icon

Kedy začali vaše deti riešiť značkové oblečenie?

17. aug 2025

Ahojte, kedy vaše deti začali riešiť "značky " vecí a to ako sa obliekajú/ obúvajú ? Ja som dnes bola nemilo prekvapená, boli sme so synom kupovať veci do školy, tenisky/oblečenie a on odutý, že chce Puma tenisky, Adidas ponožky a nie "obyčajné" . Má 7 rokov, u nás doma značky oblečenia vôbec neriešime , ci sa týka obuvi, tak takéto tenisky nekupujeme lebo synovi na nohu nesedia. Obávam sa, že to pochytil u otca, lebo jeho priateľka je taká, že pokiaľ nie je tip top dieťa oblečené tak ho vonku nevezme, ale neriešim. U otca chodí oblečený v tom čo kúpi on. len ma prekvapilo, že ho to tak ovplyvnilo. Som takéto správanie čakala najskôr v puberte.

sherynkamalinka
21. aug 2025

moj ma 14 a znacky riesi asi dva roky. Velký vplyv ma na to youtube a kamarati zo sportoveho klubu.

autor
21. aug 2025
@chillibubble

A ja ze sa tu riesia Iphon, Guess, Karl Lagerfeld atd. a tu sa jedna "len" o bezne sportove znacky 😁 ja som dcere(7r) na telesnu rovno kupila adidas supravu a puma tricko, nech ma nieco kvalitnejsie, co je robene na sport. ale ona nastastie este netusi, ze to je nejaka "znacka". inak presne tam podla mna tieto znacky ako nike, puma, adidas,... patria. na telesnu.
s nou mam skor problem, ze pyta kazdu hracku, co je teraz v mode. lebo spoluziacky to nosia do druziny.

autorka ved rovno napis, ze sa ti jedna o vymenu Bf obuvi za klasicku a ze toto sa ti nepaci. ked si otvoris znamu skupinu na Fb, tak to tam mamy casto riesia, ze deti v istom veku sa seknu a zacnu sa za bf hanbit. ja by som to nesilila, zas az tak mu konvencna obuv neublizi. inak mne bf topanky sposobili problem na lavej slape a este cakam na vysledky mri, ze co mam s pravym kolenom. lebo chodit v bf po betone a tvrdych podlahach tiez nie je bohvie co...

@chillibubble nenosí bf obuv , nosí alternatívy, tj hrubšia podrážka, širší tvar a v tom má ortopedickú vložku.

chillibubble
21. aug 2025
@karlamon

Ja teda neviem no, mám tento rok 35 a teda už za našich čias sa veru riešilo kto čo značkové ma, koľko má, aké má a aké nemá.. A veru deti ktoré mali menej alebo neznackove, boli z kolektívu veľmi rýchlo vylúčené žiaľ 🙄 týkalo sa to hlavne prvého stupňa, od 5 triedy už deti mali viac menej svoj rozum a vedeli si povedať.. Aspoň teda u nas.. Tiež deti oblečené,, luxusne,, boli a vždy budú aj v očiach učiteľov tie lepšie.. Ale tiež si myslím, že práve značky ako puma, adidas sa cenovo už rovnajú čínskym obchodom 🙏 malého obliekam v indexe a teda jeho otec v športovom obchode nakúpi viac veci malému, jak ja veru 🤣

@karlamon mam 36 a toto sa nikdy v mojom okoli neriesilo. ani na zs, ani na ss, ani v rodine alebo v partii. a to som bola to dieta, ktoreho rodicia na "znackove" veci naozaj nemali. dokonca za svoje prve adidasy som sa hanbila, lebo mi ich otec kupil bez mojho vedomia a mali farbu oranzoveho zvyraznovaca, cele 😂

chillibubble
21. aug 2025
@anonym_autor

@chillibubble nenosí bf obuv , nosí alternatívy, tj hrubšia podrážka, širší tvar a v tom má ortopedickú vložku.

@anonym_autor za mna je to vzhladovo jedna kategoria, pre dieta asi tiez. mne ako dospelej ta siroka spicka neskutocne vyhovuje a hneva ma, ze nikto nerobi obuv na hrubsej podrazke so sirokou spicou. co mam napr. campery, co su tiez alternativa, tak ta podrazka je za mna stale tenka. netlmi to podla mna dobre dopady a z toho mam problemy.

ukgirls
21. aug 2025

Tak otec vkus zrovna nema... puma nic extra nieje a cenovo je to akor nizsia lvalita ... moja zacala riesit veci okolo 9r zacalo to teniskami a potom len co chcela boli nike ponozly a leginy s kratasami .. co zas take strasne nieje ale ma aj ine a kludne oblecie..u nas js vyhoda ze v skole maju uniformy a tieto veci ma na telesnu ..popripade von do parku

oriesocek
21. aug 2025

moja ani znacky na 7 rokov nepozna - jedine riesi, podme do zary a lindexu, kedze tam su velmi pekne veci pre nu. znackou to volam ja, preto si to pyta... ona riesi, co sa jej paci, nie ze pozna reálne hodnotu penazi... kebyze ja idem do napr pepca a jej sa tam paci, tak si pyta pepco - ale tam aj nechodim... myslim si, ze v tomto veku deti komunikuju (aspon moja) podla vzorcov správania, ktore maju od rodicov a znamych - nie reálne, ze oni maju potrebu taketo veci mat...

lauricka
21. aug 2025

@anonym_autor tak čakať to môžete kedykoľvek, kedy dieťaťu niekto s tým vypláchne mozog alebo to do neho natlačia rovesníci, ak takých okolo seba bude mať. Otec roka, že toto naučil dieťa v 7. rokoch, môžete mu poďakovať. Tak už len rozhovory s dieťaťom o tom. Aspoň to môžete urobiť, nech počuje aj iné pohľady a názory na vec.

lauricka
21. aug 2025
@anonym_efa815

To kde vám chodia deti do škôl a akých majú spolužiakov, že nič neriešia? Moje riešia, pretože oblečenie, tenisky a mobil určujú ich postavenie vo svorke. A pre puberťákov je to aj jedna z tém na rozhovor. Aj najmladší 9r, už rieši a značky pozná, najstarší, 16 r. totálne a celá jeho partia. Keby som ich poslala do školy napríklad v spomenutých barefoot papučiach, alebo v starých handrách kvôli ekológii, tak ich natrvalo v kolektíve odpíšem. Mimochodom, Pumy a Adidas tenisky nie sú vôbec drahé, veď detské veľkosti sa dajú zohnať za 30 eur a vždy sú kvalitnejšie ako od čínaňa. Rovnako aj tričká, a tie nemusia mať ani obrovské nápisy. Keby sme boli sociálne prípady, tak chápem tento postoj, ale nie sme a neverím, že tejto téme sa stretla všetka chudoba z koníka.

@anonym_efa815 a kde chodia do školy? Vo veľkom meste alebo na dedine?

tiezjedna
21. aug 2025

@anonym_autor najmladšia už tiež rieši, hlavne teda boty a mikiny. Má 9 a obľúbenú značku Nike. Syn začal evidovať značky cca v 11... najstaršia je módny guru, tá má komplet všetko značkové, ale zarobí si na to, vie to kombinovať a nosiť. My ako dospelí riešime značky viac menej len u športových vecí, hlavne zimného vybavenia. Proste sa nám tie drahé osvedčili oveľa viac než lacnejšie kompromisy.

silvia2013
21. aug 2025

@anonym_autor naše od roka. Nech si každý oblieka deti ako chce a načo má.

viera012345
21. aug 2025

@anonym_autor Poniektoré si pomyslia svoje, ale môj syn neriešil a nerieši ani ako dospelý s vlastným príjmom značky.Nepoznam to,čo mi známa rozprávala, že jej syn aj spodné prádlo chce len značkové,lebo je kvalitnejšie... neviem, čo chápať pod pojmom "kvalitnejšie,, lebo syn má väčšinou z Lidla,je bavlnené+trochu elastanu... drží tvar farbu, odvádza pot a je pohodlné

autor
21. aug 2025
@silvia2013

@silvia2013 Už vidím ročné mimino ako sa s tebou háda, že chce Nike ponožky a nie tie z Tesca 😀

silvia2013
21. aug 2025
@anonym_autor

@silvia2013 Už vidím ročné mimino ako sa s tebou háda, že chce Nike ponožky a nie tie z Tesca 😀

@anonym_autor Otazka bola, odkedy sme davali znackove. Odpovedala som.

autor
21. aug 2025
@silvia2013

@anonym_autor Otazka bola, odkedy sme davali znackove. Odpovedala som.

@silvia2013 otázka bola , kedy začali riešiť značky..

silvia2013
21. aug 2025
@jankadr

Prosím ta,ideš do Parndorfu,kúpiš tam Puma,Adidas na 7 ročne dieťa tenisky okolo 25 eur.Lacnejsie ako tu Deichmann.A jasne deti riesia značky,ale mne to je jedno,potrpia si jedine na kvalitu.Moj 11 ročný syn chcel len Nike Air,kúpili sme a pokojne ide von v tričku za 3 eurá z caa,je mu úplne jedno aké rifle,hlavne nech sú do gumy a mäkká riflovina

@jankadr presne.

silvia2013
21. aug 2025
@chillibubble

A ja ze sa tu riesia Iphon, Guess, Karl Lagerfeld atd. a tu sa jedna "len" o bezne sportove znacky 😁 ja som dcere(7r) na telesnu rovno kupila adidas supravu a puma tricko, nech ma nieco kvalitnejsie, co je robene na sport. ale ona nastastie este netusi, ze to je nejaka "znacka". inak presne tam podla mna tieto znacky ako nike, puma, adidas,... patria. na telesnu.
s nou mam skor problem, ze pyta kazdu hracku, co je teraz v mode. lebo spoluziacky to nosia do druziny.

autorka ved rovno napis, ze sa ti jedna o vymenu Bf obuvi za klasicku a ze toto sa ti nepaci. ked si otvoris znamu skupinu na Fb, tak to tam mamy casto riesia, ze deti v istom veku sa seknu a zacnu sa za bf hanbit. ja by som to nesilila, zas az tak mu konvencna obuv neublizi. inak mne bf topanky sposobili problem na lavej slape a este cakam na vysledky mri, ze co mam s pravym kolenom. lebo chodit v bf po betone a tvrdych podlahach tiez nie je bohvie co...

binarypete
21. aug 2025
@silvia2013

@silvia2013 to realne existuju ludia co rocnemu dietatu kupuju znackove veci? :D Ja som sa vzdy cudoval preco je v Dubaji tolko obchodov s Gucci, Versace a podobne pre deti a hla ono je fakt niekto taky co to aj kupit. To mu by som neuveril. :D

anonym_f268f3
21. aug 2025
@anonym_efa815

To kde vám chodia deti do škôl a akých majú spolužiakov, že nič neriešia? Moje riešia, pretože oblečenie, tenisky a mobil určujú ich postavenie vo svorke. A pre puberťákov je to aj jedna z tém na rozhovor. Aj najmladší 9r, už rieši a značky pozná, najstarší, 16 r. totálne a celá jeho partia. Keby som ich poslala do školy napríklad v spomenutých barefoot papučiach, alebo v starých handrách kvôli ekológii, tak ich natrvalo v kolektíve odpíšem. Mimochodom, Pumy a Adidas tenisky nie sú vôbec drahé, veď detské veľkosti sa dajú zohnať za 30 eur a vždy sú kvalitnejšie ako od čínaňa. Rovnako aj tričká, a tie nemusia mať ani obrovské nápisy. Keby sme boli sociálne prípady, tak chápem tento postoj, ale nie sme a neverím, že tejto téme sa stretla všetka chudoba z koníka.

@anonym_efa815 to moje do jedného z BA gymnázií. Majú v triede pár kusov, ktoré začali trapošiť so značkami, ale inteligentnejšia väčšina ich rýchlo upratala už v začiatkoch. Tým trapošením samozrejme nemyslím samotné nosenie značkových veci, ale skôr blbé reči okolo toho, nadradenosť a pod. Takže outsidermi by bolo týchto pár kusov, keby s tými sprostosťami pokračovali.

silvia2013
21. aug 2025
@binarypete

@silvia2013 to realne existuju ludia co rocnemu dietatu kupuju znackove veci? :D Ja som sa vzdy cudoval preco je v Dubaji tolko obchodov s Gucci, Versace a podobne pre deti a hla ono je fakt niekto taky co to aj kupit. To mu by som neuveril. :D

@binarypete a prečo nie? Su to kvalitnejšie veci ... moje deti maju uz skoro 26 a 22 ,chodili sme často do zahranicia , kupovali tam, kedze na sk take nieco nebolo. Opakujem, každy nech si kupi, načo má.

vroni
21. aug 2025

Neriesili ani jedno. Ak by riešiť chceli, riešila by som ja ich. Už len kvôli par nasprostastym stencom v škole by som skákala, ako oni pískajú a kupovala (často) predražené handry, lebo značka. To určite. Našťastie chodili a chodia do školy, kde sú rodičia pricetni. Ak chcú nejakú konkrétnu vec a tá je náhodou značková, nemám problém. Ale kupovať všetko značkové, aby mi na decko Misko z vedľajšej lavice krivo nepozeral, tak takú ešte nehrali.

anonym_80889d
21. aug 2025

Rovesnici nasich deti riesia jedine original labubu. A viem od deti, ze sa deti vysmievaju inym detom, ked nemaju labubu original. Nase maju original tak im sa nevysmievaju. Nuz, ale tie co nemaju su vraj chudence a vselijake aj vulgarne nadavky.

conquestor
21. aug 2025

@anonym_autor moja 12 r to začala riesiť az posledný rok ale nic extra,v podstate chce iba znackove botasky ale nie za 200e ...inak oblecko si vyberá sama ale neznackove.napr.dnes mi poslala link na mikinu z newyorkeru za 24e ze by ju strašne chcela.

binarypete
21. aug 2025
@silvia2013

@binarypete a prečo nie? Su to kvalitnejšie veci ... moje deti maju uz skoro 26 a 22 ,chodili sme často do zahranicia , kupovali tam, kedze na sk take nieco nebolo. Opakujem, každy nech si kupi, načo má.

@silvia2013 nie niesu to kvalitnejsie veci, kvalita nieje priamo umerna znacke. Su znacky ktore su smejd a su noname veci ktore su kvalitne. Vacsina je aj tak usita v azii na tej istej linke ako potom aj tie fakes co sa predavaju na ulici 🙂

hradnapani
21. aug 2025

starsi zacal riesit na druhom stupni, aby sa vyrovnal spoluziakom (ale bolo to v rovine beznych sportovych znaciek, na tenisky si musel prispiet aspon polovicou, niekedy si musel nasetrit celu sumu, tricka som mu kupovala vo vypredajoch. My dospeli doma vobec neriesime znacky, mne to nie je po chuti sa pretrcat so znackami na obleceni ci kabelke. Samozrejme, po starsom sa opici ten mladsi, takze ten tomu pricuchol skor. ale ocakavam, ze z toho vyrastu a potom si uvedomia, aka je to blbost, obcas sa s nimi o tom rozpravame (vysledkom u starsieho je aspon mensia zmena - znacka nemusi byt velka na tricku, staci len mala alebo uz prechadza na jednofarebne tricka uplne bez znacky 🙂

oriesocek
21. aug 2025
@hradnapani

starsi zacal riesit na druhom stupni, aby sa vyrovnal spoluziakom (ale bolo to v rovine beznych sportovych znaciek, na tenisky si musel prispiet aspon polovicou, niekedy si musel nasetrit celu sumu, tricka som mu kupovala vo vypredajoch. My dospeli doma vobec neriesime znacky, mne to nie je po chuti sa pretrcat so znackami na obleceni ci kabelke. Samozrejme, po starsom sa opici ten mladsi, takze ten tomu pricuchol skor. ale ocakavam, ze z toho vyrastu a potom si uvedomia, aka je to blbost, obcas sa s nimi o tom rozpravame (vysledkom u starsieho je aspon mensia zmena - znacka nemusi byt velka na tricku, staci len mala alebo uz prechadza na jednofarebne tricka uplne bez znacky 🙂

@hradnapani môj si musel rovnako čiastočne hradiť. Potom väčšinu predal cez bazár a kúpil si iné, aby striedal veci… teraz už prešiel na basic veci zo zary, H&m - jednoduché biele, čierne a už nemusí mať nič drahé. Bolo to u nás iba obdobie a pochopil 🙂 stačí mu teraz tričko za 5 EUR vo výpredaji , predtým nosil aj tenisky za 500-1000 EUR - veď puberta …..

hradnapani
21. aug 2025
@oriesocek

@hradnapani môj si musel rovnako čiastočne hradiť. Potom väčšinu predal cez bazár a kúpil si iné, aby striedal veci… teraz už prešiel na basic veci zo zary, H&m - jednoduché biele, čierne a už nemusí mať nič drahé. Bolo to u nás iba obdobie a pochopil 🙂 stačí mu teraz tričko za 5 EUR vo výpredaji , predtým nosil aj tenisky za 500-1000 EUR - veď puberta …..

@oriesocek ano, presne v toto dufam, ze bude aj u nas. Zatial to vyzera nadejne.

wella47
21. aug 2025
@karlamon

Ja teda neviem no, mám tento rok 35 a teda už za našich čias sa veru riešilo kto čo značkové ma, koľko má, aké má a aké nemá.. A veru deti ktoré mali menej alebo neznackove, boli z kolektívu veľmi rýchlo vylúčené žiaľ 🙄 týkalo sa to hlavne prvého stupňa, od 5 triedy už deti mali viac menej svoj rozum a vedeli si povedať.. Aspoň teda u nas.. Tiež deti oblečené,, luxusne,, boli a vždy budú aj v očiach učiteľov tie lepšie.. Ale tiež si myslím, že práve značky ako puma, adidas sa cenovo už rovnajú čínskym obchodom 🙏 malého obliekam v indexe a teda jeho otec v športovom obchode nakúpi viac veci malému, jak ja veru 🤣

@karlamon učitelia nepovažujú značkové deti za lepšie....tiež som učiteľka,pohybujem sa v učiteľskom prostredí

jankadr
21. aug 2025
@binarypete

@binarypete určite sú a kupujú.Preco nie?Veď kopec ľudí vo svete slušne zarobi a dieťaťu kúpi.Tiez chodíme do zahraničia a kupujeme aj drahšie veci,proste či niekto chce,nechce,niektoré,nie všetky majú lepšiu kvalitu. A reálne stále hovorím,že bohatší ľudia chodia v jednoduchých Basic tričká a džínsoch bez toho,aby niekto tušil,čo to majú za značku.Oni fakt nepotrebujú byt s nápismi.

binarypete
21. aug 2025
@jankadr

@binarypete určite sú a kupujú.Preco nie?Veď kopec ľudí vo svete slušne zarobi a dieťaťu kúpi.Tiez chodíme do zahraničia a kupujeme aj drahšie veci,proste či niekto chce,nechce,niektoré,nie všetky majú lepšiu kvalitu. A reálne stále hovorím,že bohatší ľudia chodia v jednoduchých Basic tričká a džínsoch bez toho,aby niekto tušil,čo to majú za značku.Oni fakt nepotrebujú byt s nápismi.

@jankadr ja som si tiez presiel fazou znaciek a preslo ma to, hlavne ked clovek naozaj ma peniaze a moze si to kupit tak zrazu zisti ze to vlastne ani nechce. Vacsinou si kupuju ludia co tym chcu len nieco signalizovat ale ked si skutocne bohaty uz nepotrebujes nikomu ukazovat ze si bohaty uz ti je to jedno ;)

karlamon
21. aug 2025
@wella47

@karlamon učitelia nepovažujú značkové deti za lepšie....tiež som učiteľka,pohybujem sa v učiteľskom prostredí

@wella47 myslím, že záleží možno aj od mesta, školy, konkrétneho kolektívu 🫤 neviem.. Každopádne je to smutné.. A hlavne chyba nás rodičov, že učíme deti práve takýmto prioritam v živote.. 😏