icon

Aké sú výhody a nevýhody inklúzie?

11. jan 2025

Zaujíma ma názor bežných žien, matiek detí s diagnózou aj bez. Aké sú podľa vás výhody ale aj úskalia? Ďakujem za názory.

subartic
11. jan 2025

@777januska777 nereagovať na ňu . Najlepšie moje doporučenie, lebo potom do doženie do takých fantasmagórii že až , napríklad že toto dá prečítať svojej kamarátke psychiatričke ako zaujímaví príspevok do jej štúdie....

annm81
11. jan 2025

@tululu hovoríš o úplne inej miere fungovania, ako ja. Jednak som hovorila v tejto diskusii o deťoch, ktoré drasticky zasahujú do vyučovania a jednak som reagovala na tvrdenie, že ľudia vo výskume majú nejaké špeciálne prostredie. Mať chvíľu na oddych pri stolnom futbale je niečo úplne iné, ako robiť opatrenia pre zamestnanca, ktorý na neúspech reaguje tak, že začne živelne revať, rozhadzovať stoličky, hrýzť okolie a rezať sa. Lebo toto sú veci, čo sa pod pojmom inklúzia dnes tolerujú na školách.

@zuzuliennka1 tiež odporúčam čítať s porozumením. Na zamestnanecké prostredie som reagovala na poznámku, že na vedeckých pracoviskách sú podmienky prispôsobené pre ľudí, ktorí školu zvládli vďaka inklúzii.

Posúvanie termínov ti nebudú tolerovať nikde, to nemá nič spoločné špecificky so Slovenskom. Naopak, Slovensko je v tomto veľmi mierne, lebo však každý každého pozná, tak sa tu nebudeme naháňať. Zvlášť to nebude tolerované zamestnancovi, ktorý stavia všetko na tom, že je geniálny. Autorka vyššie sa odvolávala, že géniovi bude všeličo tolerované, lebo podáva výsledky vo svojom obore - realita je taká, že tie najprestížnejšie miesta majú ľudia, ktorí v podstate nemajú súkromný život, všetok svoj čas venujú práci- tam vyžadovať viac času na oddych znamená, že ťa okamžite predbehnú iní. No a na radové pozície zasa čakajú zástupy bežných ľudí, ktorí síce nie sú geniálni, ale svoju prácu si odrobia bez extrémnych prejavov.

lienka.7
11. jan 2025

@annm81 zvyčajne mame odlišné názory 😁 ale tu s tebou súhlasím na 💯 percent. Inak sa mi paci, ako sa pomaly odbaca od podstaty debaty ako takej. Možno sa tu nakoniec ešte dozvieme, že teda priemerne inteligentné deti v škole brzdia tie "nadane". 🙈
A keď už sa tu bavíme o nejakom zaclenovani neprisposobivych deti do kolektívov (nech majú akúkoľvek diagnozu), je mi srdečne jedno, že si v škole nejaký Jožko búcha hlavu o lavicu, ale nie je mi jedno, keď ohrozuje ostatne deti v triede tým, že hádže po nich napr.stolicky alebo naháňa s kruzidlom. Chcela by som vidieť všetky tieto matky, co to tu obhajujú, a kritizujú aj napr.@hekeninama aké by boli hrdinky, keby sa niečo stalo ich deťom. Ci by tiež boli v pohode. Lebo nie, takéto dieta do kolektívu jednoducho nepatrí.

zuzuliennka1
11. jan 2025

@f333 je to k veci, ze ty nechapes, je tvoj problem. reagujem na tvoje slova ako ma rodic mysliet na to ze sa mu narodi postihnute dieta a vsetko zabezpecit.
tak sa pytam, ci aj ty kazdy den myslis v kontexte toho ze to moze byt tvoj posledny den a mas vsetko zabezpecene. aby si cestou z prace neostala po nehode ochrnuta a odkazana na stat a prispevky. a nebodaj nezatazovala svojim zdravotnym stavom vlastnu rodinu, a tento stat

f333
11. jan 2025

@zuzuliennka1 Jasne som svoj nazor na tvoju argumentaciu z prispevku kumne vyjadrila aj pravn vyargumentovala. ze ho nechapes, je z prpac mi,uz tvoj problem.. naco pisat stale to iste,ked nechapes podstatu veci? ....Zelam pekny zbytok vecera..

zuzuliennka1
11. jan 2025

@f333 podstatu veci nechapes jedine ty. to co pises o detoch vyssie, by sa dalo aplikovat aj na dochodcov. stari, chori, ztp su podla teb zbytocni, len vyciciavaju, zaberaju miesto, brzdia ostatnych.... fakt si davaj pozor, aby sa to raz neotocilo proti tebe.
zle sa stane v sekunde
pekny vecer

f333
11. jan 2025

@zuzuliennka1 Ako citam,znovu si uplne vedla .Akoby si nepochopila o com som pisla. Takze naposledy.... Pisem o zodpovednosti dospeleho buduceho rodica ,ktory sa rozhodne mat deti. ze to je velky financny zaväzok pre neho .Atym viac,akby sanarodilo necakane postihnute dieta.
Stoputo alternativou zrely zodpovedny buduci rodic ma pocitat ajked dufa samozrejme,ze to nenastane..... ale je pripraveny... Uz si pochopila? ..
Alebo toto naozaj nechapes?
CO sa tyka mna amojej rodiny ,neviem ako u teba,ale , tak ja urcite aj v pripadec horoby ci postihnutia sa na stat nespolieham.Mam vysoku poistku na dany prirpad ale havne ulozene a investovane finacie,ktore by som vyuzila v danom pripade.
Ja len dufam, ze takto polopate vysvetlene od mna to uz hadam pochopis.
Ak ty mas ine priority, ci mienku.. je to na tebe......

zuzuliennka1
11. jan 2025

@f333 vydavky a naklady na zivot s takym dietatom su v sumach, na ake si pri normalnej zivotnej urovni proste nenasetris. ale to ty proste nepochopis, lebo nic take neriesis a nikdy nebudes. nevies v akych sumach sa pohybuju terapie, lieky, zdravot. starostlivost,…a ake je to narocne a nakladne.
na jednej strane pises ze si ludia maju nasetrit - rodicovstvo sa odklada - ale s tym priamo umerne stupa aj riziko vrodenych poruch a vyvoj. problemov.
sila a vyzretost spolocnosti sa ukazuje na tom, ako sa dokaze postarat o tych “najposlednejsich”. a slovensko je v tomto prve. od konca

oblecenie99
11. jan 2025

Hľadám tie správne slová, aby som naformulovala svoje pocity po prečítaní príspevkov, len ich nejak nenachádzam.. 😔

tululu
11. jan 2025

@annm81 uprimne, nepoznam inkluziu v takej agresivnej forme ako ju opisujes a teda pohybujem sa v tychto kruhoch a poznam osobne velmi velmi vela deti s PAS, ci uz na beznych alebo speci skolach a ani jedno, ani jedno nemalo taketo agresivne a hysterickw spravanie v triede. Zato z pocutia poznam par pripadov deti s PAS, ktore pochadzaju z dysfunkcneho prostredia a zaroven su sikanovane aj v ramci skoly a nasledne ako dosledok tychto faktorov doslo k meltdownu, zial, co samozrejme nie je ospravedlnenie. Z akych skusenosti,poznatkov alebo statistik prosim ta vychadzas?

domak2
11. jan 2025

Ja mam teda skúsenosť len s integraciou v uk a mne to nejak nedáva zmysel. Kludne by deti co to potrebuju mohli mať jednu triedu v skole kde bude viac ucitelov/asistentov a potom nejaké kruzky a aktivity so zdravými deťmi, aby sa od seba niečo naučili. Ale napríklad dcéra má na strednej niekoľko spoluziakov s rôznymi znevyhodneniami a nepríde mi to fér k nikomu. Zdravé deti vyrušuje, keď si spoluziacka namiesto počítania príkladov spieva a kreslí, jej sa individuálne nikto nemá čas venovať lebo je tam jeden učiteľ na 30 detí a ten sa nevie pokrajat. (Samozrejme fyzické postihnutie sem nerátam. )

nikaeli
Autor odpoveď zmazal
f333
11. jan 2025

@zuzuliennka1 Sta samoze prkryvat len takou perinou ato aj jeho obyvatelia,na akumaju ekonomicky.... akto s atym neriadi, tak ma vzdy problem.....Ano,viem ake drahe suterapie..... prve prto trba byt zodpovedny pri plodeni deti a mat namy lsi,ze nalepsie ruka,ktor ati pomoize tje ta,co mas na svojom ramene... Pochopila si? kedze ekonomika sk je slab ato aj zasluhoou soc.davok,ktore suneumerne vysoke na danu ekonomiku,tak jenacas sa spoliehat na seba prioritne....Ano,je to tazkemohokrat pre rodiny s pos.detmi.....Prave prto ta ta inkluzia je to,co je skodlive aj pre tie deti a rodiny....Suine formy,kd estat moze pomoct viac.....a ucinnejsie ..
vyspelos t statu spolcnosati zavisi od jeho ekonomiky atym moznosti pomoci..... Aleked je v systeme vela ludi ,co neplatia zd.poistenie stat nema cineche dat na plytby za vyysie poistenie,tak jejasne,ze aj terapiee su mohe vyskrtnute zo zoznamu zakl. ustavnej starostlivosti.Ale mohe tie terapie rodivia zaidaju,hoci lekarivedia,ze tym detom to nezlepsi zdravie a zit do tej miery ,zeby y nepotrebovvali sustavnu starostlivost aj tak.....Takze aj na toto treba pamata.. Sk je stat,co nema na ani take davky,ake dava.... .takze ano,potom terba prhodnotit priority... ziane soc.davky ky ako rodicovke prispevky a kocikovne ci tehotenske ci vlaky zadarmo ci obedy zadarmo.,... ine davky.......Ale dat na rozne internaty ci stacionar pre post.deti s dobrymi rehab. programami...
Alet o uz je o inom. debata bola o inkluzii......

berenika39
11. jan 2025

@f333 Chybí ti pokora. Ale úplně....Nos nahoru, jak to máš vše - vysokou pojistku, investice, nespoléháš na stát...dokážeš si představit, že naprostá většina postižených dětí tuto možnost nemá, jakkoliv by se na to chtěli nebo mohli připravit? Tvoje komentáře jsou velmi povýšené, je to škoda, protože samozřejmě některé informace z nich jsou v pohodě.

f333
11. jan 2025

@berenika39 ja ked to citam,ako z komunistickej prirucky., Ale drz sa temy ak ma oslovujes. Inak ma neobtazuj utocnym prispevokm.. Dakujem...

berenika39
11. jan 2025

@f333 Nápodobně.

annm81
11. jan 2025

@tululu Pred časom tu bola diskusia matky, ktorá sa sťažovala na dieťa v triede jej syna, ktoré sa jej nepozdávalo, lebo že sa správalo veľmi nevhodne (napr. výbuchy hnevu, keď sa naň niekto pozrel). Bola som prvá, ktorá sa toho dieťaťa zastala po tom, čo autorka len tak mimochodom poznamenala, že si toho chlapca chodí obzerať celá škola a provokujú ho. Ja totiž nikde netvrdím, že žiadnemu dieťaťu sa nemá pomáhať (skôr naopak) a že každý, čo i len trochu odlišný, musí byť eliminovaný. Od začiatku hovorím o deťoch, ktoré hrubo vstupujú do procesu výuky a kvôli ktorým trpí vzdelávanie ostatných. Nikde som ani nehovorila o žiadnych číslach a štatistikách, koľko takých detí je. Z okolia poznám dve triedy, kde sú žiaci doslova šikanovaní agresivitou takýchto detí. V triede môjho syna je napr. chlapec, ktorý má "len" potrebu neustále vydávať zvuky - vykrikuje alebo si spieva, stále komentuje úplne všetko. Decká sa nevedia sústrediť, učiteľka je neustále prerušovaná.

mooonika1975
11. jan 2025

@annm81 je to tak, moje deti boli v nadanej triede, vždy bolo dieta v každej triede , problémové, u jedného dieťaťa aj u druhého sa stupnovala agresia, až to skončilo zlomeným prstom a rozbitou hlavou, vtedy som povedala a dosť, obula sa do toho a dieťa išlo preč, trvalo to 8 rokov, agresia posledné dva roky . U druhého dieťaťa bol chlapec s diagnózami, agresia od prvého dňa, trpeli všetky deti a každý den, ešte dnes ľutujem že toto museli zažívať ,

zuzuliennka1
11. jan 2025

@f333 absolutne ale absolutne netusis o com pises. a vlastne ti v dobrom zelam, aby si nic take raz s vlastnym dietatom, alebo vlastnym rodicom na starobu odkazanym na opateru - nikdy radsej neriesila

annm81
11. jan 2025

@lienka.7 do istej miery chápem tú kritiku, lebo tvrdiť, že rodičia postihnutých detí si váľajú šunky, kompletne sa o nich stará štát a ten im dáva kopec možnosti, je fakt mimo . Na druhej strane tu môžeš vidieť, ako sa ľudia nedokážu odosobniť a všetko berú ako útok na seba. Že dieťa niektorej diskutérky je integrované a nie sú s ním problémy, je strašne fajn, ale neznamená to, že nie sú aj iné prípady. A poukázanie na tie prípady nijako neútočí na deti, ktoré s istou dopomocou dokážu normálne fungovať v bežnom kolektíve.

luccija
11. jan 2025

@f333 máš pravdu ty už radšej nepíš veď sa to nedá čítať

lilope
11. jan 2025

@annm81 napísala si to presne. Už len dodám, pre tie čo obhajujú inklúziu bezvýhradne, že práva jedného končia tam, kde začínajú práva druhého. Toto by malo platiť aj pre deti v škole. Inklúzia nemá byť bezhraničná a ak na ňu doplácajú ďalší spolužiaci, je to chyba. Väčšina sa nemá prispôsobovať menšine, teda často len jednému. Touto cestou ide spoločnosť sama proti sebe.
Niekto tu spomínal, že nepozná začlenené dieťa s problémovým správaním. Poznám niekoľko matiek a učiteliek, ktoré mi o takomto dieťati v triede rozprávali a je hrozné to len počúvať, takže zrejme takíto problémoví žiaci sú a nie je ich málo.

tululu
11. jan 2025

@annm81 verejna mienka sa ovplyvnuje velmi jednoducho, staci uviest jeden- dva konkretne sokujuce negativne pribehy a polarizovana spolocnost sa lahko nakloni na jednu stranu a malokto si bude hladat alebo pamatat xy pripadov,kedy to vsetko funguje. ale ok, ja s tebou scasti suhlasim, len som potrebovala zdoraznit, ze inakost nie je vzdy spojena s agresivitou a problemovymi prejavmi, lebo som mala pocit, ze diskusia straca objektivitu a empatiu.

lienka.7
11. jan 2025

@nikaeli 👏👏👏👏 zhrnula si to úplne presne. Bravo!

lienka.7
11. jan 2025

@annm81 ja to tiež chápem... ale svoje práva mame predsa všetci, nielen postihnuté deti.
@nikaeli to tu presne zhrnula, kde je pes "zakopany".

deti95060810
12. jan 2025

@nikaeli tiež to nie je zas tak ružové ako píšeš...prečo potom je tak málo miest pre deti v špec. školách? Prečo veľa detí chodí do školy len 2-3 krát do týždňa na 2-3 hodiny? zato deti z detskéh odomova sú tam každý deň a na celý deň? kde má potom dať dieťa matka keď je dieťa tak málo v škole?
špec. mš je málo, špec. zš tiež chýbajú miesta , denné stacionáre chýbajú... tak potom ako to je.
darmo ti bude matka veriť že s dieťaťom dokážeš zázraky keď je v škole len 2 krát do týždňa... kde má byť dieťa v ostatné dni...
To je celý problém...preto potom matky sú na opatrovateľskom .....

asocial
12. jan 2025

Myšlienka super. Ale... Vidím to aj z druhej strany. Ako matka a ako človek pôsobiaci v školstve. Hovoríme teraz nie o fyzickom ale o určitom mentálnom hendikepe. Prvý stupeň, prváci, druháci. Učiteľka sa snaží vysvetliť učivo, no dieťa neustále narušuje proces, vykrikuje, bucha, behá.. asistent v tom nezabráni. Sú diagnózy, kde nepomáha vysvetľovanie. Ako k tomu príde ostatných 24 deti, ktoré sa nemôžu sústrediť a učiteľka namiesto výučby rieši takéto správanie? Alebo dieťa, ktoré fakt nie je schopné sa v bežnej škole naučiť čítať alebo písať, lebo mu to nedovoľuje IQ a nerozpráva ani v 7. rokoch?

tululu
12. jan 2025

@nikaeli do prveho rocnika v spec. skole pre deti s PAS, kde je idealny pocet deti max 10 sa minuly rok hlasilo 80 deti. tych 70 deti a ich rodicia realne nemaju inu moznost,ako homeschooling alebo bezna skola,lebo niet kam inam dochadzat, toto je prave skola, kde denne rodicia vozia deti aj 50km daleko.

nikaeli
Autor odpoveď zmazal
tululu
12. jan 2025

@nikaeli chapem, nie je to lahka situacia pre ziadnu strana.