icon

Ako neprísť o nervy?

mahmulienka
12. jún 2012

Caute maminy. Viem, ze je tu mnoho tem spytujucich otazku "som dobra / zla matka (pripadne aj manzelka)?" V poslednej dobe mna mata neustale dookola ta ista otazka. Mam dve dcerky, 2.5 roka a 4.5 mesiaca a nervy na prasknutie... Ked som sa vratila z porodnice, mala som zo seba pocit, ze som super zena, vsetko som stihala, na dietky mila ako Mary Poppins, proste hormony ficali. Teraz? Paneboze, staci uplna kravina a mam nervy v kybli. Starsia vyleje vodu na zem, ja zacnem hukat, mladsia sa rozplace (to je uplne najvacsi spustac), ja sa rozhukam este viac a dopada to vacsinou tak, ze hucime vsetky naraz. No psychiatria na spadnutie. A po rozume mi zrovna v tych chvilach beha: "Reagujes hrozne, toto by si nemala robit, ved to dieta psychicky dod*bes (najma v suvislosti so starsou), mala by si s tym prestat" ale ja nie som schopna, neviem, ako sa zastavit. Po akcii, ked sa situacia ukludnim, mnoho krat placem, vratim sa k dcerke, ospravedlnim sa jej, ale viem, ze to nie je spravne. Chcela by som sa naucit, ako tomuto vsetkemu predchadzat, aby som si nemusela vecer co vecer vypocitavat situacie, z ktorych bude mat Saska v 30-tke tiky v oku a v kabelke prasky kvoli matke... Mate niektora skusenosti s "terapiou" na toto, ktora fungovala? (Rada by som zasla aj za odbornikov, ale nemozme si to momentalne dovolit). No a na zaciatku som spomenula v otakze aj slovo manzelka - moje nervy sa tykaju aj vztahu s manzelom. Uz sa nehadavame ako sme sa zvykli, ale pozorujem, ze od neho bocim. Radsej travim vecery sama, ako s nim (kniha, debilny serial, alebo sa tvarim, ze som sla spat a len tak lezim a nic nerobim, len aby som nemusela byt s nim)... Paneboze, bude tomuto niekedy koniec? Znormalnim sa? Poradte.... Dakujem...

mahmulienka
autor
15. jún 2012

@hajajanka mala som uz tu cest kontaktovat 'statneho' psychologa v krizovej situacii a vsetci mi ponukli termin o nejake 2-3 mesiace. nesrandujem. cakat na to, kym ma niekto 'zadara' cas, nemozem. a viem, ze hodina u psychoterapeuta nestoji stovky dolarov, pohybuju sa od 25 do 50 eur u tych, co poznam, ale aj to je momentalne pre nas velky peniaz, ktory radsej investujem do deti priamo.
takze si momentalne davam radit od mamickovskych odbornikov a uvidime, kam ma to dovedie 🙂

vejula
15. jún 2012

@mahmulienka s poslednym prispevkom celkom suhlasim... Ja som na psychologov uplne rezignovala, nielen že ma na teba čas raz za mesiac na hodinku, ešte tam čakaš 2 hodiny, kym ťa vezme, a je to na prt... Ta hodina mesačne proste nepomôže nikomu....

hajajanka
15. jún 2012

@mahmulienka Ja som tam volala v jeden stvrtok a na dalsi piatok sme boli tam. Mamickovske fora nie su zle, o com svedci pocet diskutujucich mamiciek, ale rada odbornika je predsa len troska objektivnejsia. A ja by som pockala aj 2 az 3 mesiace, kym bude mat cas. Zatial mozes hladat rady na forach a ked nic nezaberie, mozes ist ist po radu k odbornikovi. Ale to je len moj nazor, urob, ako chces.

mahmulienka
autor
15. jún 2012

@vejula ja nehovorim, ze su zli, len ten statny system je naprd. a zasa so sukromnymi mam ja velmi dobre skusenosti, len momentalne vyschli financne droje... skoda.

ivett1
15. jún 2012

@hajajanka jéj tú metódu- rátanie do desať- používam dodnes...a nielen doma, ale aj v práci...(jediná rýchlo zaberie...v danom momente🙂...)

vejula
15. jún 2012

@mahmulienka ani ja nevravim, že su zlí, ale to by museli byť nadludia aby za hodinu mesačne pomohli človeku

ivett1
15. jún 2012

@mahmulienka ahoj, aj tu sú niektoré dobré tipy, keby sa ti chcelo čítať...hlavne uvidíš, že mamičky riešia aj horšie stavy ...aj ja som v "klube" 😉...
https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/bojim-sa-ze-v-hneve-ublizim-detom-co-s-tym/

zuzin78
15. jún 2012

@mahmulienka ahoj vitaj v klube nervoznych maminiek ja mam trojrocny rozdiel a poviem ti ze aj mne z toho doslovne preskakuje.ja som tu este sama nikoho tu nemam okrem mm ,rdinu am 200 km odtialto☹ takze so na deti a domacnost sama.mm sa snazi ako vie ale aj do prace musi chodit.starsia zacala hodit od maja do skolky na 4hodiny a ooviem ti ze uz by som ju nedala stale je chora, a jasne ze to potom chyti aj mladsia a ja uz som na psychiatriu ☹
Skus sa vykaslat na zehlenie, skus sa o tom radsej porozpravat s mm aka si unavena nech on chyti tu zehlicku a pozehli neco. Ved nie si zavodny kon
Ja uz ako sa Zarinka narodila neviem co je to prespata noc ak spimtri hodiny to je super
Aj ja hucim po detoch niekedy radsej odidem na minutu do inej izby lebo by som asi stratila hlas co by som tak kricala.skus si najst nejaku kamosku na pisanie aj to pomoze ze sa vyrozpravas
Pevne nervy

briketa
15. jún 2012

@mahmulienka
Najlepsie funguje ist von a byt vonku. Od rana dopoludnia a po poobednajsom spanku az do casu ked treba varit veceru.
Vzdy sa dohodnem s niekym aby sa ti starsi mali s kym hrat a boli zaujati.
Na miesto kde mozu volne behat, mat bicykle, loptu, kriedy.
Zabalim snack, sendvic, ovocie, krekry, vodu a skratka nie som doma.

pingu1
15. jún 2012

@mahmulienka ako u nas

fomarik
16. jún 2012

@vejula ja si uvedomujem, že moja má zatial len 10 mesiacov. A staršie dieťa, znamená viac starostí. Zatial možem písať len o tom, čo som zažila doteraz. Možno časom budem aj ja ako sopka 😉 . Velakrát ma napr. napadne, aké by to bolo mať dve detičky v približne rovnakom veku, a a veru, poviem ti, neviem neviem či by som bola super matkou 😖 . Predsa len jedno dieťa..... jej sa možem venovať naplno, ale dve...je to určite ťažšie a náročnejšie aj fyzicky aj psychicky.

koralinka
16. jún 2012

ja tiež som rada že mám len jedno, pretože viac neplánujem a tiež niekedy mam dosť aj z jednej a pritom ona je anjel, od 3 mesiacov sa mi sama hrávala v ohradke až kým teraz v 11 nezačala chodiť, prvý zub jej vyšiel ani neviem ako a od narodenia po teraz sme ani jednu noc neboli s nou hore, od 8 mes je na nutrilone - sama sa odstavila a odvtedy spí od 7 do 7 rana, ale zato je veľmi živá, zvedava, neposedná, všetko chytá, dáva do úst, do všetkého strká prsty, je sama modrina dooškierana pretože ja nestiham niekedy za nou.

To že je taka dobrá si ale kompenzuje jedením - každé jedlo je u nas boj-zbadá lyžicu a misku a panika - ona by vôbec nejdela keby jej nasilu fakt nasilu nestrkám lyžicu do úst - či je to mäso/kaša/výživa - dokonca nechce ani kinder čokoládu - tak nato čo poviete? :-O a keby mam dvojíčky alebo nejaké 2-3 ročné práve v období vzdoru tak by som to nezvládla

kalifa28
16. jún 2012

@koralinka presne ako u nás
zlaté, šikovné šidielko, len to jedenie 😝

paris3
18. jún 2012

Ahoj! Nie je to tak trochu poporodna depresia? Ja som mala podobne pocity pri malej.... a to mam len jedno dieta. Zacalo to okolo jej 3. mesiaca a zhorsovalo sa to tak do 6 mesiaca. Potom to velmi pomalicky naberalo lepsi smer.
K priznakom patri aj uzatvaranie sa do seba, kedze pises aj o problemoch s manzelom. Nemas celkovo taky pocit, ze radsej si sama, nez s kamaratkami, rodinou? Ak tie nervy co mas, to moze byt tiez tym. Potom mas akurat este horsie pocity, ze ako reagujes, aka si mama...
Hlavne si uvedom, ze nemusis byt 'supermatka' 😉 Moze to byt tvojimi vysokymi narokmi na seba... vycerpala si sa a teraz ti uz dochadzaju sily (ako hovoris... hormony). Skus hlavne viac oddychovat, najst si cas na seba a necakaj od seba zazraky. Ber to tak, ze ti obcas mozes mat aj zle pocity, dolezite je, aby sa to postupne zlepsovalo. A ako dievcata pisu, skus starsiu dat do skolky... nebude toho na teba tolko...
Pises, ze na terapiu nemate prostriedky. Ja osobne som radsej investovala do psychologa a brala to ako to najlepsie, co mozem dat mojmu dietatu.... vyrovnanu matku. Ostatne materialne veci nie su vobec tak podstatne.
Ak by si si to nahodou rozmyslela, mam perfektny tip na psychologicku. Velmi fajn baba, sama ma deti a velmi dobre vie o com to je... Kludne sa s nou mozes poradit len raz, prip. si dohodnut frekvenciu aka by ti bola financne unosna.
Ak nie, tak mam aj knizny tip... Knizka sa vola Slzy po porodu... je tam zopar tipov, ako si mozes pomoct a ako ti mozu pomoct najblizsi.
Drzim palce!

mahmulienka
autor
19. jún 2012

@paris3 ahoj, vdaka za odpoved 🙂
no nenapadlo mi, ze by to mohlo byt poporodnou depresiou, predstavovala som si skor, ze ide o skorsie casove obdobie, kedy sa to moze objavit. a nemam taky celkovo uzatvaraci pocit, keby som mohla, isto vypadnem s niekym von, navstevy prijimam kedykolvek a s rodinou som rada, kedze aspon vtedy ma saska nejake odreagovanie a ja teda tiez.
a s tym oddychom - vo vseobecnosti mam pocit, ze dost oddychujem, kedze po veceroch zvladam vazne len sunky valat, nech sa mi akokolvek kopi zehlenie alebo riady v dreze. kaslem na to, proste lemrim, bo sa mi nic nechce. som rada, ze som, hupem sa, vypinam hlavu, preto ani nexem byt s muzom, nech nemusim zapnut a riesit este aj problem s nim. aj ked asi by mi bolo lepsie, keby som si unho mohla 'ulavit' a pokecat o tom, ako sa s deckami citim a tak. len naposledy to zle vypalilo a mne sa to nechce momentalne znovu opakovat a dostavat sa z dalsej veci.
tu skolku isto skusime v januari, ked bude mat sasula tri roky, tak uvidim, ako to vypali. dovtedy nejako preckame.
odkedy som sem ale napisala, tak si tie nervicky viac strazim, az dnes som mala mierne explodujuci den, ale nic v porovnani s tym, co som zazivala, ked som sem napisala.
dakujem za ponuku na terapeuta, s tym by som problem nemala, ale ak mozes, hod mi kontakt do IP, som zvedava 🙂 a dakujem aj za tip na knizku, popozeram sa po nej, knizky ja mozem.

ibajeho
19. jún 2012

@koralinka 11mesaacnemu dietatu davat kinder cokoladu??? 😲 😕 😨 😒

xlucia
19. jún 2012

@koralinka a preco by mala chciet, ked ju nepozna??

koralinka
19. jún 2012

@ibajeho a č oje natom, ked jej dam oliznuť čokoladu? aj tak ju nechce tak nechápem tých smajlov ako keby jej dávam neviem čo preboha
@xlucia no mi to bolo také zvláštne, ved na cukor a sladké nikoho netreba učiť

a to nie je v rámci jej jedálnička keby sa zasa niektoré strašne čudovali, nedávam jej ju rano na obed a večer, ale kedže už bude mať rok tak som jej dala do ruky ked ochutná - nechcela, tak som ju ani nenútila ani nebila, práve naopak si z nej robím srandu že nechce čoko

liave
19. jún 2012

@mahmulienka mam vybitu klavesnicu :( no chcela by som to veeelmi napisat pretoze name nieco v celku spolocne.dve deti s malym vekovim rozdielom a nejaku tu PPD alebo post natal depression ...moje deti Su trosku vacsie uz a Su urcite situaxie ktore uz viem ze sa daju zvladat inak ;) napisem Len co najdem baterky...teraz pisem z mobilu a trva to vecnost :/

besanel
19. jún 2012

@mahmulienka a ja som si myslela že som iba ja taká že za všetko hneď vypením..všetko čo tu od teba čítam je ako keby som čítala o sebe..mám chlapcov 3 a 1 rok..živá katastrofa..tiež som už chcela vyhľadať odbornú pomoc ale asi je to normálne že sa takto správame,je to z preťaženia,nevyspatia,od rána do večer deti len kričia a plačú a ticho nie je ani v noci..a keďže ja som od malička nerváčka veľmi zle to znášam..moja mamina mi poradila aby som začala brať také tabletky na ukludnenie ktoré sú na prírodnej báze..musím to vyskúšať,lebo sa tiež bojím že budú mať deti v dospelosti kôli mne tiky 🙂

erikovamamka
19. jún 2012

@mahmulienka Ahoj, opisem ti situaciu, ktora pomaha mne. Mam 40 rokov, starsi syn bude mat 16 a Drobcek ma 9 mesiacov....velky vekovy rozdiel a hlavne to, ze ja som sa znova vo svojom veku dostala k plienkam, kasickam atd. . Maly je velmi hyperaktivny, doslova saje vsetku moju energiu. ALE ! Vzdy si v pre mna kritickej chvili polozim otazku, akym dietatom som bola ja ?! Co vsetko museli prezit moji rodicia so mnou ?!
Po dalsie, a to je to najhlavnejsie, na co si vzdy pomyslim je: mam kamaratku, ktora je rovnako stara ako som ja. Vydavala sa podstatne neskorsie ako ja, ja som uz mala 5 rocneho syna v tom case. Ona az chorobne tuzila mat deti, vela deti. Dnes ich ma...je mamou 3 chlapcov...3 POSTIHNUTYCH chlapcov. Vies si to predstavit ??? Ja by som si to teda nevedela, keby som to nevidela, nezazila. VER, je to velmi tazke, velmi smutne, neskutocne bolestive !!! Jeden z nich nesedi, nechodi, vobec sa nepohybuje, ak mu ona nezmeni polohu kazdu pol hodinu, aby predisla prelezaninam, sam to nedokaze...nevidi...krmi ho cez hadicku, ktora mu vysi cez otvor v brusku.... . A preto, NEMAJ nervy na svoje krasne, sikovne a ZDRAVE deti ! Bud stastna, ze ta starsia rozleje vodu, pretoze to dokaze iba vtedy, ked chodi, ked vidi....ze je nezbedna, ze ti narobi neporiadok.... bud vdacna osudu, ze vecer padas od unavy, pretoze ten neporiadok musis upratat za zdravym dietatom. Bud stastna, ze v noci sa nevyspis, pretoze vstavas k malickej, ktoru musis nakrmit, lebo je ZDRAVA a chce papat. Miluj svoje deti, miluj svojho muza ! Ta mama tych chlapcov, sa nikdy ani len slovkom nepostazovala, ze uz nevladze a to nielen fyzicky, ale ani dusevne.... MILUJE SVOJE CHORE DETI, stara sa o nich 24 hodin s velkou laskou a nikdy nedvihla hlas ani na ne a ani na svojho muza, ktory jej velmi nepomaha.
Uvedomujes si nasledky tvojho spravania, tvojej vychovy.... myslim, ze vsetko je o sebaovladani. Prajem ti vsetko najlepsie ! 🙂

liave
19. jún 2012

@mahmulienka noo uvidime ake baterky som nasla 🙂

takze v prvom rade viem veeelmi dobre v akom stave sa nachadzas 😒 vycerpana unavena...starsia dcerka ti dava urcite zabrta pretoze pre nu je to tiez obrovska zmena takze obcas robi veci ktore by si bola rada ka by nerobila 😖 nuz ale je este stale velmi malcika na to aby pochopila ze to je to posledne co potrebujes...ja osobne si nemyslim ze trpis vyslovene poporodnou depresiou,ale mas dost velky predpoklad ze daleko k tomu nie si...aaaa dalsia vec...uvedomujes si ze to nieje dobre co sa deje...myslim ze frustracia prichadza hlavne z u navi ☹ ja som mala niekedy pocit ze uz viac sil ani nemam...aa cuduj s asvete nasla som silu 😉
mne zacalo velmi pomahat ked som zacala viac selektovat take veci ako upratovanie ci drhnutie domu/bytu...zehlenie som uplne prestala robit 😀 a varila som len tie najjednoduchsie jedla 😉 musis niekde vypustit trosku sil lebo s anaozaj zlbaznis,ale nie z tvojich deti ci situacie,ale z vycitiek svedomia ze ublizujes svojim detom...poviem ti to co mne hovorili ked som chodila na terapie...este su male a vela ti pdpustia 😉 podstatne je dostat s ado normalu nez budu vo veku ked uz im budes musiet svoje konanie vysvetlovat....nemyslim si ze budu mat z teba tiky ked budu mat 30 😉 ved aj ty si len clvek...ja som mala vyhodu z ezijeme v cudzine a psychicka pomoc terapie a pod. su samozrejmostou a su zadarmenko...no uvedomila som si jednu vec...iba my si uvedomujeme ako nas hneva ze musimze za tym dietatkom umyvat rozliatu vodu 5-10 x za hodinu 😒 alebo ukladat hracky kazdu chvilu 😒 ci behat na zachod z dvoma detmi na rukach lebo su obe na mne zavisle...chapem tvoju situaciu pretoze som v nej bola a je ot naozja tazke..najtazsie je to hlavne ze si unavena a vycerpana a chyba ti dovod na radost co je sice 2 zdrave deti dovod dost velky 😉 no ked je clovek unaveny veci vnima uplne inak...ak mas niekho kto by ti mohol deti povarovat a ty by si mohla pospat trosku alebo len tak si lahnut a byt v tichucku a precitat si knizku alebo pocuvat trosku relaxacnej hudby to by bolo pre teba uplne najlepsie...
v dalsej veci ktoru pises...to ze manzel sa ti vzdaluje 😒 moze byt priznakom PPD rovnako ako tuzba byt sama a nedelit s as cudzimi o svoje pocity...no moze to byt aj tym ze vela ludi ti chce radit miesto toho aby ta pocuvalo vcetne pana manzela 😒 bolo by fajn s nim pohovorit o tom co si napisala nam a poprosit ho ci by ti neumoznil apson raz do tyzdna den pre seba,aspon nejaku tu hodinku na viac kdey by si nemusela pocuvat rev dvoch deti...umyvat rozliatu vodu,prebalovat raz jedno raz druhe dieta...a skakat okolo malych zadockov....je to sice super a deti nam to vzdy vratia usmevom no potrebujes aj vypnut...aaa povedz manzelovy ze potrebujes aj uznanie!potrebujes pocut to aka si dobra matka,krasna zena a vyborna kucharka 😉 mimochodom u nas bol vzdy straaasny bordel 😅 akoze cisto!!!!povysavane a poumyvane a ciste...hlavne kupelna a kjuchyna no hracky vsade povalane,oblecenie deti po celom dome len aby bolo po ruke a nemusela soim behat a hladat...ci uz plienky alebo obrusky an utieranie zadkov deti 😉 podkinali sme s ao baliky plienok len aby boli tiez po ruke 😉 a poriadok sme prestali uplen riesity...sme v cudzine a nemame ani babky ani znamich po ruke na vsetko sme sami 😉 a to sme sa tri x do roka stahovali s dvoma malimi detmi medzi dvoma mestai 🙂 prvy x ked mal drobec 2 mesiace a dcera 20 a druhy krat ked mal drobec 10 mesiacov a 3 krat ked mali deti 15 m a 3 roky 🙂 a to sme sa stahovali s horuckami jedno dieta 38 druhe 39 a ja 38 tiez 😉
moja vsetko zvladnes si urcite uzasna mama len si unavena co je v tvojom pripade uuplne v norme...ja ked osm mala taky stav ako opisujes tak som dala mensieho do postielky alebo ohradky kde na neho starsia nedociahla a odisla som sa vyvetrat a ukludnit 😉 napriklad do zahrady,alebo do kupelky,alebo do auta a tam som si zapla radio a spievala kricala a nadavala ...susedia obcas mali pocit z eosm naozja cvok 😀 noo a potom som isla k detom vysmiata ako leco...obcas sa stalo ze som vybuchla a mala som pocit z eto bude este horise a odisla som vtedy...ked som s avratila som s asnazila dcere vysvetlit ze som vycerpana ale ze to nieje jej vina a ze som s isla ukludnit a ze ma mrzi ze som kricala...obcas sa stane ze aj teraz trosku zvisim hlas a mala mi hned povie maminka nekric na petku 😅 vtedy s auvedomim a som raz dva kludna 🙂
takze hlavku hore da sa to zmaknut ...deti odlozit tak aby boli v bezpeci 🙂 a ist na vzduch...neboj sa za tych 10 minut co budes prec s aim nic nestane ani ich nebude v dospelosti natahovat 😉 prave naopak ...toto bude pre vas vsetkcyh bezpecna zona! ver mi xxx
aaa v poslednom ...vyhladaj odbornu pomoc...ako ti pisala nejaka mamina ze ma kontakt tak skus sa nakontaktovat...ak nie skus na nete vyhladat musi existovat organizacia ktora pomaha takym ludom ako si ty aj na slovensku 🙂 alebo ked chces napis vzdy mne do IP a ja sa pokusim pomoct ked ti bude tazko 🙂 ved musime si pomahat no nie? xxx hlavku hore bude dobre treba len vydrzat...deti z toho vyrastu a tebe este ude luto ze uz ten cas je prec 😉 aj mne je obcas smutno za tymi casmi i ked boli to brutalne tazke dni obcas..najme ked filipko nepsinkal aj celu nc aj cely den a ja som kmitala pri dvoch detoch 24 hodin denne 😎 no prezili sme a teraz je to lahsie...treba si stale hovorit nebude to trvat vecne 😉

@erikovamamka neda mi nereagovat aj na vas...teda nic v zlom ale toto je naozja posledne co potrebuje matka pocut alebo citta v tom stave v ktorom je,viem ze ste to nemysleli zle,ale ona ma tak ci tak sama co robit aby nepdolahla vycitkam svedomia ze svojim detom blizi! a po vasom prispevku teda myslim z evelmi nepookriala ☹ ona sa nestazuje na to ze ma zdrave deti ani nehovori ze si ich nevazi...ba naopak vazi si ich az velmi...ma obavy ze im ublizi preto lebo ona sama "zlyhava" ako matka...povedat jej taky priklad o vasej priatelke ...podla mna dostane est evacsiu depku!klobuk dolu pred vasou priatelkou a zelam jej co najviac sil aby toto v zivote zvladla a mala stale chut bojovat...no nemyslim si z eje na mieste toto pisat niekomu kto evidentne krici o pomoc!!!a nic v zlom ale sebaovladanie je nam na milu jarmilu ked sme vycerpany a unaveny...vtedy neexistuje ziadne sebaovladanie...jedine tak pud sebazachovy...ja dokazem pochpit ako sa autorka temy citi zazila som to...a niekdy priznam s ahnevaju ma prispevky ludi ktory nemaju sajn o tom co preziva zena ktora ma vlastne dve mimina...jedno je dost velke vzrastom no este stale malicke na to aby chapalo a druhe je este velmi malicke na to aby vobec nieco chapalo...prepacte nejdem vas sudit ani vlastne nechem vyvolat konflikt ale neate sajn o tom co je to mat dve deti s takym vekovim rozdielom...a napokon kazdy sme iny co jedna zvlada hravo druha nemusi...

@mahmulienka este som kcela...nepises ako ti manzel pomaha a to je tiez velmi dolezite...aj to aka je malinka ci spinka dobre ci nieje kolikova a pod....je to tazke no zvladnes to ver mi !!! 🙂 a aj tych slnecnych dni pride casom viac 🙂 posielam objatie xxx

liave
19. jún 2012

@mahmulienka este som zabudla...tak som ten prispevok krasne vysmnajlikovala ze aka to bola pohoda 😒 😒 😒 teraz sa mi smeje 😉 no v case ked moje deti boli ako tvoje som msyelal ze horsie sa stat ani nemohlo...cele dni unavena medzi 4 stenami lebo ist som nemohla ist nikde nakolko som nesoferovala a byvali sme na kopci do ktoreho som ledva seba vytrepala nie to este dve deti v kociku...pocassie vo february dooost zle a ihrisko najblizsie bolo 40 minut chodzov dolu kopcom a napset hodinu hore kopcom...cele noci som kojila a ked som nekojila donisla som drobca na rukach leb mal koliky a preplakal 75 % dna aj noci...potom stasria dcera jasne ziarlivost a zacala robit prieky vynuicovala si pozrnost ...robila zle malemu alebo vylievala vodu 😉 😠 ...ked som s dovma detmi chodila uplne vsade este aj k zubarovy lebo nemam nikoho...ked si maly odsekol kus prsteka v linke si prsty privrel ....ked mala mala mocove zapaly ...ked maly v noci plakal a starsia prisla k nam do izby ze sa boji babatka lebo place ako cert...ked sme spali vsetci 4 v jednej posteli koli tomu...ked partner spaval 4 mesiace na gauci lebo nemohol sa vyspat koli malemu...ked sme sa hadali a kricali na seba lebo kazdy ocakaval nieco ine...ked som prebalila pokakaneho drobca a v zapeti prebalovala starsiu dceru a ledva som s a vyrovnala v chrbte uz som muslea znova prebalovat maleho...a ledva som ho prebalila uz som musela utierat malej obite koleno ...potom maly s apogrcal a znova utierat prezliekat ...a ked s ami ho podarilo upsat a mohla osm mat cas len pre seba mala zacala hrmotat z hrackami a zobudila ho a neslo ho uspat lebo bol nahnevany z eho zobudili a ked sa mi ho apson podarilo upokojit kolotoc s p;ienkami grckami a vynutenou pozornostou zacali znova aznova a znova...
nieje to lahke no raz to skonci 🙂 a budu aj pekne chvile...ja viem ze si stastna matka dvoch krasnycha zdravich dcer a je to to najkrajsie co naplna tovj zivot slnecnym lucom 🙂 a vies ot aj ty 🙂 len si to treb aulahcit...rob iba nutne veci ktore treba..navar oper vecer ked deti spia odloz hracky pohadkajte sa s manzelom pozrite si film a sup sup spat nech mas sil a nergie na dalsi den...mne sa pise uz lahsie ,al ever ze aj teraz obcas pridu tazke dni...no uz je to skor opacne ako to bolo predtym...kym predtym bolo menej tych peknych teraz su obcas tie tazke...no ja verim z enajdes system ako sa nezblaznit 😉 velmi ti drzim prsty a som tu ak ma budes potreovat xxx

ibajeho
20. jún 2012

@koralinka nic len som sa nechala uniest a zareagovala som. Odpust mi moj hlupy precin. Je to tvoja vec.

mahmulienka
autor
20. jún 2012

@besanel ja som skusala caj z valeriany (na spanok aj nervicky), kedze okrem nevyspatia sa z nocneho kojenia mam aj vo vseobecnosti problem so zaspavanim. dr.mi povedala, ze by to nemalo mat nijaky dopad na kojenie atd, ale nataska s nou evidentne nesuhlasi, pretoze sa mi potom dogrciavala 🙂 takze si pockam

mahmulienka
autor
20. jún 2012

@erikovamamka dakujem za prispevok, no pravdu povediac ma velmi nepovzbudil. vedomie, ze niekto v horsej situacii ako ja to zvlada lavou zadnou a ani si nestazuje, ma nijako nerobi stastnou, skor naopak, pripadam si ako este vacsia potvora, ze dokazem vybuchnut, ked mi obe moje zdrave deti hucia okolo hlavy, kazda z ineho dovodu a ze sa v tych chvilach neviem usmiat a povedat si, ake je to super, ze ich mam a ze su, ake su.
to neznamena ale, ze to nedokazem vobec a ze svoje deti nelubim alebo lubim menej ako napr. ty alebo tvoja kamaratka (takto nejako tvoj prispevok vyznieva)!
ja len dufam, ze sa raz - najlepsie uz aj - dostanem do takeho stadia (ja osobne to volam) 'osvietenia' a bude zo mna pokojna mamina a aj ked mi (teraz to prezeniem) budu dietky po hlave skakat, mnou to ani nehne.
obdivujem ta, ze sa tak dokazes ovladat, ja sa tiez tam niekam snazim nasmerovat, tak dufam, ze mi to vyjde.

liave
20. jún 2012

@mahmulienka dostanes nebojaj chce to cas a zvyk ;) kolko niekedy Reba mamicke kym sa zladi s jednym dietatkom a rate ked kojis nieje to ed lizat.viem o com hovoris.vsetko nude lepsie ked deti ppdrastu 😉 a ako son povedala na domacnost sa vykasli tries iba to dolezite.jedlo spanok a cistto.ppvysavaj umy co treba na.ostatne sa vysuloz neutwcie to ani sa nepokazi ;) z detmi ties tak pories.pokial malej nejde o zivot tak ties to co je dolezitehsi.priklad:Mali kojis starsia sa pokaka.hlad je potreba,hovienko starsiu nezje.o 10 minut dlhsie co krTsie svet sa nezruti.mladsia place lebo starsej trebba vysvetlit ze plastelina sa nepapa alebo utriet rozliatu vodu.mladsou uloz do bezpecia,co ja viem ohradka,choditko,podlozka a buries starsiu od placu(mladsia) este bikini neubudlo z nosa.a pod....a takto nejak skus bojovat.nude dobre uvidis a o par mesiacov so budes gratulovat aka to he uz pohoda ;)

liave
20. jún 2012

@mahmulienka dostanes nebojaj chce to cas a zvyk ;) kolko niekedy Reba mamicke kym sa zladi s jednym dietatkom a rate ked kojis nieje to ed lizat.viem o com hovoris.vsetko nude lepsie ked deti ppdrastu 😉 a ako son povedala na domacnost sa vykasli tries iba to dolezite.jedlo spanok a cistto.ppvysavaj umy co treba na.ostatne sa vysuloz neutwcie to ani sa nepokazi ;) z detmi ties tak pories.pokial malej nejde o zivot tak ties to co je dolezitehsi.priklad:Mali kojis starsia sa pokaka.hlad je potreba,hovienko starsiu nezje.o 10 minut dlhsie co krTsie svet sa nezruti.mladsia place lebo starsej trebba vysvetlit ze plastelina sa nepapa alebo utriet rozliatu vodu.mladsou uloz do bezpecia,co ja viem ohradka,choditko,podlozka a buries starsiu od placu(mladsia) este bikini neubudlo z nosa.a pod....a takto nejak skus bojovat.nude dobre uvidis a o par mesiacov so budes gratulovat aka to he uz pohoda ;)

erikovamamka
20. jún 2012

@mahmulienka Ahoj, je mi luto, ze moj prispevok nie je spravne chapany. Ja ta ani neodsudzujem, ani si nemyslim, ze nie si dobrou a milujucou mamou. Ak si to dobre citala, tak si si precitala, ze aj ja mam rozne situacie a ak to nezvladam, vzdy si spomeniem na tu moju kamaratku a poviem si, ze ja vlastne nemam problemy.... a ze nema zmysel sa rozculovat nad hlupostami. Napisala som, ze vo svojom veku mam male dieta....pracovala som 18 rokov na menezerskej funkcii...a zrazu znova plienky ! Uplny obrat, uplne iny zivot...mam takmer dospeleho syna, s ktorym riesim problemy jeho veku...a vzapati prebalujem batola, ktore mi lozi po celom dome, vsetko taha, vsetko otvara... v dome, v ktorom som mala vzdy upratane... a teraz ? Tiez som sa vedela rozculit nad malickostou... ALE naozaj to nema zmysel.
Nechcela som ti ublizit, len proste napisat, ze zivot je kratky, uzivaj si kazdy den so svojou rodinou, miluj ich a bud stastna, ze su zdravi. Chcela som povedat, ze sa to naozaj da, lebo je to moja vlastna skusenost. Aj teraz pisem tento prispevok a maly mi tuka do klavesnice...na nervy 😉 ...mozno som to tu znova napisala jedno cez druhe... Ale prosim ta, opakujem, nechcela som ublizit, skor povzbudit. Drz sa, vsetko raz prejde ... 🙂

erikovamamka
20. jún 2012

@liave ...presne tak, co jedna zvlada, druha nemusi... kazda sme ina...preto som pisala o sebaovladani, pretoze u mna to tak funguje a tu vo forach, pise kazda svoju skusenost, svoj postoj k danej veci, radu... a prave preto som myslela, ze svojim prispevkom povzbudim. Tiez som len clovek, obycajna mama s problemamy, s radostami...ale vsetko sa da zvladnut ! Prajem krasny vecer ! 🙂