Ako sa diagnostikuje Alzheimerova choroba u mladých ľudí?
Dievčatá trosku divná otazka, ale ako sa diagnostikuje Alzheimer? Ja to mam spojené so starými ľuďmi a ze to akosi prirodzene postupne pride a lekár upovedomí príbuzných. Ale poznáte prípady, kedy ho mal uz postatne mladší človek? Môže ist človek k lekárovi s tym ze ma podozrenie a on ho posle na nejaké vyšetrenia?
@majamat dakujem za odpoved. Jedna sa o časté zabudanie, dnes na veľmi dôležitú vec. Plus trosku problem s vyjadrovanim a komolenie slov.
@majamat dakujem za odpoved. Jedna sa o časté zabudanie, dnes na veľmi dôležitú vec. Plus trosku problem s vyjadrovanim a komolenie slov.
@gerrwie_girl Zobrazenie Amyloidneho plaku v mozgu na PET/CT da istotu, otazka je ako sa k tomu dostat v tvojej situacii
@gerrwie_girl ja síce neodpoviem na Alzheimera, ale poznám ženu s. Parkinsonom, diag. vo veku 38 rokov 🙄 Na rôzne vyšetrenia a diferenciálnu diagnostiku ju odoslal neurológ.
@gerrwie_girl ja síce neodpoviem na Alzheimera, ale poznám ženu s. Parkinsonom, diag. vo veku 38 rokov 🙄 Na rôzne vyšetrenia a diferenciálnu diagnostiku ju odoslal neurológ.
@jamimo Bory to robia ( FMM vysetrenie)
https://nemocnica-bory.sk/en/pracovisko/nuklear...
U mňa to bol neurológ, pracovný psychológ a nakoniec psychiater. Dg sa našťastie nepotvrdila, ale našli inú.
@jamimo aj ja pracujem s takýmito ľuďmi s týmito dg. A poznám prípad keď sa prvé prejavy naozaj ukázali po 30tke. Je to síce vinimocne ale môže sa stať. Len autorka teda treba dr ktorý neodbije a pre pokoj v duši to vyšetrí. Môže to byt aj niečo iné, prípadne únava, ale tak netreba zanedbať.
@jamimo Bory to robia ( FMM vysetrenie)
https://nemocnica-bory.sk/en/pracovisko/nuklear...
@martinmmartin PET CT sa robí pri diferenciálnej diagnostike. Ja som bola kedysi v BA v stredisku nukleárnej medicíny, je ich na Slovensku viac. Otázkou však je, či lekár rozmýšľa v súvislostiach, či je ochotný poslať pacienta na vyšetrenie, alebo či len mávne rukou, že dnes zabúda každý. Nie každý neurológ je aj dobrý diagnostik. (a keby len neurológ)
@jamimo aj ja pracujem s takýmito ľuďmi s týmito dg. A poznám prípad keď sa prvé prejavy naozaj ukázali po 30tke. Je to síce vinimocne ale môže sa stať. Len autorka teda treba dr ktorý neodbije a pre pokoj v duši to vyšetrí. Môže to byt aj niečo iné, prípadne únava, ale tak netreba zanedbať.
@1mina správne píšeš.
U mňa to bol neurológ, pracovný psychológ a nakoniec psychiater. Dg sa našťastie nepotvrdila, ale našli inú.
@gerrwie_girl Moze byt, ale je to rarita. Early onset dementia, Alzheimer aj Parkinson sa vysetruju najma MR kom. Tie plaky su nezamenitelne.
Mozu byt pokojne pod tym ine dg, najma psychiatricke. Plus aj organicky psychosyndrom, najma po urazoch hlavy.
@dominikakoll Fakt? Aku.
@gerrwie_girl Moze byt, ale je to rarita. Early onset dementia, Alzheimer aj Parkinson sa vysetruju najma MR kom. Tie plaky su nezamenitelne.
Mozu byt pokojne pod tym ine dg, najma psychiatricke. Plus aj organicky psychosyndrom, najma po urazoch hlavy.
@dominikakoll Fakt? Aku.
@drahomirrra ja sa toho bojím uz dlhšie lebo tie príznaky sledujem (plus dnes dôležitá vec na ktoru som zabudla). Starká mala alzheimera a aj moja mama.
@drahomirrra ja sa toho bojím uz dlhšie lebo tie príznaky sledujem (plus dnes dôležitá vec na ktoru som zabudla). Starká mala alzheimera a aj moja mama.
@gerrwie_girl Určite keby si išla k lekárovi, treba spomenúť aj genetiku-teda že to mala mama a stará mama a skôr sa dostaneš na nejaké vyšetrenie. Hoci obávam sa že v dnešnej dobe rozoznať prvé príznaky je ešte ťažšie ako kedysi, všetci vplyvom moderných technológii hlúpneme a strácame pozornosť a na všetko zabúdame a máme problém s vyjadrovaním.
@zuzudrnda oki pozriem, dakujem. Ja na nete práveže nehľadám. Spánku mam dost, spim vždy tych 8 hodin. Snažím sa zdravo stravovať, cvičím a ucim sa stále nové veci. S tym stresom je to tazke ale robim co sa da 🙂. Budem dúfať ze sa len zbytočne strachujem.
@gerrwie_girl tiež mám tento vek a už dlhšie sa zamýšľam nad tým istým..ja zabúdam často,nepamätám si udalosti z blízkej minulosti,ale tie pred xxx rokmi viem..píšem si debilnicek.Mam aj trás ruk občas.s tým zabúdaním a tiež dôležitých veci má aj moja sefka-vek 47, tiež sa na to sťažuje..napr.ide po niečo do iného kanclu a nevie po čo tam išla..podobne aj ja ..takze to asi majú viacerí v tom veku..myslela som,že mám niečo so štítnou ale všetko ok.
@gerrwie_girl tiež mám tento vek a už dlhšie sa zamýšľam nad tým istým..ja zabúdam často,nepamätám si udalosti z blízkej minulosti,ale tie pred xxx rokmi viem..píšem si debilnicek.Mam aj trás ruk občas.s tým zabúdaním a tiež dôležitých veci má aj moja sefka-vek 47, tiež sa na to sťažuje..napr.ide po niečo do iného kanclu a nevie po čo tam išla..podobne aj ja ..takze to asi majú viacerí v tom veku..myslela som,že mám niečo so štítnou ale všetko ok.
@anonym_4e70e7 aj ja si uz musím písať debilnicek inak by som zabudla co výsledkom mam urobiť...resp aj co som urobila. Ked sa ma niekto spyta co som robila minule týždeň v stredu tak to je pre mna taka hádanka ze dovi dopo....
@dominikakoll Fakt? Aku.
@drahomirrra tak jednou z diagnóza bolo vyhorenie, plus ďalšie dve
@zuzudrnda oki pozriem, dakujem. Ja na nete práveže nehľadám. Spánku mam dost, spim vždy tych 8 hodin. Snažím sa zdravo stravovať, cvičím a ucim sa stále nové veci. S tym stresom je to tazke ale robim co sa da 🙂. Budem dúfať ze sa len zbytočne strachujem.
@gerrwie_girl ahoj, ono všetko čo popisuje s som mala aj ja. Dostala som tebokan a ,,rutinu,,. Áno, môže to spôsobiť veľa stresu. Ja čom ho kam viac, tým je to horšie. Mne tento týždeň úplne ,,zmizol,, utorok. Proste v stredu vecer som zistila, že už je streda.
@gerrwie_girl ahoj, ono všetko čo popisuje s som mala aj ja. Dostala som tebokan a ,,rutinu,,. Áno, môže to spôsobiť veľa stresu. Ja čom ho kam viac, tým je to horšie. Mne tento týždeň úplne ,,zmizol,, utorok. Proste v stredu vecer som zistila, že už je streda.
@dominikakoll pozerám, ze je na predpis. Tak asi tu lekárku musím poriesit teda.
@dominikakoll pozerám, ze je na predpis. Tak asi tu lekárku musím poriesit teda.
@gerrwie_girl Piracetam nie je na predpis, skús ten. Mladí študáci pred skúškami ho užívajú. Plus na začiatok zlepšiť stravu. Vypustiť stres a presne ako píše Dominika, urobiť rutinu. Upokojiť sa a skúsiť meditovať, ráno si v kľude v hlave rozvrhnúť deň, také tie malé kroky.
@gerrwie_girl Ja som mala tieto problémy. Zabudla som na všetko, komolila slová, spájala dve dokopy, proste ako debil. Následne sa spustili ataky, dg panická porucha. Vyhorenie a stres mi ju spustili. Antidepresíva zabrali.
Aj ja mávam mozgové hmly a zabúdam, u mna to bude nízkym železom. Zrovna včera do mna obvodný hustil, že tie moje hrozne vysledky spôsobujú neokyslicovanie a či si uvedomujem, že môžem dostat infarkt. Takze skontroluj si zelezo, lebo kto sa mi z okolia stazuje na zabúdate, zväčša trpi anémiou.
A čo sa týka Alzheimerom, bavila som sa so psychiatrickou, keď som riešila demenciu u rodinného príslušníka a že to casto začína psychickými problémami (depresia,…). Čiže keď máš problemy a pochybnosti, objednaj sa psychiatricke na vysetrenie
@majamat uz mam v plane kúpiť to ginkgo tak uvidím ci pomoze