icon

Ako riešiť PN po operácii tenkého čreva

17. máj 2024

Ahojte,
Chcem sa spýtať či má niekto takúto skúsenosť a či je niekto po takejto operácií a koľko ste s tým boli/vedeli byť na PN?
Cca na konci marca som bol na operácií tenkého čreva- ileusu, mal som zhrčkavené nepriechodné črevo kvôli ktorému som išiel na pohotovosť a hneď si ma tam aj nechali a na druhý deň zoperovali.
Keď ma pustili domov, povedali mi že u nich už len kontrola u chirurga na vybratie stehov a ostatné mám riešiť cez obvodnú. Vybavil som si teda PN a pomaly sa zotavoval. Dodnes to nemám uplne zahojené vnútorne, pri záťaži proste cítim že mi rana navrie, na dotyk je tvrdá a celkovo sa ešte necítim uplne v poriadku.
Vec sa má tak že teraz obvodná robí problémy že nemá odo mňa žiadne papiere od vybratia stehov (tie sa vyberali cca 2týzdne po zákroku) a že mám ísť teda spať tam kde ma operovali aby mala nejaké dokumenty a papiere ktoré môže podložiť pre predĺženie PN, zatiaľ mi dala 10 dní len, že aby som si to vybavil cez chirurga.
Lenže keď som volal do nemocnice, chirurg mi povedal že takéto kontroly už musia ísť cez obvodnú. Takže teraz neviem na koho a kam sa obrátiť.
Osobne cítim že to nieje v poriadku ale obvodná ajtak chce aby som mal papierový dôkaz od chirurga aby som vôbec mohol mať predĺženú PN a obaja sa odvolávajú na toho druhého a jednoducho teraz neviem kam mám ísť, ku komu na kontrolu či ako to vybaviť.

oriesocek
17. máj 2024

na urcite chirur by mal vysetrit. Tak, kde vyberali stehy, tak by mali urobit aj dalsie vysetrenie. Obvodna ma pravdu, nemoze byz dalsich vysetreni a papierov predlzovat PN donekonecna. ja by som isla k chirurgovi, ze potrebujem kontrolu po operácii, kedze sa necitim dobre, tam by dokonca ani vymenny nemal byt potrebny, kedze to nie je nova diagnoza.

elanor
17. máj 2024

Od obvodnej pytaj vymenny listok na chirugiu, ale do nemocnice kde ta operovali, ale na nirmal chirugiu na poliklinike. Taketo kontroly a podobne predsa sluzia chirurgovia na poliklinikach.

elanor
17. máj 2024

Vymenny listok nie do nemocnice. Vypadlo mi tam “nie”

isis234
17. máj 2024

Po oeprácii ti vystavili lekársku správu. Aj keď ti vyberali stehy. Tie správy daj obvodnému lekárovi. Zároveň nech ti vypíše výmenný lístok chirurgovi na poliklinike, pretože máš stále bolesti. Ako ti radí @elanor . Predpíše lieky. Budeš na PN. Ak by sa to nezlepšilo ani po 8 mesiacoch, pýtaj sa do kupelov
Skoré uzdravenie prajem. Spýtaj sa i na dietu.. hoc na nete.. nemocnica kde si bol operovaný.. hľadaj dietna sestra,, Odpíše ti mail.

oriesocek
17. máj 2024

A inak, ja som po operácii zlcnika v januári, nebola som potom PN, ale riesim cez gastro, keďže stále mám problémy. Nie cez chirurgiu.

thirstymonk
17. máj 2024

Tak o PN rozhoduje obvodný lekár. To, že ona chce nejaké papiere je jej výmysel, nepodložený ničím. Doktor ťa môže nechať na PN max. 365 dni za sebou (čiže rok) a diagnóza je v podstate irelevntna. Akurát, že po určitom čase je posudková komisia, kde ťa predvolajú a tam sú aj cudzí lekári, ktorí zhodnotia, či naozaj ešte potrebuješ PN. Podľa mňa tvoja doktorka len vymýšľa blbosti a ak robí aj iné problémy, tak by som si proste našiel inú a vykašlal sa jej na hlavu. Nepojdeš teraz ozdaj z rozparanym bruchom lietať po čertoch frasoch nahaňať dajake papiere...

isis234
17. máj 2024

@oriesocek ja som tak tiež,,, rok mala bolesti, na gastro lekár, odporučil PN, lebo i lieky som užívala, potom dal doporučenie do kupelov a bolo OK

janinah
17. máj 2024

@thirstymonk totálne nesprávny názor
Autor,ak máš bolesti ci problémy,tak obv.dr.ti ma vypísať vym.listok a máš ísť hocikam na chirurgiu.vysetrenie,nemusia ta zobrať tam,kde si bol operovany....ze ty sa necítiš ešte v poriadku môže byt aj výmysel pacienta, aby presťahovať PN..preto dr.potrebuje dôkazy ako to naozaj je,lebo,dr.velmi dobre vie ako,dlho sa lieci brucho po takej operácii...ze ty to nemáš vnútorné zahojene ? Toto nemôžeš ty cítiť ako to vnútri vyzerá...máš problém pri zaťaží?pri akej presne? Tak nezaťažuj,to brucho už nikdy nebude celkom ako predtým.... Nemôžeš vykonávať svoju prácu?sedíš za PC alebo,si drevorubač v lese? Je veľa faktorov ,na základe ktorých dr.urcuje dĺžku PN

oriesocek
17. máj 2024

@thirstymonk s tou komisiou to nie je úplne pravda. Ja som bola po operácii chrbtice rok na pn a nikto ma nikam nevolal. Klasika kontroly neurolog, neurochirurg, rehabilitacie, kúpele, znovu rehabilitacie.

nikaeli
17. máj 2024

V marci mi operovali dcéru. Na kontroly som s ňou chodila na chirurgiu do nemocnice, OČR mi vystavila detská lekárka. Keď som bola so sebou na operácii na gynekológii, bola som asi 2x na kontrole v nemocnici, potom už len u môjho gynekológa, ktorý mi aj vystavil PN. Ak si dobre pamätám, bola som doma asi 6 týždňov a nemal s tým najmenší problém. Na tvojom mieste by som zašla na chirurgiu a žiadala ich o vyjadrenie pre obvodnú lekárku, kde uvedú predpokladaný čas potrebný na zotavenie.

autor
17. máj 2024

@janinah ďakujem za radu. Obvodná ma vybavila ako som písal v príspevku takto, že mám ísť spätne tam kde ma operovali a chirurg teda naopak že obvodná preto som aj písal o radu ako to iný riešili, nikdy predtým som takto nebol. Mal som aktívny život, posilovňa, prechádzy,beh a v práci detto , nikdy som nebol typ čo sedí len za pc, preto som aj skúšal po odporúčaných týždňoch rozhýbať telo (či dlhšie prechádzky, či viac domáce práce varenie atď. žiadne ťažké som nemyslel, tiež by som hneď nešiel spať do fitka a zdvíhal závažie napríklad) ale bohužiaľ cítim si to stále, ťahá ma to a je to taká dutá bolesť. To že vy píšete že si do vnútra nevidím , to je asi každému jasné 🙂 Ja som čisto opísal ako to JA vnímam a cítim že to je vnútorne a nie povrchovo, kedže rana sa mi zahojila pekne po vybratí štichov. Sú rôzny ludia, niektorí chcú silou mocou ostať na PN, niektoré práveže rýchlo do roboty, to už nikto nevie čo sa druhému skrýva v hlave a aké má úmysly, nepísal by som pre radu keby mi ide len čisto o falošné predlžovanie. Chápem samozrejme aj obvodnú, chcel som čisto len rady o tom kto bol koľko po operácií na PN, či je to normálne že ma to ešte bolí (či s tým teda ma niekto skúsenosť aj takto x týždnov po operácií) alebo ako by to iní ludia riešili na mojom mieste to je vše 🙂

3009
17. máj 2024

Vnútorne to budeš cítil veľmi dlho. Ja by som skôr žiadala výmenný lístok pre gastroentrológa. Po chirurgickej stránke ak máš ranu zahojenú tak smer gastroentrológ. Ešte si daj urobiť CRP, či nemáš zápal.

lienka.7
17. máj 2024

Nic v zlom, ale po slepaku som ma pocit, ze ma to boli ešte aj 2 roky po operacii. Tiez veľmi záviselo od počasia... obvodná ma pravdu, nemôžeš byt na PN "do aleluja" len preto, že 2 mesiace dozadu ta operovali. Závisí od toho, čo si mal po operacii, ako si mal... komplikácie? Hnisala ti rana? Máš predsa správu od chirurga. Ak ta niečo boli, chod so správou do nemocnice na vyšetrenie a s výsledkom potom za obvodnou. Podľa toho ti PNku predĺži alebo ukončí. A tiež si pytaj kúpele, do pol roka po operacii mas narok.