icon

Aké môžu byť príčiny príznakov tráviacich problémov?

jajaja
8. jún 2024

Dobrý deň,
mali ste niektorí takéto príznaky ako ja?
Pred týždňom som mala neskutočné pocity hladu, takže som prijala veľa cukrov a všeobecne jedla. Potom ďalší deň mi bolo neskutočne nevoľno, hnačka a nakoniec som cestou v mhd odpadla. Po prebratí som bola viac menej v poriadku.
No celý tento týždeň mám problémy s trávením - pocity hladu ale zároveň nevoľnosť, zjem veľmi málo (snack) a už nevládzem. Mám nepríjemné škvŕkanie a bolesť v bruchu ako pri hlade, zmierni sa, keď niečo zjem, no akoby sa nemôžem najesť normálne. Sem tam ma pichne pod ľavým rebrovým oblúkom. A v noci sa budím na nepríjemné pocity a rána mám dosť nevoľnosť z hladu.
A dnes som si našla akoby vriedok s hnisom v ústnej dutine.
V pondelok idem k lekárovi, no nejaké skúsenosti by mi možno pomohli.
Ďakujem. 🙂

marhulka13
8. jún 2024

@jajaja cukor máš ok?

jajaja
autor
8. jún 2024

@marhulka13 neviem, pred polrokom som bola na preventívnu a bol okej. Môže to byť cukrovka?

butterflyeffect
8. jún 2024

Tehotna nie si? Ja som prve tyzdne tehotenstva mala take pocity ze mi chyba cukor, vkuse by som jedla a zaroven mi bolo zle+problemy s travenim. Budila som sa aj 3x za noc ze musim daco zjest. Lebo inak mi bolo zle.

slovakboy
8. jún 2024

@jajaja mne to príde ako rozlietaný cukor. Telo ihneď spracováva energeticky výdatné jedlo na monosacharidy. Glukózu a neviem či nie aj fruktózu. Bunky a mitochondrie v nich ale spaľujú len glukózu a kyslík a premieňajú ich na energiu. Podobne ako motor v aute spaľuje benzín a kyslík. Výfukom je kyselina mliečna, ktorá sa po prechode bunkovou stenou mení na laktát čiže soľ kyseliny mliečnej a lymfatickým systémom je odvádzaná preč. Rafimovaný cukor je už disacharid a telo ho musí rozložiť na monosacharidy glukózu a fruktózu. To ide rýchlo. Stäle je to rýchly cukor. Trávi a dostáva sa ihneď do tela dokonca už v ústach lebo amyláza v slinách rozkladá cukor na monosacharidy. Ako šprtovec som nosil so sebou glukopur - čistú glukózu. Zaberala okamžite a keď som si ju dal v pauze medzi cvičeniami zvykla sa mi až zatočiť hlava a priślo mi na moment zle. No ihneď som mal pocit ako keby som vypil gumidžús. Problém bol keď som to s cukrom alebo glukózou na začiatku výkonu prehnal a počas výkonu som nedoplnil ďalší cukor. Pokles cukru je velmi veľký a to spôsobilo hypoglykémiu. Možno u teba je to podobné. Po najedení ti stúpne cukor ale nasledne ti velmi rychlo klesne.

zobaka
8. jún 2024

choď na biochémiu k obvodnému, takto tu bude každý len hadat

jajaja
autor
8. jún 2024

@zobaka Idem v pondelok.

jajaja
autor
8. jún 2024

@slovakboy tak ja mám aj tie ďalšie príznaky, tak neviem či by to bolo toto. :( napadol mi helicobacter

jajaja
autor
8. jún 2024

@butterflyeffect Nie som tehotná, neni šanca.

dadka1997
8. jún 2024

@jajaja helicobakter pilori ... treba vziat stolicu na kultivaciu .. mozno dr odporuci gastro.. mozno psychologa ? Nemas tazke obdobie ?

jajaja
autor
8. jún 2024

@dadka1997 od obvodného si vypýtam výmenný list a pôjdem sa objednať na gastro. Nemyslím, že je to psychika, ja mám tie fyzické prejavy ale z toho už začína byť problém aj s psychikou….ale začalo to fyzickými príznakmi. :(

taynee
Odpoveď bola odstránená
dadka1997
8. jún 2024

@jajaja tak treba skusit gastro a uvidis, mozno ak ti nic nezistia sa ukludniš ... mne to pride ako pankreatitída

jajaja
autor
8. jún 2024

@taynee no najprv musím to gastro a ak bude všetko negatívne, tak psychika…

stanulienkat
8. jún 2024

Mne sa tiež zdá, že veľmi často tu rozoberás zdravotné problémy. Podľa mňa u teba ide hlavne o psychiku. Snaz sa toľko nepozorovať, respektíve chod za psychológom, alebo psychiatrom.

heln
8. jún 2024

@jajaja popis by sedel kludne na dvanastornikove vredy - pocit hladu, ale malo zjes a sem tam pichnutie pod lavym rebrom - tam sa nachadza aj dvanastornik. takze k obvodakovi - na gastro a absolvovat gastroskopiu.

slovakboy
9. jún 2024

@jajaja to máš pravdu. Helicobakter má podobné príznaky. Nevoľnosť pri prázdnom žalúdku aj pri plnom. Pri každej zmene. To odpadnutie je podozrivé. To helicobakter nerobí. Ako si na tom so strachom a obavami?

sodomajka
9. jún 2024

Podobne som mala,hlad,po jedle mi bolo zle,nafukovalo ma,skrrkalo mi v bruchu,travenie hroza,uz 5 rokov mam intoleranciu na mlieko a potvrdili mi aj histamin,drzim dietu,stravujem sa ako mam a je dobre

lussinka23
10. jún 2024

@jajaja mne sa takto prejavovalo SIBO.