Aké sú počiatočné príznaky pri štítnej žľaze ?

lentilka969
24. nov 2019

Ahojte , takže otváram diskusiu ohľadom štítnej žľazy , po pol roku neustálej až katastrofálnej únavy , bolesti hlavy , zavraty , padanie vlasov , psychické problémy , problémy s očami a videním + opuchnute viečka , zajtra mám mať výsledky z krvi či mám alebo nemám štítnu žľazu. Najprv som si myslela , že ťa únava je kvôli starostlivosti o malú , keďže bola veľmi plačuce bábätko , ale čím ďalej tým sa cítim horšie , tak som.uz navštívila doktora , viete mi povedať ako to bolo u Vás ná začiatku ? Predtým ako sa Vám potvrdila diagnóza ?

sanssa
24. nov 2019

@lentilka969 u kazdeho inak, ja som mala vysoky krvny tlak inak nic ine..

bsp39
24. nov 2019

žiadne

majamat
24. nov 2019

stitnu zlazu mas, ma ju kazdy,a le dolezite je, ci je zvysena, alebo zizena funkcia, resp. v norme. tie priznaky, co uvadzas mozu byt pri zmenenej cinnosti stitnej zlazy,a le kludne aj pri comkolvek inom, lebo su dost vseobecne. teda tie bolesti oci ani moc nebyvaju pri stitke. zmeny funkcie stitky sa zacinaju prejavovat velmi nenapadne a casom pribudaju. a teda tie prejavy, co popisujes by som priradila skor k znizenej funkcii. az teda zajtra uvidis, ako si na tom.

marlent
24. nov 2019

Take iste ako ty...sielena unava priznaky sa dost podobali depke...nic sa mi nechcelo nebavilo nevedela som sa do nicoho dokopat...
Padali mi vlasy mavala som stavy kt. Neviem opisat ale podobali sa na zavraty ostavalo mi tak zvlastne akoby na odpadnutie navaly tepla zima...
Toto vsetko som ignorovala lebo ved mam maleho nespavca...
Potom na dovolenke ma zacal boliet krk resp hrdlo ale taka ina bolest ako ked mas zapalene hrdlo...
To trvalo 2 dni vrabim si asi nejaky bacil...
No potom sa to vratilo zas zmizlo zas som ignorovala...
No potom sa vsetkyyyyyy spominane priznaky tak zhorsili ze sa to uz nedalo vydrzat bolest v hrdle ostala nezmizla ako pred tym...mamina ma sz spytala som sa ake boli priznaky ked jej to zistilu a vedela spm uz kolka bije...

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dollynkaa
24. nov 2019

Baby ja mávam podobne stavy Vašim ale pri kontrole sz mi tvrdili že je všetko ok

marlent
24. nov 2019

@dollynkaa a robili ti aj sono?
Mne podla krvi vyslo ok...ale krd sa poxrela na sono videla "cosi".
Povedala mi ze zo skusenosti sa na sone objavi porucha skor ako je viditelna v krvi...
Ze dajme tomu keby ostanem bez liecby priklad dalsich 6 mesiacov uz by to bolo vidiet aj na hodnotach z krv.testov...

ervenka
24. nov 2019

@majamat ale byvaju aj bolesti oci-choroba Graves, po ang. Graves disease alebo van Graves podla toho z akej krajiny cerpa internetova stranka info. Graves je inak autoimunna hyper stitna zlaza. A jeden z priznakov je aj tzv. vypulene oci- vodnikove oci.
podobne je na tom tyreotoxikoza. toto ochorenie mala Lucie Bila. Staci si pozriet fotky okolo roku 2004-2005 ked bojovala s tymto ochorenim a ochorenie bolo u nej na vrchole.
@lentilka969 tiez som bola po porode maly mal 3 mesiace, necitila som sa dobre. isla som ku dr. hned mal podozrenie na SZ, nasledoval odber krvi aj na zelezo. Hormony Sz som mala uplne naopak. Dufam,ze napises, ake su tvoje hodnoty, ked budes mat vysledok. Len dufam,ze nebudu hranicne, lebo aj pri 4,5 lekari dost casto mavnu rukou, ved to je dobreee, este v norme, aj ked sa clovek zle citi.

dollynkaa
24. nov 2019

@marlent robila aj sono

marlent
24. nov 2019

@dollynkaa a nebude to psycho povodu??

majamat
25. nov 2019

@ervenka viem, ze ej taky priznak,a le to ci to boli je uz vec druha. moja kolegyna tento probel tiez mala a oci ju neboleli. a vola sa to exoftalmus ( len pri hyperthyreoze ). cize exoftalmus a bolest, su 2 priznaky, nie jeden a nesmu sa spajat, aj ked mozno spolu suvisia. casto si ludia ani neuvedomia, ze to maju, pretoze ich to neboli. nahodne si to vsimne okolie ( niekedy hlavne lekar ).

lentilka969
autor
25. nov 2019

Problém s očami mám od začiatku , bolesť prišla pár dní dozadu , ani nie bolesť ale tlak ktorého ma bolí hlava , výsledky neboli ešte , zajtra budem vedieť na čom som .

sense
25. nov 2019

U mna problemy,...unava,padanie vlasov,sucha koza, priberanie

majamat
25. nov 2019

@lentilka969 mas pocit, ze by si mohla mat oci vystupene? exoftalmus sa velmi rychlo prejavuje vystupenim oci. a oci nevystupia dopredu, len pretrvava tlak, je mozne, ze toto nei ej tento priznak. no na druhej strane, aj unaveny clovek moze amt bolesti oci, cize to moze suvisiet s tou unavou.

lentilka969
autor
25. nov 2019

@majamat no toto nieje únava ako únava , cítim sa hrozne slaba , extrémne vyčerpaná až mi je z toho zle a mávam zimnice , mám opuchnute viečka , a cítim tlak v čele, vidím zvláštne ako opitá , neviem to lepšie opísať , alebo ako v počítačovej hre , padajú mi vlasy , suché ruky mám až mi praskajú , hocikedy mi príde zle a + psychické problémy , úzkosti , Panické ataky , depresie ... Či to má s tým suvis , neviem , ale kto by nemal depresie a úzkosti , keď nevie čo mu je už dlho a cíti sa takto . Zajtra budem vedieť viac. Idem aj na neurológiu aj budú výsledky konečne z tej štítnej

lentilka969
autor
25. nov 2019

@majamat a ešte doplním , že je jedno koľko spím , či oddychujem nepomáha mi nič .. absolútne , skúšala som už všetko a zhoršuje sa to a tie oči mám tiež ako keby naliate viečka + bolesti hlavy

majamat
25. nov 2019

@lentilka969 a prinosne dutiny mas OK? ten tlak,unava, zimnica, to kludne moze byt aj pri dutinach, co sa tyka dpky, popisala si to sama. kto by nemal, ked sa neciti dobre.

co sa tyka unavy, ja toto poznam, niekedy sa vleeciem, niekedy mam vecer pocit, ako keby sa mi rozbiehal zapal pluc. normalne ma hrudnik boli, svaly, je mi zima. a na druhy den je lepsie a zapal pluc nepride. takyto pocit nemam stale,a le unavu ano. a stitnu zlazu mam OK.

no ako som pisala, toto su vseobecne priznaky a teda zajtra sa dozvies, ci to robi stitka, alebo nie. moze a nemusi.

ervenka
27. nov 2019

@lentilka969 ako si dopadla-uz mas vysledky?

lentilka969
autor
28. nov 2019

@ervenka obvodny mi.zobral len tsh s to bolo.v norme zevrsj , beru este dve a tie mi.nevzal. bola som.aj.na.neurologii tak.ma caka.magneticka mozgu a krcnej chrbtice yak uvidíme :/

ervenka
28. nov 2019

@lentilka969 povedal ti aspon cislo-presnu hodnotu, inak skoda, ze nezobral vsetky homnony.

lentilka969
autor
28. nov 2019

@ervenka 1.37 bol výsledok tsh , na ostatné sa vysral , tak patram ďalej , vypýtala som si od neho sprievodný na endokrynologiu nech sa objednám aby mi spravili testy na všetko a neodpovedal , keď som mu písala mail. Ako ti doktori sa pamätajú až keď ozaj bude zle ... Ledva sa hýbem taká som unavená , nikdy som takto na tom nebola . Ešte kým zistia v čom je problém tak skapem dovtedy

majamat
28. nov 2019

@lentilka969 vynimocne byva TSH v norme,a le ostatne byvaju mimo normu, ale to je fakt skor vynumka, cize sa da predpokladat, ze mas stitnu zlazu OK. prave preto sa kontroluje hlavne TSH.

majamat
28. nov 2019

a teda obvodak asi ine ani nemoze. aspon mne tak povedali.

ervenka
28. nov 2019

@majamat ja neviem, ty si zdravotnik ked tak vsetko vies? Takze ti zase bhudem odporovat- vobec nie je vynimka,ze tsh je ok, zvysok nie. V nasom zdruzeni stitkarov bezne ludia pisu, ze tsh je ok, t4 anti tpo nie. Klinicka stitna...
A ak obvodak na svk nemoze,mal ju rovno poslat za endokrino. Sono na svk nemate ci co? Vstupna prehliadka podla who protokolu ma byt komplet hormony+sono.
@lentilka969 podla toho co viem, v Lubochni su odbornici, ak mas pochybnosti, kontaktuj ich.

majamat
28. nov 2019

@ervenka odbocujes od temy. to zboznujem, ked niekto hadze vsetko do jedneho vreca. aj som pisala o hormonoch, ty pises o protilatkach. a teda protilatky urcite obvodak nemoze kontrolovat. a ano som zdravotna sestra a nikdy som sa nestretla s niekym, co ma TSH v norme a T3 a T4 nie. a to kedysi odoberali obvodaci komplet. a nenasla som to ani nikdy v zaznamoch tych, co uz sa dlhsie liecili.

akoze netusim preco mas pocit, ze jedine, co existuje je stitna zlaza. toto su fakt vlemi vseobecne prejavy a mozu byt pri mnohych ochroeniach, cize stitnu zlazu moze mat skustocne OK. namiesto stracania casu pri vysetrovani niecoho, co je len fixnou myslienkou, treba patrat aj po inych pricinach.

ervenka
28. nov 2019

@majamat tak si nastuduj co obnasa klinicka sz. A od temy neodbocujem, ked kontrolovat, tak vsetko a za tymto si stojim a to nie len ja, ale cele holandske zruzenie.
Alebo sa potom par tisic ludi myli...
len aby si ste na slovensku nezabudli v ktorej krajine sa viac penazi dava na vyskum.
A poprosila by som uz nereagovat na mna. Tu v nl som si zvykla na to, ze ma dr. Aj pocuva s porozumenim, nehra sa nad cloveka, a neuraza poznamkami o fixnych myslienkach a strate casu.
Dovidenia.

majamat
28. nov 2019

@ervenka studujem v praxi. a skontrolovat vsetko? to teda vobec nezalezi od dr. su tu zdravotne poistovne co to obmedzuju. kazdy by bol rad, keby to bolo mozne, no nie je. takze kontrolovat protilatky u obvodaka, to je tak akurat sen. obvodak moze odobrat TSH a ci aj T3, T4, to neviem, pisala som, ze to mi bolo povedane, nie ze je to tak na 100%. no je mozne, ze to tak bude.
neviem co pises, ze dr, neuraza ... je nie som dr, ktory sa bavi so svoji pacientom a teda silne pochybujem, ze dr. kdekolvek na svete pracuje tak, ze vysetruje diagnozu s ktorou pride pacient. dr, v prvom rade pozera na prejavy a je na nom,a by tu diagnozu stanovil a tiez to nevzladne len tak zo stolicky, ako to robi castokrat laik, co si niekde neico precita na nete

majamat
28. nov 2019

a regovat budem kedy ja chcem. ak nechces pokracovat, tak nediriguj druhym, co maju robit,a le uzacni od seba.

ervenka
28. nov 2019

@majamat wow teda, to je jednanie..... Super pristup toto.
Normalne som prisla k dr. Povedala som mu co a ako, od stola sa na mna pozrel, dal papier na komplet vysetrenie sz, zelezo. A normalne mal/ mala som pravdu. Tsh 19 t4 3. Ty mi nepis co mam robit. Ja sa aspon snazim hladat riesenie, postup a autorke
@lentilka969 pomoct.

dasenka26
28. nov 2019

@lentilka969 a nemáte tetaniu? Môžete mať aj so štítnou, aleme zistili tetaniu u neurológa. Tiež som mala bolesti hlavy, únavu, nespavosť..psychika - úzkosť, oči má svrbeli po pôrode veľmi ale to asi s tým súvisí nemá..dnes má už tetaniu veľa ľudí