icon

Kedy začali vaše deti riešiť značkové oblečenie?

17. aug 2025

Ahojte, kedy vaše deti začali riešiť "značky " vecí a to ako sa obliekajú/ obúvajú ? Ja som dnes bola nemilo prekvapená, boli sme so synom kupovať veci do školy, tenisky/oblečenie a on odutý, že chce Puma tenisky, Adidas ponožky a nie "obyčajné" . Má 7 rokov, u nás doma značky oblečenia vôbec neriešime , ci sa týka obuvi, tak takéto tenisky nekupujeme lebo synovi na nohu nesedia. Obávam sa, že to pochytil u otca, lebo jeho priateľka je taká, že pokiaľ nie je tip top dieťa oblečené tak ho vonku nevezme, ale neriešim. U otca chodí oblečený v tom čo kúpi on. len ma prekvapilo, že ho to tak ovplyvnilo. Som takéto správanie čakala najskôr v puberte.

tinka_1807
17. aug 2025

@anonym_autor V tomto asi aj dosť záleží od okruhu kamarátov a ak od samotnej povahy dieťaťa. Ak má spolužiakov, ktorí sa chvália značkami a zároveň su v triede obľúbení,, tak syn si môže spojiť obľúbenosť aj s nosením značiek (chce byť ako tí populárni chlapci v triede).
Okrem toho niektoré deti su prirodzene aj viac na značky. Ja som na to napríklad nikdy nebola, ale moja sestra naopak od ZŠ vždy nosila nejaký typ "značky". Keď bola malá chcela mať Hannah Montana veci a s potlačou všelijakých iných hviezd tej doby. Neskôr sa to pretransformovali na klasické značky ( Jordan, Adidas, a pod.).
Takže myslím si, že je to proste aj o povahe. Sestra dodnes sa rada pochváli dobrou značkou kabelky napríklad. Mne je to jedno, skôr mi ide o funkčnosť. Aali sme rovnakých rodičov a rovnakú výchovu ... Cize toto je vec, so ktorej si myslím vstupuje veľa faktorov.
Skúsila by som najskôr dohovoriť, že značky nezname ani, že človek má vyššiu cenu. Ale zároveň možno nájsť kompromis, že si môže vybrať jednu/dve veci, ktoré bude mať značkové... Napríklad ruksak, ktorý nosí časti, alebo tenisky. Proste nájsť kompromis, aby ste obaja boli spokojní.

anonym_4102c6
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_4102c6 tak ja našťastie nemám až toľko problémov, že si pomedzi ne nenájdem čas a energiu na vlastné dieťa . Kupovať deťom to čo chcú lebo ja nemám čas je také , no ...

@binarypete ja si napríklad nepamätám, že by sme toto ako deti či pubertiačky riešili 😀 ako áno, oblečenie sme riešili, ale nie značky, ale to ako vyzeralo , či bolo moderné a to tiež až na strednej škole... No prekvapilo ma to, priznám sa, že nemilo myslela som si, že iné hodnoty v ňom budujeme..

@anonym_autor a to je akože problém? Že chce nejaký adidas alebo puma? Však mu to kúp a bude, čo to tak analyzuješ. Sú to obyčajné handry, nie je to ani žiadna značka. Akoby na tom stal svet. Keď bude chcieť moje decko Gucci, tak to dostane a hotovo. Čo to budem riešiť, radšej venujem svoju energiu iným činnostiam s dieťaťom a nie zamýšľať sa nad tým či si váži “značku” adidas na mikine. Také dristy…

simona20201309
17. aug 2025

@anonym_autor zasmiala by som sa a vysvetlila mu, že puma a adisas nie je žiadna značka. Spolužiaci kvalitné a drahé značky zrejme ani nepoznajú. Tak nech nerieši značky lebo chalani v jeho veku zrejme nemajú ani paru o tom co je značka.

simona20201309
17. aug 2025
@anonym_4102c6

@anonym_autor a to je akože problém? Že chce nejaký adidas alebo puma? Však mu to kúp a bude, čo to tak analyzuješ. Sú to obyčajné handry, nie je to ani žiadna značka. Akoby na tom stal svet. Keď bude chcieť moje decko Gucci, tak to dostane a hotovo. Čo to budem riešiť, radšej venujem svoju energiu iným činnostiam s dieťaťom a nie zamýšľať sa nad tým či si váži “značku” adidas na mikine. Také dristy…

@anonym_4102c6 v podstate máš pravdu. Môže byť rada ze nepýta versace 😅

jamimo
17. aug 2025

@anonym_autor máme v okolí deti, ktoré to začali riešiť vo veku cca 8 rokov, vplyvom spolužiakov a sociálnych sietí. Večný boj s rodičmi, rodičia odolávali. No, vo veku 13 a 10 sa zlomili, lebo ich prestalo baviť bojovať s deťmi. Decká to aj tak nechceli pochopiť, a rozumieť argumentom zo strany rodičov. Takže už frčia na vlne Vans, Jordan, Adidas Samba, CK, MK, Karl, North face 🤷‍♀️

jamimo
17. aug 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete ty to píšeš z pohľadu dospelého, ale vysvetli to dieťaťu, ktoré je vyčleňované z kolektívu, len preto, že má oblečenie z C&A a tenisky z Deichmanu. Moji kamaráti (rodičia detí) toto nikdy v rodine neriešili, až ich deti. Po pár rokoch to vzdali a nechceli, aby decká boli outsideri a obete šikany. Darmo vysvetľovali, že hodnota človeka a priateľstva je o úplne niečom inom 🤷‍♀️

jamimo
17. aug 2025
@simona20201309

@anonym_autor zasmiala by som sa a vysvetlila mu, že puma a adisas nie je žiadna značka. Spolužiaci kvalitné a drahé značky zrejme ani nepoznajú. Tak nech nerieši značky lebo chalani v jeho veku zrejme nemajú ani paru o tom co je značka.

@simona20201309 ja som raz videla partiu chalanov a mali na sebe pár kúskov Lidl merch. Úprimne ma to pobavilo, aká autorecesia 👍

victoriab
17. aug 2025
@anonym_46ee98

@anonym_autor Moji tak v 14 rokoch. Botasky, ale polovicu si zaplatili zo svojich ušetrených peňazí. Ale na doma im stačia aj obyčajné.

@anonym_46ee98 aj moj cca az v tomto veku, dovtedy mu bolo jedno a vyrastal s tym ze je to nepodstatne od urcuteho veku ale zial nastupuje porovnavanie a potreba mat dajy status niekam zapadnut k rovesnikom niekam patrit...

vladuska20
17. aug 2025

Tiez si myslim,ze tieto znacky,nie su az take znacky.Su to normalne botasky,a nestoja zase vela 60eur v daichmane.Aj my stari si kupujeme Nike a vydrzia nam roky a to mne aj cez zimu ich nosim,cize ozaj roky.Az kym sa nezoderu.Malemu bezne kupujem,Nike tie stoja tusim okolo 40eur.Najstarsi ten si objednava z netu,80eur lebo ved su paradne.Ale tam ani neviem,co si to objednal.

sisaka
18. aug 2025

Baby, ale pointa nie je v tom, či spominané značky sú
lacné/drahé a činoch niekto považuje za dostatone “dobré” značky so zvučným menom.
Jednoducho sú obdobia, ke je nejaká konkrétna značka IN a decká/puberťaci ale často aj dospelí ľudia ju “musia” tiež mať.
U nás to prišlo okolo puberty, keď decká začali preferovať konkrétne značky, ktoré boli práve in a ja som nemala problém im ich kúpiť. V puberte väčšina detí chce zapadnúť a niektorým to ostáva aj do dospelosti.
Sú rozdiely aj v krajinách, čo je na Slovensku in nemusí byť in niekde inde. Dodnes si pamätám mániu s Nike oblečením. Ľudia tak chodili od hlavy po päty, nosila som to na Slovensko ako darčeky, lebo ešte aj malé deti to “museli” mať od šiltoviek až po topánky…
U nás napríklad Puma vôbec nie je IN a syn (17 ročný) by si topánky, tričko, tepláky tejto značky nedal na seba ani na doma, tak ale v jeho veku je to normálne a kupujeme značky, ktoré sú in.

autor
18. aug 2025
@vladuska20

Tiez si myslim,ze tieto znacky,nie su az take znacky.Su to normalne botasky,a nestoja zase vela 60eur v daichmane.Aj my stari si kupujeme Nike a vydrzia nam roky a to mne aj cez zimu ich nosim,cize ozaj roky.Az kym sa nezoderu.Malemu bezne kupujem,Nike tie stoja tusim okolo 40eur.Najstarsi ten si objednava z netu,80eur lebo ved su paradne.Ale tam ani neviem,co si to objednal.

@vladuska20 to je úplne jedno čo to stojí, veď aj teraz chcel tenisky za 20€ z výpredaja, ale jemu táto obuv nesedí na nohu. Od otca prišiel v takýchto teniskách, asi Vans alebo čo to bolo zač a skučal celý čas čo sme chodili po obchodoch, že ho bolia nohy lebo má otlaky na máličkoch. Má široké nôžky, hlavne prsty , ja by som mu bola ochotná aspoň na telesnú kúpiť také, ale keď som vytiahla vložku a postavila dieťa na vložku tak nech som skúsila ktorýkoľvek model,tak mu minimálne celý malíček išiel mimo vložky . A on ochotne vymení pohodlie za "značku" len aby mal také ako sa teraz nosí.

anonym_256f86
18. aug 2025

@anonym_autor ja by som tak malému dieťaťu neustupovala. Čo bude robiť o pár rokov? Synovi som kupovala "značkové" tenisky (Adidas, Nike), čo sú vlastne bežné značky, ale to je tak všetko. Inak maximálne na nejaký sviatok. A nesťažoval sa nikdy, nebol vyclenovany z kolektívu. Toto si musíš upratať doma.

anonym_10bf82
18. aug 2025

Ja som končila základnú školu pred 14 rokmi, a teda viem že značky sa riešili možno tak od 7. triedy. Tí, čo chodili vyobliekaní od hlavy po päty v značkovom boli vždy obľúbenci… mne sa smiali lebo som nechodila celá značková, mala som napr. adidas tenisky ale to bolo malo. Samozrejme otrhana alebo v škaredom som nechodila, ale tak nebola tam značka .. vždy si mysleli že som odpad z nejakej osady podľa mňa, keď videli, že mám v ruke mobil tak sa na mňa len kukali že ty máš mobil?! 😂 akoby som bola z doby kamennej a nevedela co to je… teraz keď si spomeniem, tak normálne nechápem.

vladuska20
18. aug 2025
@anonym_autor

@vladuska20 to je úplne jedno čo to stojí, veď aj teraz chcel tenisky za 20€ z výpredaja, ale jemu táto obuv nesedí na nohu. Od otca prišiel v takýchto teniskách, asi Vans alebo čo to bolo zač a skučal celý čas čo sme chodili po obchodoch, že ho bolia nohy lebo má otlaky na máličkoch. Má široké nôžky, hlavne prsty , ja by som mu bola ochotná aspoň na telesnú kúpiť také, ale keď som vytiahla vložku a postavila dieťa na vložku tak nech som skúsila ktorýkoľvek model,tak mu minimálne celý malíček išiel mimo vložky . A on ochotne vymení pohodlie za "značku" len aby mal také ako sa teraz nosí.

@anonym_autor ale tie topanky sa casom vzdy roztiahnu,tak mu budu potom dobre.A ked tak chces,aby mu to uplne sedelo,tak asi len obtiahnut mu nozku,a podla toho usit,dat niekde na zakazku vyrobit topanky na uplnu mieru.Nikdy mu ziadne topanky nebudu sediet uplne presne.Ale zase no nesmu ho tlacit,ani na pete,ani na prstoch.Toto sa vzdy pytam deti,ci tlacia ak ano dam o cislo vecsie.Rastu ako z vody a kazdym rokom o cislo viac.Ale aj tak to stihnu znicit,okopat,odlepit.

rencicimoncici
18. aug 2025

Ani v 10 rokoch ešte značky našťastie neriešime. Ale kvalitné tenisky kupujeme, no nemám problém napríklad s teniskymi aj z Decathlonu. Oblečenie kupujem hocikde, v Takku, HM alebo ten decathlon. Proste kde niečo uvidím tak kupujem, dokonca máme aj pár vecí z Temu.

mimaapeto
18. aug 2025

dcéra bude mať 9 rokov... oblečenie a obuv ako takú nerieši... kupujem jej čo sa jej páči a teda nesiaha po značkách... ale minule v deichmane sa jej páčili členkové ponožky zn. Puma tak som jej vzala 3pack a teda taká bola hrdá že má značkové hneď povedala že si ich nechá do školy...🙂 netreba to prehánať...nech ho ocko oblečie od hlavy po päty

binarypete
18. aug 2025
@anonym_4102c6

@anonym_4102c6 toto je riadne nezmyselne vyhadzovanie penazi 🙂 Su znacky kde len jedno tricko stoji 1000 eur a bundy su v cez 10000 euro tak chcem vidiet ako nato vyhadzujes peniaze :D

zafir01
18. aug 2025

@anonym_autor syn bude mat 14 rokov . Značky nerieši absolútne. Hoci má tričko napr hilfiger , alebonrovnako casto nosi aj tričko z pepca . Začal si dávať xalezat pri vybere oblečenia na šport. A skôr my ide o pohodlnosť a ako v tom obleceni vyzerá jeho postava a svaly ,teda záleží mu na strihu oblečenia. Takmer 7
8 rocny syn ani nevie ,ze nejaké značky existujú. Mame doma všetci ozaj od drahých kúskov ( zimné bundy za 300e , turistickú ci inú športovú obuv 100-200 € ) ,ale.rovnako kupujem aj letné nasuchivacky zo sinsay za 3 eura .
Čiže predpokladám, ze tvoj syn dostáva školenia od ex s jeho partnerkou

scila
20. aug 2025

@anonym_autor syn má 11, jedine minulý rok chcel mikinu od nejakého youtubera čo asi pochytil v škole a čo som mu odmietla kúpiť, inak moc nerieši. Keď kúpim Adidasy tak sa poteší, rovnako sa poteší aj Protetike, lebo sú na lepky a nemusí riešiť šnúrky.
No tvoje dieťa žiaľ zrkadlí čo vidí okolo seba.

libusak
20. aug 2025

Asi tiez v tom veku ale jediny dovod preco chcela adidas tenisky bolo to, ze ma sirsiu spicku. V klasickych ju boleli nohy, lebo ma siroke labky 🤔
Inak jej to bolo a stale je jedno (ma 17) aka znacka a kolko to stoji.

anonym_51e9a9
20. aug 2025
@anonym_autor

@doriiis tu nejde o chystanie peňaženiek, ja tiež nekupujem najlacnejšie veci, ale mrzí ma ten synov prístup. Lebo ja sa snažím ísť cestou udržateľnosti a funkčnosti, kúpim tričko aj drahšie, ale je to slow fashion a teda kľudne aj zo sekáča alebo druhej ruky A jeho zaujíma len to, že to nie je Puma 🤯 . Úplne ako otec kľudne handru, len nech to má značku.
Dosť ma to mrzí. Doteraz v pohode nosil čo som mu dala a teraz keď prišiel z prázdnin tak ide nos ohŕňať.

@anonym_autor Treba poslať tatkovi aj zo zoznamom. Nech kupuje keď ho tak naučil a basta!

blackcat8885
20. aug 2025

Starší má 12r nerieši to aj keď párkrát povedal, že aj on by chcel značkové tenisky ale dobre vie že nebude mať. Má 2 značkové tričká inak nič. Mladší má 7r a netuší čo je značkové oblečenie. Ani my s mužom si nekúpime ani nepotrpime. Staršiemu plánujem kúpiť možno na narodeniny ďalšie značkové tričko ale tenisky určite nie stále mu rastie rýchlo noha

sulejmanka
20. aug 2025

Môj syn ma 15. Nikdy to neriešil. Nosí len oblečie ktoré nemá logo, proste sa mu to nepáči. Kupujem mu v H&M, New Yorkeri, Reservede. Tenisky mu kupujem Nike. Stále tie iste, len inú veľkosť, lebo sa mu dobre nosia.

jablkovastrudla
20. aug 2025

Moj ma 7 a znacky absolutne neriesi. U nas su znackove veci lacne, bezne kupim v Tk maxxe za par eur. Topanky mu kupujem v Clarks takze tie IN nie su urcite. Ale ma tam dinosaura, tak sa tesi 😀
Ja kupujem este detske motivy ako jezko Sonick alebo Pokemon.
Ale vidim to na teenageroch, kazdy jeden ma Northface teplakovku a obute Jordan tenisky, prisaham ze vsetci su rovnako obleceni.
Tesim sa na toto obdobie 😬

zuziiiii
20. aug 2025

Mám syna 14rocneho ...značky nerieši

anonym_4102c6
20. aug 2025
@binarypete

@anonym_4102c6 toto je riadne nezmyselne vyhadzovanie penazi 🙂 Su znacky kde len jedno tricko stoji 1000 eur a bundy su v cez 10000 euro tak chcem vidiet ako nato vyhadzujes peniaze :D

@binarypete ja mám peňazí dosť, o to sa báť nemusíš. A mám aj prehľad o cenách.

maryetta
20. aug 2025

Moj ma 10a veru zacal riesit znacky-lebo kamosi/spoluziaci.
Ale nejako neriesim. Kupujem co je pekne. Cenovo dostupne a hlavne pohodlne.

zabka1987
20. aug 2025

Tak neviem , no to , čo píšeš ani by som nenazvala značkami 👍 kúpila by som pumu skôr , ako dáky Číňan , lidl a pepko, deichman , atď …. Veď to je lacná obuv . Moje deti značky neriešia , no kupujem im kvalitne veci a teda na obuv si dosť potrpim . Jediné , čo chcú sú blbosti YouTube - no keď dostanú peniaze na sviatky , tak nech si kúpia , inak vôbec na také blbosti nevyhadzujem peniaze .

profantova
20. aug 2025

16 ročný vôbec nerieši, ale 13 ročný vidieť vplyv spolužiakov, takže ak chce nejakú drahšiu vec kôli značke, polovicu si musí hradiť sám, a tým pádom ich až tak veľa nechce resp. nemá, a skôr šlo o topánky ani nie oblečenie napr. jordan....také adidas alebo nike beriem ako bežné topánky...nie kôli značke, ak sú pohodlné a dobre sa nosia, tak ich kúpim

kristina2412
20. aug 2025

Mám 7 ročnú a značky absolútne nerieši, jej kritériom pre výber tenisiek je hlavne nech sú ružové a nepremokavé, keďže vždy poskáče po všetkých mlákach. Čiže vždy to skončí Gore-Texovými Superfitmi. Staršia si kupuje conversy, ale nie kvôli značke ale preto že sa jej páčia. Má aj letné aj zimné , vysoké aj nízke. S tým problém nemám .