icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

slnecnica333
2. jan 2017

@kk77 prečo vlastne sú vianoce a dovolenky pre citlivych ľudi náročné?veď vtedy by mal byť človek štastnejší oddýchne si je s rodinou mal by prisť aj na iné myšlienky.tak prečo sú náročné dovolenky a vianoce?

simka1454
2. jan 2017

@kk77 áno ide to velmi velmi velmi pomaly niekedy ma chytajú stavy zúfalstva beznádeje no potom sa ukáže maličké svetielko nádeje a potom sa zas všetko zosype,ja mám aj citlivú povahu a k tomu táto hnusná choroba a ešte stále keď počúvam že ako dlho mi to ešte potrvá,kým budem dobre tak to mi vôbec nepridáva ale naopak ma to stále vťahuje do úzkostí,depresie a paniky.

kk77
2. jan 2017

@fivulinka na zaciatku som brala cipralex a neurol. Neurol mi zmenil na Rivotril( pre mna velmi dobra volba, doslova mi vycistil hlavu) ten som po asi troch mesiacoch vysadila a odvtedy beriem len cipralex( momentalne generikum Elicea). Pokusala som sa aj vysadit ale po 8mych mesiacoch som sa k AD vratila. Teraz som na menej nez polovicnej davke viac nez rok.

kk77
2. jan 2017

@slnecnica333 no ja neviem presne. Asi, ze mas prave cas mysliet na blbosti, katastroficke scenare atd. Potom su aj velke ocakavania, ze ako si to uzijem a staci blba kombinacia neprijemnosti a sme v prdeli( napr. Ochoriem, ochoreju deti, manzelske spory, fin. Problemy...)

fivulinka
2. jan 2017

@kk77 ja sa to snazim zvladnut bez neurolu a podobnych liekov, len s ad...o to je to narocnejsie, ale verim, ze to dam...uzivam vlastne skoro rovnake lieky ako ty - escitalopram...a aku davku si mala na zaciatku? Ja mam 10mg rano

kk77
2. jan 2017

@fivulinka aj ja desat mg. Ludia maju respekt pred benzacmi, aj ja som mala. Ale mala som hrozne vedlajsie ucinky, tak som k nim pristupila. Za zvysnych 5 rokov som potrebovala celkovo tak 10 tabletiek a aj to bolo pri opatovnom nasadeni AD. A samozrejme nosim jeden neurol stale pri sebe, ako poistku, neviem ci sa mi uz nerozpadol na prach...🙂

fivulinka
2. jan 2017

@kk77 no mala som vela krat nutkanie si dat nejaky ten benzac, ale zatla som zuby a povedala si, ze to dam aj bez toho...dufam, ze to u mna dopadne tiez pozitivne ako u teba a ad mi pomozu...aj ked som hrozne netrpezliva, zatial mam za sebou prvy mesiac s tymito liekmi

lentilka1234567890
2. jan 2017

Tlak na hrudi, mali ste?

figa777
3. jan 2017

@janka_banka ahoj Janka kedy si sa zacala dobre citit ze ta alventa zabrala

esselte
3. jan 2017

@slnecnica333 presne aj pre mňa je voľno náročné,keď somv práci,citim sa lepšie,je to divne,doma len stale o niecom premýšľam

esselte
3. jan 2017

@fivulinka ja beriem benzaky stale k ad,ak som nebrala,iba ad mi nestačili,takto sa citim ok,myslím,že aj ad su návykové tak ako aj benzaky,každý sa k nim pi vysadeni veato,aj keď po dlhsom čase,vytvárajú serotonin a ak ho potom je málo,tak znova potrebujeme ad nasadiť,ja som sa s tym uz zmierila,radšej na liekoch a v pohode,ako tak zle,ako to bolo na začiatku,aj ja som chcela vysadiť,ale po niekoľkých dňoch som sa citila hrozne,beriem paretin,rivotril,ale len 0,25 mg a večer helex,ale to niekedy aj nedam,fungujem tak ok,aj ad,aj benzaky majú vedľajšie účinky,každý liek ich má,nosim lieky so sebou,ak niekam cestujem,tiez by som chcela byť lenna ad,ale ak to nejde,tak ich beriem

simka1454
3. jan 2017

dnes som bola na kontrolu a doktor mi predpísal ďalšie lieky takže k citalopramu,xanaxu,spitominu a tritticu mi dopísal tianeptin. Brali ste ho niekto ? Ja už neviem či má vôbec účinok tolko liekov brať.

slnecnica333
3. jan 2017

@esselte a ako dlho uz beries lieky?doma asi mas viac casu na premyslanie a v praci nie preto ti je lepsie v praci.a manzel doma ti nie je oporou?

lentilka1234567890
3. jan 2017

@simka1454 ahoj ja teraz beriem tianeptin

simka1454
3. jan 2017

@lentilka1234567890 a ako Ti zaberá ? cítiš sa lepšie ? ja mám už tolko liekov že ani neviem či je dobré to všetko užívať

mm103
3. jan 2017

@esselte ako dlho berieš paretin?Ja štvrtý mesiac a cítim sa o 90 percent lepšie.. brala som neurol ale ten som vysadila... len teraz mám také obdobie že mám pocit ako keby sa to vracalo... môže to ešte takto kolísať? čítala som že plný účinok ad zaberá az po pol roku..

lentilka1234567890
3. jan 2017

@simka1454 ja ich beriem cca 6ty tyzden 3x pol tabl.v podstate je mi už trochu lepšie len pred týždňom som si zvýšila dávku a odvtedy mám silný tlak na hrudi. Neviem či to súvisí s liekom alebo je to príznak pp ale ináč je to slabší liek nemá extra vedľajšie účinky

simka1454
3. jan 2017

@lentilka1234567890 ten tlak na hrudi mám aj ja a už velmi dlho niekedy mám pocit že sa mi nedá dýchať,doktor na to nič nepovedal, psychologička mi povedala že to je úzkosť a strach a mávam aj také zvláštne tlaky pri srdci, no uvidím či zaberie ten tianeptin,len sama rozmýšlam či nevysadím niektorý z liekov čo mám doteraz

figa777
3. jan 2017

@mm103 ahoj takze sa nemusim plasit ze mi alventa nezabera zacinam 8tyzden ale take mierne zlepsenie pocitujem len rano ledva vstanem nevolno taka nesvoja som a v hlave tak divno kedy sa mi mysel vyjasni

janka_banka
3. jan 2017

@figa777 No ja si to tak dobre už napamätám, že kedy to bolo, lebo ja mám diagnózu hraničná porucha osobnosti a tam to fakt nie je všetko o liekoch ... beriem ich veeeľmi dlho, asi 8 rokov a mám len udržiavaciu dávku, ráno 75 mg ... ale ako sa cítim? hore, dole, hore, dole, ale to je u nás "hraničiarov" typické ... možno Ti poradia iné dievčatá, čo sa liečia priamo na depku ... ale ako som ja osobne čítala o Alvente, tak je možné, že začne zaberať až po troch mesiacoch ... treba len vydržať ...

lentilka1234567890
3. jan 2017

@simka1454 tak to asi bude príznak pp lebo dovtedy som nemala ale je to dosť nepríjemné neviem čo mám robiť dr ešte ma dovolenku celý týždeň. Ten tlak máš stále alebo iba pár minút denne?

figa777
3. jan 2017

@janka_banka dakujem ja ju beriem na depresiu uzkost lebo citalec mi robil zle a alventa myslim ze sadla len mam v hlave sumenie a oci niekedy opuchnute taky tlak pocitujem a obcas citim ze mi je fajn a potom zas zle

mm103
3. jan 2017

@figa777 veru nemusíš ja som ešte teraz raz hore raz dole ale už nie tak ako na začiatku

figa777
3. jan 2017

@mm103 dufam ze uz bude len lepsie pomali mi dviha davku mozno by sa patrilo este zvysit lebo teraz beriem rano 75mg a na obed 37.5

eliska13
3. jan 2017

@janka_banka máš krásnu novú fotku ste perfektne baby🙂
Sú ľudia čo musíš celý život brať AD, tak ako cukrovkári s tým sa musí človek zmieriť a nie stále dumat kedy sa človek liekov zbaví.Tuto chybu som robila aj ja, keď mi bolo dobré vysadila som do pol roka všetko zase naspäť.
Ja som veľmi zlá povaha všetko chcem stihnúť, neoddychujem, lebo sa nudím pre mňa deň na gauči či čítať časopis knihu je nuda🙂)Najradšej by som stále niekde bola bicykel plávanie ísť do lesa ja som v bludnom kruhu na jednej strane ma to baví na druhej som unavená🙂)
Psychologická mi hovorí, že chcem mať všetko dokonale robiť iba dobre rozhodnutia chcem všetkým vyhovieť a nemyslím na seba.Teraz po 2 rokoch idem na druhú terapiu veľmi sa teším.
Na Vianoce na ľudí útočí reklama šťastných rodiniek, všetci sa idú zblázniť z dokonalosti ľudia bilancuju, že starnú, že prišli o niekoho, že jeden bude pri stole chybat, vonku chyba slniečko toto všetko na ľudí zle vplývajú.Viac sa v TV ukazuje charita, ľudia ktorí nemajú s kým tráviť Vianoce....
Všimli ste si už je vonku dlhšie svetlo to je super🙂
Ja beriem druhý mesiac Seroxat zase plnú dávku 20 mg potom čo som ju celý rok už brala len každý druhý deň polku a na jeseň som sa zrútila a je mi fajn.Tie najväčšie úzkosti pominuli viem spať a ostatné snáď vyriešim na terapii.
Držte sa baby

mm103
3. jan 2017

Baby prosím vás dostali ste alebo je možné dostať atak po štyroch mesiacoch brania ad?Ja sa dnes cítim strašne 😥 bojím sa že sa to vracia

eliska13
3. jan 2017

@mm103 skôr nie ako áno, ale najviac si škodis, že sa bojíš
A určite Ti víria hlavou otázky nikdy sa nevyliečim, stále mi bude takto zle....
Ja viem ľahko sa hovorí. ..Stalo sa niečo z čoho sa Ti mohlo pohoršiť?rozptyl sa nejako skús sa nesústredila na zlé myšlienky pocity.Mne je horšie pred menzesom taká vnútorná nervozita

mm103
3. jan 2017

@eliska13 presne Ako hovoríš strašne ma to vystrašilo vzala som si neurol na ukludnenie... ach bože bojím sa... tiež mám paretin doteraz úplne v poriadku,..A zrazu toto... mne končí menzes akurát...

mm103
3. jan 2017

@eliska13 a nestalo sa práveže nič také ale v posledný týždeň a pol mi je na striedačku a dnes to vyvrcholilo. Už ráno mi nebolo dobre

simka1454
3. jan 2017

@lentilka1234567890 ten tlak nemám vkuse ale chvilami,niekedy trvá dlhšie niekedy je to len malá chvílka,vždy záleží od situácie,napríklad aj dnes na kontrole som mala strašný tlak na hrudi,teraz je to lepšie ale som dosť unavená