Ako vyriešiť problémy s oblečením štvorročného dieťaťa?
Dobry den. Dcera ma 4 roky. Posledny tyzden vymysla s ponozkami, proste jej stale nieco vadi. Skusali sme ich obratit. Skusali sme dalsich 50 parov, puncochy, dokonca sme kupili nove bezsvovove, dokonca som ich ,,zacarovala" aby neboli zle. Nic nieje dobre. Potom presla na to ze gatky su zle. Vadi jej obrazok. Vadi jej maslicka. Vadia jej take hentake. Bez spat nechce.... Uz som zufala. Zaspavala mi medzi 20.00-20.30. vcera trucovala do 21.45. Skusali sme po dobrom, vydieranie, odmena, pomojkanie. Miestami chytala az zachvaty nervov.... Dnes rano to iste aj ponozky aj gatky su zle. Vravim jej okej nebude krik nebude plac ale jest nebudes kym sa neoblecies aj keby si mala az veceru jest. Je natolko tvrdohlava ze je ochotna do vecera tu behat hola.... Uz neviem co s nou. Prosim o radu 🙏 ( v skolke to nerobi)
@viki92 to poznám ...ponožky jej vadia na prstoch o puncochach nechce ani počuť ..🤦🤦🤦 rok som s tým bojovala od kedy šla do školy je to oka ... Ale u nás to je v rodine ...aj sesternicina dcéra taká bola ...proste si tým iba treba prejsť je to iba obdobie . A tie reči ,že nevyjednavat to poznám vôbec to nepomáha ....proste išla s tými ponožkami naštvana v zime a puncochy sme nenosili ,ale legíny a na nich teplé nohavice ,ktoré sme dali dole v škôlke a keď išli na prechádzku si ich obliekala ..
Ak teda nemyslíš, že len vymýšľa napadol ma autizmus, takéto neznasanie niektorých kusov oblečenia tam býva často.
@viki92 moja ma uz 8 rano kov a az teraz to prechadza.. s mojou sme nepohli. Stroedali sme sa s manzelom, na neho niekedy dala viac. Ale bolo to ťažké. Neskoro do skolky, neskoro do školy.. No skusali sme vsetko, ale ked som zacala kricat, tak dcerka sa zasekne a uz s nou vobec nepohneme. Ked jej nieco vezmem alebo zakazem, tak jej to je uplne jedno.. bola schopna nosiť tie iste ponozky aj päť dni.. no uz sa to zlepsuje ako rastie..
@viki92 mas 2 moznosti v podstate, bud vymysla alebo jej nieco nevyhovuje.na zaciatok nemyslim,ze je rozmaznana. To by sa prejavovalo aj inak. Moj najstarsi ma 12rokov, cca v 3-4 rokoch prestal nosit pancuchy,pretoze su tesne, najprv som s nim bojovala, ved ako pojde v zime do skolky alebo do snehu a tak...kupila som volnejsie jednofarebne leginy a to uz bolo pod nohavice ok. Ponozky len bez nitiek vo vnutri,bez obrazkov, proste hladke, v 90% len kotnikove, slipy neexistuje,iba trenky aj to volne, rifle teraz nosi tie širokanske, ine neoblecie, mikiny a trička len volnejsie, stitky strihame hned,resp.musim odparat lebo ho to škriabe,aj na trenirkach. Takze moze byt,ze potrebuje volnejsie alebo iny strih. Topanky?to je nakupovanie o život, jedny tlacia na prsty
ine na boku,druhe maju zlu podrazku... Nemyslim si,ze je to tvoja chyba ako niektore mamičky utocia a pritom o tvojej vychove nic nevedia. To,ze to nezazili neznamena,ze je to iba vzdor.
Moja má tiež 4 a tiež vymýšľa....ale nechala som ju nech si vyberie sama t.j chystá veci sama do škôlky aj na doma ja proste len skontrolujem ale inak si to pripravuje sama aj oblieka...sem tam jej zatrhnem.nieco že to proste nie nech si vyberie niečo iné ale už netrucuje pri obliekaní lebo keď aj začne tak jej poviem že si to sama nachystala....pri obliekaní ponožiek to isté pár krát mi vrieskala že jej tam niečo vadí tak si ich obúva sama už a dokonca sme bojovali so strihaním nechtov na nohách ale už príde sama že jej trošku narástol že jej to bude robiť zle až ho odstrihnem
@viki92 sme na tom podobne. Dcéra má 5 rokov, nikdy s ňou problém nebol, bola počúvna, rozumná. Teraz vstane a všetko je zle. Ona chce ešte spať(pritom už pobudila celý dom a to my sme ju zobudili), slnko svieti, slnko nesvieti, chce mesiačik, nechce sa hrať, chce sa hrať, jesť...hore riťou celé dni. Stále vyžaduje pozornosť, 25 hodín denne, skáče do reči, do telefonovania mi kváka... Už tiež neviem čo s ňou. Skúšala som aj viac pozornosti, aj tresty, aj aby bola samostatnejšia. Otočila sa o 180°. A už mám ozaj dosť vysvetľovať jej zakaždým, že takto to nefunguje. Asi použijem metódu mojich rodičov a dostane dobrý preplesk aj na viac krát za sebou a snáď sa ukľudní.
@viki92 moj syn mi robil to iste ale s trickami a gatami. Bol to des. Ked som sa s nim pekne porozpravala tak povedal ze nema rad veci s obrazkami. Odvtedy nakupujem bez obrazka a ak si nahodou nejake veci s obrazkom vyberie tak ich nosi. Ak nechce ich nosit tak ich zoberiem, darujem ale zaroven mu beriem peniaze za to. Aby si uvedomil ze veci stoja peniaze a ked si nieco vyberie sam tak to ma aj vyuzit.
Myslim, ze to nie je o rozmaznani, vymyslani, skusani nervov ale o vytvarani vlastnej identity, svojho nazoru, vkusu. Som za to aby sa deti v tomto respektovali. Tak ju treba zobrat do obchodu a nech si vyberie a to aj bude nosit.
Samozrejme, ze ja mu vyber musim schvalit (zlozenie oblecenia, velkost a aj vhodnost, kedze moj by si vybral aj ruzovu farbu 😂 ).
Nemá nejaký zdravotný problém, nesvrbí ju nič, či niečo podobné? Mala som to aj ja ako malá, spomínam si na tú frustráciu, ako mi vadili nohavičky, pančuchy, bolo to príšerné. Proste z ničoho nič som začala kusy oblečenia na sebe "cítiť". Nie stále, skôr sa to striedalo, boli horšie obdobia, a myslím si, že to súviselo aj s niečím iným, a tak sa to prejavilo, možno nejaká "prkotina", ktorú som ako malá nevedela spracovať, neviem. Doteraz nenávidím obtiahnuté veci na sebe, či kombo pančuchy plus rifle či tielko plus pulóver na zimu, alebo body (fuj), a obliecť sa á la cibuľa u mňa tiež nehrozí. Nech mi je radšej zima, než by som sa mala vrstviť - aj teraz nosím do práce košele a iba kabát, keby som mala mať aj sveter, zbláznim sa.
@akvi Konečne nejaká hlbšia odpoveď od mamičky alaaaa huraaa !!! Ale to musel napísať človek , ktorý má dieťa s Aspergerovym syndrómom? Ti naozaj už mamy bežných deti vedia písať Iva to ze dieťa skúša??? To nič iné v ich hlave neskrsne nič viac , nič hlbšie? Všetko musí byť iba vzdor ??? Hrozne , hrozne , hrozné.
To naozaj iba mami s deťmi na spektre tu vedia uvažovať. Lebo samozrejme my sa musíme hlbšie zamýšľať a sme v tom dobre lebo zivotnas naučil, dieťa nás naučilo .
Mam tiež syna AS a čítam tu tie odpovede a rolujem a hľadám niečo viac ... nejakú mudrejsiu odpoveď a samozrejme nasla som ju u matky s AS. Už viem kde som v tomto svete .
Samozrejme súhlasím so všetkým čo mamicka napísala, skúste sa aj takto zamyslieť ci v tom nebude hypersenzitivita ta sa môže prejaviť v akomkoľvek veku. Nie hneď hádzať na dieťa vinu. Za niektoré veci naozaj dieťa nemôže.
@viki92 nestavajte seba do pozície toho kto trestá a súdi. Moja rada znie komunikovať štýlom : "počujem, že ti na gatkach a ponožkách niečo vadí, bohužiaľ iba detičky ktoré nosia gaťky a ponožky môžu pozerať rozprávky... Papať keksíky.... Sa hrať s hračkami.... Maľovať atď". Dosadte tam to, čo má malá rada. Keď bude plakať, kričať.... Áno aj mne je to ľúto ale tak to je, iba deti, ktoré nosia gaťky a ponožky..... Bla bla. Deti to chápu ako vyššie pravidlo, ktoré ale nie je od vás a nie je za trest. Poradila mi to psychologička a u nás fungovalo
@oblecenie99 heh to sme rovnaké 😁
@filipko2017 aj toto je múdra odpoveď. Áno, rešpektujem dieťa, ona respektuje mňa.
Ja by som s nou sla do obchodu , nech si vyberie. Ale nemoze tym ventilovat nejaky iny problem?v skolke je vsetko v poriadku? Nemohli sa jej deti smiat za bielizen? Nevidim dovid,aby takto vyvadzala ked je inak bez problemova. Skusit ju pochopit alebo nechat aj bez par dni,mozno to prejde same
strhne a vrieska? dostane jednu po zadku a dovrieskala, rano ma 10minut na oblecenie, potom ranajky a skolka, ziadne vymyslance.
aj moja vrieskala ale skor pri obliekani von, proste hazdacky o zem v chodbe, ja som bola spotena kym som ju obliekla. Preslo to rychlo, proste som ju chytila a obliekla. KEd bola vacsia cca predskolcka trucovala, nie pancuchy, nie take a onake ponozky, isla bez... hole nohy jej trcali z nohavic (isli sme do lesa), narobil krik otec, so mnou aj s nou ":D odviezol domov, vysikoval ju do chodby, tam mala veci, ktore si nechala tam a mala ich nachystane na oblecenie, musela sa obliect, aj ked trucovala ze ona tead nikam nejde
(ja som prestala uz aj bravat veci zo sebou, proste ma to nebavi prehovarat, do teraz: nenachysta si nezoberie si chyba jej ?? NEMA. NEBUDE MAT. Raz som jej rukavice dala svoje, ale to bolo aj poslednykrat, dalsi krat mrzla, dalsi krat si vzala svoje )
Do dnes napr. moja neznesie niektore typy nohaviciek, ponoziek. To sa navyvadzala, ja som vybrala kosik, vyber jedny ktore budes nosit OKAMZITE, a potom doma vecer si sadla a ukazala vsetko co chce/nechce nosit. Nech rano nie su nervy. Nech si nachysta teda aj tvoja oblecenie vecer, a bez vymyslania si to bude musiet obliect. Prestala som kupovat to co nechcela, ucinne je zobrat na nakupy aj ju, ale neviem ci na to este nie je mala... predsa... neviem ci si to uvedomuje co a preco a ako sa nakupuje...
@damira90 ved ale my tu hovoríme konkrétne o nej,preto som jej poradila,nech ide na ňu cez staršiu sestru, tak ci tak nie na každé dieťa platí rovnaké metódy, vravím na mojich platí najlepšie dohodnúť sa,žiadnym krikom,vyhrazkami zakazmi som nikdy nič nevyriešia,všetky co tu riadite,aby mama trucovala tiež,teda nedovolila jej nič,zamykala jej hračky,izbu...to nikam nevedie,dieťa sa nedá vydierať,nemôže sa mama správať tak isto ako jej dcéra, práve na opak musí sa správať tak ako chce aby sa správala jej dcéra,teda byt dobrým vzorom. Keď začne trucovat aj mama dcéra sa nepolepsi ba práve na opak zoberie si mamin príklad,že však takéto správanie je v poriadku keď sa aj mama tak správa.
@jerrz no vies, to bude tym, ze akonahle mas doma netypicke dieta, tak ti nic ine neostava, len sa zamyslat. Pretoze instantne riesenia ti nefunguju. A obzvlast AS deti, este k tomu nadpriemerne intligentne, tie davaju zabrat. Ich autonomia je nezlomna, manipulacia okamzite prekuknuta, vydieranie neucinne. A mozno nas prave tieto deti maju naucit ten iny pristup. Ja som vdacna za moje dieta ze je take, ake je. Velmi vela ma naucilo. A je mi luto aj rodicov, aj ich deti, ktori tu inu cestu este nevidia a zotrvavaju v stereotypoch minulych cias. Je smutne citat, ako su matky stale schopne vinit deti zato, ze sa spravaju ako deti, uchylovat sa k trestom, fyzickym, ci psychicky a "ohybat" dieta len mocou, ktoru nad nim maju. By ma vcelku zaujimalo, ci sa v tom citia dobre.. Aj tu par komentarov vyssie, pani opisuje ako jej dieta schyta na zadok, ako musi okamzite plnit prikaz a pod.. Nechce sa mi velmi verit, ze sa v tom ta matka citi v pohode. Sama by mozno potrebovala viac lasky a respektu..
4 ročne decko vymýšľa a robíš z toho vedú. Sama si si nie istá a dieťa to cíti. Ona potrebuje sebavedomeho rodiča, ktorý keď povie ze sa oblečie tak sa oblečie a hotovo. To keď bude mať 15 tak neviem kde budeš písať, že je trucovita :D proste ty si dospelá, neskúšaj co zaberie a rozhodne zareaguj.
@akvi Čítaš mi z duše. Inak aj ja mam malého AS nadpriemerne inteligentného, takže vieme o com tocime. Aj mne je smutne z tohto ako sa správajú k tým deťom. MALI by si zažiť takého AS tak by sa prebudili zo života. No ja to beriem tiež ako môj osobný rast , neskutočne ma už posunul duchovne a to ma len 6 rokov . A áno nám nič iné neostáva iba sa zamyslat nad problémom dieťaťa a ako ho efektivne vyriešiť, keďže veľmi dobre vieme ze tresty a krik nezaberá. Ale hovorí sa, že každá matka by sa k svojmu dieťaťu mala správať ako keby malo PAS. Také správanie matky, nikdy neuškodí.
@barbie2023 Presne
@xckaret presne tak! Aj ja suhlasim! To su tie moderne mamy,co si nechaju aj po hlave skakat.ved sa tym nemyslí bitka,aku mimochodom praktizovali nasi predkovia-moja maminka napr. spominala,ze ju jej otec bil kozenym opaskom-to povazujem za bitku,co samozrejme neuznavam.ale ked uz nejde nic po dobrom,ani ziadnym vysvetlenim a clovek si je vedomy,ze to dieta len skusa rodicove nervy,tak jedna po zadku,si myslim nikomu neublizi.potom sa cuduju podaktorí,ze v 15tich su schopní pubertaci naopak ublizit rodicom,lebo ved rodic im vsetko dovolil a nemali hranice
Mna zaujalo ako pises ze: "nikdy z nicim nebol problem. Stale si dala vysvetlit, vzdy vsetko co som povedala urobila"
To vazne doteraz na slovo pocuvala? Nikdy ani naznak vzdoru, snaha odporovat? To si ani neviem predstavit ze take deti su. Ak je to pravda, tak jej asi prave doslo ze ta nemusi na slovo poslucat. Ze ma svoju vlastnu slobodnu volu.
A ako to nakoniec dopadne? Vyreve sa, ukludni a niektore nohavicky si oblecie?
Vies to ako si opisala ze ste izbu zamikali a vypinali elektrinu, to je vyslovene zabomysia vojna kto z koho. Silou mocou ste jej museli ukazat ze mate navrch.
@enigmaenie s tymto uplne suhlasim. Aj moja 4 rocna neznesie ziadne stitky...a jeden cas si zacala davat z pasa vsetko nizsie, aj sme isli k lekarke ci nema nieco s bruskom, ale tiez len ta vacsia citlivost. A stale nosi vsetky nohavice nizsie, aj gatky sme kupili pod pupok...niekedy treba pocuvat dieta, co vlastne hovori.
och moja dcera bola presne takato a mala problem s kazdym jednym kusom oblecenia. Vresky za vsetko 🙂 , ked sme aj vecer nachystali oblecenie, ze co si oblecie tak rano to uz neplatilo lebo si rozmyslela 🙂 A to teda netvrdim, ze ju clovek rozmaznaval. Proste je taka. Tvrdohlava a skusa. Ma 9 rokov a funguje ako normalne zdrave dievca. Jednoducho nepopustit. Netreba ziadne tresty vymyslat. Zacnite sobotou rano lebo potrebujete dostatok casu. Oblec si gatky. Nie nechces ? tak si neobliekaj - behaj hola. Chces ale ziadne nie su dobre ? Nuz prepa, ine nemame. Proste nemame. Bud si najdes niektore alebo budes bez nich. Ak neznasa pancuchy toto by som tolerovala (nie kazdy ich znesie). Nech ma teda leginky a ponozky. Aj ponozky mas vsetky zle ? No dobre, ine proste nie su. Vrieska ? Obrnit sa trpezlivostou a daj si stuple do usi. Trocha to stlmi ten zvuk a ona sa unavi. Bude vediet, ze daleko nezajde. Ak uvidis, ze uz je unavena a nevie si poradit sama so sebou skus jej ale velmi jednoducho par vetami vysvetlit, ze proste take gatky/ponozky su a ziadne specialne neexistuju. Taketo nosime a hotovo. Nepaci sa ti, budes musiet byt bez nich. A zial ak ochories, pojdeme k pani doktorke aby ta vyliecila ale lieky sa nemozu papat so sladkostami, takze budeme musiet prestat davat sladke. Porozmyslaj co je lepsie pre teba. Stvor rocna slecna uz velmi dobre rozumie co jej hovoris. Netreba ist do extremov so zamykanim izby a vypinanim elektriky. Skuste od soboty rana a trvat na svojom. Napr. jeeej tatino ide na nakup a mozno nieco sladke si kupi. Och a my nemozme lebo si si nedala gatky a ponozky. Skoda, ostavame doma. (a tatinko nech zbehne hoci len do blizkych potravin a kupi si tam malu kravinu ale len sam pre seba. Si rodic a mas v zivote viac skusenosti ako to dieta. Neexistuje aby ta stvorrocna "prechcala" .

@viki92 aj my sme toto mali, bolo to na prášky, u nás pomohlo to, že si sama začala vyberať veci ( vrátane nohavičiek a ponožiek) vzdy vecer na rano. A rano uz nebol problem , obliekala to, čo si sama pripravila.
( malá korekcia je nutná samozrejme, aby si nachystala v zime tričko s krátkym rukávom 😆)