icon

Ako prekonať strach z tehotenstva a pôrodu?

celenkasjablkami
23. okt 2024

Ahojte, prosím vás o pochopenie a neodsudzovanie.
Uz viac ako 6 rokov chodim ku psychologicke kvoli silnej panike z porodu a tehotenstva. Deti mam rada, ale vobec mi nechybaju ku stastiu, nenaplna ma to a hlavne panika z porodu je u mna silna. Pouzivam rozne formy antikoncepcie ale HAK je u mna nemozne uzivat, lebo hormony mi zhorsili panicku poruchu, to peklo si neviete predstavit.
Mam staleho partnera - manzela, s nikym inym nie som a nemam potrebu nebojte sa.
Citim sa hrozne, dokonca chodim ajku psychiatricke uz tri roky pre problemy rozneho druhu ale aj extremnu tokofobiu, ja by som aj z okna vyskocila. Nerypem do zien, ktore chcu rodit prirodzene a neponizujem ich, ale nevidim nic "prirodzene" na tom, ze su daktori doktori sviniari a zeny postrihaju hlbsie nez treba, siju bez umrtvenia. Nohy vyviazane a tlacit dieta proti gravitacii v lahu na chrbte?Ved to je proti prirode. Tie zeny potom hovoria ako muzovi drvili ruku od bolesti ale ja sa rovno pytam: nemali by prestat konecne sit za ziva bez umrtvenia a nemal by sa ich partner zastat? Chapem, ze kontrakcie boli z prirody, ale strihanie a sitie vymyslel clovek.Nikdy nikto nepotrestal lekarov, ktori strihali prilis hlboko, ponizovali zeny. 
Kedy vypukla moja panicka porucha a tokofobia som mala hrozne nocne mory aj teraz mavam. Vkuse ma dakto otravuje s detmi aj ked materstvo by mali byt dobrovolne,
Nemam nizky intelekt, naopak vysoky a fak nevidim nic prinosne na strihani medzi nohami - ja byt chlap sa svojej zeny zastanem. Zeny potom maju nasledky aj PTSD, nasledky na zraku, na pance a chrbtici, nechcu sex, manzelstva sa rozpadaju ....sex je dolezity aj ked tu vobec nejde len o to.Mam aj problemy s ocami a chodim cvicit chrbat podla rehabiek lebo mam skoliozu panvy- rotaciu.
Trpim fakt rozsiahlou panickou poruchou cize mi neodpovedajte utocne prosim, ja vam neberiem predsa vas porod z ruk alebo nezakazujem deti a nemontujem sa do toho. Je smutne, ze ma k tokofobii dohnal tento svet, kde zeny siju schvalne bez anestezy alebo im nepodaju ani vodu ked rodia a ponizia ich na nesvojpravne. Cest vynimkam.
Uznava sa papier od psychiatra na sekciu ak tam dokonca naozaj chodievam, beriem aj lieky bohuzial AD uz 3 roky?ak by som nedajboze otehotnela a naplnila sa moja fobia? - A ak nikdy nebudem tehotna, cize bduem zit bez deti, aj tak - mohli by ste mi prosim vas napista nieco, co ma upokoji nech s tym nemam nocne mory? Chcem len upokojit, lebo ako vidite, ani psychiater to nedokaze kedze nedoverujem zdravotnictvu.

yoxinka
24. okt 2024

@celenkasjablkami
Áno. Pokial ide o pôrodníctvo, sme na Slovensku dobre za opicami. Pamätám si rozhovor s jedným českým lekárom, ktorý hovoril, že Česi a Slováci mávali spolu gynekologicko-pôrodnícku konferenciu. Že už to pár rokov nebýva, zrušili to Česi, lebo Slováci im už nemali čo ponúknuť. Žiadny progres, žiadne napredovanie, nič. Je to tragické!

kiki68
24. okt 2024

Ja len ze sekcia, ked je planovana, tak sa robi skor pred terminom. Kamosky normal dosli na termin rano, o hodinu ich pripravili, potom uz iba dostali dieta do ruk. Plus mas moznost pri porode mat epidural, mozes mat pomerne vela tlmeni bolesti. To, co pocuvas, tak to uplne nesedi casto s tym dnes

mary174
24. okt 2024

Ahoj, neviem sice ci ma zmysel pisat kedze som lekarka(nie gynekolog), ale dnesne zdravotnictvo je uz fakt niekde inde ako popisujes. Sama som mala strasny stres a paniku z porodu pred 2 rokmi, nrspavala som kvoli tomu, plakala atd co bolo este umocnene tym ze viem co vsetko sa moze skomplikovat atd. No moj porod bol uzasny, takmer bezbolestny. Kontrakcie ma skoro vobec neboleli (menstruacia je oproti tomu fakt des pre mna) a tie postupy co opisujes sa dnes uz rutinne nevykonavaju. Tlacit na brucho je zakazane, jedine ak zena nespolupracuje a nechce umyselne tlacit a to asi ziadna zena vedome neurobi. Nohy som zaviazane nemala a rodila som v gravitacnej polohe, najskor v drepe a potom na tej ,,koze,, ale to len 1 zatlacenie. Pit a jest som mala dovolene dokonca ma dost povzbudzovali k tomu no uprimne nemala som moc chut. Nastrih mi nerobili a mala som 2 mikrostehy co netusim vobec ci umrtvovali ale necitila som ked sil dr. Pri porode nik okrem mna, PA a dr nebol. Nik ma neponizoval ani nic podobne. Fakt mam zazitok z toho porodu velakrat si poviem ze chcem vratit ten den.
To bol moj uhol pohladu, respektive skusenost. Ty ked deti nechces su ucinne metody ako tomu zabranit aj ked nemozes antikoncepciu. A ak ich nechces len kvoli porodu tvoj strach respektive diagnoza si myslim ze je indikaciou na cisarsky rez. Nikto ta urcite neodsudzuje,kazdy mame svoje strachy.

mary174
24. okt 2024

A este dodam ze ked deti nechces ignoruj ostatnych. Ludia v dnesnej dobe vyvijaju strasny tlak, verne to poznam. No my sme si strojcom svojho stastia. Ludia ci uz bez alebo s detmi mozu byt rovnako stastni. Nemali by sme moc komentovat zivot ostatnych.

annm81
24. okt 2024

@celenkasjablkami Nečítala som celú diskusiu, tak možno napíšem to, čo písali ľudia už skôr - v prvom rade si ešte dnes zruš účet na koníku a daj si poriadny detox od internetových fór a stránok venujúcich sa akejkoľvek oblasti medicíny. Že pôrodníctvo na Slovensku má čo dobiehať je jedna vec, ale úplne iná, že ty, ako žena, ktorá dieťa vôbec neplánuje, si zjavne úplne cielene hľadáš o tejto téme informácie, napriek tomu, v akom si psychickom stave.

dankanka
24. okt 2024

@celenkasjablkami no..2x som rodila a bez nastrihu, bez vyviazanych noh, 2x sa ma pytali ako chcem rodit...to co popisujes, som neprezila...

flafly
24. okt 2024

@celenkasjablkami pozor na PCO a trošku nižšiu plodnosť…aj ja mala PCO a doktor povedal, že to bude trvať dlho kým otehotniem a možno bude treba profil robiť a dopomôcť tomu atd…prišla som o 4 mesiace tehotná v 8 týždni a riadne nasrata 😂

basska_b
24. okt 2024

Nerieš ty vôbec nástrihy, preboha, veď sa ťa to vôbec nebude týkať. Prečo si nám sem prišla rozprávať o nástrihoch? Nerozumiem tomu. Šíriť strachy kade tade a my ťa máme upokojiť? A ako? Ty sa bojíš jedine pôrodu a najmä nástrihu. Tak ťa máme upokojiť, že neotehotnieš? O tom sa musíš so svojim mužom porozpravať. Alebo ti máme hovoriť, že sme mali nástrih a všetko bolo super? Áno, aj o tom ti môžem povedať svoju skúsenosť, že to nebol žiadny horor, ale samozrejme lepšie, keď to nemusí byť.

hederamonstera
24. okt 2024

Strasne to riesis a pritom v tvojom pripade zbytocne, pride mi to extremne divne, co tu pises. Ani si nevies predstavit co vychova dietata prinasa, to je nic oproti porodu, ktory tak riesis. Pracuj na svojej psychike, nevyzeras ako dobry adept na to mat dieta, prepac

zuzanita1609
24. okt 2024

Autorka a nie je problém v tom,že si cielene vyhladavaš tieto zážitky "hororových" pôrodov a obklopuješ sa ľuďmi,s ktorými nesuhlasiš. Na niektoré liečby fóbií zaberá práve to,ak dotyčný čelí svojím strachom,ale pri niektorých osobách sa to skôr komplikuje,ako zlepšuje. Tiež si myslím,že to moc prežívaš a rozhodnutie, nemať deti je v tvojom prípade dobré rozhodnutie. Tiež prepáč.

adrianap83
24. okt 2024

@celenkasjablkami no asi som sa našla, akurát až také hrozné to nemám, ako Ty. Ale teda mam jedného syna. Chcela som dieťa, teda som si povedala , že všetko musím prekonať. Ale keď mi svokra na začiatku tehu kúpila knihu o tehotných ženách a tam všetko...som prestala rozprávať do konca návštevy a poplakala som si na toalete. Ale k veci, chcem Ti napísať, že môj strach spôsobil akútnu sekciu - ja si myslím, že som si to sama týmito nervami spôsobila. A nečítala som diskusiu, ale nedramatizuj to a nájdi pôrodnica, ktorý sa dohodne. So mnou v pôrodnici bola na kontrole jedna mamka, ktorá akurát riešila predoperačne veci, na plánovanú v celkovej narkóze. Keď išla k Dr, jej mamka mi povedala, ze ma papiere od psychiatra, že sa nenormálne boji, ze sú z nej celá rodina hotoví, tak to takto vyriešili. Kočka bola veľmi vzdelaná, ale toto bolo na jej psychiku veľa. Aj tak sa dá. Drz sa ❤️

7miriam77
24. okt 2024

A chces mať vlastne dieťa alebo nie? Ak nie, tak určite sa daj sterilizovať a nemusíš sa zbytočne stresovať a môžeš si užívať sex naplno. Ak dieťa chceš, tak s papiermi od dr a psychiatra si vybavis cisársky. Kde je problém??? Podľa mňa sa strašne nad tým zamyslas, zbytočne ten problém nabalujes. Ja som sa tiež bála pôrodu, a tu som. Ale tak ja som mala fakt šťastie a pôrod bol rýchly a ukážkový bez šitia. Ty sa nestresuj a kľud

lucia245
24. okt 2024

@celenkasjablkami rodiť predsa môžeš aj s nezdravotnickymi profesionálmi mimo pôrodnice alebo v pôrodnici v zahraničí s edukovanymi zdravotníkmi kde sa nevedie takáto masiarcina. Keby už otehotnies aj napriek tomu že nechceš, neboj, cesty sa najdu

lenkakravcova
24. okt 2024

@celenkasjablkami to je o tom akými ľuďmi sa obklopuješ. Ako jedna vec je zbytočný strach, druhá je trauma po nejakom zážitku. Ja mám 3 deti - pri každom to bolo trochu iné. Ale nestretla som sa ani s doslovne zlým personálom v nemocnici, ani s ľuďmi ktorí by sa smiali ženám, ktoré mali ťažší pôrod. Skôr si pamätám že sme ich polutovali. Vždy ale aj po tom zlom pôrode to môže byť ďalší krát úplne o 180° iné. Jedna kamarátka mala strašné dlhý ťažký pôrod s vakuovym ukončením. A ďalší pôrod oproti tomu ľahký, že vyzerala úplne spokojne keď o tom hovorila. Čiže nikdy nevieš. Niekedy ten strach dopredu je horší než všetko ostatné. Lebo keď sa človek boji, tak na to reagujú aj svaly.. osobne si myslím že urob všetko čo môžeš (dajme tomu cvic s aniballom, zazmluvni si pre istotu lekára aj na cisársky) a potom už sa len spoľahnúť na Toho tam hore, aby to celé dopadlo dobre. 🙂

monicazbb
24. okt 2024

@celenkasjablkami ja si vždy poviem...že ak pôrod zvladli kadejake trubky, tak do kelu prečo by som to nemala dať ja ? 😃. Je pravda že su rozne skúsenosti žien, ale všetko časom odbolí.

derdia
24. okt 2024

@celenkasjablkami ahoj, niečo čo ťa upokojí?
Neboj sa. Ked budes chciet, mozes mam cisársky, a vôbec nemusíš prezivat ten príšerný pôrod.... Dakde to zariadiť, podplatíš... Aj ja mam z druhého pôrodu takú panicku uzkost, ze ked sa mi sníva, ze som tehotná a ze mi niekto dá dieta na stálo tak chcem radšej umriet...mala som strasny pôrod, po pôrodnú depku, hotová unavena, bez pomoci, brutálne unavena a na všetko sama... Aj ked vydatá... Takze ja ta uplne chapem..
Ale skus skôr porozmyslat, ze ci sa nebojíš toho, ze by ti dieta vzalo slobodu... Mňa viac ako pôrod zabíja ta predstava, ze by som sa zase musela starat 24 hodin nonstop par rokov....
Pri tej predstave mi je až na vracanie... Svoje deti milujem, mam vdakabohu dve, a viac už nemusím mať... A ked uz ide o nastrih, minule ma tu mamičky vyviedli z omylu, ze uz sa to nerobí... Aj kamoska teraz rodila prvorodicka 3600 gr a bez na strihu, taktiez ďalšia tretorodicka...
Aj ked to je minimum z toho co pôrod v skutocnosti je... Pretoze po pôrode to len začína... Ale vdakabohu ze ja to už verím, ze nijakým zázrakom neprezijem😣😣😣😣aj keď je strasne mat takto sen... Ked iné túžia...ale tak každá sme iná a každá mame svoj svet, sóje vnímanie.. Volakedy by som ženy ukamenovla ze nekoja... Teraz vravím ze materstvo si treba čo najviac zjednodušiť... Lebo inak zena zcvokne... Ako ja😂😂😂😂🙈🙈🙈😂😂😂
Aj ked uz som odcvoknuta😂😂😂🤓

lenkakravcova
24. okt 2024

@celenkasjablkami ešte jedna vec: nikdy nedovol aby tvoj strach spôsobil, že prídeš v živote o niečo tak dôležité. Ak túžiš dať život novému stvoreniu, tak nech ťa ten strach neparalyzuje. Lebo by si to len v budúcnosti ľutovala.

red_cat
24. okt 2024

@celenkasjablkami ahoj, ja Ti rada napisem nieco na upokojenie🙂 som na tom podobne ako Ty a mam dve deti. Jedno ma 7 rokov a druhe necely mesiac.
Taktiez mam panicku poruchu- liecenu a len vdaka liecbe som sa odhodlala mat deti. A taktiez som si vybavila sekciu z dovodov aky uvadzas.
Poviem Ti, ze hormonalny koktejl ktory v tebe nastane ked otehotnies sa postara o tvoju fobiu. Ja som dokonca v tehotenstve ani lieky nemusela uzivat..bola som zrazu pokojna a vyrovana;) a dokonca, aj ked som mala brutalnu paniku zo sekcie v spinalnej anesteze, ked si cely cas pri vedomi pocas operacie, tak som sa na to dala.presvedcit a bol to ten najkrajsi zazitok v mojom zivote😍 ak budes chciet, napis mi.spravu:)

lauriik
24. okt 2024

Ja som z tvojho prispevku ani nepochopila o com ma byt tato debata. Ci sa stazujeme na zdravotnictvo, na chlapov co si nezastanu zenu alebo ze nechces mat deti a ostatni ti ich nutia, alebo ze chces deti a nevies ci ti spravia sekciu.
Podla toho co pises tak mas dost tazke psychicke problemy. Ja myslim, ze ti tie lieky ani moc nezaberaju ked mas taketo stavy aj po troch rokoch liecby. A narozumiem teda naco riesis co sa deje pri porodoch ked rodit nechces (btw nic taketo co opisujes sa tam neodohrava)

barborachors
24. okt 2024

@celenkasjablkami ono je tu nastavena istá mantra, ze pôrod ma bolieť a ked neboli tak to nie je pôrod. A ze zena to ma vydržať, lebo jej telo je na to stavane. Ale to, ze v jedle mame posledných 20 rokov samy bordel chemický a ze sa rodia veľkí novorodenci a ze z tehotenských vitamínov su plody uz v 5/6 mesiaci obrovské, tak to netrápi nikoho. Vsak co, rozparame ju ako prasa, ze uz si na tu rit v zivote nesadne a bude sa pomocovat. Hlavne ze mam do dennicka, ze som odrodil spontanne. Jaaaj, co ja mam vsetko nacitane a nastudovane 😆
Ja by som nerodila ani za bilion. Tehotenstvo a pôrod sa mi hnusia, cize okrem tokofobie mam voci tomu celému odpor a super muza, ktorý to chape a tiez nerozumie tomu muceniu a zaostalemu vedeniu porodov a tiez nechce, aby mi gravidita znicila telo.
Terapeuti mi pomoct nevedeli ani ziadny psychológ ani psychiater. Proste k niečomu nie je vysvetlenie a priroda to asi zariadila tak, ze u mna rozmnožovanie nehrozi a tak je to správne.

toscania
24. okt 2024

@barborachors ja len nechápem čo Ty robíš na stránke Modrého koníka, ktorý je predovšetkým určený pre matky s deťmi, keď sa Ti pôrod, tehu a tým pádom aj deti tak hnusia?! Veď choď na stránku určenú pre také čo deti ani pôrod ani tehu byť nechcú alebo tam kde sa len kyda na SK zdravotníctvo a tam si masírujte svoje egicka plne Vašich právd...to akoby neveriaci vlezie do kostola a tam začne na všetkých kričať, že akej blbosti to veria a na čo sa tam vôbec stretajú a atd... OMG🤦🤦🤦

koniarova
24. okt 2024

@celenkasjablkami prepáč, ja ti to napíšem úplne sprosto. Prečo sa chceš nechať nahovoriť na dieťa, keď ho nechceš? Pôrod je to najľahšie. Potom až príde ten masaker. Ty sa zrútiš s tvojimi strachmi. Nebudem ťa prehovárať,ani nahovárať. Ale aj nemať deti je úplne v poriadku.

mariesell
24. okt 2024

@celenkasjablkami ahoj ja som mala dva pôrody úplne prirodzené a druhý by som označila za pekný 🙂 žiadne lieky pôrodnú polohu si môžeš vybrať, ja som bola v polosede... Koza nikde, nástrrih robia iba keby šlo o život. Takže ja tri stichy prvý pôrod a šitie šok necítila a bolo hotovo za tri minúty. Druhý pôrod bez šitia dokonca. Vieš na pôrod sa treba aj pripravovať, je veľa veci ktoré môžu pôrod zlepšiť. Niektoré veci samozrejme neovplyvnis. 🙂 vieš naozaj sa veľa hovorí o tých horších skúsenostiach lebo uvoľnená duša sa potrebuje vyrozprávať 🩵

gejb
24. okt 2024

@barborachors prosím ta, táto mantra o ktorej píšeš je z nejakej africkej krajiny? Kde ženy rodia medzi kravami v slamenych domoch? Akože ja fakt neviem ci vy aj s autorkou žijete niekde v jaskyni?
Toto co tu obe pisete je vzdialene realite. Alebo by ste asi mali zmenit okruch svojich znamych lebo co tu citam, autorka, ako ta naokolo strasia a vsetky zeny boli rozparane a maju traumy a tlacia na teba ako si slaba a neviem co. Toto sa mne nikdy nestalo a to zijem a stretávam sa s ludmi. Dokonca som pracovala v zenskych kolektívoch kde boli uz zeny co rodili. Ziadna nemala taketo reci... nikdy som naživo nepočula že len vaginálny porod je porod a ze musí bolieť. Nemusí. Ani to šitie, to tiež robia tak aby si nič necítila.
Ja mam tiež čerstvú skúsenosť . Žiadne nastrihy, ponižovanie, rodila som v polohe akú som si ja zvolila, pôrodné asistentky ma držali za ruku a hladkali a obletovali ako družice okolo zeme ci nieco nepotrebujem. Usmiate, nápomocné. Lekár tak isto. Maximálne ľudský prístup. Od bolesti ulavovali ako sa len dalo ani som si nemusela ja nic pýtať, dokonca po porode bonding, s úsmevom nam spravila sestricka spolocnu fotku, po porode denne sa ma 5x spytali ci nechcem nieco proti bolesti, ako sa cítim, ci dcera papa...
Keď som sa bála pôrodu, co je prirodzené, tak som sa naň aj pripravovala ( aj fyzicky) a zisťovala si informácie. Lebo osobne si myslím ze väčšinou je strach spôsobený nedostatkom informácií.
Mame rok 2024 prepána...

kiki68
24. okt 2024

@barborachors cele tehu som brala femibion a dieta malo 3,7kg, normalna vaha. Nebol maly, ani velky. Velke deti z vitaminov nie su. Zase to nedokaze zazraky. Je to skor mytus.

koniarova
24. okt 2024

@barborachors chvalabohu , že ty rodiť nechceš. Lepšie pre spoločnosť 😁😉😉

gejb
24. okt 2024

@celenkasjablkami
Už od prvej strany mam pocit ze robíš osvetu o tom klube ženské kruhy ci ako sa ta vola. Možno si aj zakladateľka a hľadáš sponzorov. Bohvie.
Ak nie a toto co píšeš je pravda tak to by si mala smerovať svojmu manželovi a jeho presvedčiť ze deti nebudú. Ale to mal vedieť keď si ta bral.
Lebo si na mamickovskom fóre kde to už väčšina mame za sebou takže nám nemusíš pisat aké je rodenie hrozne. Pre nás je neskoro, my vieme aké je. ..každá má svoju skúsenosť prezitu.
Nemať deti je v poriadku. Povedz to mužovi, okoliu keď budu rypat aj najma sama sebe.

katusik456
24. okt 2024

@celenkasjablkami je mi ľúto ze máš takéto psychicke problémy, my ti tu môžeme napísať len naše zazaizlxa pocity z pôrodu, úplne ta asi nepochopím, ale môžem ta uistiť, že je aj druhá strana mince, keď si doteraz počúvala len tie hororové príbehy. Mám čerstvo za sebou pôrod v auguste a áno boli to, musí, kontrakcie sa dajú zvládnuť, jednoducho sme na to stavané. Žiadne zo spomínaných veci som nenazila, žiadne viazanie, nadávky, ponižovanie, strihanie, šitie bez anestézie a pod. Prirodzený spontánny pôrod do 4 hodín od príchodu do pôrodnice, bez zásahov, bez epiduralky alebo tlmenia bolesti. Nastrih žiaden, šitia skoro žiadne, len maličké. Fungovala slm krásne už poobede po pôrode - porodila som o 8 h ráno. Všetci sa správali respektujuco, chceli pomôcť, ochotní personal, dôverovala som im. Naše zdravotníctvo je síce ďaleko vieme kde, ale sú ľudia, ktorí sa snažia a plnia svoju profesiu na 1. Toto bol môj zážitok z prvého pôrodu. Ťažko sa to ale pochopí, ta radosť, ta hrdosť na seba pokiaľ to žena nezazije a neporodi svoje bábätko. Prajem ti aby si úspešne dobojovala a dosiahla to, co si praješ, dieťa je veľký dar a aj počas tehotenstva sa dá cvičiť, kvoli psychickej pohode, rovnako ako aj kvôli fyzickej zdatnosti - to ze je v panvy nejaká rotácia a skolioza - nepíšeš aks vážna, či si po operácii chrbtice - to ma skoro každý človek na zemi a sme tu. Treba sa ale hýbať.

dankuk
24. okt 2024

@celenkasjablkami mala si manzelovi hned na zaciatku vztahu povedat, ze nechces deti a nemusela by si tu riesit svoje fobie. Je vela bezdetnych manzelstiev a ziju pekne. Maju konicky, chodia na dovolenky, realizuju sa v praci.
Svoje frustracie z tlaku manzela, aby ste mali dieta, zvalujes na porodnikov, rodinnych prislusnikov a neviem koho este.

ina2405
24. okt 2024

@barborachors Strašne si nechutná v týchto opisoch. To sa nejako odbavuješ pri tom? Že rozpárame ako prasa a na riť si nesadne a pod... Žene ako ty dúfam nebude nikdy dopriate tehotenstve a teda myslím to úplne vážne. Ja som vďačná Pánu Bohu, že mi bol ten dar dopriaty.