemá "očividne"príznaky ako kašeľ, slabosť, lesklé oči...tak to ani vôbec nemuseli zistiť .
Nečakaj, že niekto na neho bude dávať v škôlke taký pozor, ako na neho dávaš ty doma pri obliekaní.. Podľa mňa na vonka bol oblečený dostatočne, veď je normálne, že deti behajú a spotia sa.
Keď fúkalo dala by som softshelku bez mikiny, keby nefúkalo len mikinu bez softhelky. Tri vrstvy sú pri 13 stupňoch veľa.
@anonym_2d60b3 ostatne deti mali zimne bundy … ja som mala von hrubú bomberu a dlhy rukav a naháňala som sa , aby som stíhal vietor bol silny a vhodny mne teda teplo nebolo. Ale ok pytam sa na názor tak beriem
@mijama29 tak moji mikinu v podstate asi nenosia vôbec maju klasické dlhé tričko,a bundu,ani neviem,či som im dakedy dala mikinu na tričko. Nákrčník a čiapka,to áno,ale mikinu pod bundu nenosia.
Co sa týka toho rozhodnutia,nemohol sa syn sám rozopnut? Lebo píšeš,že bol "rozopnuty po hruď"tak tipujem,že normálne mu zips zapli,len zrejme on keď mu bolo horúco,sa čiastočne rozopol.
Deti vonku behajú,takže im nie je pocitovo taká zima,ako človeku,keď stojí,a zase keď sa na obliekaju a pri hraní,behu spotia,je to horšie,keď ich potom ofukne.
Teplotu tiež mu asi vonku nebudú merať,pokiaľ vyslovene že dieťa sa nesťažuje, či priamo nevidno nejake príznaky,veď nebudú behať za každým dieťaťom s teplomerom,či náhodou... teplota vie u detí vybehnúť rýchlo.
Určite by si všimli,že mu je zle či je horúci,keď by boli v triede či by sa prezliekali na spánok,ale keď ho berieš domov a on sa nesťažuje a nemá "očividne"príznaky ako kašeľ, slabosť, lesklé oči...tak to ani vôbec nemuseli zistiť .
@jaskolka ja som robila tuto prácu a nemusela som behat s teplomerom keď ho obliekali von museli to citit .. 39 mu nevybehne za pól hodinu
Tielko tricko mikina softshell však je jak cibuľa.
@anonym_f92136 kde kto píše tieklo?
Nečakaj, že niekto na neho bude dávať v škôlke taký pozor, ako na neho dávaš ty doma pri obliekaní.. Podľa mňa na vonka bol oblečený dostatočne, veď je normálne, že deti behajú a spotia sa.
@ibrunova to ani necakam, ja som tu prácu robila tri roky a aj v jasliach som robila…a myslim, že učiteľky niesu len na “stráženie” …beriem nie každý mize byt ako ja …
v pondelok bol u nás 1 stupen v čase keď som išla po neho boli von a 3 stupne a rovnako mu nedali mikinu mal ju v skrinke ale dali ju inemu chlapcovi vraj im môj maly tvrdil že je jeho ale bola mu vacsia tak si mysleli že on prišiel bez mikiny
Tych 39 mu nevybehlo kvoli tomu, ze nemal mikinu, ale kvoli tomu, ze asi chytil nejaky virus.
Tych 39 mu nevybehlo kvoli tomu, ze nemal mikinu, ale kvoli tomu, ze asi chytil nejaky virus.
@diewcatqoo tento komentar nemyslite vážne , ze nie ?
Myslim, ze sa nedopatras v tomto prípade. Ake je to výnimočný pripad.
Zvycajne ked na dieta cosi lezie, začína teplota, tak je malatne, mozno uz aj ubolene, unavene, to by si určite učiteľky vsimli a nasledne zmerali teplotu a volali, ze pod pre neho. Nechcu tam mat dieta, ktoremu cosi zacina a nevedie kam to pojde, co mu bude, ako bude reagovať..
Takze mozno doobeda mu este nic nebolo, ktovie.
S bundou sa tiez nedopatras, mohlo to byt vselijak. Predpokladam ale, ze neboli dlho uz vonku a nebol tam tak dlho. Tiež nevies kedy sa bunda rozopla.
Infekciu/virozu uz mal v sebe dlhsie, teraz sa len prejavila, ked imunita a obranyschopnosť organizmu nestacila, takze v podstate cely ten den mu asi nijak neuskodil. Tieto skolkarske choroby su jak loteria, mam taky pocit
Tak skore uzdravenie..
Softku pri 13° uz davno nedavam,mne samej by v tom bolo chladno a moje deti tiez nelietaju ako sialene po dvore. Takze ak je u vas zima a ostatne deti maju zimne bundy, daj aj ty. Stazovat sa,ze si nevsimli teplotu? Vobec ju cely den nemusel mat. Uz xkrat som dieta doniesla zo skolky/skoly v pohode a do hodiny doma lezali v horucke alebo zacali vracat. Viroza nevznika z jedneho nahanania vonku v rozopnutej bunde. A k tej zamenej mikine- ak ju mal podpisanu,nemali ju dat inemu dietatu. To by som im pripomenula. Ak nemal, smola, stava sa. Treba si zvyknut na choroby. Teeaz je vsade covid
@mijama29 smrtelne vazne.
Tak 13st, nie je extra zima ale teda moja nosi tričko, mikinu a bundu (nie softku tiež mi príde chladno ako piše koment vyssie).
Ak je okolo 8-9st davam teplejšie leginky. Ja som sama učitelku upozornila či by mohla občas pozrieť či mala sa dobre obliekla, lebo ked začala do školky tak išla von v 2st v pancuchach nedala si vrchne gate... A nech si myslia čo chcu o mne.
Tento rok este nemal nic viac ako tricko mikinu a softshell. Zimne bundy? Vazne? Vaaazne????
@mijama29 súhlasím teplotu mal 39 z choroby, nie z toho, že mal rozopnutu bundu, deti sa bežne rozopinaju, a učiteľka nemôže 300 x dieťa zapínať, treba mu doma vysvetliť nech sa nerozopina alebo mu dať hrubšiu bundu nie plno vrstiev, behajú vonku deťom je teplo
@mijama29 keby to bolo mozne, odfotim sem dievcatko, vratili sa z UK na SR takto pred rokom. ona v polovici novembra, vonku mohlo byt 8 stupnov mala mikinu a leginy. ine deti zimne bundy, nakrcniky, rukavice. vyzeralo to az komicky.hadaj kolko krat boli v skolke chore tie naobliekane deti a kolkokrat ona. slovenske matky deti extremne obliekaju a potom tu su dookola prispevky, co skolkarom na imunitu, lebo su vecne chore. otuzovanie a min.obliekanie je jeden z bodov budovania imunity. tiez mam skolkarku, aktualne nosi softshelovy kabatik nad kolena. pancuchy a saty. ziadne tielka, mikiny, nakrcinky, ciapky. na to je este teplo. ale moje dieta by aj samo povedalo, keby mu niekto tu mikinu chcel dat, ze ju nechce. u nas sa ucitelky dost snazia to oblecenie detom regulovat, ale potom pridu matky ako ty a na ucitelky nahukaju, ze decko nech si oblecie vsetko, co ma v skrinke. a ucitelka len prevrati ocami a mysli si svoje.
Vonku svietilo slnko-co na take nieco odpovedat..slnko svieti aj ked je vonku 0 stupnov, deti behaju aj ked je vonku 0 stupnov, napriek tomu im treba dat zimnu bundu. A dalsia vec, su deti ktore velmi nebehaju, nezahreju sa.
Softshel je dobry material proti zaspineniu a zniceniu, ale ta lahka softshelka, kde jedina hrejuca vstva je flis, to velmi nezahreje, je to v prvom rade ochranna vrstva proti vetru/vode a tomu zaspineniu. Zahriat maju vrstvy pod tym. V 13sttich stupnoch davam jesennu presivanu bundu, tie lahucke, co nosi aj vela dospelych. A pod nu oblecenie podla aktivity dietata. V 13stich stupnoch ziadne dieta nema mat otvorenu bundu a ucitelky na to maju dat pozor, ved na nich pozeraju. Toto jesenne pocasie je velmi zradne a clovek najskor ochorie.
@mijama29 učiteľka dobre urobila, že mu nedala všetky vrstvy na seba, vonku sa naháňajú, spotia. Nie sú vonku dlho, naši tak hodinu. Koľkokrát sa samé deti rozopinaju, lebo im je teplo.
Teplotu mal nie z toho, že mu oni nedali mikinu, ale už doma musel byť chorý, niečo na neho liezlo a ty si si to nevšimla. Poobede mu vyskočila aj teplota. Stáva sa.
Môžeš kľudne učiteľke povedať, aby mu obliekla všetko zo skrinky, ved keď si túto prácu robila, vieš, čo majú učiteľky radi, aké príkazy, rozkazy od rodičov.
Vonku behal, tak by som tiez dala iba tricko a softshellku. Ja neviem, my deti takto v AT neofukujeme, tu by asi sk deti ledva prezili. Syn bezne beha pomaly v tricku. Jeho kamosi tiez. Taky studeny odchov to tu je. Vacsinou maju decka na sebe tie nepremokave Matschhosen, ale inak nejak naobliekane veru nie su. My mame skolku hore v dedine a tam na ihrisku fuka statocne, je to hned pod horami.
Neviem, moja este nemá ani 2 roky, a ma tričko s dlhým a na tom prechodnu bundičku. A stale ma teplý krk aj ruky. Este by som to vôbec nehrotila na mikinu pod bundu a vôbec nie na zimnú bundu.
Moja mala ma sice len rok a pol ale pri cca 10 stupnoch ma vonku len tricko s dlhym rukavom a bundu s nakrcnikom. Babusenie zimnou bundou a svetrikmi nechavam ked teploty klesnu viac k nule.
Čo budú tie deti nosiť v zime pri -5, keď už teraz pri 13 im dávajú zimné bundy 🤦
Autorka, vieš ako obliecť seba pri takých teplotách? Tak obleč podľa toho aj dieťa. Deti nepotrebujú Z vrstiev, matky naobliekajú ako cibule, doma prekúrené už od septembra a potom sa čudujú že sú nonstop choré.
@mijama29 keby to bolo mozne, odfotim sem dievcatko, vratili sa z UK na SR takto pred rokom. ona v polovici novembra, vonku mohlo byt 8 stupnov mala mikinu a leginy. ine deti zimne bundy, nakrcniky, rukavice. vyzeralo to az komicky.hadaj kolko krat boli v skolke chore tie naobliekane deti a kolkokrat ona. slovenske matky deti extremne obliekaju a potom tu su dookola prispevky, co skolkarom na imunitu, lebo su vecne chore. otuzovanie a min.obliekanie je jeden z bodov budovania imunity. tiez mam skolkarku, aktualne nosi softshelovy kabatik nad kolena. pancuchy a saty. ziadne tielka, mikiny, nakrcinky, ciapky. na to je este teplo. ale moje dieta by aj samo povedalo, keby mu niekto tu mikinu chcel dat, ze ju nechce. u nas sa ucitelky dost snazia to oblecenie detom regulovat, ale potom pridu matky ako ty a na ucitelky nahukaju, ze decko nech si oblecie vsetko, co ma v skrinke. a ucitelka len prevrati ocami a mysli si svoje.
@matkahelka súhlasím, že sú deti na Slovensku príliš teplo obliekané. Viem, že dnes fúkalo veľmi,ale zimnú bundu? A doma zrejme 25 stupňov a už tretia OČR od začiatku školského roka. Asi je to aj zbytočné písať, keď vidím deti zo škôlky na prehádzke, nechápem. Kožušinové čižmy, ledva vlečú nohy za sebou, bundy s kožušinou a teplé čiapky. ☹
Nie , 39teplotu neschytal preto lebo bol bez mikiny 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@mijama29 môj 4r ma triko s dlhým, mikinu a softshelku, legíny a na tom tiež softshelky, tenkú ciapku a nakrcnik. On sa moc nenahana, často sedí hodinu v piesku alebo v kameňoch a niečo si buduje... tak mu je fajn, ma aj teplé ruky, vtedy je ok. mladší 2r je takto isto vrstveny a ruky ako ľad, ale telo teplé, tak zatiaľ nechávam. Každé dieťa nech sa oblečie tak, aby mu nebolo teplo/zima, nie tak, ako by sa malo obliekať lebo tak je oblečený sused (alebo rodič, alebo babka) a tak je to správne 🫣

Keď fúkalo dala by som softshelku bez mikiny, keby nefúkalo len mikinu bez softhelky. Tri vrstvy sú pri 13 stupňoch veľa.