icon

Sprievodca oblečením pre bábätko

mims_18
29. mar 2025

Ahojte, som prvorodička, malinká sa nám má narodiť začiatkom júla. Viete mi prosím poradit ohľadom oblecenia pre novorodenca? Hlavne čo sa týka veľkostí. Neviem či tomu správne chapem, mam nakupit zakladnu výbavičku (body s krátkym, dlhym rukavom, dupacky, pyžamká atd atd atd) vo veľkostiach od 50-62? A po koľko ks z každého? Nechcem aby mi niečo chýbalo ale zase mi príde že ak mám kupovat zo tri veľkosti tak toho bude moc. A perinky sú univerzálne veľkosti? Ďakujem.

viestta
29. mar 2025

50 je uplne zbytocna, vyrastie z toho za par dni, mozno aj po narodeni to bude male.

lucia13022023
29. mar 2025

Kúp lindex 56 zavinovacie body s dlhým rukávom rastúce. Body sú tenucke, ja osobne by som novorodencovi krátky rukáv nedala. A kľudne 10ks..vydrzia vám dlho. Potom nejaké leginky, pyžamka.. Ja by som brala zo vsekto 10ks.

ivik4
29. mar 2025

Ja som vyuzila dlhsie aj 50tku 💁‍♀️
A ako sa pise vyssie, zavinovacie body najlepsie

diewcatqoo
29. mar 2025

Mne sa narodilo babatko minuly rok zaciatkom jula a kratke body sme vyuzili. Mala som aj kratke, aj dlhe, z kazdeho asi 5-6 kusov? Moje babatko sa v zavinovacich bavlnenych bodyckach dost potilo, takze tie som poriadne nevyuzila, pouzivala som normalne, prevliekacie cez hlavu. Casto som ho nechvala len v plienke zakryte muselinovou plienkou, lebo bolo fakt horuco. Mala som aj nejake svetriky, dlhe teplacky, asi 3 pyzamka. Mala som pripravenu velkost 56 a 62. Z 56tky vyrastlo za 2 tyzdne. 50tku sme nevyuzili vobec.

slavka1988
29. mar 2025

@mims_18 určite nekupuj 50 veľkosť ale od 56 a par kúskov prať budeš aj tak dosť perinka ja som zvolila tu starú dobrú klasiku na zaviazanie

simona1998
29. mar 2025

@ivik4
@lucia13022023 môžem sa spýtať v čom sú lepšie ? Tiež čakáme prvé bejby a rada by som vedela .

gaia14
29. mar 2025

Nasa julova vynosila kratke bodynka 56 do konca augusta, ved boli aj 40 horucavy, nebudem ju parit v dlhom rukave... a ako uz baby pisli, najlepsie boli 56 a 62 Lindex zavinovacie rastuce bodynka, tu 62 mi mala prestala nosit az teraz, ked ostatne uz ma pomaly 74 velkosti, fakt nam vydrzali dlho.

lucia13022023
29. mar 2025

@simona1998 mne osobne sa lepšie obliekali. Mal pekne všetko zakryté... Z tých co nemajú hore gombíky mal stále holú hruď.

vkatush
29. mar 2025

Ja čakám koncom júla, ale bude to moje druhé.
Body a pyžamka určite na zapínanie vpredu (zips alebo gombíky, teda tie zavinovacie). Obliekanie cez hlavu neznášam pri takých malých a hlavne ak je refluxové, tak kým ho oblečieš, znova ti to o🤢
Najradšej mám lindex, lebo jedna veľkosť vydrží dlhšie. Kupovala som 56 (tie mal mesiac) a potom hneď už 62. Bol dlhý.
Krátky rukáv by som veľmi nedávala, lebo také bábo jednak ešte nemá termoregulaciu a jednak nechceš aby ho spieklo slnko vonku a zároveň mu nebudeš džabať na jemnú kožu hneď opaľovací. Čo sa týka kusov, za mňa tak 6-7 ks body, pyžamko a pančušky/legíny/teplačiky. Postupne vieš dokupovať.

saxana000
29. mar 2025

Dlhy rukav urcite tie perforovane dierkovane su super krasne dychaju zavinovacie uplne ideal..s babom nepojdes nikam v najvacsom horku ani po najsilnejsom slnku.ak bude oblecko trosku volnejsie bude sa lepsie obliekat.. ak chces ist do kratkeho rukavu tam ozaj treba o cislo vacsie tie male rucicky ti babo neohne ako babika potrebujes tam viac volnejsie..

ivec16
29. mar 2025

zalezi ake bude velke babatko, prvy syn mal 2,5 kg tam sa vynosila aj 50 dost dlho…. dalsie deti mali 3,5 kg a niektore 50 mali len raz… lepsie asi aj tak kupit 56 a staci 2 ks 50 co by som zobrala v com pojde zmplrodnice

betulinka1
29. mar 2025

@mims_18 urcite 56 a uplne tenké body vo velkych teplach sme mali aj kratke ale boli vazne horúčavy. Perinka bola moc tepla, tu som pouzivala iba na presun. Cize u nas v lete fičali take tenké spacie vaky, co sa zapli na ramienka na noc, tenke kokosove plienky do kočíka. Alebo kratkorukavove body + take tenke gatuse s chodidlom. To bolo tiez fajn. Nekupuj vela, hocikde dokúpiš podla toho ako bude treba. Ja som mala rada aj veci z Tesca.

revikat
29. mar 2025

Naša júlovka noslila do septembra iba krátky rukáv, my bývame na juhu a vnútri sme mali 27 stupňov, takže dlhý rukáv som nedávala.
Dostali sme klasické body cez hlavu, ale už by som novorodencovi také nedávala, zavinovacie body sa nám ľahšie obliekalo a bábo neplakalo, ako keď sa prevlieka cez hlavu. A ako baby hovoria, kúp Lindex kľudne aj z druhej ruky, 3-4 ks 56tiek s krátkym na leto, ak máte horúce letá, nejaké 3-4 ks 56tiek s dlhým rukávom a 7-8 6ks 62jok s dlhým, toto fakt potom vynosíte do pol roka 🙂
Pyžamká sa mne osvedčili z Nextu, so zapínaním medzi nožičkami, hlavne pri nočnom prebaľovaní. Ja som mala aj 7-8 ks, aby som mala na výmenu, keď sa stane nehoda, a naša grckala strašne veľa, takže sme za jeden deň menili aj 5x 🥲
Inak, v lete sme nosili aj opaľovačky (pyžamká s krátkym rukávom a krátkymi nohavicami).

lucia147852
29. mar 2025

@lucia13022023 ja som dávala bezproblémov. Bol hrozný hyc a mala v dlhom rukáve kričala a nemohla spať. Nosila len krátke bodyno a ponožky. Tak bola spokojná. Každé dieťa je iné. Jedno potrebuje aj v lete dlhé, iné nie.

nikushka8
29. mar 2025

Mam 2 julove deti, prva sa mi neskutocne potila, uz v porodnici sa vykopavala z perinky, takze kratky rukav a dokonca tie klasicke bavlnené košieľky ako sme pred 30rokmi mali my sme vyuzili v horucavach vo velkom (moja mama ich vtedy pre nu špeciálne zhanala). Oblecenie radsej od 56, 50 dokupis ak bude treba. Body sme mali min 10ks (kratky rukav stačia 3-4ks), leginky/teplaciky,skvele su polodupacky,netreba ponozky, na von mikinka/svetrik. Pyzamka sme mali do roka vzdy okolo 6ks s dlhym rukavom a aj letne opalovacky. Vacsinu oblečenia som mala z nextu, body klasika cez hlavu, tie ich pyzama su super na nocne prebalovanie. Novorodenci dobre znasaju horucavy,lebo su zvyknuti na teplotu tela,takze ich netreba prehrievat, ked bude mat studene ruky,nohy, hocikedy oblečies dlhy rukav (druhorodenu som mala takeho zmrzliaka aj ked sa narodila na konci jula). Perinka sa mi osvedcila s kokosovou vlozkou, v klasickej nechceli byt,bolo im horuco.

lucia13022023
29. mar 2025
senta_sofia
29. mar 2025

@mims_18 ja som vacsinu oblecenia mala z tesca, maju velkost 0-3 mesiace, to bolo idealne na zaciatok. Pyzamka na cvocky boli asi najpraktickejsie, nemusis riesit nohavice a ponozky, netlaci nic cez pupok, nic sa nevyhrna, ked s dietatkom manipulujes. Zavisi, ako casto planujes prat, ci mas kde susit. Tie 3 kusy pyzamiek a bodyciek s kratkym aj dlhym, nejaky svetrik, tensia ciapka, nohavice aspon 2ks a ponozky, to budes tocit dokola - okakane, grcnute, uchytane. Ja som mala kupene aj nasledujucu velkost vzdy, aj vacsie oblecies v stave nudze - mensie nie.

mims_18
autor
29. mar 2025

Dievčatá ďakujem, skusim sa v tom nejako zorientovať, kazdy koment a skusenost mi pomoze 🙏. Ked sa babatko narodi, do coho ho v pôrodnici oblečú? Mne staci iba vecicky na cestu? Lebo premyslam, ze by som z tej 50 tky bud nekupovala nic a pockala aká bude velka a ak by bolo treba, manzel by rychlo dokúpil… Popripade fakt len nejaky jeden komplet do pôrodnice zobrat pre istotu. Co sa tyka ponožiek a čiapok to je univerzálna velkost?
Sušiť mám kde na zahrade alebo dome a mam aj sušičku.
@senta_sofia ta velkost 0-3 mesiace je vlastne kolko ? Tych 56 ? Ci to je nejaka, ze viac cisel to zahŕňa?

kiki68
29. mar 2025

Hlavne kup tensie bodycka, siroke muselinove nohavice pre babo, to je idealne a nejake dupacky

kiki68
29. mar 2025

A orientuj sa odhadom vahy lekarom, ja rodim zac jula, prve dieta zac jula tiez bolo a napr nas mal 3,7kg a 56 nosil iba mesiac, hned to bolo vsetko male. Ale ked mas odhad na napr max 2,5-3kg dieta, tak 56 bude nosit dlhsie.

revikat
29. mar 2025

@mims_18 keď môžem poradiť ohľadom veľkostí, v Tescu je 0-3 mesiace veľkosť 62, ale reálne je to oblečenie menšie, takisto Sinsay a Pepco má veľkosti menšie ako píšu na oblečení, Lidl a Lindex má zase väčšie veľkosti ako píšu, nám H&M sedelo presne podľa číslovania.

senta_sofia
29. mar 2025

0-3 to bola cca 62, lebo 3-6 bola uz 68. Ja som mala do porodnice supravu taku ze do mesiaca (up to 1 month) to bola ako 56, ale ako ti tu radia, ak bude mat dieta okolo 3,7kg, tato velkost je mozno na mesiac. Takze tu 62 si kup urcite a podla odhadu vahy zvaz, kolko dokupis mensich. Kazda porodnica ma iny system, niekde daju erarne oblecenie, niekde nie, to sa informuj tam, kde budes rodit. Ponozky a ciapky malo tesco tusim rovnako ako oblecenie znacene.

kitycat
29. mar 2025

Aj ja odporucam Lindex zavinovacie.

Ale! Co som pistrehla tak teraz tiennove kolekcie su strasne velke. Oni malintotiz najskor kolekcie nerastucich body, terqz uz maju body rastuce no a terqz od jari co su nove kolekcie tak raz je to velke ako stan a raz kratke ako vikend 😂
Ale maju krasne vzory aj taku tu novorodenecku sasu domov.

Hadam, ze v porodnici ti budu davat ich erar

nikushka8
1. apr 2025

@mims_18 ciapocky odporucam takyto styl, hlavne nekupuj tie s uzlom hore v tescu, su strasne nizke s babatko nemá zakryte uska

enka81
1. apr 2025

@nikushka8 táto čiapočka je odkiaľ?

saxana000
1. apr 2025

Ja som si brala do porodnice 3x zavinovacie bodycko a dvoje nohavice s uzavretou nozickou ale ked bola v perinke nohavice ani nepotrebovala.a urcite nezabudnut na rukavicky a ciapocku lebo v porodnici sa nechty nestrihaju az doma a babetka vedia mat pozriadne dlhe pazuriky a nam tak kurili ze by som tam umrela keby som nemala dokoran otvorene okno tak som davala malej capicu a prekryla.ju s dekou..inak tie ich erarne kosielky to je cista tragedia mala bola v tom jak hastroš vyhrnute furt az za usami rukavy dlhe jak na chobotnicu.. pri druhej som bola mudrejsia a hned jak mi ju doniesli letela kosielka do pradla a malu som si prezliekla pekne do svojho.

nikushka8
2. apr 2025

@enka81 tato konkretne z brendonu

enka81
2. apr 2025

@nikushka8 ďakujem