Ako neprísť o nervy?
Caute maminy. Viem, ze je tu mnoho tem spytujucich otazku "som dobra / zla matka (pripadne aj manzelka)?" V poslednej dobe mna mata neustale dookola ta ista otazka. Mam dve dcerky, 2.5 roka a 4.5 mesiaca a nervy na prasknutie... Ked som sa vratila z porodnice, mala som zo seba pocit, ze som super zena, vsetko som stihala, na dietky mila ako Mary Poppins, proste hormony ficali. Teraz? Paneboze, staci uplna kravina a mam nervy v kybli. Starsia vyleje vodu na zem, ja zacnem hukat, mladsia sa rozplace (to je uplne najvacsi spustac), ja sa rozhukam este viac a dopada to vacsinou tak, ze hucime vsetky naraz. No psychiatria na spadnutie. A po rozume mi zrovna v tych chvilach beha: "Reagujes hrozne, toto by si nemala robit, ved to dieta psychicky dod*bes (najma v suvislosti so starsou), mala by si s tym prestat" ale ja nie som schopna, neviem, ako sa zastavit. Po akcii, ked sa situacia ukludnim, mnoho krat placem, vratim sa k dcerke, ospravedlnim sa jej, ale viem, ze to nie je spravne. Chcela by som sa naucit, ako tomuto vsetkemu predchadzat, aby som si nemusela vecer co vecer vypocitavat situacie, z ktorych bude mat Saska v 30-tke tiky v oku a v kabelke prasky kvoli matke... Mate niektora skusenosti s "terapiou" na toto, ktora fungovala? (Rada by som zasla aj za odbornikov, ale nemozme si to momentalne dovolit). No a na zaciatku som spomenula v otakze aj slovo manzelka - moje nervy sa tykaju aj vztahu s manzelom. Uz sa nehadavame ako sme sa zvykli, ale pozorujem, ze od neho bocim. Radsej travim vecery sama, ako s nim (kniha, debilny serial, alebo sa tvarim, ze som sla spat a len tak lezim a nic nerobim, len aby som nemusela byt s nim)... Paneboze, bude tomuto niekedy koniec? Znormalnim sa? Poradte.... Dakujem...
@liave ...tak ako, podla teba, neviem pochopit maminku, ktora ma dve malinke deti, tak ty nemozes pochopit mna, ktora ma deti s velkym vekovym rozdielom. Nebudem a ani ta nechcem presviedcat o mojej pravde a nechcem sa tu ani handrkovat. Podla mna, a ty s tym nemusis suhlasit, je len velka skoda nervozne kricat po detoch, ktore ako si ty napisala, este nic nechapu a moze to na ich vyvoji zanechat nasledky. K nicomu to nevedie. Skor by som riesila, preco je maminka nervozna, ci jej ma kto pomoct atd. Neprirovnavala som nikoho k nikomu, mne osobne je ta moja priatelka prikladom, ako zvladat tazke situacie a chcela som tym povedat, ze sa to da... A znova pouzijem tvoje slova, ak by si sebaovladanie nemala, tak si na JOJke... tak bud sa ovladat vies, alebo nie.
Skutocne nechcem, aby sa tato nasa debata zvrtla do hadky, ved sa vieme ovladat, nie ? 🙂
Sme tu preto, aby sme si pomahali 🙂
@erikovamamka 😉 ano preto som pisala ako som pisala nerada sa hadam ...povedat si konstruktivne nazor a pohlad na vec a nie sa tu chytat za slova 🙂 v urcitych veciach mas pravdu ako napriklad tie riesenia ..preto som ponukla urcite riesenia o ktorych viem ze su napomocne lebo mne pomohly...naozaj nema viznam po tych detoch kricat ale obcas bohuzial to inak neslo ani mne...zufalstvo a unava dokazu naropbit brutaaalne divy ☹ sama by som neverila keby som nezazila...a o tom to je...no mahmulienka ti myslim sama napisala ako na nu zaposobil tovj prispevok 😉
tak ja sa ospravedlnujem,ona ma svoje usta nepotrebuje hovorcu 😉
@mahmulienka ahoj, neprecitala som celu diskusiu, no tvoj prispevok ma zaujal, pretoze je zvlastne otvoreny a nie celkom "knizkovy". Myslim, ze ked napisem, co si myslim, zacne kamenovanie, no risknem to, mozno to pomoze aj tebe..
Myslim, ze Tvoje pocity viny pramenia z presvedcenia, ze vies reagovat inak. A to presvedcenie prameni zo skusenosti, pretoze si to zazila. Ako spominas hormony po porode, ktore ti pomahali zvladat vsetko lavou zadnou, myslim, ze si mala proste ten "startovaci balicek" energie, ktory "dostaneme" ku kazdemu dietatku. vycerpala si ho a teraz ho nestihas doplnat. Kedze mladsia nema rezim, vnoci nespis, lebo dojcis, cez den sa venujes dvom detom (obe vo velmi narocnom veku) a nemas si kedy oddychnut.. Situacia ktora zavana problemom "jak Brno". Preto by som mozno zvazila umele mlieko. Viem, ze to nie je idealne, ze MM nic nenahradi, ze ej to len umelina, ze dojcenie nie je len o krmeni atd..ale! V momente ako je dieta na umelom mlieku, je jednoduchsie zaviest rezim, ukradnut si hodinku pre seba, nechat dietko s niekym inym atd.. Aj ked to moze zniet ako "odkladanie" dietata, faktom zostava, ze radsej UM a dva krat v tyzdni na hodinu odist z domu ako dojcit, 24hodin denne 7dni v tyzdni byt s dietatom a hukat na obe deti pre kraviny.. Ci?
Naozaj drzim prsty, aby si to ustala, tvoja sebareflexia je zarazajuco silna, kiez by sme mali vsetky taketo vlastne zrkadlo, je to obdivuhodne a nie velmi caste..
@monyccka sranda, ze neviem, kde v tebe prameni presvedcenie, ze ta tu za tvoj pohlad bude niekto kamenovat. mne osobne ten tvoj prispevok prisiel velmi inovativny, zaujimavy vhlad do situacie (myslim ten zaciatok 😉 ) takze podla tejto teorie, kedze som to zvladala uz davnejsie, mala by som sa lahsie opat do toho dostat a to je celkom povzbudiva myslienka 🙂
co sa UM tyka, uz som nad tym uvazovala (citila som sa hrozne uz len za to, ze nad tym premyslam). skusala som jej zatial davat MM z flasky, no nehrozi, je to proste cecvon prisavkovity, takze si pockam. a dala som to pri jednej az kym som v jej 17 mesiacok opat neotehotnela, tak to nejako dam aj pri druhej, asi by som si neodpustila, ze som im obom nedala "rovnako".
no neviem mne teda prijde UM nepohodlnejsie najma v noci a tak celkovo MM je viac po ruke 😀 ja by som skor skusila prikrmy a ze ju teda bude vediet nakrmit aj niekto iny ako ty a ty si mozes vyrazit aj medzi ludi ci niekam inam sama....
@maznacik007 no dnes ideme akurat na poradnu, pediatricka mi minule slubovala zacat prikrmy uz teraz, v 5.mesiaci, tak sa modlim, nech je to uz tak a spolieham sa na to, ze sa to potom zlepsi
@mahmulienka no moja obava, ze zacne kamenovanie prameni z vyjadrenia pochybnosti o dojceni ako jedinej moznej ceste.. Tu na MK je velmi vela skutoocne zapalenych mamin, ktore bojuju za dojcenie s vervou vojakov v prvej linii a ja som si uz zvykla, ze ked niekto vyjadri nazor, ze dojcenie v danej situacii nemusi byt uplne idealne riesenie, spusta sa vlna kritiky na to, ze je to pristup sebecky, zaostaly, neinformovany atd..
Co sa tyka krmenia z flase a odmietania cumla, u nas sa osvedcil len jeden jediny - od MaM, ma nejaky silktouch povrch, ktory vraj pripomina bradavku. Ziaden iny cumel mi mala ani do ust nezobrala, nie to, aby z neho este potiahla 😉
Obvinovat sa za to, ze jedno dieta dojcis dlhsie a druhe kratsie..no neviem..ved dojcenie nie je tom, ci ich lubis viac alebo menej.. A sitacia sa ti teda zmenila o 100%, kedze si mala 1 dietko a teraz ich mas 2x tolko 😉 Ale aj MM z flasky by istotne pomohlo, to mas samozrejme pravdu..alebo to skombinovat a jedno mliecko denne dat umele a zvysne dojcit.. A skusala si aj lyzicku? Alebo z poharika dat?
@maznacik007 ja viem, ze MM je viac po ruke a je to v noci pohodlnejsie, no na druhej strane sa neda od dietatka pohnut na viac ako dva metre. A myslim, ze autorka prave to potrebuje v zaujme zachovania normalnej zdravej atmosfery v rodine 🙂 Prikrmy samozrejme tiez velmi velmi pomozu, kedze dosiahne presne tu spominanu chvilku pre seba..
@digysa cakam, kedy sa to dozvie niekto z radu ortodoxnych a som jasna 😉
A zeny, uvadzat tu priklady mamiciek chorych deti je naozaj mimo.. Ako ma autorke pomoct, ze existuju zeny, ktore sa s tazkou zivotnou situaciou bravurne vyrovnali? Ako inspiracia? Nemyslim, je to skor take to - "co sa lutujes, su aj take, co to maju tazsie a zvladaju a ty si nevazis co mas." Co je podla mna hlupost. Kazdy riesi svoj problem ako ten najvacsi, pretoze je prave aktualny a jeho a kedze ma deticky chvalabohu zdrave, nemoze sa spravat ako mamina deticiek chorych. Ma iny problem a tym je, ze vyhorela a potrebuje sa "nakopnut".. Tak skuste dat nejaky konstruktivnu radu a neporovnavat neporovnatelne.
@mahmulienka je to vycerpanie, mohlo by pomoct homeopatikum Sepia , staci v potencii 15ch tak 3x denne...
@monyccka po mojich zazitkoch s tebou su hlasim. druheho som kojila len kratko, proste som prisla o mlieko, a z dovodu obrovskeho tlaku spolocnosti som si to dlho vycitala. vlastne doteraz. nebola to moja vina, ale neviem sa s tym zmierit. preto prestat u nas dojcit len preto ze mamina je pretazena povazujem skoro nemozne, spolocnsot ju ukamenuje. oznaci za krkavciu mater
@ monyccka ja som kojacia mamina a je fan. Skusit zabojovat s kojenim lebo potonm to vdaka tony bide o cosi lahsie.tie prikrmy nam pomohli.led som sla z domu. Tatinko nakrmil kasickou ;) no Pravda je ze treba slusit vsetko ale pokial by mala mat dalsie vycitky tak to za to nestoji.kazdopadne sa mi tvoje prispevky pacia a z vela vecami sa stotoznujem.zazila som hodne z toho co opisuje @ mahmulienka a nezavidim heh ja uz to mam cjvala bohu za sebou a Su veci ktore by som uz urcite robila inak 🙂
@xlucia Myslim, ze tlak vyvinuty na "musis dojcit, inak nie si dobra mama, lebo nerobis pre dieta maximum" je uplne scestny a mnohym maminam sposobujenemale problemy. Su situacie, kedy je to UM proste dobra volba a hotovo. Prestat dojcit len tak (lebo nechcem, aby mi ovisli prsia..lebo sa mi nechce..a naco..atd) je hlupe aj podla mna, no niekedy je to proste neunosne (z roznych dovodov- zdravotne, psychicke, technicke ;) ) a je skoda, ze prave zeny v takychto situaciach si to, ze prestali dojcit vycitaju najviac. Vycitku ma len ten, komu na tom zalezalo a predstavoval si to inak, ten, komu to bolo jedno, to ma na haku..
Ale suhlasim s @liave , ze pokial to ma spsobit dalsie vycitky svedomia, celkom idealne riesenie to nie je (aj ked si myslim, ze niekedy je to nutne napriek vycitkam svedomia).
@monyccka na jednej strane mas pravdu lebo tie vycitky raz prestanu no na druhej strane ak je uz mamina v takom stave ako napr @mahmulienka uz by dalsie vycitky len urobili sarapatu 😒 ja somsa liecila na PND a su to stavy ktore nezelam nikomu zazit 😒 vytrvalo som kojila lebo som si veru nevedela predtsavit este zarabat mliekco v noci a to by ma uz zabilo asi uplne takze kojenie bolo stale aktualne no zacali sme skor s prikrmamy ako pri prvej dcere ...ani nie preto ze drobec by bol hladny ale preto aby som mohla z domu a na strane druhej flasu nechel ani vidiet zato s lyzickou bol kamarat raz dva a do dnes je 🙂 ale pokial to zene dieta chce vziat tak nevidim dovod na to preco nezacat UM ale samozrejme pod podmienkou ze to psychicky zvladne...pri prvejh dcere som prestala kojiyt ked som bola v 14 tt tehu lebo som bola energicky uplne vysrotovana a poviem ti plakala som 2 tyzdne ☹ lebo som si to vsetko chclea vychutnat s malou no nedalo s atehu a kojit to je iny zaberak na telo 😉 no a pri synovi to uz nebolo az take dramaticke skor oslobodzujuce 🙂 takze tak...
a mas pravdu spolocnost v dnesnej dobre brutalne tlaci na zeny s kojenim...ja som zastancom kojenia a radim sem tam mamickam ako to zvladnut ked su aj problemy...aj s kolikami ci refluxom...no ak sa nejaka rozhodne skoncit to plne ju treba podporit pretoze uz ten smaotny pocit zlyhania je pre zenu tazky hlavne z dovodu ze spolocnost na nu potom bude ukazovat prstom...nechapem obcas ked sa zena rozhodne este pred tym ako to skusi nekojit no je to jej vec...ale ja toto vnimam skor z tej zivocisnej stranky ako stranky spolocenskej 😉 od prirody mame schopnost kojit tak preco robime nahrady?ved ani teliatko neni kojene medvedom 😉 noo ale som si tak uhla...no nedalo mi 😅
@monyccka Myslela som, ze uz sa tu k tejto teme vyjadrovat nebudem, ale musim. Nikoho som s nikym neporovnavala, iba napisala, co mne pomaha, ked uz neviem ako dalej. A to ako pises, ze " co sa lutujes " ...to ma ani nenapadlo taketo spojenie. Chybou prispevkov je, ze sa iba pisu, kazdy si to vysvetli po svojom. Ak by sme sa vedeli rozpravat, bolo by to mozno ine, lepsie pochopene.
@erikovamamka samozrejme, kazdy si to vysvetli po svojom, no zjavne nie som jedina, ktora to pochopila prave tak. Ze je to teda skor frustrujuce nieco take si precitat ako povzbudive. Ale rozumiem, ze si to nemyslela zle, tot virtualna realita :-/
ahojte baby, ak este niektora z vas sledujete tuto diskusiu, nadabila som na krasne napisany clanok, tak ho sem len hodim 🙂
caute baby ja mam podobny problem manzel pracovne v taliansku uz 2 mesiac byvam so svokrou a mam 3 deti liana 5 r. nela 2 r. a patrik 1 r. a fakt to nezvladam u nas je bezne ze je tu vreskot hned z rana ci si nelka da sama dole plienku a vykaka sa do postielky ( oducame sa totiz od plienok ale na spanie este ma) ci lianka vstava o 5 rano a o 8 ju najdem sediet za pocitacom zacne revat jedno potom druhe a samopzrejme preco by sa nepridalo aj tretie...ja neviem kde skor koho ratovat. Do teraz ten mesiac a pol co som s nimi sama ...teda akoze aj doteraz videli manzela rano ke odchadzal do prace a vecer ked sli spat prave prisiel ale predsa je to ine vecer je uz klud mam sa o koho opriet vyzalovat sa pomojkat....ale teraz uz neviem co zo sebou uz nevrieskam nebijem po riti uz len placem za cokolvek ze behaju nahanaju sa a viem ze nela este neviem dobre behat furt sa podkne a spadne samozrejme rev tak chcem tomu predist x krat ich upozornim nie neda si povedat kym si nerozbije usta a ja len placem a placem od zufalstva...
@mahmulienka uzasny clanok 😀 .Tak ja mam len jedno dieta,v noci sa krasne vyspim a predsa som hrozne podrazdena.Vsetko ma hneva,kricim nanu uz pomali aj vtedy,ked si pyta jest.Hnevaju ma tie jej neustale otazky.Oducame sa od plienky,ale vkuse sa len pocikava.Nic sa mi nechce,vobec nic ma nebavi.Ten kazdodenny kolotoc je hrozny.Akokeby som mala nahraty jeden den na video,a pustala si to stale dokola.Ked len pomyslim nato,ze mam varit,chyta ma hnev a depka 😖 .Mavam aj lepsie dni,aj horsie.Chodievala som cvicit,ale mam zdravotne problemy kvoli ktorym nemozem.Aj keby som mohla,NECHCE SA MI 😒
@macka0020 boze, tak s troma detmi a manzelom v pazke si to teda neviem predstavit. najma nie tak dlhsie. ale presne co pises, poznam, uplne ako cez kopirak. fakt. ako dlho to este budes takto tahat sama? si s muzom aspon v kontakte, ze sa mu aspon vyrozpravas?
mne osobne velmi pomohlo, ze sme zacali chodit von, vkuse sme na nejakom ihrisku a ked naaahodou prsi, alebo je skaredo, okamzite peciem. zaserinkam celu kuchynu, uz som sa s tym zmierila, ale pri tychto cinnostiach viem, ze je minimalna sanca, ze sa nasrdim.
ale s tromi detmi je to predsa ine...
drzim palce, nech ta to cim skor prejde, snad ta upokoji, ze mna osobne to teda zatial preslo. ocakavam za kazdym rohom, kedy sa mi tento stav vrati, ale teraz uz viem, ze to nie je nic trvale a da sa to zvladnut. mne velmi pomohlo, ze som sa tu mohla vykecat a precitat si, ze v tom nie som sama.
tak nech sa dari, vela stastia prajem.
@lia09 presne, nechce sa mi, totalna apatia, toto bol presne ten pocit, co som mala v case, ked to u mna bolo najhorsie. asi si tym kazda musime prejst, ci uz v lahsej ci tazsej forme. nevedela som sa donutit poriadne ani rit zo stolicky dvihnut. este vecer cumiet na telku, ale ani knizky ma moc nebrali, resp. urcite nie v takej miere, ako zvycajne. tazke bolo najst z toho vychodisko. proste som nic nerobila, len som prezivala a odrazu to nejako same preslo, asi ako sme zacali chodievat vela von.
a ked mas pocit, ze mas uplne rovnake dni, neda sa ti vymysliet nejaky program, ze aspon idete na nejake ine miesto? neviem, aku staru mas dcerku, ja tu starsiu 2.5r a tu som doslova uchodila doobeda, kedze sme nahanali nove a nove ihriska v okoli. a potom ako spalaaaa poobede. aspon chvilka pre mna, ake to bolo super 🙂 a zacala som spavat vtedy aj ja, niekedy sa nam podari vsetkym trom potiahnut aj 3 hodky, to je aka zurka. zabila som tri muchy jednou ranou - vyspala som sa, zbavila deti a este sa mi aj den skratil (hnusne, ale fakt som to tak vnimala).
ked budes chciet pokecat, pokojne sa ozvi, drzim palce zatial.
@mahmulienka ja nemam cas ani na to pecenie :( pri nich maly ma DMO teraz zacina chodit som stastna za to ze je tak ako je ale viem uz z predoslych skusenosti ze je to jedno z najtazsich a najurazovejsich obdobi...stale pod dohladom. S manzelom volame kazdy den ale aj on ma toho dost z prace a ked samu chcem vyzalovat tak ma zahriakne ze ani on to nema lahke a ze to musime vydrzat.Pride sice uz o 2 dni po dvoch mes. ale aj to len do konca augusta popri tom este chce zobrat nejaku fusku tu na slovensku v septembri chce ist na zber jablk a potom bude tahat okt. nov. dec. jan. feb. a toho sa desim uz teraz to nezvladam neviem co bude potom...:(
@xlucia svokor je nebohy a svokra sa strara o svoju choru mamu este teraz si starka zlomila ruku taze len lezi chodi ju krmit do postele na zachod sšnou nema to lahke ani ona tiez je na polovicnom invalid.dochodku mala uraz operovali jej chrbticu...nemozem jej na krk zavesit este aj moje detvaky...predstavovala som si to trosku inak ze to budeme zvladat spolu s manzelom :( aj ked som bola proti tomu aby siel vonku robit nechce o tom do teraz ani pocut a ja sa mozem zdiviet...
@mahmulienka tak to je super,ze ta to uz preslo 😀.Ja to mavam v takych etapach, uz aby ma to preslo 😅 .Moja ma tiez 2,5roka.Kedy pojde mala do skolky?A mala si taketo "stavy" aj pri prvej dcerke?
@monyccka toto sa mi od teba veľmi páči : tvoja sebareflexia je zarazajuco silna, kiez by sme mali vsetky taketo vlastne zrkadlo, je to obdivuhodne a nie velmi caste..- Myslím si, že toto je prvý krok k úspechu. A som toho názor ako tu už bolo parkrát písané, že výčitky nás tlačia a neposúvajú nás ďalej.
@macka0020 asi s abudem opakovat...ale skus si rozdelit veci na dolezite menej dolezite a nepodstatne...je velmi vela veci ktore by som aj ja dnes robila inaka aj robim v podstate inak...poriadok je sice pekna vec ale v rodine s dvoma aviac detmi absolutne nepodstatna...deti si nebudu pametat ciste povliekcy ci bliskajucu sa podlahu ale skladacku po celej kuchyni co zafulane nosy od muky...zehlenie je uplne poslenda vec ktoru treba vykovat ved dnes je aj tak inn chodit pokrceny 😀 detom je sumafuk ci maju "puky" alebo pozuzlane tricka hlavne ze je sranda...navarit a jest treba takze pokusit s nieco apson z 50 % zdraveho upatlat v kuchyni nieje problem v dnesnej dobe a cestoviny s adaju jest na rozne psosoby 😉 uz len vymysliet ako sa nezblaznit...co je dolezite?zdavie a bezpecnost nasich pokladov 🙂 takze pokakana ritka vydrzi chvilu kym zvesim surodenca z lustru alebo vytiahnem z hlbokej vody 😀 hladne brusko ci pohar vody tiez az tak nehori ako dcera ktora bezi strmhlav na cestu a pod...vsetko ma svoj zaciatok a svoj koienc ani tento stav nebude trvat vecne,...deticky su vnaliezave a dospievaju a vzdy pride obdobie kedy mame pocit ze uz sme z toho " vyrastli" a pride nova vlna 😀 😀 😀 a vtedy pocitujeme najviac stav "neschopnosti" ...no to nieje pravda to sme si len opet odvykli od toho ze su obcas aj "zle dni" a ked opet nabehenem na rezim ...mam n ahaku ved poriadok i ostatne ra zbudu...hlavne nech su deti v pohodke chvilu opet trva 😉 ale pride...len vyderzaj partizaaaaan...
@mahmulienka velmi dobre sa citaju tieto tvoje nove riadky 😉 hlavne to s tym spankom...pozri ja osm uz v takom zacviku ze hodinka na viac by mi mohl aublizit 😀 😀 😀 😀 noo srandujem idem uz spat 😅
len som kcela v konecnom dosledku povedat...niekedy je tazke najst chut po tolkej vycerpanosti ...najst radost z tolkych stresov ...ved strach o nase deti je asi najsilnejsia emocia ktora as prve roky zivota ovlada...uvolnenie a pohoda pride hadam ked budeme na dochodku 😀 😀 😀
inak pre nejaku tu inspiraciu...https://www.modrykonik.sk/forum/sporty-hobby-a-zaujmy/volny-cas-s-detmi-hry-a-inspiracie/ pre maminy co nevedia ako z konope z detmi ked nieje slnecno a letno 🙂 teraz to je urcite pohoda ...no mozno v sychrave dni ocenite nejake inspiracie 🙂 a mozno pridete pokecat o tom co nove ste s detmi vymysleli xxx
ps @mahmulienka clanok super nasla som sa skoro v kazdej vete 😀
@macka0020 fuha, tak to mas ozaj tazke, ked takto musite byt bez seba s muzom a inych pripadnych pomocnikov mate zaneprazdnenych aj inym pomahanim, ako vam. tazko takto nieco poradit, to asi treba naozaj len vydrzat. a nemozete niekedy za muzom ist? nech nie ste stale tak sami? viem, je to asi komplikovane s tymi 3 detmi, ale tak mozno by sa nasla cesta...
kazdopadne, toto mozno bude zniet trosku stupidne, ale mne to celkom pomohlo. citam taku knizku - uplny vyplach mozgu, ale niektore veci sa fakt daju pouzit. tam sa pise, ze sa treba presvedcit, ze sa mame fantasticky a proste sa to stane. a zacat treba s malickostami, davat si take malicke cvicenia. napr. zavries oci na 1 minutu a usmievas sa. nic ine nerobis, len sa usmievas, skusas iba mysliet na to, ze sa usmievas. toto som skusala po situacii, kedy mi vrestali obe dietky na striedacku a myslela som si, ze si to pojdem hodit rovno a predstav si, ono to fakt pomohlo. som sa citila ako sfetovana. tak si toto cvicenie robim niekolko krat denne teraz a je mi o nieco lepsie.
ako sa inak teraz mate s muzikom? si pisala, ze by mal dojst, tak dufam, ze ti je aspon na chvilku lepsie a ze z jeho pritomnosti nacerpas dalsiu silu do dalsieho boja 🙂
@lia09 no my na skolku mozme zabudnut, kedze tu v ba je to katastrofa s umiestnenim - saska bude mat 3 roky az v decembri a kedze som na materskej, aj tak mi ju nezoberu, vsade nas vysmiali, vraj aky super vtip. no ja som sa nebavila, ale ani sa nezabijem. sice som chcela, nech sa socializuje co najskor, ale tak co uz.
no a ked som mala iba ju, nemala som taketo stavy. saska bola vtedy este malicka a bola vyborne dietatko. fakt, nerobila ziadnu neplechu, normalne som nemala dovod sa nahnevat. otehotnela som, ked mala 17 mesiacov a to som zacala ficat na tehotenskych hormonoch. vtedy ju chytil brutalny vzdor, ale sama som bola prekvapena, ze som to zvladala uplne perfektne, vobec to ku mne nesedelo, ja som od prirody nervak ako vysity. to bolo fakt tymi hormonmi, mohla sa mi trieskat o zem jedna radost a ja nic, len som si sadla a s usmevom pockala, kedy ju to prejde. toto trvalo take tri mesiace a potom ju to preslo. ale ku koncu tehotenstva, ked som uz mala problemy a oducali sme zaroven od plienok, som chytala riadne nervy uz.
tebe zobrali malu do skolky? chystas sa do prace, ci este budes na rodicovskej?
@mahmulienka moja je tiez decembrova,ale zobrala ju do skolky.problem je vtom,ze nevie oducit od plienok,takze nastup do skolky posunieme mozno na januar.No dneska som sa uz zacala aj ja citit lepsie,no hned mi to moja laska pokazila.S tymi jej neustalymi otazkami ma ide roztrhnut 😠 .A hlavne ked sme vonku na prechadzke a tisic krat sa spyta kam ideme.A ja jej tisic krat poviem,ze na prechadzku ale aj tak jej to nestaci.Ziadna odpoved prenu nie je dostacujuca.

@erikovamamka mozno to bude zniet veeelmi zle ale sebaovladanie naozaj nieje mozne mat pokial je clovek nevyspaty a frustrovany!ty mas deti v uplne inom vekovom rodiely ako @mahmulienka a to veru nepochopis...tym jasne nechem povedat ze si zla ci nejdem utocit...snazila soms alen vysvetlit ze tuto situaciu nedokazes osudit...a vies ja osobne nemam rada tieto prirovnania pozri na tu kae ma chore deti a pod...to v coveku prebudi naopak este vcasi pocit viny...to je nieco co si nemozes uvedomovat prave preto ze nie si v jej kozi...ja som najstastnejsi clovek na svete lebo mam zdrave deti a toto bol presne spustac ktory ma dostal na kolena!!moje vycitky svedomia ze si ich nevazim a mala by som pretoze moja prva dcera s anedozila ani 12 tydznov...a predsa boli situacie kedy mi sebaovladanie bolo na milu jarmilu...ale na druhej strane keby som to sebaovladanie nemala a @mahmulienka tiez tak by tu uz asi nepisala ale bola by v hlavnych spravach na jojke 😉
a a ko som pisala v predoslom prispevku ja viem ze si to nepisala v zlom...no niekedy dobre mienena rada o ktorej si myslime ze nam pomaha prezit inemu naopak moze uskodit...