Nákupy topánok a oblečenia pre pubertálnu mládež

23. feb 2024

Ahojte! Ako je to u Vas, co sa tyka nakupov oblecenia pre Vasich pubertiakov (15 - 16 rokov)? Ide jar, zo vsetkych prechodnych deti uz vyrastli, treba spravit nakupy. A tu je kamen urazu. Sme priemerna rodina, co sa tyka financii, ziadnu velku financnu rezervu nemame. Dcera vsak ma specificky vkus, nosi len znackove tenisky typu jordan a pod, t.j.od 150 vyssie, aj to som povedala malo...oblecenie - roztrhane a bezdomovecke oblecenie z bershky a podobne. Nas vkus sa aleze absolutne mina. Nakupy oblecenia jej vsak samozrejme financujeme my, rodicia. Ma asi trojo polorozpadnutych znackovych tenisiek, ja jej milerada kupim dalsie, cokolvek funkcne, ale to tu prichadza. Ona si obuje len znackove, ziadny deichmann ani nic podobne. Len air force, balance, jordan...Bundy len skratene riflovky a spol....proste drahe a nevkusne. Cokolvek ine si ale odmieta obut/obliect. Ako to riesite v takychto pripadoch? Doplacaju si deti zo svojho, ustupia, alebo im skratka kupite to, co sa im paci? Ak jej kupim cokolvek ine, nebude to nosit. Radsej bude chodit v polorozpadnutej premokajucej teniske. Inak uci sa dobre, pomoc v domacnosti nic moc, ale ma nejake svoje povinnosti, ktore si pri troche tlaku splni.

januska12323
23. feb 2024

Keď chce chodiť v roztrhanych ale značkových je to jej voľba. Nekupovala by som drahé len preto, že je to značka. Povedala by som jej sumu za akú si ochotná kúpiť a keď chce drahé nech doplní z vreckového. Nechce nebude mať.

jesenzima
23. feb 2024

No tak asi ste si ju tak naučili ... Ja by som asi určila obnos peňazí, za ktorý si môže vybrať, čo sa jej páči. Keď si kredit minie na jeden kus oblečenia, nech chodí otrhana/bosá alebo nech si doplní z vreckového ...

sissy27
23. feb 2024

Moja si vyberala oblecenie ovela skor, ale zas aj poznala hodnotu penazi. Na kvalitnu obuv si potrpim aj ja, ale zas odtial-potial, kazdopadne znackove tenisky sa daju kupit vo vypredajoch ci akciach za prijatelnejsie sumy. Ak by chcela nieco naozaj specialne za specialnu sumu, tak by som to zvazila ako darcek k narodeninam / vianociam alebo si to slecna moze zaplatit z vlastneho.
Odporucam slecne najst brigadu, ked bude musiet vysolit 150-200€ za tenisky z vlastnych penazi, ktore musela zarobit, tak mozno prehodnoti.

nika23t
23. feb 2024

Kľudne ju nechaj chodiť v polorozpadnutych. Toto je dnešná doba... Aj u nás podobne, 14rocna dcéra len Nike tenisky, tie sú ale cenovo dostupné. Oblečenie si vyberá sama, ja jej kúpim, čo potrebuje, ona si kúpi, čo chce a na co si dokáže našetriť z vreckového. Zistila som, že keď si ma platiť za veci sama, odrazu nepotrebuje tričko za 25,staci jej aj za 10. Inak mam zlatú dcéru, nemôžem sa na ňu sťažovať, ale tiež ma veľmi vyhradený vkus. Dostáva od nás mesacne 30 e, to si môže minút, ako chce. Ale už zistila, že keď chce tenisky za 100,musi tri mesiace odkladať a nekúpiť nic iné. Inak to riesime ako darček na narodky, Vianoce. Ale určite by som nekupovala drahé značkové veci len preto, že iné si neoblecie. Smola, kým nezaraba, musí sa prispôsobiť rodine.

beronsche
23. feb 2024

Do vkusu ako takeho by som jej nekecala..
ale keby som z priemernej rodiny bez fin.rezervy, drahe znackove veci by som jej nekupovala.
Normalne by som si s nou sadla a vysvetlila jej, ako sa veci maju, aka je financna situacia rodiny.
Len neviem, ci uz nie je neskoro..

andrejka2424
23. feb 2024

Toto ozaj?My síce máme fin.rezervu a ani biedu netrieme,ale nikdy ma ani nenapadlo kúpiť synovi drahé tenisky a handry. Ak bude také chcieť v budúcnosti,nech sa páči brigáda.Super si si ich naučila.Ja môjmu kúpim v Decathlone,veci má z Takka a aj Pepca a došklbaný nebude chodiť,aby som sa hanbiť musela....ani žiadne rozhovory a dohováranie,vysvetĺovanie nebolo nikdy treba.Ani ja s mužom nebazírujeme na handrách.

mondolina
23. feb 2024

synovi kúpim tenisky max do 50€, keď chce drahšie musí doplatiť zo svojho. z deichmanu si tiež neobuje.
ináč moja kamoška kúpila dcére Jordan za 300€, no nechápačky.

autor
23. feb 2024

Ona este na brigadu chodit nemoze, oficialne az toto leto a to si aj uz hlada. Velakrat sa dohodneme tak, ze proste nech si doplati z vreckoveho, ale su to boje. Ma extremne tazku a zatatu povahu a celkovo riesi len to, ze vsetci ostatni vsetko maju, mozu, len ona nie (ved to poznate 😁). Mame este 1 dieta, to je chalan, on je uplne v pohode, co sa tohto tyka, staci mu sinsay, decathlon, len proste baba, chce sa "paradit", resp.zalezi jej velmi na obleceni...podla jej vkusu...

autor
23. feb 2024

@mondolina ano, jej kamosky, co k nam chodia, maju vsetky tenisky od 250 vyssie, tiez nechapem...a tiez nie su zo zazobanych rodin....

natall113
23. feb 2024

Nekúpila by som také drahé tenisky, pekne sa dajú kúpiť aj Nike, Adidas za dobrú cenu...ak chce niečo drahšie tak by som to riešila ako darček na nejaký sviatok alebo nech si sama doplatí
Ak bude chodiť na brigádu rýchlo zistí ako to je

kacena4
23. feb 2024

myslim, ze problem je vo vas rodicov co ste jej dovolili to mate. detom zasadne kupujem co je vhodne nie co je moderne. ak chce 150€ topanky nech si na ne zarobi a kupi. dovtedy bude nosit co kupim ja ako rodic.

jasminet
23. feb 2024

syn dostal jordany na narodeniny - nikdy nic na oblecko nepytal, co som mu kupila, to si obliekol a isiel, to iste topanky - co bolo pekne a bolo mu v tom pohodlne, tak nosil. tieto jordany bola ozaj prva vec co som ho videla sa rozziarit, skusil, hodil na mna ociska velke - tak som mu ich kupila, potom este jedny. nosi ich celu jar, jesen, zimu 😀
so starsou chodime vacsinou spolu na nakupy, pyta sa na nazor, vie co co stoji a kolko som +- ochotna zaplatit. ak niecco naozaj chce a mne sa to nepaci, tak kupuje zo svojho. na conversy za 100,- mi volala ci si ich moze kupit, vie moj nazor na tieto predrazene platenky - naozaj ich nosi dlho (noha uz nastastie nerastie).

otazka1
23. feb 2024

Nenazvala by som to špecifickým vkusom..to je skôr nepochopenie z jej strany,že sa musí obliekať za taký peniaz,aby ostatným nechýbalo.ale nepríde mi fér aby jedno dieťa malo tenisky za 200 a druhe za 30,lebo sak staci mu aj to..čo keď budú chvet obaja jedného dňa za 200? Ukrojiť 400e za tenisky pre pubertiakov z rozpočtu asi nebude mozne,či?

uglybetty1234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lutam12
23. feb 2024

Mali sme podobný problém. Nakúpila som jej veľa veci, ktoré sú v skrini. Dostala za úlohu predať veci, ktoré stoja v skrini. Má 13 rokov, brigáda žiadna. Dostáva vreckové podľa potreby, narodeniny, meniny atd. Pomáha manželovi s firemnou poštou tak chodí na poštu, potom jej dá nejaký zárobok. Topánky za 150 € jej nekupujeme/ ani ja také nenosím. Na značky nie je náročná -rieši iba štýl. V podstate, keď je potrebné kúpiť na sezónu oblečenie a obuv tak jej dáme limit - zvykneme 50 € obuv/ 50 € bunda atď prípadne zvážime keď chce drahšie, čo sa však nestáva. Jednoducho má limit. Nie ,že chce a hneď skáčeme a kupujeme. Neviem , či som poradila - ale keď je trucovitá tak mantinel potrebuje- zároveň chápem, že ak nechce povoliť a chodí v rozpadnutých topánkach, že Vás to mrzí.

larinka552
23. feb 2024

Z tvojich prispevkov som pochopila, ze co sa tyka oblecenia, najviac si potrpi na drahe znackove topanky.
Tak tie, ktore si ona vyberie by som jej kupila. Ale s tym, ze to ma uz darcek na narodeniny/ meniny/ vysvedcenie/ vianoce. Aby si to vazila a nebrala ako samozrejmost.
Chapem to, ze dievcata sa chcu obliekat moderne, aby sa pacili a hlavne zapadli do partie. Ja som tiez nebola ina. V tom veku je to velmi dolezite, lebo mladi ludia casto aj rozoberaju a ohovaraju kto nosi ake oblecenie.
Co sa tyka inych drahych kusov oblecenia, tak bud znovu riesit ako darcek/ odmenu za nieco. Alebo stanovit na cele nakupovanie financny limit za ktory uz nepojdete. Nakoniec, aj sama v zivote neskor pochopi, ze vyhodit na handry polovicu vyplaty nie je rozumna cesta 🙂😉

marcellka32
23. feb 2024

Moja má obdobie jordan tenisky...
Ide na brigádu a šetriť si, keď to tak veľmi chce....musia si uvedomiť že to niečo stojí, nie len ja chcem a hotovo ..ja mám topánky Max do 70 eur a sú značkové ...

sense
23. feb 2024

Nuž urobila som to. Tsk... Toľkoto som ochotná dat ti za topánky ak chce drahšie nech si doplatí. Ak nie tak bude mať tie v mojej cenovej relácii alebo nech chodí v rozpadnutych.

klaridka
23. feb 2024

My máme štyri pubertálne deti... Už nebojujeme, kúpime to, čo sa im páči a tým pádom vieme, že to budú nosiť...samozrejme, v rámci slušnosti- dohodneme sa na kompromise. Čo sa týka obuvi, aj u nás je to rovnako. Iné tenisky, ako Nike neobujú. Jedny im vždy kúpime my a ak chcú ďalšie, musia si na ne nasporiť.. Tak isto to bolo aj pri telefónoch, základ sme im kúpili, keď zatúžili po Iphone, museli si naň našetriť...

alazala
23. feb 2024

No my biedu netrieme, ale drahé veci nekupujem. Väčšie deti nakupujú oblečenie v sekacoch, kde sa dajú nájsť aj dobre veci aj značkové. V ich komunite nakupovať fast fashion je trapošina, ale udržateľnosť je naopak cool. Takže tak .. čo ušetria z brigády dajú do topánok.

andrejka2424
23. feb 2024

Samozrejme že to nie je zákon,ale v mojom okolí, čím väčšie fin.problémy, tým väčšia potreba si dokazovať status často nevkusnými,avšak drahými handrami, drahým telefónom atď.

nops
23. feb 2024

Neviem teda kde žijem,moji si bez problémov oblečú čo dostanú a 16rocny kľudne ide do sekáča a vyhrabe také veci,že dovi.Jedine topánky idú skúšať a to si dajú poradiť.Nie som škrob,ale ani Adidasy za 50€ nekúpim,keď vidím,že ostatné tenisky by boli roztrhané,špinavé,ošmudlané.To ako sa jej podarí dostať akože kvalitné drahé Jordany do takého stavu?Taká topánka má vyzerať dobre aj 5 rokov za tú cenu.U mňa platí zničis si,nedostaneš ďalšie alebo lacné.A fakt som ešte nedala za topánky viac ako 50€ či už pre dieťa alebo pre seba.Bolo by mi fuk,že je zaťatá a ťažká povaha.Aj ťažké povahy sa obliekajú tak ako na to majú

skeblicka777
23. feb 2024

Môj syn 14rokov má tiež svoju obľúbenú značku tenisiek -Vans. Noo a ja som ochotná dať za ne max 80e, aj to sa mi síce zdá veľa, ale často mu kúpim vo výpredajoch na rôznych stránkach aj za 50. No a čo sa týka oblečenia, to je mu jedno, nepotrebuje značky, ale vyberá si sám. Samozrejme skúšal na nás aj jordany, ale sme mu vysvetlili, že keď chce jazdiť na BMX, kto pozná, vie že to nie je lacný špás a chodiť na ryby -tiez nie úplne lacný koníček, tak nech si láskavo jordany vyhodí z hlavy. Síce občas skúša, ale cezo mňa s tým neprejde 😉

katica06
23. feb 2024

Mám dve deti 15a16r. v mladšom veku tiež vymýšlali, ale už si uvedomili hodnotu peňazí , už sa nepokúšajú o blbosti, vedia že u mňa nepochodia, staršie už brigáduje, tieto veci si kupujú z vlastných peňazí, alebo sa uskromňia zo značkovým z bazáru/second handu.

mamutka
23. feb 2024

Na tých deťoch je pekne vidieť že žijú len stupiditami čo im tlačia do hláv blbe influencerky. Akože od človeka čo chce tenisky za 150€ a viac by som čakala, že robí atletiku a pravidelne stojí na bedni víťazov. Som rada, že môj puberťák ma v tomto rozum. Ma 15, cez 180cm, topánky c 47, to si neviem predstaviť, že by mi doma trucoval ako decko že pri tomto tempe rastu nohy potrebuje každé boty za min 150€. A to športuje intenzívne. Na bike a beh sme ochotní kúpiť mu akekoľvek boty, ale na bežne flakanie nič extra nechce.

anjelicek26
23. feb 2024

Aj jordany vieš kúpiť za 70e len si musíš sledovat akcie a výpredaje...

kikushaa
23. feb 2024

16rocnej uz noha tak neporastie, takze by si kupila aj tie jordany (daju sa kupit aj v zlavach) kupila, s obuvou v s deichmanu mam viacero skusenosti a zlych. Raz som reklamovala synove tenisky po mesiaci, co sa zacali rozpadat. Mam mensie deti cize ono aj ta lacnejsia obuv, tu potrebnu sezonu vydrzi. Ale viac fakt nie 🥴

kikushaa
23. feb 2024

@mamutka ine je mat 16tocnu babu co uz prakticky nerastie a ine 15rocneho chalana v rastovom spurte

marcellka32
23. feb 2024

@anjelicek26 a to kde

yoxinka
23. feb 2024

Dievča si asi veľmi neuvedomuje hodnotu peňazí a ani to, že nerastú na strome. My máme 12 ročného syna. Už keď mal 10 a chcel drahšie Lego, musel si naň šetriť . Keď nevedel vydržať, predal nejaké, aké mal doma, takže si kvázi zarobil. My sme mu odmietali dať za Lego 150€, vysvetlili sme mu to a ponúkli možnosť, šetriť si z vreckového. Chalan veľmi rýchlo pochopil, že peniaze nepadajú z neba. Presne tak isto budem postupovať, keď bude chcieť značkové handry alebo topánky.