icon

Ako prekonať strach z tehotenstva a pôrodu?

celenkasjablkami
23. okt 2024

Ahojte, prosím vás o pochopenie a neodsudzovanie.
Uz viac ako 6 rokov chodim ku psychologicke kvoli silnej panike z porodu a tehotenstva. Deti mam rada, ale vobec mi nechybaju ku stastiu, nenaplna ma to a hlavne panika z porodu je u mna silna. Pouzivam rozne formy antikoncepcie ale HAK je u mna nemozne uzivat, lebo hormony mi zhorsili panicku poruchu, to peklo si neviete predstavit.
Mam staleho partnera - manzela, s nikym inym nie som a nemam potrebu nebojte sa.
Citim sa hrozne, dokonca chodim ajku psychiatricke uz tri roky pre problemy rozneho druhu ale aj extremnu tokofobiu, ja by som aj z okna vyskocila. Nerypem do zien, ktore chcu rodit prirodzene a neponizujem ich, ale nevidim nic "prirodzene" na tom, ze su daktori doktori sviniari a zeny postrihaju hlbsie nez treba, siju bez umrtvenia. Nohy vyviazane a tlacit dieta proti gravitacii v lahu na chrbte?Ved to je proti prirode. Tie zeny potom hovoria ako muzovi drvili ruku od bolesti ale ja sa rovno pytam: nemali by prestat konecne sit za ziva bez umrtvenia a nemal by sa ich partner zastat? Chapem, ze kontrakcie boli z prirody, ale strihanie a sitie vymyslel clovek.Nikdy nikto nepotrestal lekarov, ktori strihali prilis hlboko, ponizovali zeny. 
Kedy vypukla moja panicka porucha a tokofobia som mala hrozne nocne mory aj teraz mavam. Vkuse ma dakto otravuje s detmi aj ked materstvo by mali byt dobrovolne,
Nemam nizky intelekt, naopak vysoky a fak nevidim nic prinosne na strihani medzi nohami - ja byt chlap sa svojej zeny zastanem. Zeny potom maju nasledky aj PTSD, nasledky na zraku, na pance a chrbtici, nechcu sex, manzelstva sa rozpadaju ....sex je dolezity aj ked tu vobec nejde len o to.Mam aj problemy s ocami a chodim cvicit chrbat podla rehabiek lebo mam skoliozu panvy- rotaciu.
Trpim fakt rozsiahlou panickou poruchou cize mi neodpovedajte utocne prosim, ja vam neberiem predsa vas porod z ruk alebo nezakazujem deti a nemontujem sa do toho. Je smutne, ze ma k tokofobii dohnal tento svet, kde zeny siju schvalne bez anestezy alebo im nepodaju ani vodu ked rodia a ponizia ich na nesvojpravne. Cest vynimkam.
Uznava sa papier od psychiatra na sekciu ak tam dokonca naozaj chodievam, beriem aj lieky bohuzial AD uz 3 roky?ak by som nedajboze otehotnela a naplnila sa moja fobia? - A ak nikdy nebudem tehotna, cize bduem zit bez deti, aj tak - mohli by ste mi prosim vas napista nieco, co ma upokoji nech s tym nemam nocne mory? Chcem len upokojit, lebo ako vidite, ani psychiater to nedokaze kedze nedoverujem zdravotnictvu.

Strana
z5
celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@dankuk ahoj, mojmu muzovi som to povedala este pred svadbou, aj o panickom strachu aj o psychoterapii, isla som na terapiu aj kvoli vztahu a fakt som sa o snazila spracovat ale nejde to, nechcem to uz :((( snazila som sa

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@mary174 ďakujem 🙂 a som rada, že si si pôrod užila a mala to dobre 🙂

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@annm81 no to máš pravdu, sama si hľadám viac a viac informácii a uvrdzujem paniku, ale čo sa môjho príspevku tuna týka tak mi tu ľudia píšu celkom k veci a empaticky 🙂 nejdú ma tu ukameňovať :D ... čiže som vďačná za každú jednu pozitívnu reakciu aj pochopenie a to aj od dám, ktoré majú iný životný príbeh (preferencie života) ...ale máš pravdu, digi detox potrebujem a to od všetkého veď tie správy v telke sú tiež psycho. A ďakujem za radu a ano, digi detox je dobrá vec 🙂

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@basska_b skôr chcem uistiť, že ak by neviem aká náhoda sa stala tak sa rešpektuje papier na sekciu od psychiatra, prípadne sa to dá aj priplatiť ... veď ak je to drahé pre poisťovňu tak by mohli aspoň niekde pre ženy urobiť možnosť si to zazmluvniť a hoci aj cvaknúť 🙂

katusik456
24. okt 2024

@barborachors k celému tomuto komentáru sa vyjadriť nedá, ale to vážne nás ženy považuješ za blbé, keďže sme rodili? Ochotne sme sa poddali zdravotníctvu, nechali ich si robiť čo len chceme a bez slova sme prežili týranie lekárov a sestier? To ako fakt? Neviem, ale obidve nemáte ani poňatie co to pôrod v našich nemocniciach vlastne je a dušujete sa ako to je, pritom sa nájdu prípady, kde žena nie je spokojná, zanedba sa niečo, stať sa môže hocičo. Je jedno ci prirodzene alebo CS. To, že pôrod boli áno boli, je fakt, každá sme to zažili, ale rodili sme poväčšine v nemocnici, kde sú na to lekári, pa, sestry. Vy mate predstavu pôrodu niekde v stodole, na slame s masiarom namiesto lekára. Rodiť obidve nechcete, matkami tým pádom byt tiež nechcete, tak načo komentujete? Aký má zmysel táto debata?

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@gejb nie ja pre tú organizáciu nepracujem, lebo moja psychika by sa zostresovala a ani im teraz nejdem robiť reklamu 🙂
a mužovi som o mojej extrémnej panike vravela, veď psychoterapiu som začala pred svadbou a bohužiaľ som nečakala, že sa mi stav zhorší :((( ja som si ho vyslovene brala s tým, že mi bude musieť pomôcť vybaviť sekciu prinajhoršom, no nečakala som, že dostanem paniku aj z tehotenstva a áno ja viem dorbe, že výchova dieťaťa obnáša veľa veď aj z toho mi šibe, lebo to beriem dosť zodpovedne a preto sa na to necítim

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@katusik456 nie, nie ste blbé 🙂 ste odvážne a rešpektujem, že ste rodiť chceli, aj keď ja mám paniku, vôbec nie ste blbé to tu netvrdím nikde ja osobne 🙂

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@hederamonstera "ani si nevieš predstaviť, čo výchova dieťaťa obnáša" práveže viem a to ma tiež odrádza od detí, je to obrovská zodpovednosť, plus ten plač v noci, plus bojím sa, žeby som to nezvládla, v mojej rodine sú niektoré vzťahy detí k rodičom zlé :((( nekomunikujú spolu :((( čiže práveže keď som aj pozorovala a čítala veci o výchove tak mám pred tým obrovský rešpekt ! necítim sa na to

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@hederamonstera a "nevyzeráš ako vhodný adept mať dieťa" by si sa čudovala, ale s deťmi v rodine vychádzam dobre, len nepotrebujem svoje a už vôbec nie, keď si predstavím pôrod, následky na zdraví, tiež mám paniku, že sa mu niečo stane ... skôr mám pocit, že si niektorí občania robia deti nepremyslene ako po hlave - napr. partnerky Borisa Kollára si ich robia iba pre peniaze ako zlatokopky a to mi príde zlé, veď tie decká majú kopec nevlastných mám a je to zlý príklad pre nich na ich psychiku, to sa asi zhodneme keďže ženy v diskusii - matky- sú tu normálne ženy. Nie všetci rodičia sú ukážkoví. A okrem panickej poruchy nie som ani zlá ani nešikovná. Len ma ta panika pohltila, ťažko sa to vysvetľuje :((( a nie, zistila som, že mi netreba svoje tak sa chránim...

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@basska_b asi som sa vystresovala z toho, že okolie na mňa tlačí a bagatelizuje riziká pôrodu, alebo to zľahčuje alebo mi hovoria hrozne scenáre, tačia na mňa, mám pocit, že som menejcenná keď deti nechcem a nemám a bojím sa rodiť. Ale nie som preto menejcenná objektívne 🙂 A nechcem robiť veci pod nátlakom okolia. Je to môj život a moje telo.

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@zuzanita1609 ok áno, budem o tom pozerať a hľadať menej info, máš pravdu. A nemusíš sa ospravedlňovať, nemáš sa za čo 🙂

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@adrianap83 ďakujem za pochopenie 🙂 drž sa aj ty

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@7miriam77 asi na mňa doľahol tlak okolia a ustavičné otázky o deťoch. Pri sexe sa chránim a viem si ho užiť, lebo môj muž sa ma snaží ukľudniť, že aj on by mi pomohol vybaviť sekciu, tak mám pocit, že som pri ňom v dobrých rukách, že s takým mužom sa nemusím báť a chránime sa. Ale cítim sa divná, že deti nechcem keď tak veľa ľ chce, avšak mám aj zopár kamošiek čo nechcú a tiež sa boja pôrodu a nechcú ich aj pre iné dôvody. Aj na nich tlačí okolie a počúvajú sprosté reči. Možno ma ten tlak spoločnosti a blbé reči - dokonca aj od chlapov - dohnali do zúfalstva, ktoré sa ťažko definuje :((( Asi nezvládam dobre tlak spoločnosti čo sa toho týka, iné veci sú mi šumák.

celenkasjablkami
autor
24. okt 2024

@flafly oni to možno hovoria shcválne, lebo chú zvýšiť pôrodnosť xD ...ale hej chránim sa a ďakujem za radu.

hederamonstera
24. okt 2024

Toto tu je iny mix tem…autorka, zacni meditovat, myslim to vazne

zara1357
Autor odpoveď zmazal
paulita
25. okt 2024

@celenkasjablkami Ten nástrih je potrebný, ak nemôže vyjsť hlavička von (mamička nevládze vytlačiť, atď) Ja som ani necítila, kedy to doktorka urobila. Šitie je nepríjemné, ale v porovnaní s kontrakciami je to nič. Mala som 2 vyše 4 kg deti krásne vyvinuté, ktoré sme chceli a plánovali. Pôrody boli sice ťažké pre mňa, ale išlo to našťastie rýchlo a bez komplikácií. Počula som, že ani hojenie jazvy po cisárskom nie je žiadna výhra a jedna mamička hovorila že nechápe ženy, ktoré si takýto pôrod dobrovoľne vyberú... Ale ak sama netúžiš po deťoch, tak buď radšej bez nich.

flafly
25. okt 2024

@celenkasjablkami heh to ani nie. Vaječníky som videla na sone a aj ten retazec dnu, ukazoval mi ho môj gynekológ na preventivke. A vtedy sme diskutovali o tom, či teda môžem ešte mať deti. A on že s tým nálezom to bude ťažké, a že ak chceme, mame začať skúšať. Vravela som že, áno ešte by sme jedno chceli ale nie hneď…a on že to isto hneď nebude. Menzes mi blbol dlhodobo, bolo aj tak že mi mesiac neprišiel…takže hej problém ktorý sa vyriešil za 3 mesiace “zázrakom” 😂😂 a ja ostala ležiaca na rizikovom a všetko na čom som istý čas v práci “makala” padlo ako domček z karát…apropo ja mala nastrih pri prvom a pri druhom natrhnutie, ver tomu že samotny nástrih a následne šitie je absolútna malina oproti kontrakciam tesne pred pôrodom…hodnotím to ako to “najmenej”…a vidím to ako najmenší problém. Ty si vytváraš bloky tam kde nie sú, máš strach z ihly a 5tich stichov, malo by ta trápiť úplne niečo iné…ale ak sa necháš pohlcovať strachom, ktorý mimochodom sama kŕmiš myšlienkami, upusti id dieťaťa…bo po pôrode príde ten ozajstný strach…ako sa postarať o dieťa, o ktorom nič nevieš, a keď je choré a vrieska a nevieš identifikovať čo mu je a ako pomôcť atd…taký ten skutočný strach o niekoho druhého…

barborachors
25. okt 2024

@celenkasjablkami lenže to tak nikdz nebude, dalej, pstd u vojakov sa vnima inak (vojenská sila bráni krajinu, je to v záujme akoby vyssej moci) zatial co tam po psychike nejakej rodiacej ženy, ved mame na to lieky a žena porodit musí atd. Je iks dovodov prečo tu mame stále nerovnost pohlaví - od historickeho precedensu az po ekonomicky tahun society (jednoducho muzi zarabaju viac a preto spoločnosť vníma stale zenu ako niečo podradne, áno je to tak a tak to asi ostane na furt, stačí si všimnúť správanie sa uradnicok napr k muzom a k zenam atd atd)

barborachors
25. okt 2024

@toscania ty mi tu nevypravaj kam mam ist a kam nemam, preco potom nevynadas tuto chlapom co tu chodia. Ja som slobodný človek a mozem si robit co chcem a svoj nazor prezentovať ako chcem, tak sa láskavo ukludni. Kôň dávno neni len o porodoch, ak si si nevšimla.

barborachors
25. okt 2024

@katusik456 bola som pri porode kamosky, videla som co som videla. Ak sa ta moj koment dotkol tak to len preto ze ty si sama nevyrovnala s tým co si zazila. Prajem veľa lasky a uzdravenia.

dota6
25. okt 2024

Ja by som každému odporučila starať sa o seba. Naozaj nie každá žena musí byť nevyhnutne matkou.
Najlepšie je nájsť nejaké aj pozitívne pôrodné príbehy. Lebo tých je všade nepomerne viac. Všade dráma. Ja mám kamarátku, ktorej skákali na brucho, mala traumu a napriek tomu, dnes čaká druhé dieťa.
Ja som mala pekný pôrod, nebolo to nijak dramatické. Muž bol pri tom a bol to aj pre neho krásny zážitok 😇
Tu je ale dôležité vyliečiť dušu. Vyliečiť sa z traumy a ukľudniť sa, že jednoducho tehotenstvo nebude. Využiť akúkoľvek možnosť na znemožnenie otehotnenia.
A zas sa budem opakovať, nie každý pôrod je rovnaký, nie každý ma zlý traumatický zážitok. Sú ženy ako ja, ktoré mali pekný pôrod, nie bez bolestí, ale pekný.

svetlonos
1. nov 2024

@lucia147852
tak úprimne, ja som sa pri každom tehu na sekciu musela realne psychicky pripraviť. To nie je moja prvá voľba ale kamoska sa za pár dní zostavila zo sekcie ako jej prvého porodu. Takže druhych posli do teplých krajín keď ta nechápu 😉.

svetlonos
1. nov 2024

@kittykat22
chcela tam ísť kamoska s katastrofálnom skúsenosťou z prvého vaginálne porodu. Na Vsetín by jej to umožnili, bez papiera od psychologa. Tak preto som to napísala.

aveeva72
1. nov 2024

@celenkasjablkami
Ahoj, ja Ta chapem, presla som si tym. Nikdy Ta to neprejde. Na Tvojom mieste by som nesla s touto diagnozou do tehotenstva vobec, znicis si tym zivot. Mozete si dieta osvojit, napriklad. My sme tak urobili a sme stastni. Ak by si potrebovala poradit...kludne napis.

katusik456
1. nov 2024

@barborachors ja som úplne vyrovnaná s tým co som zažila, neboj sa, mala som krásny pôrod v slovenskej nemocnici :D a to myslím bez srandy, tak neviem co si prečítala. Späť ale k tej podstate, nedotkol sa ma tvoj komentár, vyjadruj svoj názor koľko len chceš, nie je ale založený na reálnej skúsenosti, ale na skúsenosti kamošky a to si bola asi pri 1 pôrode, preto nevidím zmysel prečo strašiť autorku neustálym komentovanim ako je to horor len. Jasne skúsenosti z pôrodu žien sú rôzne, väčšina z nás ale potom ma aj ten výsledok toho úsilia v náručí a postupne zabudnú na bolesť. Je to tak nejako naprogramované, ja som na druhý deň si vôbec nepamätala ako to bolelo, po 3 mesiacoch ani len matná spomienka, len mi to zdvihlo sebavedomie a som hrdá na seba a svoje telo co dokázalo. Nie každá to síce zvládne a dieťa kvôli tomu nemajú, co je škoda, podľa mňa, ale je to ich rozhodnutie

Strana
z5