icon

Ako presvedčiť svokru na lekársku prehliadku?

rybka84
23. apr 2025

Neviem už rady ako dostať svokru k lekárovi stále odmieta že nejde začtne sa a už s nou nevieme ani pohnúť.. nasilu a neoblecenú ju nevezme..Stále to isté počúvame že jej nič nieje ona lekára nepotrebuje .Ale myslím si ze ma starecku demenciu ak nie už pomaly Aizhaimera...Nepamätá si co už hovorí co robí a kde je...Opýta sa niečo odpoviem a o pár sekúnd sa opýta to isté. Začala sa už aj pomocovat a najhoršie že už aj pokakavat...Najhoršie na tom je že minule vykonala svoju potrebu v kuchyni...jasne ze to nebola pravda to nie ona a do sprchy sme ju nevedeli ani dostať že ona nič neurobila ..a vlastne sprcha??to je rekord jed ju tam dostaneme. Už obaja fakt strácame nervy.. varené jedlo nechce fajčí jednu za druhou..ú sme jej začali cigarety deliť lebo dokázala krabičku vyfajcit za cca 4hod.Po novom uz aj mna poriadne asi nepozna. Bo dnes rano mi zacala vykat a pytala sa ma kto ma najal aby som ju strazila a ze ona ma moze vyhodit prec z bytu ona nechce aby som tu bola . Viem ze ak chcem žiadať o nejaký príspevok musím ju dostať k lekárovi.. No žienky radte ako ju tam dostať???a ak sa podarí o co môžem žiadať???Ďakujem pekne za každú radu a odpoveď

maryetta
23. apr 2025

Vies kto je jej lekar? Skus ist ty resp syn sa osobne informovat aky je postup....

thirstymonk
23. apr 2025

@rybka84 Keď nepríde mohamed k hore, príde hora k mohamedovi. Treba zavolať 112, že psychické onemocnenie a tí ju zoberú, chce či nechce, rovno na psychiatriu a tam ju vyšetria a všetko.

majamat
23. apr 2025

@rybka84 neviem asi moc neporadim.

existuje moznost pozbavenia na pravne ukony, no jej osobnu slobodu tymto obmedzit nemozes, posudok by vedel lekar urobit pripadne aj doma, ak ju nikde neviete dostat.
v takom priapde je moznost vykonavat za nu rozne uradne vykony, aj ked na yvsetrenie ju nedostanete len tak. cize uz ti to uplne problem nevyriesi, aj ked ciastocne aspon s niecim moze pomoct. no nie som si ista, ci by nechcel posudkovy lekar este zavery nejakych vysetreni-

majamat
23. apr 2025
@thirstymonk

@rybka84 Keď nepríde mohamed k hore, príde hora k mohamedovi. Treba zavolať 112, že psychické onemocnenie a tí ju zoberú, chce či nechce, rovno na psychiatriu a tam ju vyšetria a všetko.

@thirstymonk 112 by sa malo volat, ked ide o ohrozenie - napr agersivita, sebaublizenie a pod.
navyse ak odmietne, nasilu ju ani oni nevezmu.

majamat
23. apr 2025

neviem aku ma povahu. na niekoho plati razny pristup. no dopredu nema vyznam nieco riesit, zabezpecit navsetvu lekara- objednat a potom prist k nej a razne, ze teraz ide a hotovo.
ale pri niektorych povahach to nie je vhodne, tam by sa mohla spriecit este viac.

neviem ci existuje este moznost, ze by lekar prisiel domov, aspon obvodak.

bosorkabb
23. apr 2025

Kontaktovať jej lekára, vie aj prísť.

januska12323
23. apr 2025

Všeobecný lekár chodí aj domov, náš má normálne úradné hodiny doobeda v ambulancii a poobede pochôdzky. Zavolaj tam a informuj sa na ďalší postup.

majamat
23. apr 2025
@januska12323

Všeobecný lekár chodí aj domov, náš má normálne úradné hodiny doobeda v ambulancii a poobede pochôdzky. Zavolaj tam a informuj sa na ďalší postup.

@januska12323 je to sranda, ze lekari maju v ordinacnych hodinach aj pochodzky, ale casto nikam nechodia.

majamat
23. apr 2025

ku kamoske kedysi davno prisiel lekar,a j neurolog, ale teda za poplatok.

thirstymonk
23. apr 2025
@majamat

@thirstymonk 112 by sa malo volat, ked ide o ohrozenie - napr agersivita, sebaublizenie a pod.
navyse ak odmietne, nasilu ju ani oni nevezmu.

@majamat Mal som taku kamaratku, hrablo jej, keď mala 20, zavolali 112, prišli a zobrali ju na psychiatriu. Nikoho neohrozovala, len jej proste hrablo.

luccija
23. apr 2025

@rybka84 zavolať lekára on už bude vedieť čo robiť.Toto sa nestalo za pár dní už mala byť na liečbe dúfam, že nezostáva sama doma

januska12323
23. apr 2025
@majamat

@januska12323 je to sranda, ze lekari maju v ordinacnych hodinach aj pochodzky, ale casto nikam nechodia.

@majamat viem a ideálne príde do ambulancie dve hodiny po začiatku a ty si môžeš sťažovať akurát na lampárni 🙄

nyusika
23. apr 2025

drim palce. mam to iste s otcom.

jedine, co pomaha, je naozaj ta 112 - ohrozuje ma, treba povedat

pbra40
23. apr 2025

1. Robit fotodokumentaciu / videa / zoznam reakcii a situacii
2. Informovat jej vseobecneho lekara
Vie prist do domacnosti po dohode, nemu ukaz i tie videa, fotografie a aj popis situacie
3. Pravdepodobne bude potrebne stanovisko neurologa alebo psychiatra
4. Podla stavu co popisujes, mi to pride uz demencia 4teho stupna (z 5). Treba sa informovat o spisani Stupna odkazalosti
5. Na zaklade prideleneho stupna riesit opatrovanie / DSS

Drzim palce.

Este odporucim, da sa ist s osobou k notarovi, kde ti podpise poverenie na Generalnu moc. Ulahci vam to potom vybavovanie zalezitosti namiesto choreho. (Zse, socialna poistovna,...)

domkakvet
23. apr 2025

@rybka84 aj tvoj muz to chce nejako riesit, lebo ak nie mas malo moznosti.

majamat
23. apr 2025
@thirstymonk

@majamat Mal som taku kamaratku, hrablo jej, keď mala 20, zavolali 112, prišli a zobrali ju na psychiatriu. Nikoho neohrozovala, len jej proste hrablo.

@thirstymonk ale zavisi od priznakov.
ja pracujem v socialonom zariadeni, kde mame mnoho ludi s psych. dg a ked pouzijem tvoju terminologiu, tak "hrabe" im a nevezmu ich, pokial nei su agresivny, niekoho,a lebo seba neohrozuju a zvlast, ak odmietaju hospitalizaciu.

na psychiatriu nikoho nezavru proti vlastnej voli. na to musia mat sudny prikaz.

ivka21
23. apr 2025

@rybka84 my sme sa tak trápili len,nemali sme síce také príznaky ešte ako popisujes.ale proste lekár nehrozil,zabudol že sme mu dali najesť, depresívny. k doktorovi šiel po hroznej 2 týždňovej bolesti zuba a tam už keď mu odmerali tlak hneď CT a vyšetrenia. Proste diagnostikovaná demencia .a popravde mali sme šťastie v nešťastí nikdy by sme ho k tomu doktorovi nedostali keby sa mu nestane toto. A mamu sme na základe toho poslali že oco nechce ísť že aby ho ako keby psychicky podržala. Niekedy treba takto zaklamat...trebárs musíme ísť na prehliadku lebo vám nevyplatia dôchodok alebo že musíš ísť lebo otec bez teba nepôjde...inak v tomto stave určite treba nosiť už plienky,tobekan (ginko),nenechávať ju samu neviete čo môže vyviest

thirstymonk
23. apr 2025
@majamat

@thirstymonk ale zavisi od priznakov.
ja pracujem v socialonom zariadeni, kde mame mnoho ludi s psych. dg a ked pouzijem tvoju terminologiu, tak "hrabe" im a nevezmu ich, pokial nei su agresivny, niekoho,a lebo seba neohrozuju a zvlast, ak odmietaju hospitalizaciu.

na psychiatriu nikoho nezavru proti vlastnej voli. na to musia mat sudny prikaz.

@majamat To mi chceš povedať, že na každeho neuspešneho samovraha majú súdny príkaz, že ho hneď berú do cvokárne?

1mina
23. apr 2025

Pracujem v takomto DSS no pochybujem koľko z nich by šlo dobrovoľne na vyšetrenie. Zrejme to vyriešiť podobne ako píšu baby hore, zavolať lekára k nej domov alebo tak ale treba si to riešiť

bosorkabb
23. apr 2025
@thirstymonk

@majamat To mi chceš povedať, že na každeho neuspešneho samovraha majú súdny príkaz, že ho hneď berú do cvokárne?

@thirstymonk samovražda je niečo iné. Aj to len chvíľu tam je. Porozpráva sa s ním psychológ a ide domov ak chce. Momentálne je taká situácia na psychiatrických klinikách a oddeleniach že sa čaká v poradovníku na prijatie.

thirstymonk
23. apr 2025
@bosorkabb

@thirstymonk samovražda je niečo iné. Aj to len chvíľu tam je. Porozpráva sa s ním psychológ a ide domov ak chce. Momentálne je taká situácia na psychiatrických klinikách a oddeleniach že sa čaká v poradovníku na prijatie.

@bosorkabb Aha... no tak dik za upresnenie 🙂

majamat
23. apr 2025
@thirstymonk

@thirstymonk nie, niektori sa nechaju hospitalizovat dobrovolne.

majamat
23. apr 2025

treba rozlisovat medzi dg. opakovane mi tu dava niekto prirovnania s uplne inymi dg.

ten kto sa chce zabit je zufaly,a lebo jedna v skrate. skrat pominie a taky clovek moze aj precitnut, tiez to moze byt len demonstracne. v takom priade urcite uvitaju pomoc.
pri niektorych zavaznych dg,a ko je napr psychoza a pod. tam clovek ani nevie co robi, v pripade zavaznej depresie moze byt vlemi poddajny, lebo sa nevie sam rozhodovat, nei je toho schopny a pod. je velka sanca, ze takyto ludia sa na psyhciatriu dostanu.
tiez v akutnom stave moze byt nutne akutne podanie liekov - akutny stav. rovnako ako clovek, ked je aj fyzicky v akutnom stave, bez ohladu na to,c i suhlasi, nesuhlasi, ajke v bezvedomi, zachranuje sa.

no clovek s demenciou, tam moc zazraky na psychiatrii neurobia. hoci toto ochorenie ma psychicke prejavy, aleje to v prvom rade neurologicka dg, je to proces, ktory ma progredujuci priebeh, samozrejme ako rpogredujuci, resp za ake obdobie,t o je individualne, a v prvom rade takyto clovek casto ma jeden priznak ( byva aj pri psychozach vlemi casto ) a to je priznak, ze nema pocit vlastnej chorobnosti, preto nevidi dovod na hospitalizaciu. stav nie je akutny, ale chornicky, akutne - okamzite nie vzdy potrebuje lieky. vynimkou je stav agresivity, ale teda mala by pretrvavat, nie chvilkova vyprovokovana agresivita.

kk77
23. apr 2025

Kolegyna musela mamu oklamat, ze bez tohto vysetrenia jej prestanu vyplacat dochodok a tak ju tam dostala a uz to islo...nevedela vobec hodinky nakreslit.

drnarovinu
24. apr 2025

Ahoj,
veľa ľudí sa ocitne v podobnej situácii a je to fakt ťažké – keď človek zjavne nie je v poriadku, ale odmieta akúkoľvek pomoc.

➡️ Ak sa nedá dohodnúť na vyšetrení, kontaktuj jej obvodného lekára. On pozná svojich pacientov, môže prísť domov a zhodnotiť, či je stav natoľko vážny, že treba zapojiť aj psychiatra alebo sociálny odbor. (Niekedy sa dá urobiť aj posudok v domácom prostredí.)

➡️ Ak je reálne ohrozená – nespoznáva ľudí, blúdi, odmieta základnú hygienu, zapaľuje cigarety bez dozoru atď., je možné volať aj pomoc (napr. RZP). V takom prípade sa už situácia rieši ako akútny stav.

➡️ Do budúcna bude veľmi dôležité získať právomoc konať v jej mene – cez notára (generálne splnomocnenie), prípadne súd (obmedzenie právnej spôsobilosti). Bez toho sa mnohé veci vybavujú veľmi ťažko.

Držím palce – zvládať takýto stav chce veľa trpezlivosti. Ale nie si na to sama. A keď už lekár pozná situáciu, vie ťa ďalej nasmerovať aj v tom, čo konkrétne vybaviť – opatrovateľku, posudok, príspevok, alebo aj umiestnenie, ak to bude nevyhnutné.

modrykolibrik
24. apr 2025

@autor nevolaj na 112 ale 155 poved čo je vo veci,že máte podozrenie na toto a babka býva agresívna že aj teraz. A keby povedali že spolupráca s políciou povedz že ona nie je stále agresívna ale má to nárazovo. Že 10 minút je kľudná a keď ju chcete obliecť alebo niečo začne byť agresívna a oni ti pošlú záchranku. Musíš to trocha prefarbiť. Treba aj záchranárom vysvetliť,že už si nepamätám a čo robí atď. Oni zhodnotia čo s ňou.

modrykolibrik
24. apr 2025

Treba jej nakúpiť plienky,zaplienkovat. A hľadajte špecializované zariadenie. Najlepšie by bolo keby išla rovno z nemocnice do zariadenia

rybka84
autor
2. máj 2025
@modrykolibrik

Treba jej nakúpiť plienky,zaplienkovat. A hľadajte špecializované zariadenie. Najlepšie by bolo keby išla rovno z nemocnice do zariadenia

@modrykolibrik tak mi sme už mali aj vybavené zariadenie aj chcela ísť páčilo sa jej no nakoniec odmietla