icon

Ako vyriešiť problémy s oblečením štvorročného dieťaťa?

viki92
11. nov 2023

Dobry den. Dcera ma 4 roky. Posledny tyzden vymysla s ponozkami, proste jej stale nieco vadi. Skusali sme ich obratit. Skusali sme dalsich 50 parov, puncochy, dokonca sme kupili nove bezsvovove, dokonca som ich ,,zacarovala" aby neboli zle. Nic nieje dobre. Potom presla na to ze gatky su zle. Vadi jej obrazok. Vadi jej maslicka. Vadia jej take hentake. Bez spat nechce.... Uz som zufala. Zaspavala mi medzi 20.00-20.30. vcera trucovala do 21.45. Skusali sme po dobrom, vydieranie, odmena, pomojkanie. Miestami chytala az zachvaty nervov.... Dnes rano to iste aj ponozky aj gatky su zle. Vravim jej okej nebude krik nebude plac ale jest nebudes kym sa neoblecies aj keby si mala az veceru jest. Je natolko tvrdohlava ze je ochotna do vecera tu behat hola.... Uz neviem co s nou. Prosim o radu 🙏 ( v skolke to nerobi)

Strana
z5
panda21
14. nov 2023

@akvi ja neviem prečo tu všetky chytajú nervy na deti, ktoré majú vlastný názor, ktoré si vytvárajú štýl, osobnosť. Nechápem jediný dôvod, prečo by ma malo nahnevať až tak, že udriem človeka, ktorý sa nevie brániť len pre to, že si nechce niečo obliecť. Úplne to prezeniem do extrému, ale to keby chcem samsung a nejaký 190cm a 100kg chlap nadomnou stojí, že nie! beries si honor.. Úplne nepochopiteľné pre niektoré matky, že dieťa sa chce rozhodnúť same za seba a chce mať pocit, že na jeho názore záleží.. Takto vypestuju v budúcnosti iba to, že sa bude podriaďovať a bude mať pocit, že sa nemôže rozhodnúť o svojom vlastnom tele, lebo druhý vie lepšie. Potom tu je každá druhá téma o tyranovi, nutenom sexe a pod. Keď deťom ukazes, že nemajú šajnu o svojom tele, a nemôžu sa rozhodovať, ovplyvní to aj ich dospelacky život. Ale to je už moc ďaleko na premýšľanie. Hlavne že som JA docielila a vyhrala nad dieťaťom, že si oblečie tie blbe pančuchy. Lebo nedaj bože by dieťa malo pocit výhry nad rodičom 🤦‍♀️ ešte by nahodou dieťaťu vybudovali zdravé sebavedomie a pocit seba lásky.. Hrôza.

akvi
14. nov 2023

@panda21 väčšinou to tak majú tí, ktorým bolo v detstve tiež takto ublizovane. Je to ich obrana. To sú tie reči, že veď aj my sme to prežili, veď aj nás tlkli a tu sme a žiadne následky to na nás nenechalo. Sikanovany sa často stáva šikanovatelom. Ľudia potrebujú viac súcitu a pochopenia, tí traumatizovani ešte viac. Len oni to nevidia bohužiaľ. Deti často pomôžu ľuďom otvoriť oči, ale nie vždy. Aj v tejto téme, aj na celom fóre to je pekne vidno. Ja ich vlastne chápem, možno by som tiež neotvorila oči, ak by som mala normálne "poslušné" ľahko ovládateľné dieťa. A teraz by som stála na "druhej strane barikády" a obhajovala jednu výchovnú po zadku, lebo aj mňa tak vychovávali.

andreatytler
14. nov 2023

@panda21 To je strach co tych ludi zenie robit tieto veci. Dostanu panicku hrozu ze im dieta prerastie cez hlavu a budu musit robi to co ono chce. Ze ho budu musiet na slovo posluchat. Oni sa v tom momente konfliktu vratia mentalne do detstva ked boli donuteni na slovo posluchat a hrozne sa tomu chceli branit, ale nemohli a tak to robia teraz ked uz su velki a mozu. A pri prvom naznaku toho ze by im niekto mal menit rozhodnutie sa im zatemni pred ocami a povedia si "tak to teda nie" a pojdu vypnut elektriku, len aby dosiahli svoje.
Tiez tomu nechapem ze sa rozhodnu pre to iste riesenie, ktoremu sa tak velmi chceli branit ako deti.

jerrz
14. nov 2023

@panda21 O tom rozhodovaní úplne súhlasím. Nenaučia ich rozhodovať sa takto. Do budúcna keď budu dospelí, budú všetku zodpovednosť hádzať na všetkých dookola , len nie na seba.

jerrz
14. nov 2023

@andreatytler @panda21 @akvi Vďaka Bohu za vás! Väčšinou s mojim názorom som bola na fórach a skupinách sama a samozrejme vysmiata mojou výchovou. Ale ako vidím, sú tu aj normalni ľudia uvedomely. HNED sa usmievam hlavne keď čítam vaše komentáre, ako keby som čítala samu seba.

jerrz
14. nov 2023

@rakovcanka Ešte ma napadlo keď je tvoj syn takto citlivý alebo hypersenzitivny a mate problém s topánkami skúste barefoot. Ja mam syna AS a ta citlivosť tam je samozrejme, no čo sa týka topánok barefoot sú jediné mäkké topánky s dostatočným priestorom pre prsty. Hod sa na fb do skupiny Bose nôžky bez prekážky. Tam ti poradia presne aký typ sadne ako uliaty. Neolutujes. Normálna topánka je ako keby mal sadru na nohe , keď raz obuje barefoot už ti iné nebude chcieť .

akvi
14. nov 2023

@jerrz s tými topánkami presne, pre nás BF sú spása. Môj chodil od jari do jesene bosý 😅 Kľudne aj do mesta. On sa aj obul, ale po chvíli vyzuval a šiel bosý. Odkedy má BF, tak žiaden problém. Keď bol malý, bf neboli bohužiaľ, tak sa tiež vytrápil.

barbie2023
14. nov 2023

@panda21 no lenže pozor. 4rocne dieťa nemôže mať názor na toto. Ono môže mať názor na to ci sa jej páči ružová alebo fialová alebo ci chce čítať o prinxeznach alebo zvieratkách.. Ale nemôže mať názor na niečo co nemá zažite.. Deti formujeme názorovo ako my rodičia tak aj zrenim, skúsenosťami, v škole a pod... Nie som zástanca bit deti a už vôbec nie za toto. Ale dieta potrebuje rozhodneho rodiča, mantinel o ktory sa ta nezrelá osobnosť môže oprieť. Takže o tom ci si dá gatky alebo nie by som proste nediskutovala. Tam rodič ukazuje, že sám si je neistý a dieťa takého rodiča hneď začne skúšať a kyvat s nim. Max by sme šli vybrať také ako dieťa chce.. Ale tiež tak, že vyberiem ja 2-3 štýly a ona si vyberie z toho. Rešpektovať dieťa je jedna vec, ale treba prihliadať na vek a skúsenosti... Aj teraz vidíme v spoločnosti aké majú ľudia názory.. Najmä takí, ktorí ani nevyšli z vlastného okresu, ale poznajú celý svet.

barbie2023
14. nov 2023

Často ti čítam ako rodičia radi škatuľkuju svoje deti napr. Moje dieťa si toto nedá, moje dieťa je proste také ze.., moje dieťa neznáša... No niektoré nechápete, že tie male deti ešte nemajú rozvinutú osobnosť. Niečo majú geneticky,to ano.ale môžte mi veriť, že decko v Afrike ktoré nemá na výber toľko co naše, nemá ani toľko "problémov". A tu je kameň úrazu. Rodič je ten kto ma rozhodnúť, rodič sa stará.. Rodič je zástupca dieťaťa. Rodič je ten, ktorý má skúsenosti a ktorý má vedieť, že v zime si dáme bundu a v lete nie, že do mesta medzi ludi chodíme slušne oblečení a doma napr môžeme aj v pyžame, že keď fúka vietor dám si čiapku a keď mrzne tak pridám rukavice... Bože ved to dieťa to nevie, ono len rieši aktuálne emócie, ktoré nevie ešte spracovať a rieši si ich cez vašu nestabilitu. Čím menej stabilný rodič, tým viac emocionálne nestále dieťa.. Aj tieto reči o rešpekte co čítam.. Ono je to pekne, ale je tenká hranica medzi rešpektom a rozmaznavanim. Lebo ak mám dieťa, ktoré rešpektujem a mam v úcte tak ho vychovam k tomu ako len budem vedieť aby : vedelo pozdraviť a ozdraviť, poďakovať, počúvať druhého (to je vzájomný prejav úcty), aby sa vedelo pohrať aj s druhým a nie hadzalo sa ešte aj v 5 tích rokoch o zem kvôli hracke (to je už fakt pozde), aby zjedli co ma na taniery a nevyberalo len hranolky a palacinky, aby sa najedlo v rámci spoločnosti a nie s mobilom pre očami.. Aby ono nebolo ten co diktuje lebo mame všetci potreby, sklamania, očakávania, nároky.. A nie len to dieťa. Vidím to ako sú tie deti mali bohovia a všetko sa točí okolo nich.

mircalla
14. nov 2023

@barbie2023 Uplne s tebou suhlasim, pomaly ich napadne alergia na ponozky. Potom si deti s nici cvicia, v skole si cvicia s ucitelmi atd...vsetko sa toci okolo nich

rakovcanka
15. nov 2023

@jerrz barefoot pozname 😊 ale v 6tom rocniku uz chce byt stylovejší...vieš ako, teraz medzi nimi fičia Jordany a basketbalova obuv...nastastie je to širšia obuv,tak sa da vybrat 🙈😁

andreatytler
16. nov 2023

@barbie2023 Ono dalo by sa suhlasit s tym ze dieta potrebuje od rodica pravidla a usmernenia, ale vsetko to dalsie co si napisala je podla mna nespravne.
Rodic ma vediet ze v zime si dame bundu a rukavice? Tym dieta iba tak uci ze netreba mysliet. "Ved mama mi povie ak mi bude zima a mam sa obliect. Naco by som sa ja o to staral". Ved to je jeho telo a jeho pocity. Tam treba pestovat zodpovednost za svoje telo a za svoje rozhodnutia. Nebudem ho presviedcat ze mu je zima ak mam horkokrvne dieta. Mam neskutocne tvrdohlaveho a samostatneho syna, ktory od svojich 2 rokov rozhoduje co si kedy oblecie a ano, su dni ked chce ist bez vetrovky, ale po 2 minutach vonku si ju pyta, lebo s nim nebojujem a on mi nepotrebuje dokazovat ze mal pravdu a zima mu nie je.
A to co pises o tom vychovavani s respektom vobec nechapem. To akoze ak respektujem dieta, tak ho neucim tomu aby sa podakovalo?

akvi
16. nov 2023

@barbie2023 " 4 ročné nemôže mať názor, rodič má rozhodnúť" - 4 ročné podľa teba nevie, či je mu teplo, či zima? Novorodenec už vie, či mu je teplo, či zima, to nie je o názore, ale o pocite. Čo s tým má druhý? Mne je zima a mám vetrovku, môj muž behá v kraťasoch. Takže koho "názor" je "správny"? Podľa koho oblecieme dieťa? Chápeš, že je to blbosť? Dieťa má svoje vlastné vnímanie chladu. A rešpektovať znamená nechať ho, nech si zažije a rozhodne, nech vníma, ako sa cíti. A ja rodic, mám viac skúseností, a keď vidím, že vonku je 8 stupňov a moje dieťa sa vybralo v kratkom tričku, tak mu zbalim bundu, lebo viem, že po chvíli mi povie, že mu je zima. A presne toto je v poriadku, pretože učím dieťa vnímať. Nepotrebujem ho presviedčať o svojej pravde, nebudem mu vravieť " veď som ti to vravela, že ti bude zima", nič také.

"o tom, či si dá gaťky, by som nediskutovala" - čiže by si donútila dieťa si ich obliecť, aj ak by malo z gatiek bolesti a pod? Ako inak, ako diskutovanim zistíš, prečo dieťa gatky odmieta? Ty ak by si mala problém, napríklad by ťa drazdil lem gatiek, tak by si si ich nechala na sebe? Veď to dieťa môže mať realny problém a ty ho odignorujes.

" je tenká hranica medzi rešpektom a rozmaznavanim". Skús prosím opísať, ako sa dá rešpektovaním druhého ho rozmaznat, fakt si to nedokážem predstaviť.

dominikamacakova
16. nov 2023

Tak ju zober do obchodu a kúp jej také čo sa jej budú páčiť. To je taký problém 🙈 A prečo musí spávať v gaťkách? Moja 4ročná spáva holata

dominikamacakova
16. nov 2023

@panda21 ďakujem, že si to napísala, snáď sa niektoré matky zamyslia....

viki92
autor
20. nov 2023

Mam starsieho syna ktoremu stanovili ako malemu autizmus.... Viem co je to problemove dieta a viem co je to trpezlivost. Viem ze kazde dieta potrebuje najst same seba a rozhodovat sa za seba. Preto dcera (mladsia) bola dobre vychovana. Vzdy som vedela ako na nu. Ked bol s niecim problem opytala som sa jej ako by to ona chcela. A ano momentalne som spanikarila pretoze sa stalo 1x ked sme nevedeli najst spolocne riesenie.
A ako to dopadlo? Vydupala som si ze cez den proste gatky musi mat ( kupili sme vecsie) aj nohavice ale ponozky nie. Ale musi mat papucky. Problem ze ma ruku v gatiach. Ale ak sa hrame napr si hadzeme balon, loptu, hrame na skryvacku, nieco si lepime a pod. Aj zabudne a ruku v gatiach nema.
Na noc je to horsie. V izbe ma chladno a casto sa odkope. Spi len v dlhom tricku. Nutit ju nebudem. Kazdy vecer sa opytam ci si nechce obliect gatky ponozky a nohavice. Zakazdym odmietne. Tak pripravim ku posteli ze ked jej bude v noci zima nech ma zavola a oblecieme. A budem len cakat ze to prejde samo.
Ono je to tak ze u syna boli uplne ine problemy. Ktore som musela riesit. Casto sme navstevovali psulychologicku ktora mi radila ako nanho.
Dakujem krasne za vsetky vase odpovede a rady.

stanislavicenka
20. nov 2023

@viki92 a nie je nieco, co jej vadi na pokozku? Moja dcera to robila tiez. Vadil jej sev na ponozkach pri prstoch. Ja by som ju nechala tak. Ziadne skusanie dietata, a uz vobec nie, podmienovat to odmenou, Ved to nie je pes🤦. Nech ide bez ponoziek, to bude nepohodlnejsie.

panda21
20. nov 2023

@viki92 a musí mať na noc gatky? Skúšala si ponúknuť iba pyžamko? Spat v gatkach sa ani neodporúča, ideálne aj dospelé ženy, by mali v noci "vetrat". S ponožkami by som ja osobne nazaspala, ani keby je -20, v tom ju chápem. Ruku v nohaviciach môže mať, lebo ju škru švy. Skúšali ste kratasove gatky? Tie bývajú príjemnejšie.

januska12323
20. nov 2023

@viki92 prečo by mala mať na noc aj gatky a ponožky? Obleč jej normálne pyžamovy vrch aj spodok a ak sa odkope bude odkopana, neboj sa na zimu by sa zobudila.

Strana
z5