Barefoot či ortopedické topánky

27. okt 2023

Ahojte baby, dcérka má 1,5 roka a akurát jej idem kupovať topánky na zimu. Doteraz nosila BF, lebo má širokú nožičku a obyč topánky ani poriadne neobuje. Má však trochu vpadnuté členky k sebe a rodina do mňa hudie, že to ortopedické topánky musím a pod. A zas druhí hovoria, že noha sa v tomto veku ešte spevňuje a že tie členky sa pekne spravia. Tak ja už mám hlavu ako balón, že čo vlastne. Skúste mi pls povedať váš názor. A rešpektujem všetky názory. Ďakujem vám 🙏

tinkavvv
27. okt 2023

Navstiv fyzio a uvidis, co ti odporucia.

anjelicek26
27. okt 2023

Ortopedicke topanky Len Ked TI to povie ortoped...a Ako pise kocka vyssie ortoped Ta posle k fyzio a ukaze cviky Aby sa to zlepsilo.

yanni
27. okt 2023

Tak toto by malv ediet aj pediater. Noha sa vyvija a vpadnute clenky v tom veku sa neriesia. Ziadne ortopedicke, ziadne pevne topanky. Tym sa len ochabuje svalstvo a nocha sa nebude vyvija spravnym smerom a tie vpadnute clenky dietatu ostanu a budes mat iny problem. Nasa najmladsia 4rocna mala tiez vpadnute clenky a riadne to bolo vidno a pediatricka len mavla rukou, ze to sa napravi. Este nikdy nemala inu obiv ako BF a chodi vela bos, v lete prakticky stale. A hla, v troch rokoch uz nebolo po vpadnutych clenkoch ani chyru. A ani sme nemuseli nidky nic cvicit ani inak dopomahat. Az vtedy sa to riesi fyzio, ked sa to neupravi do ca. 6 rokov same.

banalu
27. okt 2023

Vpadnute clenky su problem slabeho brusneho svalstva a treba na to cvicit. S mojou som niekolko mesiacov poctivo cvicila 3x denne 1 cvik z vojtovky, lebo to nemala az take zle. A vyrazne jej to pomohlo.
A fyzio zakazala uplny bf, odporucili protetiky, ale tak hnusnu tazku a nepoddajnu topanku som este v ruke nedrzala. Nasla som jej (na odporucanie mamicky v nasej skupine) hybrid bf s pevnou patou zn. Bundgaard, fyzio z nich bola nadsena. Na zimu som jej kupila froddo cizmicky tiez s pevnou patou, krasne jej sadli.
Cize najprv ist s dietatom k fyzio a potom riesit topanky.

anjelicek26
27. okt 2023

@banalu Moja presne chrbat brusko musela u fyzio cvicit...pomohlo,ale trvalo to...

yanni
27. okt 2023

@banalu Zaujimave. Nasa nikdy nic take necvicila ani nikdy jej nebolo odporucene a nosila a nosi len BF, cisto len BF, ani zaidne alternativy a clenky chodzu a drzanie tela ma krasne. Po vpadnutych clenkoch ani stopy. Pediatricka jasne povedala, ze je to OK, BF su super, este lepsie bosa a po roznych povrchoch. Ale tak my mame pokrokovu pediatricku, ziadnu 70tku staru skolu.

milka1988
27. okt 2023

Teraz som bola s 1,5 ročným na rehabilitácii sledovali ho ako chodí vstáva zo zeme atď. Jasné povedali že vpadnute kotníky je ešte skoro riešiť, je to skôr dôsledok niečoho čo treba riešiť ( napríklad diastaza)
Ale určite máme nosiť naďalej BF obuv

banalu
27. okt 2023

@yanni aj moja chodi doma bosa, aj po zahrade v lete behala bosa (aj fyzio zdoraznovala). Pred domom ma v podstate senzoricky chodnik, rozne povrchy... cele dni sme vonku... ale ked som videla, ze ked sa uz stavala k nabytku tak jej nozka sla akosi dorkiva, a ked sa rozchodila tak uplne jedna nozka spickou dnu, tak som si povedala, ze nech ju pozrie fyzio a mohla by byt moja pediatricka aj najpokrokovejsia na slovensku 😊
Boli sme u 2 fyzio, jedna (jedna z naj v meste, mnohe na nu nedaju dopustit) chcela tejpovat niekolko mesiacov a potom som ju vzala do DFN, kde ju pozrela primarka a nasledne sme s fyzio riesili cvik.
Ale kazdy ako uzna za vhodne ja by som sa na nu teda 6 rokov nevedela pozerat ako tie nohy vtaca dnu.

autor
27. okt 2023

Dakujem za odpovede, my momentalne totiz pediatra nemame👌 nasa skoncila kvoli chorobe dlhodobej a nikto ju nenahradil a nikto nas nechce spadovo zobrat. Uz sme bez lekara 4 mesiace… ked nieco, mame ist veaj na pohotovost 💁‍♀️ dakujem pekne

andreatytler
28. okt 2023

Ortopedicke topanky by som urcite nedavala ak neodporucil odbornik. Vpadnute clenky su bezne skor u starsich deti (tak okolo 3 roku). V tomto veku maju deti skor nohy do O. Zasla by som za fyzioterapeutkou.

lasona
28. okt 2023

To je nonsens ze nemáte pediatra??!

tinkavvv
28. okt 2023

Aj si to riesila zo svojou poistovnou?

beata_k
28. okt 2023

Tak ja ti dam info z prvej ruky. Moje dieta nosi BF lebo ma siroke nohy. Ma v padnute clenky a musi cvicit kazdy den zhruba rok. Ma ich vpadnute kvoli BF. Cely zivot v ponozkach, ziadne papuce. Ma 4,5 roka a nie neupravilo sa to same.

kacena4
28. okt 2023

ahojko s mojou riesim 10r vpadnute clenky a riadne. za mna v 1,5r ak ma len trosku je to ok, dovyvija sa noha ak bude mat vpadnute okolo 2,5-3r potom to ries a ani bude potrebovat vysoke ortotopanky na mieru na stabilizaciu clenkov, popr. plochych noh ci sa moze pridružiť 1 noha kratsia a mat to dosah ja chrbticu... držím palceky

autor
28. okt 2023

@lasona ja už sa ani nevyjadrujem... hlavne že sa riešia v tomto štáte iné somariny, ale že nemáme lekárov, to nikoho netrápi...

autor
28. okt 2023

@tinkavvv myslíš toho pediatra? možno budem teraz vyzerať ako blbka, ale nevedela som, že mi s tým poisťovňa vie pomôcť... ako?

autor
28. okt 2023

A ďakujem vám baby za vaše skúsenosti, asi zabehnem za fyzio len pre istotu, nech jej kukne, čoi je to normál stav alebo sme niekde mimo štandardu a poradím sa s ňou... zatiaľ asi kúpim BF, pretože mi iné aj tak neobuje 🙄 ale aspoň s pevnou pätou budem hľadať určite

tinkavvv
28. okt 2023

No ved poistovni platis predsa za zdravotnu starostlivost. Obrat sa na nu a vysvetli, ze vas pediater skoncil a nech ti najdu noveho, ku ktoremu patris.

behulka
28. okt 2023
aurora33
28. okt 2023

Urcite to rieš s fyzio. Ale za mňa je najlepšia kombinácia: ak vieš že napr dieťatko bude chodiť najmä po tvrdom povrchu (asfalt, chodník) dala by som ortopedické topánky. A naopak ak budete chodiť po nerovnom povrchu (les a podobne) volila by som barefoot.

yanni
28. okt 2023

@aurora33 toto co pises nie je dobre. Bud alebo. Tieto kombi a striedanie su najhorsie.

aurora33
28. okt 2023

@yanni tak toto poprosím vysvetliť

nykkushka
28. okt 2023

Nie vpdanute členky sa vekom nespravia samé. Tam je treba cvičiť (áno sú prípady, že sa to stane aj samo ale takých je minimum). Vekom sa spraví postavenie nôh, najskôr sú do O potom do X a ak je všetko ôk, tak sa vyrovnajú.
Vpandute členky chcú čas a cvičenie. Denne vidím v práci deti s vpandutymi členkami, nie len malé ale aj pubertiakov. Dôkaz sú mega vyšmatlane topánky.
Bf je super alternatíva obuvi, ak má dieťa /človek zdravú nôžku. Ak má nejakú anomáliu, doporučujem ortopédia a následne fyzio...

autor
28. okt 2023

No a toto je to... ja som už za fyzio aj chcela ísť, ale ma sestra odbila u pediatra (tá tam stále zostala), že to je strašne skoro riešiť a u tak malých detí je to normálne... tak potom bábo raď.

yanni
28. okt 2023

Autorka, v 1,5 je to este skoro. Dieta zacalo prave chodit, noha sa vyvija, nabrea rovnovahu, spevnuje svaly atd. Treba pockat este 1-2 toky a potom sa uvidi. Ak sa to nebude zlepsovat, poradit sa s pediatrom a fyzio.

aurora33
28. okt 2023

@yanni odpovies mi na moju otázku prosim?

aurora33
3. nov 2023

@yanni neviem ešte koľkokrát mám napisat, ale naozaj by ma zaujímalo prečo su tie striedania najhoršie. Škoda, že si to nebies obhájiť. Pretože nám toto odporučila priamo fyzio.