Ako mám vyslovovať r

martin1337
9. aug 2018

Dobrý deň mám 15 rokov a neviem v slovách používať r viem r ale neviem ho použiť r hovorím niekde v hrdle a znie to hrozne ale samostatne keď dam jazyk za predné zuby tak ho poviem ale nevieme ho použiť neviete poradiť ako ho správne sa naučiť ho používať aj v normálnej komunikaci

pribinak
9. aug 2018

a preco nejdes k logopedicke?

martin1337
autor
9. aug 2018

@pribinak na čo veď r viem keď dam jazyk za predné zuby a proste vytlacim vzduch tak poviem pekne dlhé r a hanbím sa ísť k logopedicke

martin1337
autor
9. aug 2018

@martin1337 ale proste ked ho chcem v slove použiť tak to znie čudné a ro slovo to natiahne

margaretka_
9. aug 2018

@martin1337 ist k logopedicke nie je hanba. A myslim, ze ona by ti s tym praveze pomohla. Ukazala nejake cviky, kde by si si to natrenoval 🙂

amadora
9. aug 2018

myslíš že ťa to niekto naučí cez internet? k logopédovi sa netreba hanbiť ísť, videl milión takých ako ty, na tom nie je nič za čo by sa trebalo hanbiť

hettinka
9. aug 2018

@martin1337 myslíš, že je väčšia hanba ísť za odborníkom, alebo takto rozprávať? Možno máte nejakého psychológa aj na škole a odporučí ti niekoho s fajn prístupom.

senta_sofia
9. aug 2018

@martin1337 to, ze ho vies vyvodit ako samostatnu hlasku este neznamena, ze ho vies, ak ti nejde v slovach, hoci len niektorych. Logoped ti vie povedat, kde robis chybu, niekedy staci trosku upravit nadych/vydych a ide to, nemyslim si, ze to je nejaka hanba, ist tam.

bibina32
9. aug 2018

skus najprv cvicit kde je pismeno na zaciatku slova ako napr. rano, ryba, ruka ked to uz pojde tak slova co maju v strede pismeno r napr. vrana, traktor, strom a na koniec na konci slova konar, ono to musis cvicit poctivo kazdý den a moze to trvať dlho, drzim palce.

erikavesela
9. aug 2018

Tiez som toho nazoru, ze ist k lohopedicke nie je hanba, prave naopak...ja osobne mam velky problem, ked ms niekto recovu vadu...mi to pripada, ze neovlada, aj ked by mohol, rodny jazyk...ale ked mi niekto povie, ze chodi k logopedovi, tak si poviem, super, chce sa zlepsit a to je to najdolezitejsie...

pribinak
9. aug 2018

@martin1337 nuz ked si myslis, ze ist k logopedicke je hanba, tak potom tebe skoda nieco radit

takaakoty
9. aug 2018

Ak vies R vyslovit, je to len o tom, ze ho nemas zafixovane v reci. Mal by si doma kazdy den pretrenovat slova s R tak, aby si ich vyslovil spravne. Treba sa vedome na to sustredovat v reci, ze ked ides povedal slovo s rkom, povedat ho spravne. Je to beh na dlhu trat, nespravny navyk sa zlozito odstranuje, ale je to naozaj iba o tom treningu a uvedomovani si.

evulienkaslx
9. aug 2018

moja tiez nevie vyslovit r a ma 5 rokov , na buduci rok maju v skolke logopedicku, takze ju tam urcite prihlasim
skusala som take veci na nete, co pisu: tdpaslik a pod.

jana_eyre
9. aug 2018

no cez internet sa asi tazko naucis nieco spravne vyslovit.. nato logopedicky studuju aby vedeli ucit ludi spravne vyslovit problematicke slova/pismena..

nie je to ziadna hanba, uplne normalna vec ist si niekde pokecat na pol hodinu 😉

dominika6
9. aug 2018

@martin1337 samotné r trenuj ale v zrýchlenej verzii také rýchle rrrrrr...a na logopediii s učí td (kanie)

chmurkaxy
9. aug 2018

v logopedii sa R dočasne nahrádza D. trenuj TD, aby si jazyk zvykol na polohu za hornými zubami. Potom keď už budeš pár dni trenovat, skusaj slová ako TDŇ, TDDLO, TDNIE.
prípadne si na youtube pohladam Lucinka Pusinka, to je super logopedicka a vysvetľuje to pre deti, takže pochopíš princíp.

logo_napady
9. aug 2018

@martin1337 Netreba sa hanbit logopeda, my sme celkom fajn 😉 Teraz vazne. Na internete vas nikto spravnu vyslovnost nenauci. Aby bolo mozne zvolit vhodny terapeuticky postup, treba najprv zistit, akym sposobom R vyslovujete v izolovanych slovach, v suvislej reci atd. Takze jedine riesenie www.zzz.sk, najst logopeda v mieste bydliska a objednat sa. Mozno bude stacit 1-2 sedenia a je po probleme.

kristina2708
9. aug 2018

@logo_napady dá sa výslovnosť R naučiť aj v dospelosti?

logo_napady
9. aug 2018

@kristina2708 Da sa naucit v akomkolvek veku, ak tomu nebrania vazne organove zmeny. Treba ale rata s tym, ze cim dlhsie rozpravate istym sposobom, tymsi dlhsie trva, kym sa to "preucite".

miriam11
9. aug 2018

@martin1337 dohodni si stretnutie k logopedicke. Nieje to ziadna hanba. Hanba je skor to, ze tam ist nechces. Cely zivot tí to ovplyvni, nezlahcuj to, si mlada, čím skor tym lepsie. Par navstev ta nezabije, prekonaj to, pomôže ti.

beata_ra
10. aug 2018

@martin1337 Logopedicka, ta ti s tym pomoze, nemaj strach. 🙂 Ampotom uz len velmi vela trenovat a ani sa nenazdas a budes vediet krasne rozpravat. Drzim palceky 🙂