icon

Ako prekonať stav, keď na vás príde tetánia?

rokkisu
13. nov 2012

Ahojte. Chcem poprosiť o radu. Asi pred pol rokom mi zistili tetanický syndróm - chronický. Ruky a nohy mi zatiaľ chvalabohu nevykrúcalo, ale keď to príde, sú to strašné stavy. Neviem čo robiť. Sú to stavy, kedy neviem či odpadnem, či ma preženie, či budem vracať, či mám kričať, pulz aspoň 130, hviezdičky nad hlavou a tlkot srdca až v ušiach a mravci po celej tvári. Je to fakt nepríjemné.Prichádza to raz za týždeň, hlavne večer. Jediné čo mi ako tak pomôže je vaňa s teplou vodou. Neviem prečo, ale teplá voda mi pomáhala aj v čase tehotenstva, keď mi bývalo zle. Vo vani presedím aj hodinu. Ako to prekonať? Občas to trvá i 2 hodiny. Magnézium i kalcium si dávam preventívne. Dýchanie do sáčku mi vôbec nejde, mám z toho závraty. Poradíte mi, ako prekonať tento stav čo najlepšie a najrýchlejšie? ďakujem.

luciar260
20. nov 2020

@ullala ahoj, chcem sa opytat kedze mam podobne problemi, v krku akokeby stale nieco citim, ale niekedy ozaj stale pocas celeho dna take steklenie v dychacej trubici, pocit ze si potrebujem odkaslat, v noci sa strhnem zo spanku ze sa dusim, neznasam to je to neprijemny pocit, niekedy mi trpnu prsty tiez iba v noci , niekedy mam pocit tlaku na hrudi , uzkost.... tiez si myslim ze tetania aj obvodna mi to naznacila no neposlala ma na potrebne vysetrenie, iba na interne tam vsetko ok aj na stitnu zlazu tam tiez ok

vanesitta
20. nov 2020

@luciar260 ja mám tiež take problemi vsade je všetko ok nevedia lekári pochopiť že fakt mi je tak zle všetko čo cítim aj take cudne po tvári lekárka mi povedala že to preto lebo som veľmi vnímavá 😕

luciar260
20. nov 2020

@vanesitta tiez mas aj s dychanim ? To trpnutie neberiem nejak vazne, no najviac mi robi starosti to ... nnajhorsie to je vecer lebo sa bojim ze zas vstanem v noci cela vystrasena ze nemozem dychat....

ullala
20. nov 2020

@luciar260 skus sa vypytat k neurologovi, on posiela na tie testy na tetaniu.

vanesitta
20. nov 2020

@luciar260 tak ja to mám oveľa horšie mne sa obe ruky vikrulili 2 krát cítim mravencenie stačí trosku popravám hneď mi je zle akoby som niekde behávala na odpadnutie mi príde lekár tiež povedal že to je tetania

wspplm
4. dec 2020

ahojte vsetci. chcem sa aj ja podelit o moju skusenost. V polke augusta sa mi stala taka vec. Mali sme a priatelom dovolenku. Boli sme u mojej tety na 3 dni. Velmi som sa tam tesila no neuzila som si to. Zacala som mat pocit akoby som mala hrcu v krku.Vecer to silnelo, tazko sa mi dychalo aj hltalo, citila som akoby vnutorny nepokoj ale snazila som sa na to nemysliet. Ked sme isli autom na chatu tak mi prislo zle...tep mi vybehol na 139, srdce mi busilo jak odusu, triasli sa mi ruky, mala som pocit ze sa nedokazem plnohodnotne nadychnut. V ten vecer som mala aj triasku celeho tela az zuby mi klepali, to iste sa mi stalo aj dalsiu noc a vlastne odvtedy az do dnes to mavam stale skoro raz az 2, tyzdenne a Kvazi stale to prichadzalo vecer alebo v noci. Zlakla som sa tak som sa k obvodnej, absolvovala som endokrinologiu, ta bola ok, kardiologiu aj ta dobre dopadla, ORL v poriadku. Skoncila som 2x na pohotovosti kde mi pichli apaurin ale nemala som pocit ze mi to pomohlo. Nasledne som bola odporucena na psychiatriu. Tam som zatial nebola ale silno to zvazujem. Brala som magnerot- zmiernil mi triasku..Potom sme sa stahovali na opacny koniec Slovenska tak mam aj inu obvodnu. V oktobri som mala v noci ked som bola sama.doma silny zachvat ale nejak som to zvladla a sla som.hned k lekarke.Opat ma poslala na kardio a endokrinogiu kvoli buseniu srdcaa tepu, kardio ok a a endokrinologia USG ok a cakam na krvne vysledky. Kazala mi kupit si magnerot, zevraj je najlepsie vstrebatelny. K neurologovi ma neposlala, zevraj ideme vylucovacou metodou postupne. Ja sa ale ozaj necitim dobre, zhorsuje sa to...uz mi aj akokeby zvoni v usiach, citim slabost hlavne v lavej nohe, strasne sa mi toci hlava, trasu sa mi ruky, mam neustaly pocit hrce v krku az sa mi tazko hlta. niekedy mam trpnutie v licach alebo tik v lavom oku..ale proste kazdy den nieco...rozhodla som sa ze to vezmem do vlastnych ruk, objednala som da na EMG vysetrenie k sukromnenu lekarovi kde si to aj zaplatim. Idem buduci tyzden. Neviem uz ci to je tetania alebo nieco ovela horsie uz ma napada kadeco..aj skleroza multiplex alebo nador...boli ma dost inak aj chrbat, hlavne teda hore medzi lopatkami aj krk...tak rozmyslam.ci to aj od chrbtice nemoze byt...alebo nejak poprepajane jedno z druhym...Co si o tom myslite? Dakujem za kazdu odpoved. Drzte sa vsetci co si tymto prechadzate🙏🙏

luciar260
4. dec 2020

@wspplm tak sa drz, a daj vediet ako ti dopadli vysetrenia, ja nemam az take priznaky ako pises mam o dost miernejsie, hrca v krku , pocity uzkosti, svalove zasklby, v noci sa sem tam strhnem zo spanku ze nemozem dychat, vtedy sa strasne zlaknem ze mi az srdce ide vyskocit z hrude, nastastie sa mi to nestava casto ...... vysrtrenia ako interne, kardio, stitna zlaza mam ok... tiez si myslim ze tetania

flakulka
5. dec 2020

@wspplm dobrý deň tieto stavy čo prežívate som prežila aj ja , mam aj znizenu funkciu stitnej zlazy , ale nic mi nepomahalo a k psych som odmietala ist lebo mne nebolo zle psychicky ale fyzicky
Ale zasa ja vsetko vnutorne prezivam a trapim sa aj nad tym co by iny mavli rukou
Trapila som sa skoro rok ale nakoniec aj tak beriem antidep a je mi konecne dobre
Takze urcite treba navstivit aspon psychologa pretoze tieto stavy moze vytvarat aj podvedomie

wspplm
5. dec 2020

@luciar
@flakulka
ja uvidim ako dopadne EMG v stredu, dam vediet;) a uvdim potom ako budem postupovat dalej. chcela by som aj zmenit stravu k lepsiemu a viac chodit do prirody..snad nejak naberiem odvahu k psychiatrovi. ono ja sa nehanbim tam ist ale bojim...ze sa tam zrutim, rozplacem a podobne. a dalsia vec je ze nechcem moc brat lieky. Len ja mam ten problem, ze byvam vela sama lebo priatel robi na turnusy na opacnom konci Slovenska a ja som 20 dni mesacne sama doma. Bojim sa ze odpadnem a najde ma uz mrtvu o 10 dni..viem, znie to morbidne ale je to tak. Takze ak to bude velmi zle uchylim sa k tym liekom aj ja ked pisete ze pomahaju.
Baby aj chalani drzim vsetkym palce aby dobre bolo🙂🙂

misa2704
5. dec 2020

@wspplm poznám tie stavy. mne je najlepšie keď je pri mne manžel a deti 🙂 samota je ozaj des. Ja som spoločenský typ takže nerada bývam sama. Skús ak máš priateľa od seba vyhľadať nejakú spoločnost. Ja viem že stále sa nedá ale raz za čas nejaké aktivity, šport, priatelia,rodinka 🙂

olivka84
8. dec 2020

@wspplm určite na mri mozgu miechy nech sa vylúčia takéto veci. Ja som na tom tak podobne tiky zasklby trasy panika. Rok som behala po odborníkov a nakoniec aj tak som skončila u psychologický. Ale veľmi dôležité je vylúčiť fyzické ochorenie. Aby mal človek kľud že je to v úvodzovkách iba tetania alebo panicke ataky

vanesitta
13. dec 2020

Chcela by som sa tak ako opýtať ako to je s tehotenstvom pri tejto tetanii deti nemám ale do budúcna ako či to nemôže nejako uškodiť alebo dačo keďže som mala naposledy dosť silný záchvat dá sa dostať záchvat aj pri pôrode ?

olivka84
13. dec 2020

@vanesitta ja som momentálne v 8 mesiaci. Viac menej je to v pohode som taká kľudnejší asi hormóny. Skôr sa bojím co bude po pôrode keď sa všetko z blázni. Psychologička mi vravela ze napr laktacia psychóza mi nehrozí onic viac ako iným ženám skôr by sa mi mohli vrátiť záchvaty alebo spustiť depresie. Ze budeme to sledovať keby čosi aby sa to podchytilo v začiatkoch

vanesitta
13. dec 2020

@olivka84 aha no tak ešte dobre keď tehotenstvo je v pohode len ten pôrod a po pôrode čo bude .... a bábätko by to nemalo nijako ohroziť ? Aby sa narodilo ako zdravé

misa2704
13. dec 2020

@olivka84
@vanesitta baby ja som to mala po pôrode ok akože v šestonedelí ale potom neskôr to bolo hrozne tie výkyvy. Už sa to ukludnilo ale je to fakt individuálne. U každého inak ozaj

olivka84
13. dec 2020

@vanesitta
@misa2704 mne sa to všetko spostilo práve po prvom pôrode. Tak uvidíme co bude. Ale možno radcej na to nemyslieť nech si to neprivolavame.

misa2704
14. dec 2020

@olivka84 áno ja už som tiež mala jeden pôrod tak viem. Mne prvý stav prišiel 8 mesiacov po prvom pôrode. Potom bolo ok a teraz pred druhým tehotenstvom dva mesiace. Držím ti silno palce aby všetko oki bolo 💪🏻

olivka84
14. dec 2020

@misa2704 mne tiež okolo 9 mesiacov po pôrode. Nemala si cisársky? Mne neurologická povedala ze anestézia môže takéto veci spúšťať. Ktovie. A ďakujem za želanie

misa2704
16. dec 2020

@olivka84 áno mala som cisársky a rovno dva 🙈 mala som spinalnu.

olivka84
16. dec 2020

@misa2704 ou no tak ja som mala tiež spinalnu žeby na tom niečo bolo 😞

misa2704
16. dec 2020

@olivka84 všetko je možné. ja už by som sa vôbec ani ničomu nečudovala keby aj áno lebo taká doba je všetko sa deje zvláštne naokolo 😢

olivka84
16. dec 2020

@misa2704 to je pravda.

v_alika12
1. feb 2021

@wspplm ako ste dopadli?

wspplm
1. feb 2021

@v_alika12 vysiel pozitivny test na tetaniu po minute, ani sme ho nemuseli robit do konca...ale liecba- magnerot,brat dlhodobo...nic nove som sa nedozvedela...ale tak aspon sa mi to potvrdilo

luciar260
1. feb 2021

@wspplm mozem sa opytat ake je to vysetrenie kde sa to da zistit? Poslala ta tam obvodna ci ?

wspplm
2. feb 2021

@luciar260 vola sa to EMG, mna neposlala obvodna, sla som na vlastnu ziadost a zaplatila som si to. myslim ze 30 eur ma to vyslo...ale urcite sa da sa aj cez obvodnu lekarku ist

luciar260
2. feb 2021

@wspplm ok dakujem za info , urcite sa budem pytat a ak ma neposle , pojdem tiez na vlastnu ziadost , lebo ma to trapi uz dlhsiu dobu

wspplm
3. feb 2021

@luciar260 nemas zaco, drzim ti palce🙂

kaciatko1987
27. feb 2021

@patricijka0401 narazila som ná tvoj príspevok. Síce trochu starší, ale aj ja mam Tetaniu a čaká ma operácia žlčníka, preto by som chcela vedieť ako to u teba dopadlo 😉

patricijka0401
27. feb 2021

@kaciatko1987 operácia prebehla úplne v pohode. Tetania operáciu neovplyvní a ani narkozu. Môžeš byť spokojná, určite bude všetko ok. Držím Ti palce. Pekný deň