icon

Ako pomôcť obéznej matke s liečbou?

28. máj 2024

matka prisla s placom od diabetologicky, ze jej nechce predpisat lieky na chudnutie ani jej cih nedoporuca, matka ma 95 kg a 160 cm, odbornici vedia ze v tomto stadiu obezity, clovek uz sam neschudne menia sa pomery inzulinu, v tele prebieha zapal, drbnutej Plackovej a takymto liek predpisu ale 80 rocnej zene ktora nevie schudnut nie....to ma este 6 liekov na srdce!!! ako dalej postupovat ked chcem aby matku zacali liecit na obezitu, ktoru ako cohorenie ma?

autor
28. máj 2024

@kristinka92 dakujem!!

autor
28. máj 2024

@viestta jezis ty si tu tiez, myslela som ze pises len jeden prispevok za 10 minut...

autor
28. máj 2024

@betulinka1 vobec som sa o to nezaujimala obvodna lekarka kazala aby sme povedali diabtologicke ze cheme ten liek...

autor
28. máj 2024

@luteam toto robi bravam ju do bazena a tak

anjelicek26
28. máj 2024

Dalsie lieky skutocne nie. Zmenit jedalnicek, to je jedine, s cim si vie ona a s cim jej ty vies pomoct. Nakupovat za nu/s nou - teda do chladnicky len zdrave veci, vybavene. Obcas doniest navarene, zdrave, resp. zabezpecit dovazane menu - dietnejsie resp. vyberat vegetarianske, to uz samo o sebe byva viac ok... a pit vela, vela vody... prechadzky kazdy den 1h doobeda, 1h poobede,aj keby s rolatorom, ale nech pekne obehne dedinu odpredu dozadu a hybe sa, nakopne travenie a aj spalovanie. To vravel diabetolog nasej babke a schudla veru 15 kil behom roka vtedy.. Dalsie lieky jej pecen neustoji, ani to neskusaj, pokial zhora bude stale pchat kalorie, mat malo pohybu, tak je to na dve veci.

beronsche
28. máj 2024

Ako postupovať? V prvom rade zmena životného štýlu a najmä stravy, pod dohľadom lekára!
Tie tabletky, ak vôbec fungujú, aj tak nefungujú sposobom, že hodis si pilulku a schudnes! Predstavujete si to obe priveľmi jednoducho.
Plus v kombinácii s liekmi na srdce by to máme mohlo uškodiť. Či máš pocit, že diabetológ nič nepredpisal len tak, z dlhej chvíle?

bublinka1426
28. máj 2024

no nic proti, a zelam pevne zdravie, ale aj tak pekny vek na taku obezitu.
vela ludi sa nedozije ani 70 r co im rupne srdce atd atd
asi naozaj pomoze len vyvazena strava ak lekar nechce predpisat lieky.
takym ludom uz velmi pomaly travi a mozno aj vodu zadrziava.
vari si sama, ci vy sa o nu starate ( necitala som vsetko na stene)

cookie29
28. máj 2024

Predpokladam ze mas na mysli Saxenda. Vies o tom, ze je kontraindikovana okrem ineho pre ludi > 75 rokov? Co je pripad Tvojej mamy?

sense
28. máj 2024

@mabenn karnitin jej nepomôže pokiaľ nezmení návyky

mabenn
28. máj 2024

@sense by si sa divila, ako pomoze akekolvek placebo...

sense
28. máj 2024

@mabenn štýlom ze bude veriť ze mi pomôže tak sa to stane? Ono keď ma problém so srdcom by ani ten karnitin nemala bez toho aby to odobril lekar

beronsche
28. máj 2024

@mabenn áno, ale len pri súčasnej zmene ziv.stylu.
Ak niekto neurobi nič, v pripade, že má nevhodnú stravu, neprimerane veľké porcie a žiaden pohyb, vtedy to fungovať jednoducho nebude, čo ako tomu bude veriť..

svetlonos
28. máj 2024

Radu pre teba nemám, len sa nestačím diviť co za sprostu obvodnu lekárku mate. Ma ozaj vystudovanu medicínu ci je len prepracovaná? Držím palce, nech sa mame podarí zdravo schudnúť.

januska12323
28. máj 2024

Stačí prekopať jedálniček, žiadne keksíky a vyprážané veci, veľa zeleniny, vody a pohyb. Ale čudujem sa, že ju pri takej váhe a ďalších liekoch neposlali už skôr.

alickapusinka
28. máj 2024

Sú aj obézitologické ambulancie tam treba pozrieť najbližšie s ktorého mesta si a objednať sa.

maranta_leuconeura
28. máj 2024

Ako sa mama stravuje? Tam zacni. Potrebujete zapisovat aj mnozstva aj co jedava, kaloricky prijem, typ stravy, aby mala pokryte ziviny co ma mat. Uz len od diabetologa (ten co riesi cukrovku) musite mat takuto prednasku za sebou. 95 kg pri 160 cm nevzniklo zrejme za pol roka, tak ani necakaj, ze za pol roka odidu. Nemusi sa dostat na 55 kg ako za mlada, pomoze jej zist aj len o 10-20 kg nizsie, velmi tym odlahci srdce. To pojde ruka v ruke s tym, ze bude viac vladat, mozno dlhsie prechadzky, bude sa citit viac fit a bude samostatnejsia v samoobsluhe. To je to co chcete dosiahnut v 80 rokoch.

luteam
28. máj 2024

@katica06 tak ako som napisala su cviky pre starych ludi co sa daju aj na posteli cvicit ale popravde neviem ci by tym niekto schudol asi tazko to je skor pre leziacich aby sa im neskracovali svaly. Tak ja napr poznam dost 80tnikov co sa vladzu hybat vramci moznosti ale tak ja robim so starymi ludni tak ich poznam dost...

luteam
28. máj 2024

Autorka to je super ze sa snazis aby sa hybala, ald naozaj jento najviacno strava. Ruku na srdce papa nejake sladke alebo pecivo? Cukor musi nekompromisne vylucit (myslim rafinovany cukor sladkosti a pod) zalezi aj od dalsich dg co ma ta strava

luteam
28. máj 2024

@luteam lebo zas aj nie je diabetik ako diabetik

nelca84
28. máj 2024

@katica06 preco nie? Moja svokra ma tiez 80 a cvici 3x do tyzdna co ju poznam. Takze min. 20 rokov. Jej 86 rocna sestra detto. Ta dokonca stale soferuje. A ano, stravuju sa striedmo. Ja poznam vela 80-tnikov, co ju aktivni, dnes to uz nie je ziadna rarita.

peter0123
28. máj 2024

@nelca84 tiež som na tom tak, že poznám žiadneho vitálneho dôchodcu 80+, viem na jednej ruke spočítať koľko ľudí žije u nás v dedine nad80r, a počet tých čo šoféruje je0, počet tých čo sami niekam chodia(napr len po miestny cintorín) je presne 0, z 20 osôb čo zomreli.v poslednej dobe nedožilo vek 80r 90%

nelca84
28. máj 2024

@peter0123 asi to bude zivotnym stylom, neviem. A to som nespomenula, ze najstarsia sestra ma 92 a je uplne sebestacna, akurat uz vsade "beha" s trekovymi palicami. Ale vsetky boli cely zivot aktivne, lyzovali, plavali, chodia do kupelov... Ked bol niekto knedla cely zivot, tak uz ani na starobu to nebude inak. Neviem kde zijes, ale ja si praveze vsimam, ze vela 80-tnikom by som ich vek netipovala. Samozrejme z tych, co sa dozili a nemaju vazne dravotne problemy.

maciatkolulu
28. máj 2024

@katica06 úplne jednoducho,pohyb ako sú prechádzky napríklad,primerane veku. Ja niekedy nerozumiem,prečo na Slovensku sú starí ľudia naozaj "starí" ,každé ráno som vonku v AT so psom. Bežné tam behavaju,staré panie, s tými palicami sa preháňajú,normálne sa prechádzajú ,sú upravené.... Vo je na Tom,aby ráno a večer išla 80.rocna pani na prechádzky. Či je lepšie nadrbat zase lieky? Tie už nevadia?

katica06
28. máj 2024

@maciatkolulu mňa by zas zaujímalo že ako prácu vykonávali tí vitálny osemdesiatnici

maciatkolulu
28. máj 2024

@katica06 neviem,ale niekedy ťa fyzická práca drží v plnom zdraví aj v starobe a nie jojkanie a vzdychannie,že tí nepredpisu 189.liek. Ono zdravý a vitálny 80.neznamena,že mal prácau lazoplazo. 😉 Zdravý životný štýl môže mať kľudne každý jeden človek. Aj ten,čo pracuje manuálne,aj ten čo hlavou.

maciatkolulu
28. máj 2024

@peter0123 odporúčam s a presťahovať 🙃

petulda333
28. máj 2024

@katica06 moja babka do 85 r chodila a robila aj na zahrade,na cintorin aj do kostola pesi. Muzove babky,s dozili 91r a obe vitalne,starali sa o seba same. Az posledny rok zivota,uz potrebovali opateru. Zijem na dedine a plno dochidcov chodi na vylety,maju dokonca svoj klub. Prechadzaju sa,chodia na bicykloch atd....

katica06
28. máj 2024

@petulda333 žijem tiež na dedine ale žiaden z mojich starých rodičov nebol vitálny v 80ke resp sa toho veku ani nedožili. Za radom zomierajú oveľa mladšie ročníky, krstný, strýko, teta, sesternica , sesternicin muž, sused atď

petulda333
28. máj 2024

@katica06 no tak asi mam stastie,ale v mojom okoli je ich dost. Aj v okoli mojej rodiny

nevenka
28. máj 2024

@katica06 no my kde sme kupili dom, tam vsade naokolo babky 90+ a behaju jak srnky po zahradke, nechapeme s muzom 😅