icon

Ako vyriešiť problémy s oblečením štvorročného dieťaťa?

viki92
11. nov 2023

Dobry den. Dcera ma 4 roky. Posledny tyzden vymysla s ponozkami, proste jej stale nieco vadi. Skusali sme ich obratit. Skusali sme dalsich 50 parov, puncochy, dokonca sme kupili nove bezsvovove, dokonca som ich ,,zacarovala" aby neboli zle. Nic nieje dobre. Potom presla na to ze gatky su zle. Vadi jej obrazok. Vadi jej maslicka. Vadia jej take hentake. Bez spat nechce.... Uz som zufala. Zaspavala mi medzi 20.00-20.30. vcera trucovala do 21.45. Skusali sme po dobrom, vydieranie, odmena, pomojkanie. Miestami chytala az zachvaty nervov.... Dnes rano to iste aj ponozky aj gatky su zle. Vravim jej okej nebude krik nebude plac ale jest nebudes kym sa neoblecies aj keby si mala az veceru jest. Je natolko tvrdohlava ze je ochotna do vecera tu behat hola.... Uz neviem co s nou. Prosim o radu 🙏 ( v skolke to nerobi)

lucia13022023
11. nov 2023

@viki92 skúšali ste rôzne strihy nohavičiek? Menšie/väčšie? Moja neter 4 rocna tiež vymyslala, že ju to boli, škriabe, štípe a neviem co všeto. Sestra jej kúpila plno nohaviciek a nakoniec sadli také kratasove alebo aké sú to.

akvi
11. nov 2023

@viki92 tak jej možno skutočne niečo vadí. Povedz jej, že tak oblečies jej nejaké ty a keď to nebude ok, tak nech povie. Skús jej dávať otázky, čo jej vadí. Ona to nevie povedať sama. Nemá nejaký problém, ktorý prehliadas? Nebolí ju tam niečo? Fakt nepomôže nič iné, len zisťovať. A ak nie je fyzicky problém, tak proste ostáva už len nájsť to iné, čo je za tým. Ťažko sa takto radí, pretože už to môže byť aj o tom, že ona vie, že ak si gaťky nedá, bude zle. Takže aj keď ich nechce, už sa bojí to povedať. Potrebuješ si opäť získať jej dôveru, ona potrebuje uistiť, že si ich dať nemusí. Ale ak z teba cíti, že s tým nie si ok, tak to nevie povedať, nechce ťa naštvať.

viki92
autor
11. nov 2023

@mircalla rozmaznana urcite nieje. Ma aj zakazy. V obchode nikdy nevymysla aj ked nieco chce a poviem ze nie povie dobre tak inokedy. Poviem poprataj si izbu poprata. Ked nieco papa pekne po sebe poprata. Niesom extra prisna ale viem ze dieta potrebuje nejake hranice ..... Ale toto sa stalo 1x ked proste silou mocou nie a nie.... Vzdy pekne pocuvla co som jej povedala

senta_sofia
11. nov 2023

@viki92 vzdy spavala v gatkach a ponozkach? Ignorovala by som ju, povedala by som, nech sa prezlecie, ze ide spat a je to na nej, co si oblecie. Moze hysacit, ked nebude mat publikum, dlho ju to bavit nebude.

mircalla
11. nov 2023

@viki92 Tak asi nebudes velmi akcna mamicka, ked si nevies poradit s takouto prkotinou a dieta si s tebou cvici...Skratka si oblec, co treba

evelynka86
11. nov 2023

@mircalla to su rady toto.. ja mam superposlusneho 2r syna, vsetko chape, poslucha, vie co nesmie a nerobi to, o vsetkom sa da dohodnut s nim. Ale ked mu isiel jeden zub, chytal dva dni take nervy, ze sa s nim nedalo absolutne nic.. ani prikazat, ani vysvetlit, ani nasilu, ani ho nechat tak.. furt mrncal, kopal, hadzal veci o zem.. to neznamena ze je rozmaznany alebo ze by mnou manipuloval.. Len prejavoval svoju bolest/dlhotrvajuce nepohodlie... Dieta svojim spravanim vzdy len prejavuje nejaky problem, lenze nevie vyjadrit slovne aky ma problem. Vobec to nemusi byt vedoma manipulacia matky. A vychova v style "Rob, co ti poviem a hotovo" urcite vychova skvelu, stastnu, samostatnu a vyrovnanu osobnost 🙄

jumama
11. nov 2023

@viki92 A uz si sa jej spytala, ze ake by sa jej pacili? Vie kreslit? Tak nech ti ich nakresli - aj ponozky aj gatky. Mozes jej predkreslit tvar ako omalovanku a ona nech tam doplni. niekedy vraj pomaha "splnit prianie aspon v predstave" - a toto by mohol byt ten pripad. Ze odvedies jej pozornost, povies ze nech nakresli a ze si das ten obrazok do penazenky a vzdy ked pojdes okolo obchodu, kde predavaju gatky, ze pozries, ci take maju. Ze jej skusis take zohnat. No ze dovtedy musi si obliect aj ine. Pripadne ak by sa ti este vyse chcelo - tak priamo ju zobrat do obchodu a nechat ju si vybrat. Alebo vylozit vsetky zo suflika a hrat sa na gatkovy/ponozkovy obchodik, ak by ste maly take plysaky alebo babiky vacsie - nech si ich pokupia a poobliekaju... Proste vzdy to dieta treba hrou obalamutit a pri hre zistovat, co vlastne je na nich zle alebo ake by jej vyhovovali... nech sa to pytaju babiky, dieta nepride na to, ze sa vlastne chces dozvediet, co mu vadi...

ivangeline
11. nov 2023

Aj moje su na tom obdobne..otras obdobie ci co.. Ale obliekaju sa sami..takz ena vyber maju dost..kazdy den nove ponozky a gate....zvysok sa snazime tolko nemenit...mne vadi akor ked sa mala aj 3x za den snazi prezliect. Oblecenie uz ma vo veljej taske na skrini a dostava ho len rano :D

tamitamitami
11. nov 2023

Ja by som ju zobrala do obchodu a dala jej vybrať si teda tie dobré (nech si kúpi aké chce) 🙈😅.

amelie2017
11. nov 2023

Boj s ponozkami mam aj ja so 6 rocnou cely zivot. Ponozky neznasa. Leto a sandale su nasa spasa. Inak cely zvysok roka boj, revanie, ale uz to skratila na cca minutu, lebo pochopila, ze inak to nepojde. Minuly rok k tomu pridala aj leginy. Najprv ich zboznovala, nic ine nosit nechcela a zrazu zo dna na den neznesie leginy. Oblieka aj na silu, lebo vie, ze cezo mna neprejde, ale najprv jej ich musim trosku rozriahnut 😀. Snazim sa jej ich nedavat casto, ale obcas treba.

zitaje
11. nov 2023

@viki92 hm, no ja si neviem takéto niečo predstaviť, ja by som si toto nenechala robiť. Zober dcéru, vyložte všetky gaťky aj ponožky a nech si ich poskúša. AK nejaké nie sú dobré, nech ti vysvetlí, čo jej na nich vadí a tie vyraďte. Povedz jej, že toto je v ponuke, musí si vybrať aspoň trojo, 5, 10, neviem koľko ich má, nech si vyberie tie, ktoré jej najmenej prekážajú. Iné teraz nie sú. AK jej chceš kúpiť nové, choďte spolu, nech si vyberie a potom už nerieš. Buď si oblečie tie, alebo nebude mať. Hotovo.
Keby si mala doma 3-4 deti neriešila by si 😉

katka700
11. nov 2023

@viki92 Ú nás pomohlo keď som dieťa zobrala do obchodu a všetko si vyberal sám. Jasne som mu vysvetlila že ideme kupovať oblečenie, všetko si vyberá sám, ale to čo si vyberie bude nosiť a nechcem počuť žiadne sťažnosti že ho niečo skriabe aleb je nepohodlné. Boli sme tam asi tri hodiny, všetko prezeral svojim 4-ročným perfekcionistickym okom, predavačky sa chytali za hlavu ale zabralo to.

evelyn246246
11. nov 2023

.. nema ziadne diagnozy :D len skusa hranice .. :D ... daj jej vybrat napriklad z 3 nohaviciek ..ak nevyberie, tak zakazat jej oblubenu vec ( telka, ist von na ihrisko a podobne ) a najdolezitejsie je NEPOLAVIT ANI O MILIMETER ..v pripade nudze zopakovat :D ...musi veediet , ze rodic si ty a nie ona ..

sarahh09
Autor odpoveď zmazal
rebrambora
11. nov 2023

Ostat pokojna a stat si za svojim. Nie milion dalsich parov a nezmyselnych vyhovoriek.
Len vydrzat, lebo to prerastie do ohromnych rozmerov.
Drzim palce.

mooonika1975
11. nov 2023

@viki92 tak nech si ide vybrať sama do obchodu , ktoré sa jej páčia. Ja že nechce žiadne gatky

majkakvet
11. nov 2023

@viki92 je vysoko sentizitivna. Precitajte si o tom. Prejavuje sa to aj tak. Oblecenie ju nemoze tlacit, skrtit. Moja dcera nikdy si nedala pancusky np. Ja nedokazem si dat nic umele.

nataly420
11. nov 2023

Prečo
Spi v ponožkách a v gatkach ?

doriiis
11. nov 2023

Inak zo zdravotného hľadiska sa odporúča dievčatám spať bez nohavičiek.Jednak je to komfortnejšie a priedusnejsie.Ano,v ponožkách spím aj ja aj deti ale pod pyžamom nemavame nic

sasesoe
11. nov 2023

Ahoj, nema nejaky zapal v intimnych oblastiach? Hemeroidy? Pripadne, ako uz bolo spomenute, iny strih, material, velkost...take krataskove by mohli byt riesenim alebo aj samotne kratasky pod nohavice - my mame vela takych obtiahnutych, len odstrihnutych z legin, niekedy pouzivaju na spanie, lebo horuco na nohy.... vziat ju so sebou do obchodu a vybrat nieco kvalitnejsie, ostatne dat prec (aspon docasne)... ponozky by som tiez skusila vacsie a sirsie... moze mat obdobie zvysenej senzibility.... nebojuj s nou, skus sa pytat, co by jej ponohlo... pripadne obliekat sa az po ranajkach/jedle (clovek ma lepsiu naladu a je ochotnejsi spolupracovat ako hladny...).
Prajem vela trpezlivosti

banalu
11. nov 2023

Ako uz pisali obdobie vzdoru a zaroven zistila, ze tymto vymyslanim ma tvoju pozornost a detom je uplne jedno aku pozornost dostanu (ci negativnu alebo pozitivnu), zaujala ta vymyslanim pri gatkach a ponozkach tak to opakuje... a ty si sa dostala do zacarovaneho kruhu...
vybrala by som zo zasuvky dva kusy, nech si vyberie a odisla by som. Ak by prisla revajuci, ze ona nevie a dozadovala by sa pozornosti, len by som jej povedala, ze ju chapem, ma to tazke s vyberom, ale pomoc nechcela tak nech rozmysla, ze co dalej, a ze sa jej budem venovat ked si gatky vyberie a oblecie. A hotovo, pokracovala by som v planovanych cinnostiach akoby sa nechumelilo... nemoze byt predsa stred ranneho vesmiru, ake gatky a ponozky si oblecie 🤷‍♀️
V tomto obdobi je to uplne normalne, deti to nerobia naschval, proste skusaju, vymyslaju, trucuju... mozes sa im cely den venovat 1 na 1 a vecer spravi dieta scenu, len aby si vynutilo pozornost. Pre deti v tomto veku sme stred vesmiru a nic nenahradi pozornost matky, ani super den, ani nova hracka ani akykolvek zakaz ci krik a tak dieta vymysla nove "pasce" na ktore sa mu niekedy chytime ako muchy na lep 😂 nie je to zakernost, ani rozmaznanost, je to len OBDOBIE 😆 a samozrejme chladna hlava a doslednost na nasej strane niekedy hranici s nervovym kolabsom a aj to je normalne 😆

mircalla
11. nov 2023

@evelynka86 A ake rady chces, ze robis to dobre, ze nevies zvladnut svoje dieta?

xckaret
11. nov 2023

@viki92 zeby capnut po zadku

maryetta
11. nov 2023

Nachystaj jej 5parov ponoziek a gatiek a bodka.
Stoj si za svojim. Ona proste skusa. Prejde toto zacnu gumicky. Sponky? Topanky? Zubna kefka?

thoughtfulweirdo
11. nov 2023

Mám 5 ročnú, už vyše roka má problém presne s gatkami a ponožkami. Riešila som to od začiatku tak, že som to neriešila. Čím viac reagujem, tým viac vody na jej mlyn. Nechceš? Okej, nedávaj si, čo ja s tým? A postupne si sama našla páry, ktoré jej vadia najmenej a tie nosí. Keby ma táto jej téma zaujme a začnem s ňou zápasiť, zápasíme doteraz. Inak, ja sama neznášam ponožky a neviem povedať prečo. Proste mi vadí čokoľvek na chodidle, doma ich nenosím ani v decembri. Takže vôbec sa mi nezdá divné, že aj deťom môžu vadiť a napohľad bezdôvodne.

mamamasama
11. nov 2023

@xckaret teba asi riadne capali, ked si bola mala,ze?To, ze ju udrie vyriesi co??? Ze sa jej bude bat vlastne dieta? Ze cely zivot bude mat problem niekomu odporovat, lebo ju ako malu bili, ked si chcela presadit svoj nazor. Ludia, rozmyslate vobec predtym, nez nieco napisete? Bitka ma nieco naucit? To je tak, ked ludia nevedia ako vychovavat, nepouzivaju hlavu, nezvladaju svoje emocie, tak "capnu" radsej dieta, ktore sa este len uci zit. Niektori by fakt nemali byt rodicmi. Naucte sa urcovat hranice rozumom a prestane bit deti!!!

isis234
Autor odpoveď zmazal
tamta
11. nov 2023

@isis234 bože toto sú čo za rady 🤦🏼‍♀️ chceš v deťoch vybudovať traumy a fobie?

xckaret
11. nov 2023

@mamamasama predstav si, ze ja som nikdy nedostala....ale moja sestra par vychovnych ano. A vobec jej to neubralo na krase ani na sebavedomi.
Aby 4 rocne dieta vyjednavalo s matkou, to uz je cez.... jednoducho si vyberies z tycho troch ponoziek, alebo pojdes bosa a je to vybavene.

xckaret
11. nov 2023

@mamamasama a prosim tozlisuj medzi bitkou a capnutim po zadku. Vies aku pracu by som nikdy nevykonavala - ucitelka v materskej skolke, lebo dnesne matky a rozmaznane dokonale deticky.