Ako mám prestať sledovať ako dýcham?
Ahojte Poradte mi ako mám prestať sledovať ako dycham
Keď som vonku to robim aj keď varím
Ako keby som sa bála že zle dycham a keď sa nesledujem tak sa bojím či vlastne dýcham
@ja552 mam to iste 2 tyzdne to mam ze po prekonani zapalu pluc si uvedomujem ze dycham a ide to dole vodou…bol som u lekara zevraj to ke uzkost lenze ked si zamestnan hlavu tak je to pohode lenze akonahle som v klude a sam tak vtedy to dojde na mna ze si podvedome kontrolujem dychanie a vtedy mam uzkost a nwm co mam robit bojim sa ze ked prestanem mysliet na dychanie tak sa nebudem vediet nadychnut🥲
@mark145 bude to dobre nebojte, vždy to prejde, napriek tomu, že to vyzerá v danú chvíľu hrozne.. zvládnete prvý krát, druhý krát aj stý krát.. po čase to človeka prestane baviť sledovať a tie pribúdajúce dni a jednotlivé zvládnuté skúsenosti sú povzbudením, že keď som to už toľkokrát zvládol, zvládnem to zas 🙂 hlavne je sa nezlaknut, prijať to, nebojovat proti tomu len čakať a ono to odoznie samo .. ako pes ktorý na vas šteká, čím viac mu budete venovať pozornosť tým viac bude štekať.. chce to čas, chce to tréning, nemam na to rýchlu radu, ale viem, že to časom prejde a že sa na to nezomiera .. má to viac ľudí ako by ste si mysleli
@mark145 no to je až neuveriteľné že sme viacerí. Tiež sa pripájam. Jak mám činnosť, robotu tak neriešim. Akonáhle som trochu v kľudu tak sledujem nádych, výdych atď...
Ja to mam tiez, uz 16 rokov. A pravdu povediac som si mohla usetrit vela trapenia keby som hned na zaciatku vedela o co ide. Lenze vtedy nebol ani internet bezny a vsade kde som prisla k akemukolvek psychologovi, psychiatrovi, nikto to nepoznal. Zistila som o co ide az asi pred piatimi rokmi cez anglicke stranky. Preto by som rada nieco urobila, aby sa pomohlo ludom, ktori to maju a nevedia co to je a co s tym. Lebo na slovenskych strankach o tom nic nenajdu. Ma niekto chut z nas ,postihnutych' sa pripojit a vymysliet spolu, ako by sa dala tato forma ocd na slovensku viac dostat do povedomia?

@iwesska ja to mám tiež inak.. od vysokej školy a už je to 11 rokov .. tiež som sa s tým ženil 🙂 vygooglit niečo o tomto je skoro nemožné, jedine ak po anglicky .. a teda zaujímavé, že konečne vidím, že sú aj iní ľudia na tom podobne.. naozaj nemá zmysel, aby sa k tomu vyjadrovali ľudia, ktorí to nepoznajú.. psychológovia, ktorí radia, že takúto úzkosť alebo panicky atak treba predýchať sú tiež mimo riadne.. bol som aj psychiatra aby som mal anxiolytika po ruke keby to už bolo veľmi zle s úzkosťou a nosím ich ako takú poistku a to ma čiastočne ukludnuje, že keby je to fakt zle tak si dám.. a tiež mi pomáha si hovoriť že keď som to už tak dlho zvládol, že to zvládnem aj ďalej.. každopádne je to veľmi nepríjemné a neuveriteľne ako taká banalita môže človeku strpčovať život :(.. neprajem to nikomu.. kiež by som si to vedel z hlavy vybrať a dat preč.. všeobecne najlepší liek na prekonanie strachu z niečoho je byť zmierený s najhoršou predstavou.. v tej chvíli strach prestane mať opodstatnenie.. lenže človek si vie predstaviť riadne negatívne scenáre s ktorými sa ťažko zmierňuje, čiže treba na tom pracovať.. ak by ste chceli baby pokecať môžeme cez správy asi to nemá zmysel tu