icon

Prečo niektoré deti nenosia funkčné zimné oblečenie?

9. jan 2026

Opakovane sa stretávame s tým, že deti chodia do zimného počasia neprimerane oblečené a počas pobytu vonku doslova premoknú. Sneh sa im dostáva do topánok cez nefunkčné oteplovačky, majú mokré nohy, holé uši,... Chodievame s deťmi von a reálne vidíme, ako sa v tom hýbu, ako si sadajú do snehu a ako im sneh pri každom pohybe vchádza priamo do čižiem. Vidíte to aj vy doma? Skúšali ste s dieťaťom ísť do snehu v tomto oblečení a pozorovať, čo sa deje po desiatich minútach? Lebo niekedy to pôsobí tak, akoby dieťa v snehu nikdy reálne nebolo. Následne však prichádzajú sťažnosti na častú chorobnosť. Je preto na mieste položiť si otázku, či problém naozaj vzniká v škôlke, alebo už doma pri výbere oblečenia. Zimné oblečenie má dieťa chrániť, nie len dobre vyzerať.
Aj vaše deti chodia z MŠ zmočené? V čom vidíte chybu vy?

dadis
9. jan 2026
@anonym_autor

@lindusss2016 super. A ja si pamätám ako sme sa viezli na zadnom sedadle štyri deti bez autosedačky, bez pásov a ešte aj s pokazenými dverami v škode 120. Dokonca aj na to ako sme dostávali od babičky kocky cukru. Dokonca sme nepoznali prilby a po hlavnej ceste sme bez prilby a bez svetiel jazdili bez rodičov ako 6 roční.
Zlaté staré premokavé modré šušťaky s bielym pásom a zlaté staré premokavé snehule.

@anonym_autor Snehule premokali.. pani dokonala

autor
9. jan 2026
@dadis

@anonym_autor Snehule premokali.. pani dokonala

klip0
9. jan 2026
@dadis

@anonym_autor 3 hodiny v mokrom snehu?? to mas aky vodny stlpec? Suche rukavice som este dietatu, krore sa hralo so snehom, nezazila.. a to som ich aj impregnovala..

@dadis naozaj, aj moja dcéra je vždy suchá, aj rukavice, ani sneh sa jej nedostane nikam, uši má celý čas schované vďaka dobrej kukle. Dnes je veľa možností

henka123123
9. jan 2026

Moje deti chodia len v teplakoch tricko mikina bunda a ked ideme do snehu tak navyse dam na teplaky softselky...chore nebyvaju

autor
9. jan 2026
@klip0

@dadis naozaj, aj moja dcéra je vždy suchá, aj rukavice, ani sneh sa jej nedostane nikam, uši má celý čas schované vďaka dobrej kukle. Dnes je veľa možností

@klip0 už som neverila že sa tu ozve niekto aj s opačnou skúsenosťou 🩷
Ešte chvíľu a sama im uverim že si vymýšľam 🙈
Ďakujem

dadis
9. jan 2026
@klip0

@klip0 ked je vonku -7 je tazsie premocit rukavice ako ked je mokry sneh okolo 0.. ja som vzdy davala rukavice susit - ale je pravda, ze som extra znackove nekupovala, ved naco..

lindusss2016
9. jan 2026
@anonym_autor

@lindusss2016 super. A ja si pamätám ako sme sa viezli na zadnom sedadle štyri deti bez autosedačky, bez pásov a ešte aj s pokazenými dverami v škode 120. Dokonca aj na to ako sme dostávali od babičky kocky cukru. Dokonca sme nepoznali prilby a po hlavnej ceste sme bez prilby a bez svetiel jazdili bez rodičov ako 6 roční.
Zlaté staré premokavé modré šušťaky s bielym pásom a zlaté staré premokavé snehule.

@anonym_autor presne tak. Lenze ak na jednej strane je teraz na ceste omnoho viac aut a su aj ovela rychlejsie, tak na druhej strane su zimy omnoho slabsie. Tento tyzden nam prituhlo, ale inak sa bezne nase zimy pohybuju okolo 0 a casto nad nou. A stale plati, ze deti neochoreju zo zimy, ale z bacilov.

senta_sofia
9. jan 2026
@anonym_autor

@senta_sofia ja som v každej triede, rotujem. Čo by si chcela vidieť? Ako vyzerá oblečenie deti ktoré sú po 10 minútach mokré a tých, ktoré ostanú v suchu aj po 2 hodinovej guľovačke? Myslíš, že niekto založí diskusiu aby písal o mokrých deťoch a vymýšľal si že existuje aj suché dieťa po sánkovačke/guľovačke?
To vážne dievčatá? Je pre vás až také scifi uveriť, že sú funkčné veci ktoré udržia deti v suchu a v teple? Tak sa tu zišli dotknuté mamičky ktorých sa to výsostne dotýka a zrejme neviete dieťa obliecť správne.
Tak nedám dieťaťu cizmy po členok ale vyššie a otepľovaky stiahnem dole, majú aj Gumičku ktorú zavadite o podrážku čižmy. Ako sa tam podľa vás dostane sneh??? Ak to má dieťa takto poistené. To isté rukavica, ak sa natiahne na bundu a poriadne zatiahne lepakom, ako dnu vojde sneh? A čo je na zavazovacích čapiciach? Že pri prvom otočení hlavy sa nedvihne nad uši? Mať šnúrky je trápne?
Nehnevajte sa na mňa ale naozaj odpovede typické pre presne tie mamičky ktoré kúpia snehule v ccc a overal z lidlu.
Končím túto diskusiu a nestaram sa viac o to ako sú (NE)oblečené cudzie deti.

@anonym_autor aka otazka, taka odpoved. Tvoj prispevok vypada ako reklama na funkcne oblecenie, len zabudas na to, ze nie kazdy ma peniaze na drahe supravy s vysokym vodnym stlpcom a uz duplom nie na dratie na dvor do skolky. A tvoja odpoved na topanky z ccc a overal z lidla to len potvrdila. Uz vidim, ako si dieta v skolke bez pomoci oblecie bundu a zapravi rukavice, aby mu nefukalo. To iste gate, ak si nepretiahnu spodnu nohavicu cez topanku, smola. Ale skacu a valaju sa, tak sa to vygajda. Preto su napriklad aj na turistiku do snehu navleky na topanky a nohavice. Takze mudruj kolko chces, radsej keby si tym detom pomohla pri obliekani, ked ti zalezi na tom, aby boli v teple.

mili2016
9. jan 2026

@anonym_autor možno nie každý má na to peniaze, kupovať každý rok deťom funkčné oblečenie. Ono keď to má byť kvalitné, tak aj cena je bohužiaľ vyššia + ak je dieťa často choré, v zime je viac doma ako v škôlke, takže by to funkčné prádlo doma stalo a na rok by už bolo malé.

lindusss2016
9. jan 2026
@klip0

@klip0 tak my snowboardujeme, deti maju komplet vybavu na hory, ale ked sa zacnu valat v snehu, stavaju iglu a pod, tak naozaj neexistuje, ze ostanu suche a ze im nezalezie sneh do rukavov a kade tade.

elz1920
9. jan 2026

Tak ja som napr. dnes dúfala, že učiteľka bude mať rozum a nevyženie decká von do mínusu a do padajúceho snehu. Nie, vyhnala, a ešte moja chudina si vypočula kopu somarín o oblečení, ako majú iné deti hrubšie. Nebolo to prvý raz.

Včera som urobila kompromis, obliekla som malej pančuchy, zateplené legíny, svetrové šaty, aby jej nikto nič nevytkol. Prišla domov s tým, že jej bolo vnútri teplo.

Keďže majú väčšinu činností vnútri, počasie je aké je, tak som jej dnes odľahčila na to, čo jej vyhovuje, však von asi nepôjdu ... A domov prišla smutná kvôli nevhodným porovnávacím rečiam dospelej osoby.

Nemôžem za to, že sa mi dieťa podalo na muža, ktorý tiež si nepotrpí na extra zimných výbavových doplnkoch oblečenia, je otužilý.
Ja tiež nepotrebujem napatlať na seba šál, ktorým zakryjem pol bundy. Znesiem niečo tenké pri krku, čo nehryzie. Čiapku nosím posledných desať rokov, aj to nie intenzívne. Aby som vytiahla rukavice, to už musia padať traktory.

Čo mne hlava neberie, zimná čiapka koncom septembra v Bratislave pri 15 stupňoch, zimné overaly v októbri, keď je 9 stupňov. Do -5 tým deťom čo dajú, skafander?

Veľmi nerada, ale budem musieť naznačiť pani učiteľke, aby sa menej angažovala do toho, do čoho ju je prd.

Okrem toho mám aj iné veci na robote, ako riešiť také tuposti, ktoré nečakám tam, kde má byť rozum.
Stále platí, aktívny blbec horší ako triedny nepriateľ.

Vyrastala som v BA, ale na zimu som sa tešila, mokrí sme chodili domov, vytešení zo snehu. Nemali sme ani overaly, ani špeciálnu obuv, len radosť z bobovania, sánkovania, z toho, že sa spustíme odhora od lesa až dole po koniec ulice, to bolo niečo, vtedy tu bola čistá ekológia, sem tam auto, nie ako teraz, aspoň 1 auto na dospelú osobu. Čo sme mali, sme si dali a snažili usušiť, kým zas pôjdeme von.

senta_sofia
9. jan 2026
@lindusss2016

@klip0 tak my snowboardujeme, deti maju komplet vybavu na hory, ale ked sa zacnu valat v snehu, stavaju iglu a pod, tak naozaj neexistuje, ze ostanu suche a ze im nezalezie sneh do rukavov a kade tade.

@lindusss2016 ono aj dost zavisi od snehu, teraz je napriklad vymrznuty, suchy, ale ked snezi a hned je plus, tak je tazsi a mokry, tam to oblecenie nevydrzi tolko suche. A ked decka klacia, ze stavaju daco, tak kolena, rukavice, zadok dostane zabrat a samozrejme ked klacia, tak sa zhrnaju aj gate z vyssich topanok.

danieli
9. jan 2026

Nielen oblecenie, ale aj dieta je kazde ine, syn chodil vzdy suchy, hral sa decentne, dcera nosila veci po nom a vzdy prisla akoby ju hasici z rybnika vylovili…nuz a napokon aj ja ako dieta som chodila domov mokra a nikto to extra neprezival, ked mi bola zima sup prezliect a opat von

dadis
9. jan 2026
@elz1920

Tak ja som napr. dnes dúfala, že učiteľka bude mať rozum a nevyženie decká von do mínusu a do padajúceho snehu. Nie, vyhnala, a ešte moja chudina si vypočula kopu somarín o oblečení, ako majú iné deti hrubšie. Nebolo to prvý raz.

Včera som urobila kompromis, obliekla som malej pančuchy, zateplené legíny, svetrové šaty, aby jej nikto nič nevytkol. Prišla domov s tým, že jej bolo vnútri teplo.

Keďže majú väčšinu činností vnútri, počasie je aké je, tak som jej dnes odľahčila na to, čo jej vyhovuje, však von asi nepôjdu ... A domov prišla smutná kvôli nevhodným porovnávacím rečiam dospelej osoby.

Nemôžem za to, že sa mi dieťa podalo na muža, ktorý tiež si nepotrpí na extra zimných výbavových doplnkoch oblečenia, je otužilý.
Ja tiež nepotrebujem napatlať na seba šál, ktorým zakryjem pol bundy. Znesiem niečo tenké pri krku, čo nehryzie. Čiapku nosím posledných desať rokov, aj to nie intenzívne. Aby som vytiahla rukavice, to už musia padať traktory.

Čo mne hlava neberie, zimná čiapka koncom septembra v Bratislave pri 15 stupňoch, zimné overaly v októbri, keď je 9 stupňov. Do -5 tým deťom čo dajú, skafander?

Veľmi nerada, ale budem musieť naznačiť pani učiteľke, aby sa menej angažovala do toho, do čoho ju je prd.

Okrem toho mám aj iné veci na robote, ako riešiť také tuposti, ktoré nečakám tam, kde má byť rozum.

Vyrastala som v BA, ale na zimu som sa tešila, mokrí sme chodili domov, vytešení zo snehu. Nemali sme ani overaly, ani špeciálnu obuv, len radosť z bobovania, sánkovania, z toho, že sa spustíme odhora od lesa až dole po koniec ulice, to bolo niečo, vtedy tu bola čistá ekológia, sem tam auto, nie ako teraz, aspoň 1 auto na dospelú osobu. Čo sme mali, sme si dali a snažili usušiť, kým zas pôjdeme von.

@elz1920 Praveze by bolo skoda v takom super pocasi, ked snezi, drzat deti vo vnutri. Ved to je najvacsia radost..

senta_sofia
9. jan 2026
@dadis

@elz1920 Praveze by bolo skoda v takom super pocasi, ked snezi, drzat deti vo vnutri. Ved to je najvacsia radost..

@dadis vies, tu je skor problem, ze bezne asi nechodia a potom dostane ucitelka zachvat, ze snezi a idu von. Ja som vzdy ked bolo takto nechala v skrinke oteplovacky a rukavice, ze keby ich nahodou zobrali von, aby si to dala. Ale nie kazdemu to napadne. A to iste robia v skole, zoberu ich ked snezi cez velku prestavku von, domacaju sa a potom taki mokri sedia dalej. V triede snad v oteplovackach nesedi nikto a ucitelka nepovie detom, aby si hodili na seba napriklas teplaky z telesnej alebo kto ma oteplovacky do druziny, ked je takto.

elz1920
9. jan 2026
@dadis

@dadis ja to chápem, ale tento týždeň som mala tak šialený a ešte sa neskončil, že by som bola najradšej, keby moje najstaršie dieťa si nemuselo vypočuť tie blbé reči.
To ma najviac zamrzelo. Vzhľadom na okolnosti tohto týždňa.

mandzula
9. jan 2026
@anonym_autor

@senta_sofia ja som v každej triede, rotujem. Čo by si chcela vidieť? Ako vyzerá oblečenie deti ktoré sú po 10 minútach mokré a tých, ktoré ostanú v suchu aj po 2 hodinovej guľovačke? Myslíš, že niekto založí diskusiu aby písal o mokrých deťoch a vymýšľal si že existuje aj suché dieťa po sánkovačke/guľovačke?
To vážne dievčatá? Je pre vás až také scifi uveriť, že sú funkčné veci ktoré udržia deti v suchu a v teple? Tak sa tu zišli dotknuté mamičky ktorých sa to výsostne dotýka a zrejme neviete dieťa obliecť správne.
Tak nedám dieťaťu cizmy po členok ale vyššie a otepľovaky stiahnem dole, majú aj Gumičku ktorú zavadite o podrážku čižmy. Ako sa tam podľa vás dostane sneh??? Ak to má dieťa takto poistené. To isté rukavica, ak sa natiahne na bundu a poriadne zatiahne lepakom, ako dnu vojde sneh? A čo je na zavazovacích čapiciach? Že pri prvom otočení hlavy sa nedvihne nad uši? Mať šnúrky je trápne?
Nehnevajte sa na mňa ale naozaj odpovede typické pre presne tie mamičky ktoré kúpia snehule v ccc a overal z lidlu.
Končím túto diskusiu a nestaram sa viac o to ako sú (NE)oblečené cudzie deti.

@anonym_autor "odpovede typické pre presne tie mamičky ktoré kúpia snehule v ccc a overal z lidlu". Toto si trosku prestrelila, nie kazdy ma na to, aby kupoval profi oblecenie. Cely tvoj zrejme dobry zamer tymto straca na hodnote.

anonym_a1dde5
9. jan 2026

Takto, chapem kam tym autorka mieri. Ja sa tiez obcas pozastavim nad tym, ked v minusovych teplotach vidim nahodene deti vekovo do 5r v rifliach, clenkovych topankach, ciapka do pol usi, rukavice ziadne.. a takisto nesuhlasim s tym, ze funkcne oblecenie musi byt drahe. Cez bazar sa daju najst funkcne veci za dobru cenu a uz aj overene ci ozaj nepremoknu.. ale napriklad rukavice co by nepremokli pri dlhsom hrani v snehu som zatial neobjavila.. Ale na druhej strane - treba aj pocuvat deti, ked vravia, ze im je v tolkych vrstvach teplo. Oni maju uplne inu termoregulciu, ovela viac hnedeho tuku, vonku behaju, hybu sa, premocene ruky a nohy im casto nevadia. Je tu presne aj opacny extrem, ked zimomrave mamicky preobliekaju deti zbytocne do vela vrstiev, v ktorych je nepohodlne a neda sa im v tom hybat a behat, pripadne sa v tom akurat spotia. Ako je spomenute vyssie, prekurene byty, otuzovanie ziadne, imunita aj tymto trpi.. za mna treba pocuvat deti, trochu ich v tomto naucit aj samostatnosti, uz od tych 5 rokov si dieta si vie povedat ci mu je von teplo alebo zima, ci treba pridat vrstvu alebo odobrat, studene ruky neznamenaju, ze mu je zima a ani ked mne ako dospelemu je zima, neznamena ze treba to dieta nababusit este viac..

autor
9. jan 2026
@senta_sofia

@anonym_autor aka otazka, taka odpoved. Tvoj prispevok vypada ako reklama na funkcne oblecenie, len zabudas na to, ze nie kazdy ma peniaze na drahe supravy s vysokym vodnym stlpcom a uz duplom nie na dratie na dvor do skolky. A tvoja odpoved na topanky z ccc a overal z lidla to len potvrdila. Uz vidim, ako si dieta v skolke bez pomoci oblecie bundu a zapravi rukavice, aby mu nefukalo. To iste gate, ak si nepretiahnu spodnu nohavicu cez topanku, smola. Ale skacu a valaju sa, tak sa to vygajda. Preto su napriklad aj na turistiku do snehu navleky na topanky a nohavice. Takze mudruj kolko chces, radsej keby si tym detom pomohla pri obliekani, ked ti zalezi na tom, aby boli v teple.

@senta_sofia už vôbec nie na dratie v škôlke? Keď sú v škôlke väčšinu dňa a väčšinou sú von len z tej škôlky a po škôlke idú rovno domov?
Zaujímavý názor.

autor
9. jan 2026
@mandzula

@anonym_autor "odpovede typické pre presne tie mamičky ktoré kúpia snehule v ccc a overal z lidlu". Toto si trosku prestrelila, nie kazdy ma na to, aby kupoval profi oblecenie. Cely tvoj zrejme dobry zamer tymto straca na hodnote.

@mandzula a čo bazár?

lindusss2016
9. jan 2026
@senta_sofia

@lindusss2016 ono aj dost zavisi od snehu, teraz je napriklad vymrznuty, suchy, ale ked snezi a hned je plus, tak je tazsi a mokry, tam to oblecenie nevydrzi tolko suche. A ked decka klacia, ze stavaju daco, tak kolena, rukavice, zadok dostane zabrat a samozrejme ked klacia, tak sa zhrnaju aj gate z vyssich topanok.

@senta_sofia no moji sa hadzu do sneho, zaryvaju sa tam, takze sa im dostane aj pod bundu aj pod rukavy anked je to v kontakte s teplym telom, tak jasne, ze sa rozpusti. Tuto sa niekomu podarilo mat na svojich prechádzkach suche dieta a hned je z toho na vetvy. Kazde dieta je ine a inak aktivne, moji su divocaci a to naozaj nrmame oteplovacky z lidlu...

klip0
9. jan 2026
@dadis

@klip0 ked je vonku -7 je tazsie premocit rukavice ako ked je mokry sneh okolo 0.. ja som vzdy davala rukavice susit - ale je pravda, ze som extra znackove nekupovala, ved naco..

@dadis tak vidíš, keď nemáš s lepšími značkami skúsenost, tak to nevieš porovnať. Dcére neprenikli rukavice ešte ani raz, ani v mokrom snehu, clapkanici..

mandzula
9. jan 2026
@anonym_autor

@mandzula a čo bazár?

@anonym_autor Nie kazdy chce nosene ci riskovat, ze nesadne velkost, posielat peniaze do neznama. A nosena obuv pre dieta ani nahodou.

senta_sofia
9. jan 2026
@anonym_autor

@senta_sofia už vôbec nie na dratie v škôlke? Keď sú v škôlke väčšinu dňa a väčšinou sú von len z tej škôlky a po škôlke idú rovno domov?
Zaujímavý názor.

@anonym_autor prosim ta, kolko z dna ste s nimi vonku? Lebo pises ako keby si bola v lesnej skolke. A naozaj nepoznam nikoho, kto da kvalitnu lyziarsku supravu dietatu do skolky.

klip0
9. jan 2026
@lindusss2016

@lindusss2016 no našej nezalezie a až nechápem ako sa to niekomu zdá neveriacke. Veď sú aj vysoke predĺžené rukavice na väčšinu predlaktia, ktoré idú až na overal. Alebo také čo sa na ten overal pripnu

klip0
9. jan 2026
@senta_sofia

@anonym_autor prosim ta, kolko z dna ste s nimi vonku? Lebo pises ako keby si bola v lesnej skolke. A naozaj nepoznam nikoho, kto da kvalitnu lyziarsku supravu dietatu do skolky.

@senta_sofia my dávame, kam ju mám dávať keď nie do škôlky ? Veď tam je dieťa denne von, lyžovať nejdeme denne. A čo vidím v šatni tak to tak majú aj iné deti

autor
9. jan 2026
@elz1920

@elz1920 tak ty oblečieš svoje dieťa na prd lebo ,,dúfaš " že nepôjdu von a nakoniec je blbá učiteľka. Tlieskam!
Koľko bolo priemerne na Slovensku o 10hod cca -6 stupňov. Prečo by nemali ísť von? Prepáč ale celý tvoj príspevok si odporuje. Tak je otužila či nie je?

senta_sofia
9. jan 2026
@klip0

@senta_sofia my dávame, kam ju mám dávať keď nie do škôlky ? Veď tam je dieťa denne von, lyžovať nejdeme denne. A čo vidím v šatni tak to tak majú aj iné deti

@klip0 myslim, ze ty a autorka ste jeden clovek. Tvoje 4rocne dieta sa vie bez pomoci zakasat tak, ze jej ani vlocka nezapadne pomimo?

klip0
9. jan 2026
@senta_sofia

@klip0 myslim, ze ty a autorka ste jeden clovek. Tvoje 4rocne dieta sa vie bez pomoci zakasat tak, ze jej ani vlocka nezapadne pomimo?

@senta_sofia prečo by to robila bez pomoci ? Doma jej pomôžem ja, v škôlke učiteľka

autor
9. jan 2026
@senta_sofia

@senta_sofia tak to potom žiješ v divnej časti sveta