icon

Aké sú riziká koronavírusu v tehotenstve?

gabika252
12. mar 2020

Prosím vás, aké sú rizika u tehotných žien v prípade výskytu koronavirusu? Nikde som sa nič nedocitala...môže to mať nejaký horší priebeh, pripadne nasledky? Ďakujem za odpovede.

nancy666
12. mar 2020

Dočítala som sa že tehotne sú ohrozenejsie, ale v zahraničnom médiu som čítala že sa aj narodilo babo pozitívnej mame aj babo pozitívne a všetko bez väčších komplikácií tak ťažko povedat

lenuliatko84
12. mar 2020

Radsej by som ostala doma.nakup nech spravi manzel

lenka2710
12. mar 2020

@lenuliatko84 to je už myslím si jedno, rovnako ma môže nakaziť manžel, ktory príde z obchodu

lenka2710
12. mar 2020

@gabika252 a v ktorom si týždni??

lenadka
12. mar 2020

@gabika252 príznaky sú rovnaké ako u ostatných. Rizikom je vyššie štádium tehotenstva, kedy bruško tlači na bránicu a pľúca v prípade zápalu pľúc ak vznikne, čo sa väčšinou nestane má potom pacient väčšie problémy s dýchaním ako bežný človek. Pozitívne je, že tehotné majú zvyčajne lepšiu imunitu, v tehotenstve sa dokonca zlepší aj stav autoumunitnych ochorení ktoré ženy už mali. Ja to akási prirodzená ochrana žien v tomto období. Papaj vitamíny, zostaň doma ak môžeš a bude to ôk.

romanapb
12. mar 2020

Problem by bol aj v liecne, kedze tehotne nemozu az take mnozstvo liekov ako bezny človek aby sa nepoškodilo babatko, urcite ostat doma ak sa da, davat si vacsi pozor, kvalitnu stravu, vitaminy, mineraly.. Dolezita je u nas prevencia

gabika252
autor
12. mar 2020

@lenka2710 ďakujem všetkým za odpovede. Tie ktoré ste tehotné ako to riešite? Ste doma na PN? Ja dnes končím 15tt a zajtra chcem volať k lekárovi a informovať sa, či by mi mohol dat PN, myslím si ze problém nebude. Plánujem pracovať z domu v rámci možností... Len je otázne ako dlho bude táto situácia trvať, ale zdravie je prvoradé, hlavne keď už tu nie ste sama za seba....

lenka2710
12. mar 2020

@gabika252 ja som doma, snažím sa nechodit moc medzi ludi, len so staršou na prechádzky! A do obchodu, mame tu malý obchodík, len pre naše sídlisko, tak tam chodievam! Ale muž pracuje v Čechách, takže kľudne na moze nakaziť aj on!
Od zajtra zatvárajú hranice, tak dúfam, do práce nepôjde

c_est_la_vie
12. mar 2020

@gabika252 ja som si vypytala home office, pre istotu.

Niekde som citala studiu na 150 nakazenyvc tehotnych, ze u 90% tehotnych ma lahky priebeh ako chripka. 9 % ma horsi priebeh ( pneumonia, ale vacsinou su to astmaticky, baby so zlou imunitou a pod). Iba u 1 bol doteraz zivot ohrozujuci stav.

Tak pokial nie si rizikova, pomoze pnka, postel a paralen. Ale samozrejme ze ziadna nechce zbytocne riskovat.

lenka2710
12. mar 2020

@lenadka bodaj by si mala pravdu 😉 ja som v 25tt a závidím v dobrom tým zienkam, ktoré sú už vo vyššom štádiu a keby sa nebodaj aj niečo stalo, bábätko by malo väčšiu šancu

evuska135
12. mar 2020

Ja som v 16tt a som doma s malym, nakupovat chodi muz, snad to extra neprepukne, ale obavy samozrejme mam😓😓

fineta
12. mar 2020

Som v 37. tt a obavy nemam. Myslim pozitivne.

kikaaa444
12. mar 2020

Som v 30tt a tiež sa bojím...síce som len doma nikde nechodím ale aj tak som z toho vystrašena keďže muž je pracovne kade tade cely den ..

jexica
12. mar 2020

ja som
v 24 tt a tiez by som
bola radsej dalej dost sa bojim o seba nasu Kikusku v brusku tiez sme doma na nakupy chodi manzel 🙁

dzejsik
12. mar 2020

@gabika252 akurát čítam od jedného doktora:
6. Pre tehotné mám dobrú správu - nezistil sa výrazne horší priebeh infekcie u tehotných a nie je vplyv na potraty a vrodené chyby plodov. Mierne je zvýšené riziko predčasného pôrodu a horšia adaptácia novorodencov po pôrode v akútnej fáze infekcie.

jeanne14
12. mar 2020

Som v 20tt, doma s 2,5rocnym .. zajtra mám ešte zubára a v pondelok poradnu. Potom snáď už nikam nebudem musieť. Obavy mám to je samozrejme.

lenuliatko84
12. mar 2020

@lenka2710 no tak to jesno nie je.som z tn kraja kde nie je este corona,ale von chodim len s rúškom a vyhybam sa ludom a do obchodu chodim v neskorych vevernych hodinach s ruskom a s chyr.rukavicami

brunettka89
12. mar 2020

@lenuliatko84 v tn nemocnici uz lezi niekto pozitívny z Velkych Uhercov.

mintom
12. mar 2020

Ahojte, ja mám za 2 týždne rodiť, som len doma, ale už mi je dlho, so synom nechodím nikde keďže má dedičnú chorobu od narodenia( imunita), takže nechcem riskovať. Mrzí ma , že na pôrod budem sama a nebudem môcť mať pri sebe partnera ako oporu , keďže je zákaz návštev. Musíme len vydržať a robiť všetko preto, aby sa to zlepšilo.

aylinn
13. mar 2020

Ja som 29tt a citim sa dosť beznadejne👍 ani neviem ci citim strach alebo zufalstvo alebo hnev alebo čo... som doma ,nikam nechodim ale je to jedno pretoze priatel pracuje a na ulicu ho vyhodit nemozem... takze ak to nahodou donese , som v riti

lucka11985
17. mar 2020

ahojte, ja sa tiez hrozne bojim, som v 21.tyzdni, teraz som doma, ale budem musiet ist do prace, kedze zatial som nikoho nezaskolila, a nikto moju pracu nevie urobit. neviete nahodou, tie ruska su aspon trochu bezpecne? neviem, ako to urobit, kedze mam pracu s ludmi... najradsej by som nikam nesla. ale bohuzial budem musiet, aspon na tyzden dva.