icon

Ako dlho trvá strata chuti pri Covid-19?

kawasakier6n
20. nov 2020

Ahojte bola som v stredu pozitivne testovana a dnes som stratila chut..ine priznaky nemam..sem tam len zakaslem..vie mi niekto povedat dokedy tato strata trva? Je to dost neprijemne ked si clovek nevie vychutnat jedlo 😔

Strana
z2
drzaopica
27. dec 2020

@katy2012 s takym stavom si nemala ist do nemocnice ani blokovat 112.Mam to podobne a som pozit obvodna Ta objedna na testy teraz sa caka dlho

jurikovaj
6. jan 2021

@maartiinaa11 ja napodobne od 9.11. A dodnes stale nič. Kedy sa vám to vratilo? Mam.aj ine problemy doteraz traviace

maartiinaa11
7. jan 2021

@jurikovaj ešte stále nič, ani náznak 😭 aké myslíte tráviace ťažkosti? Som rada, že niesom sama.. aj keď nikomu to neprajem 😩

eny87
12. jan 2021

@kawasakier6n ahoj chcem sa opýtať či sa Vám už vrátila chuť aj čuch ? Ja dnes čítam v článku vid nižšie že je to variabilne skúsili ste vitamíny B???

Čo robiť v prípade straty čuchu alebo chuti?

V prípade, že sa pacientovi prejavia príznaky ako napríklad strata čuchu a chuti, ktoré sa pomerne často vyskytujú izolovane, treba vedieť, že dĺžka ich trvania je veľmi variabilná.

Niekedy môžu pretrvávať aj mesiace, prípadne je návrat len čiastočný. Z dlhodobého hľadiska to môže byť naozaj veľmi nepríjemné.

Návrat čuchu možno podporiť preparátmi s komplexom vitamínov B ako je napr. Milgamma N, Revitanerv s gingkom alebo aj B-komplex.

kawasakier6n
autor
12. jan 2021

@eny87 mne sa vratilo to po 3 dnoch..uzivala som Bkomplex forte 😊

maartiinaa11
13. jan 2021

Uživala som už rôzne vitamíny aj Milgammu N, ale nič nepomohlo.. čítala som potom aj nejaké články v angličtine, tam zasa odporúčajú Omega 3 mastné kyseliny, tak ešte skúsim toto ☹️

dush_ana
2. feb 2021

No tak ja uz nemam cuch vyse troch mesiacov po vylieceni. Chut sa mi uz ciastocne vratila, cuch tak 10% niektore pachy necitim vobec a ak citim, tak to uz musi byt riadny puch a aj to je skreslene... napr. smeti mi zavonali ako lesne jahody, pot ako spalene maso a taketo rozne ulety. Uz som bezradna a len cakam, ci sa to zlepsi. Ak by som si bola ista, ze mi lekarka pomoze, tak by som aj zasla, ale skor pochybujem... tak este pockam do jari a uvidim :/

maartiinaa11
3. feb 2021

@dush_ana nápodobne, u mňa žiadna zmena... pracujem v zdravotníctve tak robím si prieskum a je veľa ľudí, ktorí ešte z prvej vlny (marec) nemajú naspäť čuch.. boli aj na rôznych vyšetreniach a akurát, čo im povedali je čakať... Tak čakám 🙂 skúste cuchovy trening.. niekedy je to "sranda" vraj to reálne pomáha..

terimon
3. feb 2021

Ja som bola pozitívne testovaná 7.1. ale cuch aj chut som stratila cca po novom roku, a zatiaľ nič,je to hrozné, pretoze som mala vynikajúci čuch, rodina mi hovorila ze v minulom živote som bola asi patraci pes 😀😅 a teraz nič, vôbec nič. Každe rano, ked varim manzelovi kavu,zacinam privoniavanim do plechovky s kavou a 0b Neznášam cigaretový dym a ani ten teraz necítim,nehovoriac o varení,ci je niečo pokazené, presolené,vsetko chutí rovnako - teda nijako a ani neviem, čo dať prať,ci nie som spotená, ci treba vyvetrať atď. Veľmi dufam, že sa mi to cim skôr napraví.

maartiinaa11
3. feb 2021

@terimon áno presne to mám takto aj ja☹️ už 3 mesiace 😩

terimon
3. feb 2021

@maartiinaa11 bože 😥ja zatiaľ mesiac ale stačilo by, veľmi to človeka obmedzuje. Keby sme vedeli aspoň dokedy, alebo ako tomu pomôcť.

maartiinaa11
Autor odpoveď zmazal
maartiinaa11
4. feb 2021

@terimon presne tak.. snáď to preskúmajú, a čím skôr zistia ako tomu pomôcť 😭

dush_ana
4. feb 2021

@terimon ved aj zo mna sa smiali, ze mam cuch ako vlk... ja som vedela vystopovat aj kto bol u koho na navsteve :D takze pre mna obrovska rana 🙂)) a varenie to je kapitola sama o sebe. Esteze mam doma dochucovacov. Inak ja som ochorela mesiac po porode a u mna a babatka sa prejavili aj kozne vyrazky. Male svrbive, hlavne na ramenach, paziach, vo vlasoch a na cele, cisty des. Po tyzdni sa vytratili.

ednova
19. feb 2021

Môžem sa opýtať tých, u ktorých strata čuchu trvala dlhšie ako 14 dní, či boli naďalej v karanténe alebo ste ju mohli ukončiť, ak ste nemali iné príznaky ? Nerada by som totiž niekoho ohrozila, keď sa mi čuch ešte nevrátil, ale iné príznaky som ani nemala.. ďakujem za odpoveď 🙏

maartiinaa11
19. feb 2021

@ednova dobrý deň, ja som po 14 dňoch ukončila normálne karanténu, aj keď som nemala čuch.. už nieste infekčná pre okolie..

adkaahoj
22. máj 2021

@jurikovaj zdravim uz sa vam vratil cuch? Ja som zufala od januara cca do aprila uplne bez cuchu. Potom zacal prichadzat som sa tesila ale vobec to nie je 100%. Vsetko mi smrdi uplne rovnako. Ci ovonam avivaz alebo jedlo vsetko mi smrdi neviem ani opisat. A hlavne mäso. Co som vzdy lubila kuracie nemozem ani citit ani jest lebo hned vygrcam.je to fakt hrozny stav. Kedze som tehotna neskusam ani ziadne experimenty.

majamat
22. máj 2021

@adkaahoj to moze suvisiet aj s tehu, ja som v tehu zacala prat pre dceru a teda postupne som prestala pouzivat avivaz. a teda este ajdlhe obdobie po tehu mi strasne smrdela. v tehu som nemohla ani citit, ked sa v pekarnicke piekol chlieba nemohla som ho citit ani dlho po tehu. teraz ani neviem, uz ten chlieb nerobime. a teda dcera ma 10r, cize to bolo pomerne davno.

kacenocka2
7. nov 2021

@maartiinaa11 prosím vas, kedy sa vam naspäť vratila chut a čuch?

jurikovaj
7. nov 2021

@kacenocka2 no ja som mala presne pred rokom a mala som vyse pol roka chut a cuch prec. Cirila som slane sladke ale doteraz mam problem s vonami, nic mi uz nevonia ako predtym. Ale je to rozne niekomu po par dnoch, tyzdnoch

kacenocka2
7. nov 2021

@jurikovaj ach jaj..🤦‍♀️ Tak sa pripravujem pomaly psychicky na to, že to potrva..Kasel za 3 dni mi prešiel, bez teplôt som bola, chut a čuch mi najviac vadí. 5 dni mam za sebou, myslite ze este sa to môže skomplikovať, ci najhoršie uz mam za sebou? I keď viem ze je to individuálne

evuska135
7. nov 2021

@kawasakier6n poznam cloveka co skoro rok nemal cuch ani chut. Ja som tak vyse tyzdna nemala cuch a teda mala som riadny strach, kedze som zavisla na ovoniavani 😂😂

maartiinaa11
8. nov 2021

@kacenocka2 nevrátila 🤷‍♀️ budúci týždeň to bude rok 🙂

kacenocka2
Autor odpoveď zmazal
kacenocka2
8. nov 2021

@maartiinaa11 čože? 🤦‍♀️Mala ste ťažší ci ľahší priebeh?

maartiinaa11
9. nov 2021

@kacenocka2 ja som stratila len ten čuch/chuť takže covid mi totálne odpálil čuchove nervy..čakám, že sa to bude dlho obnovovať alebo sa to vôbec nevráti neviem, nikto to nevie ostáva mi len čakať a učiť sa všetko odznova. Po takom dlhom čase si človek zvykne. Ale začiatky boli hrozne, po psychickej stranke to bolo so mnou zle. Ale zvyk je zvyk ..držím Vám palce nech sa Vám to čím skôr vráti 🙏

Strana
z2