icon

Ako presvedčiť dospelé dieťa na lekárske vyšetrenie?

10. júl 2025

Pýtam sa za kamarátku, ktorá je zúfalá. Má dospelú dcéru, zdalo sa, že aj rozumnú. Pár mesiacov má zdravotné problémy, má modriny, chudne, bolí ju často hlava, nevládze, zadýcha sa, má závraty. Mama sa jej prosí, aby išla k dr., nejde, už na ňu nakričala aj švagriná - zdravotníčka, nepomohlo. Ako ju tam dostať?
Má 5 ročné dieťa a partnera, ale ten jej už nič ani nepovie, keďže ho posiela na teplé kraje.

anonym_e3f354
10. júl 2025

@anonym_autor nijako,je dospela,svojpravna,nedonuti ju. Musi chciet sama

anonym_b66f7f
10. júl 2025

Je dolezite zistit DOVODY a zaroven jej prejavit skutocne vypocutie, bez namietok, bez odpovedi, bez hadania sa. Len zopakovat co ona sama hovori:
Aha, takze mas strach ist k doktorke?
Aha, mas zle skusenosti k doktorovi?
Naznacujes, ze mas modriny, lebo ta partner udrel?
Ako sa presne citis?
Co by si najviac chcela?
Co ti napada o tebe? Co ti napada o mne, ked sa snazim vypocut ta a zistit ako sa citis, na co myslis?

a ak sa zacne citit dost bezpecne na to, aby doverovala a otvorene prezradila dovody preco nechce riesit svoje zdravie s profesionalom, by bolo dobre,
aby sa s nou nezavazne, pri kavicke, porozpravala nejaka veeeeeeeeelmi opatrna laskava psychoterapeutka, ktora ju opatrne krok za krokom snad privedie aj k inym doktorom.

janetinka27
10. júl 2025

@anonym_autor ahoj, mozno p9moze ak ju rovno objedna k dr a pojde tam s nou na ten termin

liv1
10. júl 2025
@anonym_b66f7f

Je dolezite zistit DOVODY a zaroven jej prejavit skutocne vypocutie, bez namietok, bez odpovedi, bez hadania sa. Len zopakovat co ona sama hovori:
Ako sa presne citis?
Co by si najviac chcela?
Co ti napada o tebe? Co ti napada o mne, ked sa snazim vypocut ta a zistit ako sa citis, na co myslis?

a ak sa zacne citit dost bezpecne na to, aby doverovala a otvorene prezradila dovody preco nechce riesit svoje zdravie s profesionalom, by bolo dobre,
aby sa s nou nezavazne, pri kavicke, porozpravala nejaka veeeeeeeeelmi opatrna laskava psychoterapeutka, ktora ju opatrne krok za krokom snad privedie aj k inym doktorom.

V prvom rade to co pise @anonym_b66f7f. Len ci mate na toto cas niekoho najst a aby za nou prisiel, skor tipujem ze nie.
Takze keby nic nepomahalo, ja by som ju vystrasila smrtou… Vela chorob sa da liecit, takze zaroven jej dat nadej, podporit ju, objednat ju a ze “je to dohodnute a dr ta caka”. A povedat jej ze to nie je fer voci tomu dietatu. Okrem nejakej leukemie to moze byt aj anorexia, jedno ci druhe, na to sa umiera ak sa s tym nezacne nieco robit. Chcem ale verit kvoli nej, ze to bude nieco nie az tak vazne…

simona20201309
10. júl 2025

@anonym_autor nijako ale bude jedna z tých hlúpych ktoré prídu neskoro....
Dnes sa dá rakovina pekne liecit keď sa podchyti skoro. Ale tí čo prídu neskoro lebo kašľali na to sa spamataju neskoro a potom sú nestastni.
Viem ze to nemusí byť to najhoršie ale vieme ze presne toho sa bojíme všetci najviac

fkata
10. júl 2025

Nijako, je dospelá rozhoduje sa sama. Ja by som do toho nešpŕtala a určite nehovorila nikomu, nech sa s ňou porozpráva. Zdravotné problémy si má riešiť ona sama, maximálne najbližšia rodina.
Zato, že ona nikomu nič nepovie, nepovedala, mohla si ich riešiť a možno nechce povedať, čo jej je.

anonym_e45b45
10. júl 2025

Niekedy s človekom nepohne ani mamina... Moja teta mala rakovinu prsníka, nikto o Tom nevedel. Až raz sa zdôverila svojej mame, ukázala jej to a tá ju dosť dlhý čas presviedčala aby to riešila. Všetkými možnými spôsobmi od kriku až po návštevu dohodnutého lekára z ktorej aj tak ušla. K riešeniu sa odhodlala až keď nemohla spať v inej polohe ako v sede (všade už mala metastázy a všetko ju bolelo), no už bolo naozaj neskoro. Zvyšného pol roka svoju doslova blbosť ľutovala 😞

zuzanka.zuzu
10. júl 2025
@fkata

Nijako, je dospelá rozhoduje sa sama. Ja by som do toho nešpŕtala a určite nehovorila nikomu, nech sa s ňou porozpráva. Zdravotné problémy si má riešiť ona sama, maximálne najbližšia rodina.
Zato, že ona nikomu nič nepovie, nepovedala, mohla si ich riešiť a možno nechce povedať, čo jej je.

@fkata ty máš dieťa? pochybujem.... dieťa môže byť akokoľvek dospelé a vždy sa oň budeš báť 🙈 a pokúsiš sa urobiť čokoľvek aby si ho zachránila, aj pred sebou samým a jeho tvrdohlavosťou 🤷 nemusí sa to samozrejme podariť ale žiadne "Ja by som do toho nešpŕtala " u nijakej milujúcej mamy neexistuje 🙈

fkata
11. júl 2025
@zuzanka.zuzu

@fkata ty máš dieťa? pochybujem.... dieťa môže byť akokoľvek dospelé a vždy sa oň budeš báť 🙈 a pokúsiš sa urobiť čokoľvek aby si ho zachránila, aj pred sebou samým a jeho tvrdohlavosťou 🤷 nemusí sa to samozrejme podariť ale žiadne "Ja by som do toho nešpŕtala " u nijakej milujúcej mamy neexistuje 🙈

@zuzanka.zuzu áno mám. A to nešpŕtala nebolo myslené na matku, ale autorku. Nemôže byť nič príjemnejšieho, ako sa špŕtať v problémoch iných. Tá daná pani je dospelá, takže by bolo o.k. neangažovať sa a neroznášať po internete.

autor
11. júl 2025
@anonym_b66f7f

Ako sa presne citis?
Co by si najviac chcela?

@anonym_b66f7f ona nekomunikuje o probléme. Ani nikomu nič nehovorila, zbadala to iba jej mama.
Keď sa jej pýtala, ukončila to, že si neželá, aby sa jej niekto hrabal v zdravotnom stave, patrí to iba na ňu.

autor
11. júl 2025
@janetinka27

@anonym_autor ahoj, mozno p9moze ak ju rovno objedna k dr a pojde tam s nou na ten termin

@janetinka27 býva od kamošky na 120 km a ani nevie koho má lekára.

autor
11. júl 2025
@liv1

V prvom rade to co pise @anonym_b66f7f. Len ci mate na toto cas niekoho najst a aby za nou prisiel, skor tipujem ze nie.
Takze keby nic nepomahalo, ja by som ju vystrasila smrtou… Vela chorob sa da liecit, takze zaroven jej dat nadej, podporit ju, objednat ju a ze “je to dohodnute a dr ta caka”. A povedat jej ze to nie je fer voci tomu dietatu. Okrem nejakej leukemie to moze byt aj anorexia, jedno ci druhe, na to sa umiera ak sa s tym nezacne nieco robit. Chcem ale verit kvoli nej, ze to bude nieco nie az tak vazne…

@liv1 keď jej povedala, že nech myslí na dieťa, odpovedala, že má dať pokoj, je to jej dieťa a ona vie, čo robí.

autor
11. júl 2025
@fkata

@fkata nechceš ju rovno zaživa zakopať? Ako sa dá nešpŕtať?

autor
11. júl 2025
@anonym_autor

@fkata nechceš ju rovno zaživa zakopať? Ako sa dá nešpŕtať?

@anonym_autor však jej meno nevypisujem.

liv1
11. júl 2025

No tak moze to byt aj ta anorexia a to si mozno myslia ze su v pohode, ale nie su. Ako hovorim, pohrozit jej smrtou ak to nebude riesit. Mozno by som zaklamala ze som dr ukazala jej fotky a ze ju chce hned vidiet… Alebo aj nezaklamala a sla by som ich dr ukazat

n_p
11. júl 2025
@liv1

No tak moze to byt aj ta anorexia a to si mozno myslia ze su v pohode, ale nie su. Ako hovorim, pohrozit jej smrtou ak to nebude riesit. Mozno by som zaklamala ze som dr ukazala jej fotky a ze ju chce hned vidiet… Alebo aj nezaklamala a sla by som ich dr ukazat

@liv1 akože, to fakt nemyslíš vážne, klamať dospelej osobe, že si lekár. Akému lekárovi by si šla a co ukázať? Musia tam byť bomba vzťahy, ak matka ani nevie, koho má dcéra lekára.
A koniec koncom, odkiaľ vôbec vedia, že ona nebola u lekára? Podľa toho, čo tu autorka napísala, si dcéra kamarátky neželá riešiť s nikým problémy.
Bavíme sa o dospelej osobe, ktorá je svojprávna a nie o 5 ročnom decku, ktoré dotiahnem k lekárovi.

liv1
11. júl 2025
@n_p

@liv1 akože, to fakt nemyslíš vážne, klamať dospelej osobe, že si lekár. Akému lekárovi by si šla a co ukázať? Musia tam byť bomba vzťahy, ak matka ani nevie, koho má dcéra lekára.
A koniec koncom, odkiaľ vôbec vedia, že ona nebola u lekára? Podľa toho, čo tu autorka napísala, si dcéra kamarátky neželá riešiť s nikým problémy.
Bavíme sa o dospelej osobe, ktorá je svojprávna a nie o 5 ročnom decku, ktoré dotiahnem k lekárovi.

@n_p precitaj si moj koment este raz 🙄. “Ze som dr ukazala jej fotky” . Nie ze SOM doktor. No byt to moj muz, alebo moja najblizdia rodina, spravim vsetko na svete co je v mojich silach, aby som ich k dr dostala. Ty nie. Tvoja vec. A je jedno ci dospely ci decko, pokial ide mozno o zachranu zivota… aj keby mala 50, 60. 80 pochopim ak uz niekto proste nechce riesit.

taktotedanie
11. júl 2025

@anonym_autor komu niet rady tomu niet pomoci
Tu tazko radit ak je svojpravna
Symptomy su take, ze to je jednoznacne na vysetrenie