Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@eliska13 veru sa aj zľakol,schudol.možno 10 kíl,prosil ma,plakal,klakal na kolená,vratila som sa k nemu,ale rozvod som nestiahla len pozastavila,až teraz pi viac ako polroku mi prišlo zo súdu,či to stahujem,tak som už stiahla,verím,že som spravila dobre,on sa ma teraz pomaly bojí,či niečo zlé nepovie,aleboneurbi,teraz je to nne,lebo ja riešim už všetko,poucila som sa a nechcem žiť v strachu z opilca,akby sa to zopakovalo,už nevaham,bola som aj za kňazom,tiez mi povedal,že ak niečo urobí este raz,nemam pri nom ostavat,aj on bol za knazom,on tamisiel prvy,lebo nevedel,čo ma robit a doslova hľadal pomoc u kňaza,moje stavy ustupili a je mi fajn a to je hlavné,syn je šťastný,že sme sa nerozviedli a sme rodina
@slavkasobanska Slavka a nad zaluzim si neuvažovala?
@slavkasobanska ahoj moja ja by som isla k lekárke... Oni skúšajú to mi je jasne ale nejake to je prekombinovane tie leky a ked ti je blbo ako mozu vedieť ze z ktorych.. Jasne potom ze ta boli žalúdok.. Ach drzim ti palce silno nech máš pokjne sviatky.... Len chod k te lekárke
@slavkasobanska Ahoj Slávka, tak ako čítam, čo berieš, tak to je des, teda podľa mňa, lebo ja nie som lekárka a neviem určiť Tvoju diagnózu, ale ja beriem každý druhý deň Alventu 75mg, medzitým deň Dulseviu 60 mg a každý večer 1/4 Valdoxanu .... ja som mala aj dávku Alventy raz 150mg a som myslela, že z kože vyletím, nepokojné nohy, potenie, všetko som chcela naraz robiť, no totálne mi "drbalo" 😠 ... a inak ja nemám primárnu diagnózu depresia alebo panická porucha, ale hraničná porucha osobnosti ... a to už nie je fakt o liekoch ale o uvedomení si, že čo bolo bolo, aj to zlé, žiaľ, ale patrí to k životu a odpútaní sa od minulosti a uvedomení si, že teraz je už dobre ... a v sile prítomného okamihu ... ak sa stále točíme v kruhu minulosti, ľutujeme sa, neberieme život s ľahkosťou, tak ver, že sa z depky nedostaneme ... lieky žiaľ v tomto prípade nepomôžu, musíme zmeniť naše myslenie ... ja si hovorím, že je len a len na mne ako budem pozerať na život, ako si ho sama prežijem a hlavne nikomu nedovolím, aby mi ho pokazil, či už človek, choroba ... držím palec 🙂
@janka_banka ahoj Janka,..no ja mam 3 psych. diagnozy,len mi nejako nesedia tie lieky,...ja mam tažku depresiu,fobiu,panicka porucha,...no asi mi je všetko,..ale dufam že sa to ustali,..
@eliska13 mam 48 rokov a xanax beriem už dobrých 7 rokov,..
@mm103 a čo to je??neviem ...
@slavkasobanska http://www.pnvz.sk/ kukni..bola tam odtiaľto domka aj niektoré kočky a veľmi si pochvaľovali, že ich dobre nastavili na lieky plus tam majú pri tom aj terapie..tuším domka tam bola cca 6 týždňov...ak ti dr. nevie trafiť lieky ja by som to určite vyskúšala...viem aké je to pre človeka hrozné keď nemôže normálne fungovať....
@mm103 dakujem pekne pozriem sa hned na to,..
@slavkasobanska a to si mala vzdy toľko veľa liekov? Podla mna mas toho vela myslim tie davky... Neviem...
@slavkasobanska všetky diagnózy spolu súvisia.Ja som mala voľakedy panickú poruchu asi 5X záchvat po ťažkých stresoch,po autonehode posttraumaticky šok a tak..A posledné roky úzkosť a z toho depresiu.Takze ono sa to prelína jedno cez druhé:(
Ale prioritne mi povedala psychologičká, že chcem stihnúť všetko som dlhodobo preťažená, neventilujem stres,.Ja nepoznám taký zlatý stred keď mám kľud nudím sa a rozmýšľam nad hlupostami a, keď mám viac všetkého aj roboty povinnosti som zase v strese a buši mi srdce.Hlavne by som mala viac spať veľmi zle znašam,keď spím napr 6hodin.Niekto sa pýtal či este úzkosti prídu pri brani AD mne nie, asi sa mi nasytia receptory a je to dobré žiadne hlúpe myšlienky
Mne povedala na terapii, že pri veľkých zmenách zmena práce, pôrod... všetku silu sústredím na to a tak sa časom vyčerpám, že sa zosypem:(
Stále rozmýšľam ako si uľahčiť život menej všetko prežívať viac oddychovať, ale neviem to.Ja nemám na koho hodiť zodpovednosť celú domácnosť učenie,krúžky, varenie skrátka nemôžem s mužom rátať má takú pracu,že chodí domov neskoro.
Ale veď to robia aj iné ženy a prečo to zvládajú či nezvládajú?🙂
Tak neviem niekedy si pripadám nemožná, že stále idem cez únavu.Mne povedala psychologičká,že mám miernu depresiu,ktorá sa prejaví úzkosťou plačom...Mala som na jeseň obdobie,keď som prestala brať lieky,že mi bolo ľúto aj to, že syn je už velky ani fotky som si nemohla pozerať, hračky keď som videla v izbe som si hovorila, že tie pekné časy sú už preč no psycho🙂)
@eliska13
A hlavne si vnútorne neverím čo by nikto do mňa nepovedal čo ma ľudia poznajú.teraz som si zo zúfalstva našla prácu na pol úväzku, lebo som mala strašný pocit,že musím niečo zmeniť je to lepšie omnoho neviem či z liekov, z rozptýlenia síce nemám taký kľud ako predtým, ale lepšie je mať v hlave povinnosti ako nudu a čakanie na dieťa pokým príde zo školy.cas ukáže či to bolo dobré, ale som taká sebavedomejšia.To,že som si našla túto prácu bolo ako znamenie zhora strasba náhoda tak sa teším.Baby idem robiť stromček musím ho osekat do stojanu po 10r máme živý🙂)len strom na hrubý peň a už to hodinu prispôsobujem na dvore so sekerou.uz som mala toho plné zuby tak som nakukla čo máte nové🙂
Ak by ste mali čas dajte tipy na nejaké obľúbené koláčiky či niečo slane, ale len ľahké nie som extra gazdinka😍
@esselte Tak to je super, že na sebe zapracoval určite aj z toho sa Ti polepšilo, že vieš na čom si.Kvôli synovi a rodine je to dobré a verím, že by si nedopustila,aby si trpela, keby sa to znova dostalo na zlé chodníčky.tak, ale každý sa môže občas "urvat z reťaze"ty poznáš muža lepšie nech si už len spokojné žijete a všetko zlé je na niečo dobré.Chlap, keď hľadá pomoc u kňaza to je už veľmi zle.Tiez takého jedného poznám, ale v tom prípade to zle dopadlo.
@eliska13 to poznam,..mne sa dcera odstahovala do zahraničia,syn pracuje mimo,tak chodi domov len niekedy a tak som ostala sama,stale niečo pride a tažko sa to znaša,aj ja si poplačem,ale potom mi nie je dobre tak sa snažim niečim sa zamestnavat,aj ked to stale nejde,..🙂
@umabell ahoj,..no ano stale mam podobne,..len večerne mi nejako nevedia nasadit..aby som nebrala na spanie nič,..ja ani už nechodim do prace lebo by som to nezvladla,..robila som v chranenej dielni...ale bola som na marodke 3 týždne a prepustila ma,lebo chorých na hlavu nepotrebuje,nezvladala som to,..podla mna to je len akože chranena dielna,aby brala peniaze,ale robota ešte naročnejšia než niekde inde...povedala mi že podla nej stracam pamet,ale to bolo preto lebo tej prace bolo tolko že sa nedalo všetko stihnut,bola som aj na testoch na pamet a mam v ramci mojej diagnozy dobre výsledky.je to tažke,..no čakam na prehodnotenie dochodku ,lebo z toho čo dostanem je na smiech..uvidime..
@umabell @junova Ahojte dievčence, takže napíšem tak v krátkosti, chodím do práce už pár týzdnov, je to ťažká práca, ale zároven ma celkom baví, a tiež ma teší, že zarobím viac peniazkov, čo je super, a aj moj manžel sa tiež zamestnal, takže je to fakt o tom, že čo si prajeme, to fakt časom aj dostaneme, len musíme veriť, a prosiť, a tiež aj nezabudnúť podakovať za všetko dobré, a .... a aj za to zlé, pretože aj to zlé je fakt na niečo dobré, aj ked sa nam to v danej chvili takto nevidí, ale časom človek pochopí, že všetko malo nejaký zmysel, samozrejme, pre každého je to niečo jeho vlastné, čo človek pochopí iba sám pre seba, čo mu to dobré aj zlé v živote dalo.... Ja konštatujem to, že to že mam panickú poruchu, je dobré.... šokujúce?.... Hej, aj pre mna je to šok, povedať si to takto....🙂 ale keby som ju nedostala, tak by som pokračovala vo vtedajšom živote, a prestala by som chápať, čo je zmyslom môjho života, a pochopila som, čo všetko som robila zle....a teraz kedže to už viem, sa to snažím meniť, postupne.... A som silnejšia, a už zvládam veci, ktoré som si predtým príliš pripúštala, a boli to doslova prkotiny, teraz chápem, že sú to malé nezmysly, na ktoré je zbytočné plytvať vôbec časom..... a ja už nechcem , aby mi unikalo to podstatné v živote.... to už nechcem.... konečne sa musim z toho spamätať celkom......😉 a žiť svoj život naozaj....
No a čo sa týka liekov atd.... zatial beriem Duloxetín, teda adčka....beriem 1x večer..... a Rivotril neberiem..... vysádzala som ho asi tak, že som asi mesiac alebo dva, brala namiesto 3x denne polku tabletky, začalasom brať 2xdenne polku tabletky,.... potom som už brala len polku ráno.... a večer tie spomínané adčko.... asi dva posledné týzdne som už nebrala vôbec Rivotril.... takže ja som to ani náhodou nechcela vysadiť hned, necitila som sa na to, ale ked som už citila, že sa citim ok, a občas som už aj zabudala ten Rivo brať... bol to pre mna signal, že sa aj bez neho začinam citiť ok, a teda som ho uplne pomalicky začala vysadzať.... Ja sa uprimne bojim toho, že ked rýchlo vysadím... mohlo by sa mi to vrátiť , a to nechcem.... takže radšej pomaličky... ale isto sa chcem dopracovať k cielu, .... a takisto to planujem urobiť aj s adčkami.... planujem ich brať ešte aspon polroka.... a to preto, aby som si bola fakt ista, že som z toho vonku.... a vlastne o adčkach sa to aj píše, že ked už sa citite ok, tak adčka sa majú brať ešte aspon polrok potom, a potom postupne znižovať, aby sa príznaky zasa nevratili.... Ale ked už som bojovala celý rok, toho polroka v pohode dám.... citim sa už dobre, takže to je super.... Inak ešte chcem napisať, že Rivotril mám stale po ruke, je to taká moja mini poistka.... ale snažim sa myslieť tak, že už ho nebudem potrebovať, a nebudem sa nanho spoliehať, chcela by som sa spoliehať len sama na seba...
Ale ešte vám napíšem jednu príhodu, čo sa mi stala teraz nedávno v novej práci, a to že mi bolo zle , tak od zalúdka.... a začala som citiť závrate, a tak som si dala Rivotril, že reku skúsim, že určite to bude asi ten stres z novej práce, ale potom som isla domov.... a sprepáčením mi prišlo zle, a tak som sa vyvracala.... a aj tá tabletka vyšla von....😲.... Neskôr som zistila, že sme mali v okolí šarapatiacu črevnú chripku, a aj ja som ju mala..... takže poučenie z toho znie?.....Nie vždy a všetko môže znamenať, že nám je zle, lebo máme pp.... ale môže to byť klasická črevná chripka, a na tú ani Rivotril nezaberie....😉....takže nebudem sa dopredu stresovať už nikdy dufam, že sa mi to opäť vracia, ked to tak nie je....! ....😉 A opäť som v pohode a ok..... takže dievčence, všetky, občas, ked sme choré, alebo máme svoje dni, stačí to na to, že sa citime horšie ako obvykle, a býva nám zle, ale to neznamená, že sa celkovo náš stav nezlepšuje,...😉.... Znamená to len to, že sme prechodne prekonali napr. pri menzese hormonalne vykyvy, ale tie sa zase dajú do poriadku, a pri iných chorobách, ako napr. chripka, apod...sa tiež človek môže citiť zle, ale to neznamená, že je to pp, alebo uzkosti, depresie, a podobne.... Takže nevzdavajte sa pri prvých "nezdaroch" ...to nie sú nezdary.... to sú len medziobdobia,... za ktorými príde postupne ale isto celkové vyliečenie.... Tak vám všetkým všetkým... prajem vela sil, aby sa vam to podarilo zvladnuť, lebo je to naozaj o tom chcení, urobiť s tým niečo.... a neostať vo faze, ...že "ja to nedokažem, ja to nezvládnem, to sa nedá...". Dá sa to, to mi môžte veriť.... a netreba aj zabudnúť prosiť o zdravie a stastie,a tiež aj dakovať za to, čo máme.... to je tiež velmi dôležité, pretože nielen niečo chceme, ale treba za to aj podakovať....😉 .Pozdravujem vás všetky, a prajem vám, aby ste sa z tychto problemov dostali, lebo sa to fakt dá, a začali svoj život žiť podla seba, a v harmonii vo svojom vlastnom vnútri.... Držím všetkým palčeky, a aj všetky dalšie dievčence pozdravujem, ako Ivka, Qidko, Janka-banka, Simka,Lentilka, Evak, Domkaa, atd atd atd.... držte sa...!!!❤
@ametyst123 máš pravdu,aj mne panika dala aj dobré,zamyslela som sa nad svojim zivotom,nad všetkým,čo robím dobre a čo zle,čo bysomzmenila,povedala by som,ze som zhodnotila svoj život a dala mu iný význam,ináč sa pozerám na ľudí,ktorí majú problémy,aj na prácu ,je pravda,že v tá choroba nám aj niečo dala,poučila nás
@ametyst123 😘🌺🌺🌺Si skvela ametyst drzime palceky nech sa ti dari aj v praci aj v beznom zivote zelam ti aby si lieky mohla coskoro vysadit a zit zivot plny radosti a vychutnavat si kazdy okamih tvojho zivota naplno🌺🌺😘😘😘😘😘
Dievcata😘😘🌺🌺🌺tak ten moj nekoncny menzes ma diagnozu vraj mam polip na krcku a dal mi termin na operaciu. Dufam ze to bude potom OK😘🌺🌺🌺🌺🤗🤗💞❤️❤️
ahojte dievcata,beriem 3dni paretin,moze byt,ze mozem po nom mat hnacku?inac dnes mi je doma taka zima a to sa chystame na oslavu k synovcovi .....
@ametyst
@ametyst123 ahoj moja zlata,to ma velmi tesi,ze si to takto dala,ja stale bojujem,menila mi lieky,alventu mi zmenila na paretin ........prajem ti aby uz bolo vsetko len a len dobre,drzim palceky

@slavkasobanska no vidíš,takže príčinu máš jasnú,je mi ľúto,ze si niečo také musela zažiť,ale život je niekedy krutý,túto príčinu musíš vedieť prehryzt,prave preto by si mala chodiť na terapiu,mne to velmi pomohlo,ak chodíš,tak ok,vela to pomaha,hoci niektori ludia tomu neveria,mne to pomohlo,mala som super terapeutku