icon

Ako pomôcť blízkemu v ťažkej depresii?

marca12
7. sep 2024

Mam v blizkom okoli osobu v tazkej depresii. Nedokaze uz fungovat,stratila zaujem o vsetko. Pomahame ako sa da. Sme jej podporou. Snazime sa ju tahat von do prirody,vymyslame aktivity. Ma psychiatra,lieky,no zatial nezabera nic. Viem,ze asi potrva este par mesiacov,kym zaberu lieky. No co dovtedy? Chcela by som pocut rady od ludi,ktori si presli tymto peklom,ze co im pomohlo. Ak vam je neprijemne verejne o tom hovorit,kludne napiste spravu. Som diskretna a nedostane sa to von. Len neviem,co je vhodne robit. Ci povzbudzovat alebo len pocuvat alebo nutit toho cloveka rozpravat alebo ja mam rozpravat o hocicom a nech len pocuva. Pomaha,ked cloveka tahame von? Ked ho nutime nieco robit? Samozrejme primerane situacii. Chapem,ze takyto stav vycerpava a vsetku energiu da len do toho,aby vobec clovek vstal z postele. Ale trosku nieco porobit by mal,ci je lepsie len odsychovat? Lebo ked len lezi,neustale dookola ma zle myslienky. Myslim si,ze to chce len cas a pretrpiet,ale ten clovek nema ziadnu nadej,neveri,ze sa to zlepsi. Budem velmi vdacna za kazdu radu a skusenost.

Strana
z4
tibor79
8. sep 2024

@lonely66 taký stav nie je "o rozume".

tibor79
8. sep 2024

@marca12 ja myslím, že hospitalizácia by bola vhodná. Tam sú aj psychoterapie....Nastavia mu lieky.

petulela
5. júl 2025
@hankab

@jeennyv mne sadli az 5te lieky v poradi. Bola som ako pokusny kralik. Kazde som skusala mesiac, aby bolo vidno nejaku zmenu. Z niektorych mi bolo este horsie nez bez nich. Pre depresivneho cloveka je mesiac nekonecne dlhy cas. Trvalo vyse polroka od prvej navstevy psychiatra, kym som konecne videla aspon malicku zmenu k lepsiemu.

@hankab dobrý deň
Môžem sa opýtať, že či sa vám ta depresia už vôbec nevrátila. Ja mam tretie lieky a po 4mesiacoch sa mi to zase vrátilo...to zúfalstvo je hrozne 😔

hankab
5. júl 2025
@petulela

@hankab dobrý deň
Môžem sa opýtať, že či sa vám ta depresia už vôbec nevrátila. Ja mam tretie lieky a po 4mesiacoch sa mi to zase vrátilo...to zúfalstvo je hrozne 😔

@petulela vratili sa mi uzkosti po roku a pol od vysadenia liekov. Hned pri prvych priznakoch som zacala znovu brat AD. Aktualne treti tyzden. Ono sa to vascinou po case vrati… aj ked som si naivne myslela, ze mne uz nie.

Strana
z4