Ako prekonať strach zo zubára?
Ahojte. Je tu niekto, kto prekonal strach zo zubara? Roky som u neho nebola. Ako malemu dievcatku mi starsi fuzaty zubar sposobil traumu. Vzdy, ked som mala ist k zubarovi som bud odpadla, neotvorila usta, alebo zdrhla. Riesila som svoj problem so psychologom, aj som sa konecne objednala k zubarovi, ktory ma dobre recenzie a zameriava sa na ludi so strachom. Po veceroch pozeram zubarske videa, tahanie zubov, opravy a psychicky som nastavena tak, ze musim ist a neodist.
Zuby ma nebolia, ale mam kazy, zlomene osmicky aj zubny kamen. Co riesi zubar na vstupnom vysetreni? Prekonali ste strach, hanbu, ak ste roky zanedbali svoj chrup?dakujem
Ja som prekonala predosly mi v detsve tak raz urobil jeden kaz, ze az dasno mi krvacalo lebo sa netrafil na zub s vrtackou. Odkedy mam noveho zubara ziadna trauma sa nekonala, uz mi robil 2 kazy a aj trhal osmicku. Na vstupnom vysetreni mne urobil rovno aj prevenciu RTG+zhodnotil stav zubov a objednal ma aj na dentalnu hygienu nic viac.
úvodné vyšetrenie je len skontrolovanie stavu, konzultácia a navrhnutie liečebného plánu + ak treba odporúčanie na dentálnu hygienu.
Ano,musela som
Nemáš sa za čo hanbit,len ta to bude teraz veľa stát
Nemáš sa ani prečo báť ,pichne ti injekciu ak bude treba a pri prvej prehliadke poriešime čo treba a ako to idete robiť ,niekto zvládne toho viac ,niekto menej,všetko záleží na tebe ake tempo budes chcieť
V prvom rade nepozeraj videa, ako niekomu vytahuju zuby a podobne, to je k comu dobre?
Na vstupnom vysetreni aj tak len pozru stav, urobia pripadne rengen a povedia dalsi postup
Takých ako Ty majú zubári najradšej. Kazove a polámané zuby = dobrý zárobok
@anonym_autor ja som mala strach po tom, ako mi po pôrode vyberali nervy bez injekcie. To bola veľká bolesť. Strach prešiel. Sám od seba. 🤷♀️
@anonym_autor načo preboha pozeras tie videá? To je úplne mimo. Prepáč,ale priam choré. Objednaj sa ku kvalitnému zubárovi. Robia ošetrenia aj v celkovej anestézii, či s rajskym plynom. Jediné mínus budú financie. Prídeš svojou nezodpovednosťou o riadny balík peňazí. Rátaj v tisícoch.
@anonym_autor načo preboha pozeras tie videá? To je úplne mimo. Prepáč,ale priam choré. Objednaj sa ku kvalitnému zubárovi. Robia ošetrenia aj v celkovej anestézii, či s rajskym plynom. Jediné mínus budú financie. Prídeš svojou nezodpovednosťou o riadny balík peňazí. Rátaj v tisícoch.
@domkakvet @anonym_acb6b0 @a0 ďakujem
@minenkaa chcem si ich dať doporiadku aj kvoli tomu, ze by som chcela v blizkej dobe babatko.
@pribinak pocitam s tym.
@koniarova niekto pozera videa o psikoch, vesmire, cestovani, ja o zuboch. Co je na tom chore? Mozno zvlastne ale aj to mi prispelo k odvahe sa vobec objednat, ze to v podstate nie je nic hrozne. Nechcem celkovu anestezu.
nebola som u zubara cca 8-9 rokov mala som strach , konečne som sa odhodlala urobila mi rontgen a vstupnú prehliadku 12 kazov takže sme si dohodli dalsie stretnutie ohladom ošetrenie 2-3 sedenia a všetko mi opravali , ptm dentalnu hygienu chodím každá rok na preventívku a 2x do roka na dentalnu cca 5 rokov už nemám žiaden kaz
vytrhla mi aj jednu osmička
všetko v pohode
chod inak budeš lutovať a o peniazoch ani nehovorim
Aj ja som ako dieťa zažila „skvelý“ prístup zubára, a preto som niekoľko rokov na prehliadky nechodila. Keď som už začala chodiť do práce, rozhodla som sa, že chcem mať zdravé zuby a našla som si zubárku s výborným prístupom, hoci bola drahá. V hlave som si nastavila, že stres riešim až v čakárni a zubárka vie, že bez anestézie mi nerobí nič vážnejšie. Áno, stojí to peniaze, ale zdravé vlastné zuby za to stoja, sú dobrou investíciou.
Prekonať strach zo zubára nie je jednoduché, no dá sa to – krok za krokom.
Ja mam niektore zuby plombovane, ale su to stare amalganove plomby, osmicky mi bude musiet vytiahnut lebo su polamane a na niektorych zuboch vzadu mam cierne bodky. Jeden kaz mam na krcku. Nemam inak diery v zuboch. Tak teda snad to zvladnem. 🙂 dakujem
daj si predpísať niečo na ukľudnenie. tiež som bola v stave ako ty. Síce som chodila k zubárovi každý rok - ale s akým strachom. Triasla som sa už od rána a to som mala čas návštevy až kedysi okolo obeda.
Dala som si predpísať neurol - oblbovák. stačilo 1/2 tabl. hodinu, dve pred zákrokom u zubára a bola som úplne Ok.
hádam si nenecháš zničiť zuby kvôli strachu. Určite to zvládneš.
Akoze treba sa pripravit na to, ze trhanie stoliciek boli, mne chirirgucky vytrhli zub mudrosti a skoro som skapala :D ale nemuselo to zajst az tam, tiez som roky odkladala navstevu - ked som bola dieta, tak mi traumu sposobila jedna nekompetentna masiarka a veru som sa odvtedy extremne bala. Pomohlo mi ale na vsetko sa pytat a dopredu skonzultovat so zubarkou, co a ako sa ide robit.. bolesti sa bohuzial clovek pri zuboch nevyhne, obdivujem vsetkych, co zvladnu vrtanie/trhanie bez anestezy, moja zubarka sa vzdy smeje, ked je poviem, ze radsej by som sla rodit znova, ako nechat si vrtat do chrupu..
Veď si dáš injekciu (nepríjemné, ale dá sa prežiť, je to pár sekúnd) a ďalej nič nebolí. Niekto potom aj zaspí. Teda pri trhaní asi nie, ale bežné kazy a pod. nebolia.
@anonym_autor ja sa bojim strasne. Ked mam ist celu noc nespim mam hnacky aj ked len prehliadka. Ako pojdem ale s velkym strachom.zubarka ma pozna a vie ze musi robit pomaly lebo ja vyskakujem az z kresla..klepem sa. Minule ma bolel zub cela strana. Urobila rontgen zistila ze je to stoliicka 8ka. Povedala ze ideme trhat mne prisli zle normalne som odpadavala kriesili ma so sestrickou. Som myslela ze umriem v tom kresle. Kedze zub maly muselu mi ho nadvihovat s dlatom ale dala som to. Teraz moja zubarka skoncila dochodok a ja neviem kde pojdem...
Bojis sa aj injekcie? Ak nie mas vyhrate. Jacsi najprv nrcham dat injekciu a az potom mi moze cistit blombovat a ine.vtedy to.absolutne neboli.
Bojis sa aj injekcie? Ak nie mas vyhrate. Jacsi najprv nrcham dat injekciu a az potom mi moze cistit blombovat a ine.vtedy to.absolutne neboli.
@anonym_0f8cb6 injekcie nie, mne ju predosly zubar nikdy nedal, trhal tiez bez. Mozno preto ta trauma.
@domkakvet @anonym_acb6b0 @a0 ďakujem
@minenkaa chcem si ich dať doporiadku aj kvoli tomu, ze by som chcela v blizkej dobe babatko.
@pribinak pocitam s tym.
@koniarova niekto pozera videa o psikoch, vesmire, cestovani, ja o zuboch. Co je na tom chore? Mozno zvlastne ale aj to mi prispelo k odvahe sa vobec objednat, ze to v podstate nie je nic hrozne. Nechcem celkovu anestezu.
@anonym_autor pretože pozeranie videí o vŕtaní či trhaní zuba ti reálne nijako nepomôže. Či vidíš zlepšenie?
@anonym_0f8cb6 injekcie nie, mne ju predosly zubar nikdy nedal, trhal tiez bez. Mozno preto ta trauma.
@anonym_autor ved sa reálne zamysli. Doteraz si chodila k šuflíkantom, ktorí trhali zub bez umrtvenia. Pane Bože. 🤦🤦🤦To prečo si si dala? Keď nájdeš kvalitnú kliniku, kde bude všetko bezbolestné, niet dôvodu na strach. Pozeraj radšej videá s prezentáciou kliník. Aké možnosti ponúkajú.
@anonym_autor ver mi injekcia a nic ani trhanie ani sitie nic neboli. Vsetko sa rokmi zmenilo. Ja si dam napichat usta a moze tam robit co chce. Vazne sa nemusis bat. Zazite na vlastnej kozi.
@anonym_autor ver mi injekcia a nic ani trhanie ani sitie nic neboli. Vsetko sa rokmi zmenilo. Ja si dam napichat usta a moze tam robit co chce. Vazne sa nemusis bat. Zazite na vlastnej kozi.
@koniarova bola som naposledy u zubara asi 10-12rokov dozadu, ked som bola mlade dievca. 14 rocna, vyklepana som mala pytat anestezu od zubara? Citala si co som pisala? Pozerala som aj kliniky-tie maju casto aj svoje prace fotky zubov, aj videa. Na taku som sa objednala.
@anonym_0f8cb6 Dakujem, verim, ze to bude ok
@koniarova bola som naposledy u zubara asi 10-12rokov dozadu, ked som bola mlade dievca. 14 rocna, vyklepana som mala pytat anestezu od zubara? Citala si co som pisala? Pozerala som aj kliniky-tie maju casto aj svoje prace fotky zubov, aj videa. Na taku som sa objednala.
Stomatológia sa odvtedy veľmi zmenila, nemáš sa čoho báť. Jedine ceny pri platení.
Na 100% sa bojim viac ako ty a chodim najprv injekcia potom nech si robi co chce.
Mne sa ho nepodarilo prekonať. Takže sa snažím čo najviac udržať zuby ako-tak v poriadku, lebo inak ako v narkóze to u mňa nepôjde. Posledná skúsenosť bola pred 7 rokmi a odpadla som, museli ma kriesiť. Neviem, čo za anestézu použil, alebo či som ja voči tomu nejaká rezistentná, ale cítila som všetku bolesť pri ťahaní zubu. Nikdy viac toto za mňa, len uspať. Navyše mám veľké korenie a nie hladké, takže to ani dobre nejde, zub sa zlomí, a potom dlátami to treba vyberať. Čo tiež nie je príjemné a keď veľký chlap s mnohoročnými skúsenosťami nevládze vytrhnúť zub, tak niečo asi nie je v poriadku. Ale tebe držim palce, mnoho ľudí svoj strach prekonať dokáže, ja k nim žiaľ nepatrím.
@anonym_autor ty nie, v 14 rokoch. Ale tvoji rodičia urobili chybu. Držím ti palce, zvládneš to. Ozaj nešetri a hľadaj podľa recenzií. Ale rátaj s riadnou položkou. Už len kvôli tým peniazom s tým rýchlo začni. Zuby budú len drahšie.
Mne sa ho nepodarilo prekonať. Takže sa snažím čo najviac udržať zuby ako-tak v poriadku, lebo inak ako v narkóze to u mňa nepôjde. Posledná skúsenosť bola pred 7 rokmi a odpadla som, museli ma kriesiť. Neviem, čo za anestézu použil, alebo či som ja voči tomu nejaká rezistentná, ale cítila som všetku bolesť pri ťahaní zubu. Nikdy viac toto za mňa, len uspať. Navyše mám veľké korenie a nie hladké, takže to ani dobre nejde, zub sa zlomí, a potom dlátami to treba vyberať. Čo tiež nie je príjemné a keď veľký chlap s mnohoročnými skúsenosťami nevládze vytrhnúť zub, tak niečo asi nie je v poriadku. Ale tebe držim palce, mnoho ľudí svoj strach prekonať dokáže, ja k nim žiaľ nepatrím.
@anonym_99caa0 nedoplatíš sa. Absolvuješ aspoň preventívku? Veď tam nič nerobia.
@anonym_99caa0 nedoplatíš sa. Absolvuješ aspoň preventívku? Veď tam nič nerobia.
@koniarova tak budem štrbavá socka potom, keď sa nedoplatím
@koniarova strasite tu platenim, pritom nabrat odvahu, prekonat strach, uzkost, traumy z detstva je ovela tazsie nez platenie. Rodicia ma drzali za ruku ale aj tak som odpadla. Ja som sa pytala na realne skusenosti ludi, ktori mali problem, traumy. Ty mi prides len ako podrypovak, co nechape.
Ved mi nebudu robit 15 zubov naraz. Ale postupne.
@anonym_99caa0 mne velmi pomohol psycholog, ze som sa vobec odhodlala objednat sa. Snad to zvladnem a to co ma tazi roky, zmizne.
@anonym_99caa0 inak klinika na ktoru idem, ponuka aj celkovu anestezu ale to zatial nezvazujem. Mozno tak na trhanie osmiciek.
Chcem to prekonat celkovo a chodit potom pravidelne na prehliadky aj dentalnu.

@anonym_autor dohodni sa s nim, ze ti najskor len pozrie zuby a na prvy krat nic robit nebude.