icon

Ako prekonať stav, keď na vás príde tetánia?

rokkisu
13. nov 2012

Ahojte. Chcem poprosiť o radu. Asi pred pol rokom mi zistili tetanický syndróm - chronický. Ruky a nohy mi zatiaľ chvalabohu nevykrúcalo, ale keď to príde, sú to strašné stavy. Neviem čo robiť. Sú to stavy, kedy neviem či odpadnem, či ma preženie, či budem vracať, či mám kričať, pulz aspoň 130, hviezdičky nad hlavou a tlkot srdca až v ušiach a mravci po celej tvári. Je to fakt nepríjemné.Prichádza to raz za týždeň, hlavne večer. Jediné čo mi ako tak pomôže je vaňa s teplou vodou. Neviem prečo, ale teplá voda mi pomáhala aj v čase tehotenstva, keď mi bývalo zle. Vo vani presedím aj hodinu. Ako to prekonať? Občas to trvá i 2 hodiny. Magnézium i kalcium si dávam preventívne. Dýchanie do sáčku mi vôbec nejde, mám z toho závraty. Poradíte mi, ako prekonať tento stav čo najlepšie a najrýchlejšie? ďakujem.

somavi
4. jan 2017

@erulka77 no ty si múdra ako rádio , asi si potrebuješ sem tam rypnut. Prvú vetu som myslela v tom zmysle , ze s ním bojujem - snažím sa ho nedostať . Pri záchvate by som asi ťažko vypisovala na net. Ale tak su aj takí rypali, co uz.

erulka77
4. jan 2017

@somavi ja nerypem len to je tak napisane

somavi
4. jan 2017

@erulka77 ano , ze bojujem ... to neznamenalo , ze mam záchvat ale ze sa mu snažím predísť . Možno som to aj ja zle napísala . Ale aj keby som ho mala a zvládla pisat na Mk ( co je nereálne v mojom prípade ) , tak by to podľa mna tiez nebol dôvod na takéto bezdôvodne rypanie. Pekný večer

diana20
5. jan 2017

@somavi iba ti chcela asi povedať, že to asi nemáš ešte také strašné, keď s tým dokážeš tatko bojovať a tomu aj predísť.. ja napríklad neviem, že niečo príde iba zrazu mi je zle a behom minúty som na zemi a buď mám šťastie a neodpadnem iba sa hýbať nevladzem,alebo odpadnem, že si ani nepamätám čo sa dialo... v každom prípade keď máš silu s tým bojovať, tak bojuj 😉 držím palce

somavi
5. jan 2017

@diana20 a si si istá , ze to je tetania ? Lebo s tým som sa este nestretla , aj neurologicka mi vravela , ze ked prichádza tetanicky záchvat , tak to cítiť a vtedy treba dýchať do vrecúška a pod. Ja som ich mala niekoľko po stresovej udalosti , to mi trpli tuky, nohy, ústa, tlak na hrudi , ťažko sa mi dýchalo . Vtedy, tesne po stres.udalosti som záchvat potlačiť nevedela,ale uz mi zo celkom ide. Cítim , ze mi začne strašne bit srdce, chytá ma akoby panika , tak sa rychlo snažím myslieť na nieco ine , vravím si , te je to len v hlave, dám si magnezium a ako mi vravela neurologicka , tým dýchaním do vrecúška sa záchvat môže veľakrát potlačiť .

diana20
6. jan 2017

@somavi to mi povedali v nemocnici po vyšetrení na tetaniu 😄 že ju mám... takže hej som si istá, len je toho viac ako sa to môže prejavovať, moja kamarátka mala migrény až grcala ako ju hlava bolela a bola o tetania..aj mne všetko trpne preto nevladzem stat, musím si lahnut a nemôžem poriadne dýchať a unavi má to akoby som celú noc nespala..

somavi
6. jan 2017

@diana20 no tak prajem pevne nervy vzdorovať tejto chorobe 😊👍 je to hnus .

andula30
6. jan 2017

baby chodíte aj na nejake kontroly-vysetrenia s tetaniou? Alebo vam to len povedali? Lebo mne to neurologicka, len tak medzi recou povedala, a dalej nic.

janhe
6. jan 2017

@andula30 vobec
Mne kazali len magnezium ked to dojde na mna ale to mi nepomaha
Pomaha mi centrum
Bo tam je mix vitaminov

adriankabalaz
6. jan 2017

@andula30 už 3 roky každý 3 mesiac.vyšetrenie mmg

andula30
7. jan 2017

@adriankabalaz k neurologovi?

adriankabalaz
7. jan 2017
diana20
7. jan 2017

@andula30 ja Viber nechodím takto, asi záleží aj od toho v ktorej nemocnice a akú máš tetaniu.. ja napríklad by som mala brať magnezium b6 a b12 každý deň stále.. a keď dostanem záchvat tam aj dve tri magnezia..

ewe05
18. jan 2017

@radka288 zdravim pisali ste uz davnejsie ale aj ja som po prebudeni narkozy v roku 2015 mesiac marec dostala tetanicky zachvat a bolelo ma vsetko. Cele telo stipalo kosti svaly hlava bruvho a potom cela chrbtica trpla a bolela. Odvtedy sa takto zle citim a neviem co by pomohlo

lupercilla
31. jan 2017

ahojte, som novacik, ale fakt asi potrebujem poradit. pravdepodobne mam tetaniu, este mi to lekar sice nepotvrdil, ale asi to bude ono. museli mi zavolat zachranku, lebo stav 'obycajnej nevolnosti', ktoru som uz nie raz prekonala0 trval cca hodinu. uz som bola aj prelaknuta a nevedela co robit. fu.. fakt neprijemne. mna by ale hlavne zaujimalo, ake su priciny tohto ochorenia? viete prosim co to zapricinuje? nejak sa k tomu neviem dopatrat. dakujem

kika691
31. jan 2017

@lupercilla psychika.......

myriada
31. jan 2017

@lupercilla zlý metabolizmus minerálov, vyčerpanie, psychika, únava, zlá životospráva...je toho veľa a pomalými krokmi sa človek dostáva do bežného života...
je to na začiatku určite zlé ale keď sa naučíte ako s tým bojovať bude fajn. psychika je strašne silná a ona vám spúšťa tieto stavy, fyzické prejavy ako zvýšený tlak, búšenie srdca, zimnica, nevoľnosť, hnačky...čím viac sa na to sústredíte tým to dlhšie trvá

kika691
1. feb 2017

Moja rada. .Ako som sa ja z toho dostala ísť a nasadiť vhodné AD....A ste za vodou

myriada
1. feb 2017

@kika691 a už fungujete bez AD?

kika691
1. feb 2017

@myriada áno.rok. ..Mne to preuklo...Keď som bola.max vyťažená aj psychicky aj fyzicky...Rok som.bola na magnezku a chodila na cvičenie aby som sa naučila prekonať ten stav....Ale.nechcela som tak žiť....A veru pomohlo

libawet
1. feb 2017

@kika691 kým Ti antidepresíva nevyvolajú v tele iný problém...

somavi
1. feb 2017

@andula30 ja som bola na eeg vyšetrení

somavi
1. feb 2017

@somavi
@somavi
@andula30 pardon nie eeg ale emg

andula30
1. feb 2017

@kika691 kam na cvicenie a ake?

kika691
1. feb 2017

@andula30 k psychológovi...Ten naučí ako stav prekonať....Ale psychiater...Sa.snazi aby ten stav už.nikdy neprišiel

lubica1985
4. feb 2017

Ahojte, pridavam sa aj ja do tejto skupinky :-/ v polke januara mi diagnostikovali tetanicky syndrom. Dovtedy som nemala ziadne zdravotne problemy, okrem preventiviek a porodnice som lekarov nepoznala. No cez sviatky mi jednoducho zacali trpnut, ruky a nohy, cela hlava a pridal sa tlak na hrudniku ako keby vam tam non-stop sedelo dieta. Vylakalo ma to riadne. Navstivila som obvodnu, ta po odberoch skonstatovala, ze mam vsetky vysledky v norme, poslala ma k neurologicke, odtial na emg, ct, inetrne na ekg a rtg hrudnika. Vsetky vysledky som mala ok, akurat na emg ukazalo miernu tetaniu. Uz mesiac uzivam magnerot, no nemam pocit, ze by sa to zlepsovalo. Viem, ze momentalne vycerpanost a unava tomu nepomahaju - bijujeje uz mesiac s ocnymi zubkami u maleho, takze chodim ako matoha, ved to poznate isto.... a navyse pridali sa k tomu bolesti chrbtice, hlavne v driekovej oblasti a este aj v bedrovom klbe. M&slite, ze aj tieto bolesti mozu byt nasledkom tetanie? Uz mam nejak toho vsetkeho dost, vyse mesiaca sa citim ako rozbity, vycerpany clovek, uz sa ani netesim z dna, lebo viem, ze zas to bude len o bolesti a neprijemnych pocitoch....

pali3x
20. feb 2017

Ahojte. Dlho som tu nebol. Medzitým som absolvoval pár vyšetrení:
- Neurológia - tetániu nemám, ani nič podobné = som OK (veľmi ma to teší, ale nepomohli mi). Doktor konštatoval, že za všetky choroby môže zanedbaný sex ;)
- rehabilitácie + vyšetrenie u lekárky z rehabilitácii - absolvoval som elektroliečbu, masáže, cvičenie... NIČ nepomohlo. Vraj mám nie ideálne držanie tela, sedavé zamestnanie ma ničí a zmeniť prácu neprichádza do úvahy. Doktorka mi poradila začať behať + celkovo viac pohybu...
- sono vyšetrenie brucha - všetko úplne v pohode
- vyšetrenie krvi + moču = perfektné výsledky

- pociťujem plynnatosť, pred sonom som bral nejaké tabletky na odstránenie. Nepodarilo sa úplne, ale možno mi bolo o chlp lepšie - možno som si to len myslel...

Už skoro 2 roky ma niečo slabo akoby tlačilo na ľavej strane v oblasti rebier dole... Ibaže to nie je ani taký nejaký tlak a nie je to na jednom mieste (raz dole, potom viac vpravo, inokedy vyššie...) ... Strašne ťažko sa to vysvetľuje. Potom na mňa doktor aj tak pozerá -ako na hypochondra ;). Kde-kade ma pobolieva na rôznych miestach - poviem to tak, že cca 15 rokov mi stále niečo je - teda si to myslím ja... A som celkom zdravý. Už si sám myslím, že som hypochonder, ale akosi sa neviem presvedčiť, že som v poriadku, lebo sa tak necítim.
Maximálne mi doktori povedali, že mám znížený prah bolesti, zvýšenú citlivosť... Ale akosi mi to nestačí. To nie je odpoveď. Uznám, že ak by mi niečo bolo, ta tu už dávno nie som...

Snažím sa žiť najzdravšie ako sa dá, nepijem, nefajčím, jem čo najzdravšie = vyberám si najzdravšiu (možno nie najchutnejšiu) voľbu jedla...
Ako dieťa som bol neposedný, nič mi nebolo, cítil som sa skvelo. Potom sa niečo pokazilo.

Teoretické príčiny môžu byť:
1. v čase dospievanie (od 17 rokov) sme mali psy, ktorých olizovaniu som sa nejako nebránil (vždy som psa strašne ako dieťa chcel) = nejaký parazit, ktorý vo mne drieme doteraz (mám 41 rokov)
2. V pred 16 rokmi mi umrela mama = to som mal pár rokov (25) = mohlo ma to psychicky zraniť a z toho to všetko mám (doteraz som to nejako nestrávil)
3. Patogénne zóny, stres, práca, nejaká skrytá pleseň...

Trochu som pozeral na nete (čo ohľadne zdravia robím nerád, lebo človek vždy skončí u nejakého nádoru) a nejaké nevysvetliteľné problémy má strašne veľa ľudí. Ja tvrdím, že súčasná medicína je v plienkach. Ľudia o sebe toho nevedia ešte strašne veľa. Hlavne, že namiesto investícii do výskumu v medicíne vyhadzujeme peniaze na športovcov, hercov...)

Záver:
Netvrdím, že si žijem zle, ale zobudiť sa tak jedného dňa a zistiť, že sa cítim dokonalo = úplne v pohode by bolo úplne mega-super 🙂.

Ospravedlňujem sa za dĺžku príspevku... 🙂

ewe05
20. feb 2017

Ja mam nieco podobne tiez ma povazuju za hypochondra. Elektrizacie teda pocity v tele a trpnutie prstov noh hlavy krku bolesti krizov a na hrudi .
Mdloby zavraty a nic nepomaha
Ako takto sa zaradit do pracovneho zivota

pali3x
22. feb 2017

Najhoršie je, že to človeku ničí život - stále si myslí, že mu / jej niečo je a ono možno aj je, len súčasná medicína to nevie zistiť. najhoršie je, že ak vás bolí koleno a viete presne kde, tak vás doktor pošle na rontgen, vidí čo tam je a vylieči to... Ale ak poviete, že vás tu v boku niečo tlačí, ale ani nebolí a nie je to úplne vždy + že vás bolí raz t, potom tam... Nemá to súvislosť, ani poriadne neviete popísať problém a navyše nikde nič nemáte a ste akože v poriadku - potom ste hypochonder... Dostanete tabletky na uvoľnenie, prípadne masáže, alebo psychológa...
Doktor ba mal spraviť všetko preto, aby zistil, čo je to, prečo je to tak, ako sa do dá odstrániť. Ešte som nebol na psychiatrii ;). Na druhej strane aj to je riešenie - kedysi mal kamoš problémy so srdcom - nejaké nepravidelnosti... A nakoniec to bolo zo stresu - manželstvo, svokrovci... Rozviedol sa, pochodil za psychiatričkou a teraz je úplne v poriadku.

Ale ako raz povedal jeden známy + doktorka u ktorej som bol na sono - "Súčasná medicína často iba potláča príznaky (bolesť) a nelieči príčinu problému". Možno by som sa mal obrátiť na nejakého "mastičkára" 🙂

"ewe05" - vy to máte asi ešte horšie ako ja.
Niekedy sa večer pristihnem, že ma napadne, že v práci mi nebolo nič 🙂. Alebo si to už neuvedomujem. Rád chodím na pešo, moja rýchlosť chôdze je vysoká... Zaujímave je, že vtedy sa cítim super. Lenže človek nemôže celý čas chodiť...
Nájsť tak odborníka, ktorý by vedel čo robiť - to by bolo super...

myriada
22. feb 2017

Skúšali ste niekto zmeniť stravu? Ja som na bezmliecnej diéte a tetania sa upravila o 90%. Idem sa dať na pečenie z kvásku, lebo som si co to prečítala o pečive, chlebe ktoré máme možnosť v dnešnej dobe konzumovať. Droždie ktoré už nie je to čo bývalo, vyrába sa z odpadových látok. Poškodzuje nám stenu čriev. Naše trávenie je druhý mozog, ak to nie je v poriadku potom ani my nemôžeme fungovať. Biely cukor, múka a mnoho iných vecí. Je to na dlhé študovanie ale skúste porozmýšľať či by sa náš stav nedal riešiť aj takto "jednoducho", úpravou stravy.