icon

Prečo niektoré deti nenosia funkčné zimné oblečenie?

9. jan 2026

Opakovane sa stretávame s tým, že deti chodia do zimného počasia neprimerane oblečené a počas pobytu vonku doslova premoknú. Sneh sa im dostáva do topánok cez nefunkčné oteplovačky, majú mokré nohy, holé uši,... Chodievame s deťmi von a reálne vidíme, ako sa v tom hýbu, ako si sadajú do snehu a ako im sneh pri každom pohybe vchádza priamo do čižiem. Vidíte to aj vy doma? Skúšali ste s dieťaťom ísť do snehu v tomto oblečení a pozorovať, čo sa deje po desiatich minútach? Lebo niekedy to pôsobí tak, akoby dieťa v snehu nikdy reálne nebolo. Následne však prichádzajú sťažnosti na častú chorobnosť. Je preto na mieste položiť si otázku, či problém naozaj vzniká v škôlke, alebo už doma pri výbere oblečenia. Zimné oblečenie má dieťa chrániť, nie len dobre vyzerať.
Aj vaše deti chodia z MŠ zmočené? V čom vidíte chybu vy?

senta_sofia
9. jan 2026
@anonym_autor

@senta_sofia tak to potom žiješ v divnej časti sveta

@anonym_autor viem, kolko je vyclenene vo vyhlaske na pobyt vonku

katulienkax
9. jan 2026

ono to zavisi aj od snehu, ked mrzne, tak oblecenie by nemalo premoknut, ale ked chodite s detmi do tej claptavice, ktora je bezna v Bratislave, tak jasne ze premoknu. Ja som viac ako >40 ale ked som bola decko a sneh sa uz topil, tak som prichadzala domov mokra a mama susila oteplovaky a aj vlozku z gumakov.

katulienkax
9. jan 2026
@dadis

@anonym_autor 3 hodiny v mokrom snehu?? to mas aky vodny stlpec? Suche rukavice som este dietatu, krore sa hralo so snehom, nezazila.. a to som ich aj impregnovala..

@dadis suhlas, mala som velmi kvalitne rukavice na lyzovacku, ale pokial to nie je goretex tak obycajne aj dost drahe rukavice premoknu, pokial casto chytate sneh a boli to speci na snowboarding bez goretex. Teraz uz mam goretex a tie nepremoknu. Ale snad detom nebudem kupovat rukavice za 150 euro s vrstvou goretex na 5 pouziti a potom z toho vyrastu

senta_sofia
9. jan 2026
@katulienkax

@dadis suhlas, mala som velmi kvalitne rukavice na lyzovacku, ale pokial to nie je goretex tak obycajne aj dost drahe rukavice premoknu, pokial casto chytate sneh a boli to speci na snowboarding bez goretex. Teraz uz mam goretex a tie nepremoknu. Ale snad detom nebudem kupovat rukavice za 150 euro s vrstvou goretex na 5 pouziti a potom z toho vyrastu

@katulienkax mame tu odbornicku na oblecenie, snad prezradi, ake nepremokave rukavice mame kupit. Ja som na snowboard kupila neoprenove. Nosia to ako spodne, ak je chladnejsie este cez ne jedny. Aj keby vrchne premokli, neopren nepremokne.

autor
9. jan 2026
@senta_sofia

@anonym_autor viem, kolko je vyclenene vo vyhlaske na pobyt vonku

@senta_sofia no tak daj

elz1920
9. jan 2026
@anonym_autor

@elz1920 tak ty oblečieš svoje dieťa na prd lebo ,,dúfaš " že nepôjdu von a nakoniec je blbá učiteľka. Tlieskam!
Koľko bolo priemerne na Slovensku o 10hod cca -6 stupňov. Prečo by nemali ísť von? Prepáč ale celý tvoj príspevok si odporuje. Tak je otužila či nie je?

@anonym_autor a prečo by mali ísť von?
Oblečená bola tak, aby jej nebolo zima.
Nečakala som, že učiteľka vytiahne 2 boby do toho nijakého snehu, na tom prestrieda triedu a 2 deti bez otepľovačiek s neprimeraným komentárom vyčlení bokom.
Celé to bolo nevhodné.

Akože, rozum sa mi zastavuje, hlavne nad dôležitosťou a premotivovanosťou niektorých v školstve.
A to som sama jeho súčasťou. Preto ma to až tak neprekvapuje.
Nikdy som deti nedeptala blbými rečami o oblečení. Je to totiž dosť necitlivé.

Áno, dúfam, a tento týždeň som aj dúfala, aby mi ďalšie dieťa v poradí žilo, aby mu nepotvrdili nejakú diagnózu a rozhodne som nečakala, že nejaká dôležitá asistentka tu bude mudrovať o tom, kde majú rodičia nakupovať oblečenie, aby bolo podľa jej gusta.
Kolegyne ti správne radia, tie deti majú rodičov. Čím skôr to pochopíš, tým lepšie.

autor
9. jan 2026
@senta_sofia

@katulienkax mame tu odbornicku na oblecenie, snad prezradi, ake nepremokave rukavice mame kupit. Ja som na snowboard kupila neoprenove. Nosia to ako spodne, ak je chladnejsie este cez ne jedny. Aj keby vrchne premokli, neopren nepremokne.

@senta_sofia https://www.sportisimo.sk/viking/snoppy/1160222...
Prečo to tak hrotiš? Tebe som riadne zaťala do živého

autor
9. jan 2026
@elz1920

@anonym_autor a prečo by mali ísť von?
Oblečená bola tak, aby jej nebolo zima.
Nečakala som, že učiteľka vytiahne 2 boby do toho nijakého snehu, na tom prestrieda triedu a 2 deti bez otepľovačiek s neprimeraným komentárom vyčlení bokom.
Celé to bolo nevhodné.

Akože, rozum sa mi zastavuje, hlavne nad dôležitosťou a premotivovanosťou niektorých v školstve.
A to som sama jeho súčasťou. Preto ma to až tak neprekvapuje.
Nikdy som deti nedeptala blbými rečami o oblečení. Je to totiž dosť necitlivé.

Áno, dúfam, a tento týždeň som aj dúfala, aby mi ďalšie dieťa v poradí žilo, aby mu nepotvrdili nejakú diagnózu a rozhodne som nečakala, že nejaká dôležitá asistentka tu bude mudrovať o tom, kde majú rodičia nakupovať oblečenie, aby bolo podľa jej gusta.
Kolegyne ti správne radia, tie deti majú rodičov. Čím skôr to pochopíš, tým lepšie.

@elz1920 prepáč ale ty si tá matka roka z ktorej majú všetci učitelia radosť!
Tak von je už týždeň sneh, a nejaké matky nedajú deťom otepľovaky tak zas je blba učiteľka. Takže kvôli tým 2 deťom mali ostať sedieť v triede? Kvôli tým 2 deťom sa nemali zabávať ostatné deti?
Bolo to nevhodné?
Toto je zlý sen, ale skutočnosť v školstve, BOHUŽIAĽ.
Aby ti dieťa žilo? Si pila? Ak máš osobnú tragédiu tak rieš psychológa ale netrep tu sprostosti že deti nemajú chodiť na sneh aby ti tvoje druhé dieťa žilo

Nikto deti nedeptá rečami o oblečení. Je to diskusia medzi dospelými ľuďmi.

oslo1
9. jan 2026

Prid do UK, Tu SA ludia obliekaju podla nalady, po dvoch dekadach rokov to neriesim.
Syn pred dvoma dnami isiel na kolobezku v kratkych gatach a svetriku, lebo jemu je teplo. Ja som Bola v zimnej bunde. Rukavice som mu svoje pozicala.
Na druhy den si Dal Sam od seba dlhe gate a zimnu bundu.
A toto Tu je bezne. Za onych cias sme sa kazdej ráno ked isiel do skoly vadili, ze kratke gate nemoze pred vianocami do skoly nosit. Takych tam bolo viacej. Teraz uz riaditelka posiela email.
Zimy Tu mame tuhe, uz mane minus 4.
Druhej deti neriesim. Ja mam zakladne pravo starostlivosti - duty of care - o mna a o syna.
Do skoly deti chodia soplave, to SA Tu neriesim, OCR pojem neznamy a deti vedia dlho kompenzovat.

senta_sofia
9. jan 2026
@anonym_autor

@senta_sofia no tak daj

@anonym_autor dve hodiny dopoludnia a dve odpoludnia v zavislosti od prevadzky skolky. Nezatala si mi absolutne do nicoho, len hodnotis veci len zo svojho uhla pohladu a nedokazes akceptovat iny. Pre teba je trubka matka, co nepocita s tym, ze deti zoberu von. Pritom nevies, ci vobec tie deti von inak beru. Neakceptujes fakt, ze nie kazdy chodi na hory a ma nakupene kvalitne oblecenie a nie kazdy je ho ochotny nechat dietatu nicit v skolke, kedze vieme, ako tam tie deti strazite, vsakze. Ale my vsetky ostatne sme trubky, co si nevieme obliect deti. Ovela uzitocnejsia by si bola, keby namiesto vypisovania sprostosti napises jeden oznam A4 na nastenku do satne. Ides si tu riesit frustraciu, ze ti kolegyne povedali, ze sa nemas starat. Ja zijem na zapade, takato zima tu nebola poslednych 10 rokov, deti si aj v “zime” vystacia s pancuchami pod teplaky. Ti, co nechodia lyzovat ani supravy nemaju, snehuliaka postavia aj v teplakoch, lebo do vecera sneh zmizne.

anonym_d8641c
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_3c4138 lebo som asistentka a nie je to v mojej kompetencii

@anonym_autor dcérku ráno oblečiem dobre, nič jej nepremokne, keď je von so mnou. Akonáhle je v škôlke, kde je 20 ďalších deti, bez šance, že sa učiteľka bude babrať s tým, aby deti boli správne oblečené. Snehule dá nesprávne na oteplovacky, čiapku nezaviaze, nákrčník len ledabolo. Rukavice posledné, samozrejme, že sneh sa do nich dostane hneď. Aj do topánok, aj pod oteplovacky. A mala každý deň zo škôlky prezlečená, lebo z vonku došla mokra....

anonym_8bd585
9. jan 2026
@anonym_autor

@lindusss2016 super. A ja si pamätám ako sme sa viezli na zadnom sedadle štyri deti bez autosedačky, bez pásov a ešte aj s pokazenými dverami v škode 120. Dokonca aj na to ako sme dostávali od babičky kocky cukru. Dokonca sme nepoznali prilby a po hlavnej ceste sme bez prilby a bez svetiel jazdili bez rodičov ako 6 roční.
Zlaté staré premokavé modré šušťaky s bielym pásom a zlaté staré premokavé snehule.

@anonym_autor v škôlke sú tri typy rodičov. Tí,.čo deti oblečú nevhodne a je im zima, takí, ktorí och naobliekajú, že keď prídeme dnu, tak sú celé mokré ale od potu a potom takí, ktorí dávajú vhodné oblečenie. A poviem ti, to, že im niečo povieš, nepomáha. V dnešnej dobe ma každý svoju pravdu, nenechajú si poradiť. Buď sa tvária, že súhlasia s názorom a nič nezmenia alebo sa nahnevajú... Oproti tomu ale sú aj deti vhodne oblečené, ale učiteľky lenivé. Zažila som kolegyňu, ktorá deťom dávala rad radom dolu rukavice pred pobytom vonku ak nebola mínusová teplota..vraj niečo znesú. A mala som trojročných, ktorí sa krásne sami obliekali, ale nevedeli si natiahnuť overál na topánky, tak som im to, samozrejme, urobila ja a bola som zvozená za to, vraj sa to potom nikdy nenaučia.. a potom chodil dnu s modrými topánkami, lebo ak som im to neurobila, tak to proste nemali w nie vždy som stihla sama všetkým 23..

senta_sofia
9. jan 2026
@anonym_autor

@senta_sofia https://www.sportisimo.sk/viking/snoppy/1160222...
Prečo to tak hrotiš? Tebe som riadne zaťala do živého

@anonym_autor ja tieto rukavice poznam, aj decathlon ma podobne, ale dieta si to same nezapne. Ak to ma obopinat bundu, ten zips nejde lahko. Takze zase sa dostavame k tomu, ze ako detom pomozete, tak su oblecene aj tie, ktore maju to stastie, ze vhodne oblecenie maju.

sisaka
9. jan 2026

Bola tu téma o overaloch a zimných bundách/otepľovakoch a obhajovala sa tam potreba mať xy sád doma, lebo premoknú, bola som za exota, že mojim deťom stačila jedna sada, kvalitná, v konečnom dôsledku lacnejšie ako mať 5 nekvalitných. S premokavou zimnou sadou som sa stretla len raz, nejaká švajčiarska značka, páčil sa mi dizajn a ja blbá som kúpila. Otras, decko mokré do pól hodiny.
Overené značky so snehovým pásom na vetrovke aj na otepľovakoch, otepľovaky pre malé deti s ramienkami a zipsom, staršie deti nohavicové s trákmi.
Nie je možné, že takáto kvalitná lyžiarska sada sa do 2 hodín premoči, jedine, že sa fakt to dieťa váľa v snehu, ktorý už pomaly zmenil skupenstvo na vodu.
Snehový pás majú (aspoň u nás) úplne všetky otepľovaky, aj no name brands, to keď sa dá cez čižmu, tak to drží. Bola som sa sankovať cez víkend so 4 ročnou vnučkou, sneh nemala nikde, prišla domov suchá a to sa nesánkovala na sánkach, ale klzáku. Takže obliecť sa primerane dá, na druhej strane chápem, že keď niekde nebýva zima a dieťa nechodí lyžovať primerané oblečenie na poriadnu zimu dieťa nemá. V tom prípade je to problém rodičov a keď to im nevadí, ja by som cudzích neriešila.

abbey1
9. jan 2026

Bože, ako smelé prežili naše detstvo pred 40, 50 rokmi! Celé dni v snehu.

anonym_3ad344
10. jan 2026

@anonym_autor celkovo ľudia nenosia zimné oblečenie. Vidím ľudí bez čiapky, bez šálu, bez rukavíc… veď to je vyrobené preto, aby to ľudí zahrialo. 🤷‍♀️

lejduska
10. jan 2026

@anonym_autor zena co riešiš cudzie deti? Moja ma nepremokavé topanky a overal a hádaj co, pri tom jaseni jej našiel sneh do topanky vrchom. Neteší ma to lebo byva casto chora ale co ako teraz, skafander?

lindusss2016
10. jan 2026
@klip0

@lindusss2016 no našej nezalezie a až nechápem ako sa to niekomu zdá neveriacke. Veď sú aj vysoke predĺžené rukavice na väčšinu predlaktia, ktoré idú až na overal. Alebo také čo sa na ten overal pripnu

@klip0 mne sa to vobec nezda neveriacke predsa . Ja ti pisem, ze su deti a deti. Moji nie su uz skolkari, maju ine hry, rukavice si hocikedy stiahnu, bundu si aj rozopnu. Nie su od hlavy po paty zababuseni tak, ako som ich obliekla. Teraz sme boli na horach, hrali sa v snehu, vonku cele hodiny, boli aj premoceni, ale z toho neochoreli a to je to, o com ja pisem. Nikto neochorie len zo zimy, potrebujes k tomu bud virus alebo bakteriu. Toto su tak laicke nazory, ze iba zima sposobi chorobu...

autor
10. jan 2026
@sisaka

Bola tu téma o overaloch a zimných bundách/otepľovakoch a obhajovala sa tam potreba mať xy sád doma, lebo premoknú, bola som za exota, že mojim deťom stačila jedna sada, kvalitná, v konečnom dôsledku lacnejšie ako mať 5 nekvalitných. S premokavou zimnou sadou som sa stretla len raz, nejaká švajčiarska značka, páčil sa mi dizajn a ja blbá som kúpila. Otras, decko mokré do pól hodiny.
Overené značky so snehovým pásom na vetrovke aj na otepľovakoch, otepľovaky pre malé deti s ramienkami a zipsom, staršie deti nohavicové s trákmi.
Nie je možné, že takáto kvalitná lyžiarska sada sa do 2 hodín premoči, jedine, že sa fakt to dieťa váľa v snehu, ktorý už pomaly zmenil skupenstvo na vodu.
Snehový pás majú (aspoň u nás) úplne všetky otepľovaky, aj no name brands, to keď sa dá cez čižmu, tak to drží. Bola som sa sankovať cez víkend so 4 ročnou vnučkou, sneh nemala nikde, prišla domov suchá a to sa nesánkovala na sánkach, ale klzáku. Takže obliecť sa primerane dá, na druhej strane chápem, že keď niekde nebýva zima a dieťa nechodí lyžovať primerané oblečenie na poriadnu zimu dieťa nemá. V tom prípade je to problém rodičov a keď to im nevadí, ja by som cudzích neriešila.

@sisaka ťažko im to tu vysvetlíš. Pochopila som to už aj ja, že mám v päte že sa im deti premočia po 5 minútach.

lindusss2016
10. jan 2026
@anonym_autor

@sisaka ťažko im to tu vysvetlíš. Pochopila som to už aj ja, že mám v päte že sa im deti premočia po 5 minútach.

@anonym_autor ale ty si stale ides svoje. Ja napriklad neviem, o akych super mokrych deroch tu ty pises, este aj to, po akom case sa premocia, ty vies. Ja kupujem detom kvalitne funkcne oblecenie do kazdeho pocasia, sme sportovci, a tak to proste vyuzivame. Ale je kopec rodin, ktore si to nemozu dovolit. Nerobi to z teba nijakym sposobom lepsieho rodica, ani cloveka. Alebo neviem, co si cakala od tejto diskusie, ze ta kvoli tomu budu ludia ospevovat? Kupujes im dobre veci, super, tak ti gratulujeme. Mas suche deti, parada 🙏. A teraz mi len prezrad, ci byvaju chori alebo nie...

dory11
10. jan 2026

@anonym_autor ja môžem ja z istou môžem povedať že dieťa obliekam správne vždy ma za to učiteľky chválili že je dieťa dobre oblečne do každého počasia.
A skludmom môžme povedať že nie unas chorobnosť spôsobuje škôlka a dosť vysokú .
Kým dieťa nechodili do škôlky v každom počasí sme išli vonku keď bolo moc zlé počasie tak len na hodinu ale ak nefukal vietor, nebol lejak , alebo brutálne nesnažili tak sme vždy boli aspoň 2 hodiny vonku , od roka a pol sme chodili do detskej skupine dieťa bolo choré vždy Max 2krat do roka .
Ako chodu do škôlky je choré skoro stále

anonym_fe30b8
10. jan 2026

...a potom sme tu este my co ucime deti z osad, ktore chodia v teniskach, mokre uz pri prichode😃🫣

anonym_e1f2ad
10. jan 2026

Nase dieta ma overal, ktory mu kupovala babicka v sekaci, viac ako 2 eura za neho nedala. Po 2 hodinach v snehu je v suchu. Ja som napriklad az 3.zimu prisla na to, ako dobre obliect dieta do zimy. Nevedela som o gumickach na topanky a rukavice kvalitne som objavila nahodou. Teraz mame kopec snehu, vonku aj minus 10 bolo cez den a boli sme vonku 2krat po 2 hodiny. Hadze sa do snehu, skace, vala, hra sa tam a aj tak je suche. Ano, rukavice boli drahe, ale budu mu dobre minimalne 3 zimy. Do 4 rokov nosilo dieta kuklu. Takze ziaden sneh za krkom. Teraz mi uz kuklu odmietlo, lebo mu vadi pri ociach. Bezne na jar a jesen nosi na dvor, alebo do lesa softshelky. Kupujem s vnutrnou stranou merino, nech nema umelinu na kozi. Ak by ich nemalo, bolo by mokre stale. Vaak si kdekolvek sadne, vecne sa hra s vodou, blatom....kupujem dvojo nohavic a vydrzali 2 a pol roka. Takze to nie je v konecnom dosledku take drahe.

kavasmliekom
10. jan 2026
@anonym_autor

@senta_sofia ja som v každej triede, rotujem. Čo by si chcela vidieť? Ako vyzerá oblečenie deti ktoré sú po 10 minútach mokré a tých, ktoré ostanú v suchu aj po 2 hodinovej guľovačke? Myslíš, že niekto založí diskusiu aby písal o mokrých deťoch a vymýšľal si že existuje aj suché dieťa po sánkovačke/guľovačke?
To vážne dievčatá? Je pre vás až také scifi uveriť, že sú funkčné veci ktoré udržia deti v suchu a v teple? Tak sa tu zišli dotknuté mamičky ktorých sa to výsostne dotýka a zrejme neviete dieťa obliecť správne.
Tak nedám dieťaťu cizmy po členok ale vyššie a otepľovaky stiahnem dole, majú aj Gumičku ktorú zavadite o podrážku čižmy. Ako sa tam podľa vás dostane sneh??? Ak to má dieťa takto poistené. To isté rukavica, ak sa natiahne na bundu a poriadne zatiahne lepakom, ako dnu vojde sneh? A čo je na zavazovacích čapiciach? Že pri prvom otočení hlavy sa nedvihne nad uši? Mať šnúrky je trápne?
Nehnevajte sa na mňa ale naozaj odpovede typické pre presne tie mamičky ktoré kúpia snehule v ccc a overal z lidlu.
Končím túto diskusiu a nestaram sa viac o to ako sú (NE)oblečené cudzie deti.

@anonym_autor predávam v športovom obchode, momentálne lyže, korčule a funkčné prádlo, termo prádlo. Nevidím logiku v tom. Aby som dieťaťu dala termo tielko, legíny a nezakásala mu to tielko do nohavíc, aby nemal holý chrbát, v takom prípade to ani nemá nič s termo, a za ďalšie dostane sa tam sneh tak či tak. Čiže skôr kúpiť obyčajne tielko, trošku dlhšie, dať ho do gatí, pančušky, legíny, vysoké ponožky. Oteplovačky s gumou ja čižmy, nie do čižiem a bundu s rukávnikom. Tam nie je šanca, aby sa sneh dostal na telo. Šál do krku, nakrčkník, čiapka priliehavá, malým deťom na viazanie, alebo aspoň s "ušami"
A snehu sa netreba báť, moje deti keď majú mokré rukavice, daju dole , zohrejú si ruky vo vrecku a oblečú druhé.

anonym_5da53d
10. jan 2026

Tak napriklad moj mladsi ma doma termo, ale do skolky mu ho nedavam. To si neviem ani predstavit. Ani do skoly. Pouzivamd ho na hory alebo ked sa oblieka doma a ideme do snehu (tu u nas na juhi do tych 2 cm 😁). Oteplovacky ma coccodrilo alebo Unuo, bundu ma s vodnym stlpcom 3000. Snehule ma geox a ecco. Ale napr.v skolke si tu gumu na otepkach co je na spodu nedokaze uplne dokonale stiahnut na snehule. Lebo decko. Ked robi anjelov alebo sa guluju, tak ano. Dneh ma nieked aj na chrbte pod bundou. A kedze ma zle tu gumu, tak aj tam sa mu ten sneh dostane. A jediny prehresok su rukavice, tie do snehu nepremokave nechce. Este som nenasla take, co by vedel s nimi pekne naberat sneh….
Ale stale rozmyslam, co si ty chcela povedat vlastne…

sense
10. jan 2026

Myslím si že je to tak preto že nie každý si môže to ozaj funkčné oblečenie dovoliť, obzvlášť keď majú viac detí a deti rýchlo rastú Plus deti si to asi nevedia samé tak obliecť aby sa im sneh nikam nedostal. A potom sú rodičia ktorí by na to aj mali ale image je dôležitejsi ako funkčnosť

nekonecna_katastrofa
10. jan 2026

@anonym_autor a možno by stačilo keby učiteľky prezreli deti a zakasali, čo treba. Malá v jeseni nosí namiesto pančúch legíny a na to von softshellky/tepláky (teploty okolo 10st). Išli von, nariadili sa deťom poobliekať, jasné že viaceré si tie vrchné nohavice zo skrinky nedali (hovorili mi viacerí rodičia). A učiteľky namiesto toho, aby tie deti vrátili sa doobliekať, ich tak nechali ísť von. Naštvaná som bola, ale je pravda, že malá bola celú jeseň celkom zdravá oproti iným rokom. Neviem si predstaviť ako sa 3-4r deti dokážu poobliekať do zimného a všetko si správne zakasať, gumičky na čižmy, rukavice pod rukáv, moja má čiapku na viazanie, ani raz jej to učiteľky nezaviazali. Som jej ju aj prestala dávať do škôlky, lebo sa skôr zaškrtí s tými šnúrkami. Viem, že nie je jednoduché obliecť komplet 20 detí, ale nevidím problém v tom dať si ich do radu a skontrolovať - poslať doobliekať/zapraviť.

senta_sofia
10. jan 2026
@sisaka

@sisaka ja som jej pisala, nech mi da fotku takych deti, lebo nechapem ake mokre deti riesi. Teraz je vymrznuty sneh, aj keby to decko bolo just len v teplakoch, tak neverim tomu, ze za tu hodinu, co ich zoberu von, bude take. V uvodnom prispevku toci o funkcnom obleceni, vzapati utoci na rodicov, co decku daju overal z lidla. Presne ako ty pises, aj tie no name brands a kludne aj tie lidlove, maju dvojite rukavy, traky a neviem co a ak sa skutocne nehraju v snehu, co zmenil skupenstvo, neexistuje, aby za ten cas pobytu vonku v skolke premokli. To, ze dietatu padne za topanku, lebo nema zapravene gate cez topanku, neznamena, ze je zle oblecene. A to iste rukavice, ani tie lyziarske z lidla nepremoknu za hodinu, ak sa nehraju s tazkym mokrym snehom. A ze im padne za ne, lebo si ich nevedia zapravit?

tomiholjubavi
10. jan 2026
@anonym_aa76e0

@anonym_autor čiastočne súhlasím, niektorým mamičkám ide skôr o image, nekupujú obuv a oblečenie na to, aby sa v ňom deti v snehu hrali. Čiastočne len preto, lebo deti nie sú otužilé, v bytoch, domoch prekúrené, v kočíkoch pozakrývané, že ani ich nevidieť, vonku sú zlomok toho, koľko sme bývali vonku my a to sme sa veľa krát išli sánkovať a ani oteplovačky sme nemali. No boli sme stále v pohybe, nie že nás rodičia ťahali do kopca

@anonym_aa76e0 ja som ten typ matky presne, čo prekuruje všetko a prehnane oblieka bábo. 😅 moj muž sa sťažuje, že vonku -7, v byte Bahami a v aute Sahara. 😅

senta_sofia
10. jan 2026
@kavasmliekom

@anonym_autor predávam v športovom obchode, momentálne lyže, korčule a funkčné prádlo, termo prádlo. Nevidím logiku v tom. Aby som dieťaťu dala termo tielko, legíny a nezakásala mu to tielko do nohavíc, aby nemal holý chrbát, v takom prípade to ani nemá nič s termo, a za ďalšie dostane sa tam sneh tak či tak. Čiže skôr kúpiť obyčajne tielko, trošku dlhšie, dať ho do gatí, pančušky, legíny, vysoké ponožky. Oteplovačky s gumou ja čižmy, nie do čižiem a bundu s rukávnikom. Tam nie je šanca, aby sa sneh dostal na telo. Šál do krku, nakrčkník, čiapka priliehavá, malým deťom na viazanie, alebo aspoň s "ušami"
A snehu sa netreba báť, moje deti keď majú mokré rukavice, daju dole , zohrejú si ruky vo vrecku a oblečú druhé.

@kavasmliekom tu je najvacsi problem to, ze tie deti v skolke su casto odkazane na to, aby im toto, co pises,niekto povedal alebo pomohol pri obliekani, aby boli zapraveni a oblecenie plnilo ucel. A nemusi byt vobec funkcne.