icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

simka1454
5. jan 2017

@janefonda no ja mám lieky už sedem mesiacov ale včera som dostala tie nové čo som písala. A inak aj háčkovanie a celkovo ručné práce a kreatívne tvorenie by nám malo pomáhať dnes som našla aj článok o tom.
http://www.babskeveci.sk/to-ako-mozu-rucne-prac...

janefonda
5. jan 2017

@simka1454 vidis, ja mam tolko cinnosti ktore ma bavia a aj tak ma depka postretla. Malujem, hackujem,fotim, s detmi stale nieco tvorime, sperky vyrabam...
No zaroven som taky človek,co vsetko drzi v sebe. Ja nedokážem poriadne vybuchnúť od hnevu, vždy schovavam všetko za úsmev. Teraz uz viem, že to nie je dobre..
A tiež viem, že len kreatívne činnosti nestačia treba aj niečo fyzickejsie. Preto som začala chodit na yogu, medzi ludi, chodim aj na schiatsu. Myslím si,ze sa na mne podpísalo vyčerpanie. Vždy som tu bola pre každého len nie sama pre seba. Učím sa byť sebeckejsia a čas si ukradnúť aj sama pre seba. Pekne krok za krokom.

figa777
6. jan 2017

Dievcata poradte zle spavam mozem byt z toho ta rozhadzana rano zle dala som si pol neurolu a pritom vcera vela veci porobila doma aj von bola a nie a nie oddychnut ani cez den zeby som si mohla zdriemmut dala mi dr aj protiazin na spanie asi dnes si ho dam od silvestra sa mi nedari zaspat kazdu chvilu hore

simka1454
6. jan 2017

@janefonda ja presne rovnako,všeličo tvorím,vela čítam a neviem povedať nie ja som ticho neviem sa brániť a aj tak sa všetko vždy obráti proti mne,rovnako si myslím že by som mala byť sebeckejšia lebo ostatným vela krát pomôžem a sama sebe neviem.

simka1454
6. jan 2017

@figa777 dávam si lieky na spanie ja si dávam tritico a lepšie zaspím,bez tabletky by som tiež nezaspala

fivulinka
6. jan 2017

Baby, mna by zaujimalo, ako sa vam prejavila depresia...mali ste aj taku nechut do vsetkeho, oblubene cinosti vas vobec nebavili, mali ste niektora aj uzkost z neustaleho stereotypu, napr.tie co ste doma na materskej?

figa777
6. jan 2017

@simka1454 ved ja som dobre spavala a poslednej dobe nemozem

figa777
6. jan 2017

@simka1454 spanok je dolezity a nemali by tie ad navodzovat aj spanok

eliska13
6. jan 2017

@fivulinka ja som to zažila už 2x a vždy ten istý scenár príde mi všetkého ľúto, že môj syn je už velky, že má za chvíľu nebude potrebovať, aké to bolo super na MD stále sa vraciam v myšlienkach dozadu.Ze aké je všetko ťažké zosúladiť pracu a deti a pocitim takú tazobu.A u mňa bola top úzkosť to, že som nevedela či mám mať druhé dieta.ze čo, ak budeme ľutovať, že sme zostali len pri jednom zaroven, ak by sme mali dve aké by to bolo...Smiešne však?2 roky som denne rozmýšľala či chcem či nie či to zvladnem, ako to syn bude brať, až som sa z toho úplne zlozila.ale sama si za to môžem brala som menšie dávky ako som mala a asi neverím svojim rozhodnutiam Ona hovorí, že bojujem sama zo sebou, začnem sa ráno skoro budiť 04 a už nezaspim a mám plač na krajicku.Zvládam všetko varím, smejem sa s ľuďmi, ale vo vnútri nie som spokojná.Psychologička tvrdí, že mám miernu depresiu ale viac úzkosť a,že to mám z toho, že neviem oddychovať a, že všetko moc riešim dopredu a som veľmi citlivá.Typ každému sa snažiť pomôcť vyhovieť a nemyslím na seba.A tvrdí prioritne, že to mám z únavy, nevyspatia
Ste šikovné koľko máte záľub ja tak vlastne rozmýšľam, že nemám nič "svoje"
Mne bolo na MD najlepšie strašne ma to bavilo variť, chodiť von po ihriskách teraz je to len o povinnostiach učení krúžkoch je to pekné, ale už iné.Mne stereotyp vyhovuje ja práveže nemám rada zmeny.Vzdy som sa zrútila pri zmene práce, sťahovaní psychologička hovorí, že si vnútorne neverím, ale ja som si to nemyslela ,ale už som pochopila, že má pravdu chcem mať všetko dokonale:(

eliska13
6. jan 2017

@fivulinka a ešte mi príde ľúto takých vecí, že napr vidím na ulici staru babicku a začnem rozmýšľať, že chudatko aká je sama, aký to musí byť život prísť domov a tam nikto, keď je vdova.Že vychovala deti a teraz choroby a samota.
Ja mám doporučene od psychiatra nepozerať TV noviny, zlé reportáže čo sa týkajú chorých detí a často som uvažovala aké to bude, keď tu nebudú moji rodičia:(
Ja viem, že na MD máš pocit,že každý deň je rovnaký, ale užívaj si to, keď príde škôlka škola už nemôžeš s deťmi sedieť pod dekou a pozerať rozprávky🙂)

janefonda
6. jan 2017

@simka1454 musíme sa naučiť myslieť na seba. Je normalne ze na materskej venujeme všetok čas deťom, no treba si kus aj pre seba vziať.

benila2023
6. jan 2017

Baby chcem sa opýtať neviem ci budete vedieť odpovedať mozno ste mala niektorá to.iste neberiem ad ale asi by som mala ....Mám taký problém ze bojím sa ist ďalej od domu napr.niekde cestovať nebodaj MHD alebo vlakom pride na mna taký strach že my je zle a musim vystúpiť a vratit sa domov ..chcem to riešiť lebo cez leto ideme na dovolenku ...dá sa to zbaviť Ad ...? Neviem sa nejako prekonať a ist tym vlakom ?? A nikde nechodím lebo sa toho bojím že to pride znova

kachita
6. jan 2017

@benila2023 iste ano, niekedy ani psychoterapia nie je ucinna, kym clovek nie je zalieceny. Iste chod za psychiatrom, mozno najde iny sposob. Ale nenechavaj to tak, zivot ma byt krasny.

benila2023
6. jan 2017

@kachita ale nič iné nemám okrem toho žiadne iné problémy len taký blok ze sa my nieco stane mimo domova

janefonda
6. jan 2017

@benila2023 mala by si ist k dr. Ten ti poradí ako postupovať, ad nie je hanba ale neriešiť to by bola chyba. Mohlo by sa ti toho nabaliť aj viac a to je potom ešte ťažšie vymotať sa z toho. V každom prípade je to riešiteľné.😉

benila2023
6. jan 2017

@janefonda ďakujem ale v mojom okolí by som pôsobila ako blázon ked pôjdem na psychiatriu

janefonda
6. jan 2017

@benila2023 no ja to poviem takto...toto sama nevyriesis. A ak sa za to hanbi chod tam jednoducho tajne a mas po probleme. Je zvlastne, ze ked ad predpise neurolog to je ok a ked psychiater tak to sme uz vsetci blazni. Ja si myslim, ze lieky su prave od toho aby nam pomohli.

ivka1302
6. jan 2017

@benila2023 ❤️😘🌺🌺🌺🌸❤️Ahoj podla mna mas len uzkostnu poruchu ktora ta blokuje a brani ti aby si si naplno uzivala zivot. Na toto je najlepsi psycholog ktory ta nasmeruje a pomoze ti prekonat strach v ziadnom pripade by som nesla na antidepresiva to by nic nevyriesilo strach a blok ktory mas musis prekonat sama svojou myslou ❤️😘🌺🌺🌺AD by len vsetko potlacili a nic by si nevyriesila. Ty nemas depresiu mas len strach a tomu sa musis postavit. 🌺😘🌺Niekde som videla program kde takymto ludom pomahala psychologicka prave tak ze s nimi tym vlakom alebo autobusom cestovala. Je to len o tom ze nevystupis hned na prvej zastavke ale pockas na dalsiu a na dalsiu a hovoris si ze ked sa ti nic nestalo do tej prvej tak sa ti nic nemoze stat ani do druhej a tretej skratka je to o tom prekonat ten strach a dostat sa dalej od domu kde byvas ❤️😘🌺🌺Mozes si to skusit aj sama ale ak najdes dobru psychologicku tak fain. Nevzdavaj sa ked prekonas samu seba a strach ktory ta zviazal tak mozes ist aj na kraj sveta ❤️😘🌺🌺🌺🌺Vela vela sil a odvahy ❤️😘🌺🌺🌺

fivulinka
6. jan 2017

@eliska13 dakujem za odpoved ☺ a teda uz sa citis dobre?
Ja som si do nedavna matersku a vsetko okolo toho vcelku uzivala, ale zacalo mi to najprv zhorsenou tetaniou a potom tato depka u mna prepukla, cca v polovici septembra...a to som nemala ani nejaky extra problem co by som riesila, ani financne problemy, ani partnerske...
Ja som zasa typ cloveka, ktory vie povedat aj nie, aj sebecka viem byt, ked chcem - v tom zmysle, ze si rada ukradnem nejaky ten cas pre seba, rada chodim cvicit, zaujimam sa o zdravsiu stravu, rada pokecam s kamoskami pri kaficku...som taky spolocensky typ...teda resp.do nedavna som bola...mam v sebe momentalne nejaky blok, ktory musim odblokovat 😄
Ale tiez je dost mozne, ze to mam z vycerpania, lebo tiez som frcala na 100%, co sa aj domacnosti tyka, aj deti, plus aby som mala troch casu aj pre seba, co sa mi posledneho pol roka moc nedarilo, ked decka boli aj stale chore, tak sme dost casto trcali len doma a to ma dostavalo asi do takej miernej depky, az to proste ruplo..ale tak stale verim v lepsie zajtrajsky, ze bude zasa dobre 😉

janefonda
6. jan 2017

@ivka1302 akoze nehnevaj sa, ale ako mozes napisat, ze v ziadnom pripade nie ad. O tom snad ma rozhodnut niekto kompetentny.
Samozrejme, ze aj psychologa treba no aj tak by bolo viac nez vhodne navstivit lekara a on nech rozhodne ako postupovať.
Ps: nemyslim to v zlom

ivka1302
6. jan 2017

@janefonda pretoze priznaky ktore opisala nie su depresia je to len strach ktory jej brani vzdialit sa od bezpecia domova a to musi prekonat sama lieky je pomozu ale nevyliecia ten strach to musi zvladnut sama s pomocou psychologa 😘🌺🌺🌺😘🌺Bolo by skoda keby sa musela nadopovat liekmi ak by chcela ist len na nakup ❤️😘🌺🌺

janefonda
6. jan 2017

@ivka1302 ano to nie je depresia, ale uzkost nie je o nič menej. Preto si myslím, že od toho je tu lekár, aby určil diagnózu a aj odporučil liečbu. A je už potom na nej akú cestu si zvolí.

fivulinka
6. jan 2017

@janefonda ako sa citis? Dnes uz lepsie? Ja uz badam na sebe mierne zmeny k lepsiemu, tak dufam, ze to tak bude pokracovat ☺

eliska13
6. jan 2017

@janefonda súhlasím s Ivkou.Vieš, keď pôjde k psychiatrovi ten jej bude chcieť pomôcť a hneď predpíše lieky to je jedno či AD či ukludnovaky.Psycholog s ňou pohovori so mnou robila testy a povedala, že da sa to bez liekov , keďže ide o úzkostny stav lenže o pol roka sa situácia zmenila niečo vazne sa udialo v rodine a liekom som sa nevyhla

@benila2023 ako píše Ivka musíš vyskúšať jednu zastávku, druhú a povedať si, keď to mna príde vystúpim...Aj ja má rada situáciu pod kontrolou🙂).
Ja som sa tak cítila zle v kine neviem prečo vždy som si sadla na kraj, keby som musela odísť.Cely film mi busilo srdce ,ale vydržala som.Su to take blbe stavy
Každý máme z niečoho strach
@fivulinka cítim sa dobre lieky beriem druhý mesiac, ale ja som mala taký hektický rok bláznivý asi sa to dalo čakať:(len ja to už poznám a psychologička mi povedala, že mi neodporuca lieky vysádzať mali sme to aj v rodine babka a jej sestra sa za komunistov liecili na depresie aj elektrosoky dostavali
Mňa psychologička pozná 12 rokov už mi vo veľa veciach poradila tak každých 5 rokov sa k nej vraciam🙂
Teraz chodim na terapie chcem vlastne vedieť preco mám taký pretlak emócií a čo je pre mňa najlepšie

fivulinka
6. jan 2017

@eliska13 tak dufam, ze ti terapia pomoze a najdes odpovede, ktore hladas 😉
U nas v rodine som jediny "psychos" ja 😂, takze vacsina clenov rodiny zo zaciatku neverila, ze by som mohla mat depresiu alebo uzkosti, ved preco aj - mam kde byvat, co jest, 2 zdrave krasne deti, milujuceho partnera,biedou netrpime, som na MD, cize ziadny pracovny stres...ale potom casom asi pochopili, ze si to nevymyslam a ze mi naozaj nie je psychicky dobre...oni tomu neverili asi aj preto, ze som viac menej normalne fungovala, ale do hlavy mi nevideli

benila2023
7. jan 2017

@ivka1302 ďakujem len mám maleho a ked je v škôlke tak ja som v robote musim to skúsiť pomaly prekonať nejako lebo fakt je to len strach a lieky naozaj kvoli tomu brat nechcem

figa777
7. jan 2017

@kachita ahoj nevies prosim ta mi poradit poslednej dobe nemozem spat aj vcera dala na spanie liek a nic musela dat pol neurolu a az potom zaspala a ad beriem 8tyzden rano mi je zle som slaba potom miestami dobre myslis ze tie ad zaberu?co citam po 6tyzdnou ze sa citi super a mne to akosi dlho trva

figa777
7. jan 2017

@janefonda ahoj ako sa mas?ja mam ranne nevolnosti dala som si aj liek od zaludka co mi dala lekarka davam spolu a ad miestami dobre myslis ze ad zaberaju beriem 8tyzden a este dostavili nespavosti som z toho zufala kedy rano vstanem ze mi bude fajn a nebudem roztrasena unavena

eliska13
7. jan 2017

@figa777 a už Ti bolo dobre teraz zase ranné nevoľnosti?Buď si sa tak sama vystresovala z toho, že sa Ti pohoršilo, ale zašla by som k doktorke po radu.Ak Ti treba dávaj si teraz lieky na spanie či ukludnovaky pravidelne neviem kto čo berie je nas tu veľa:(
@fivulinka áno aj ja na pohľad vyzerám, že život je gombicka vysmiata spoločenská a vo vnútri mám svoje strachy tuzby.Kto to nezažil nepochopí.
Ja sa najviac bojím, že túto predispozíciu zdedil aj môj syn psychologička povedala, že má gény aj od muža🙂
Dávam si veľký pozor nech ho nejako nezneistujem a terapiou sme prišli viete na čo?Že, keď som bola mala do 10 r často som počúvala od babky ako jej je zle, mám hrču v krku veľa plakala to hovorila ostatným nie mne a pamätám si ako som sa toho bála.Keď som mala 6 R sme ju išli navštíviť do Žalúzia.A vlastne ja som bola úzkostná už ako dieťa len som to nevedela pomenovať:(
Len to nikdy neprerasto ďaleko. Dodnes nemôžem počuť v správach, že niekto spáchal samovraždu, a tak...
A neviem sa zmieriť s mojou povahou strašne by som chcela byť silná nech so mnou nemávajú emócie, keď je dieťa choré nech ma z toho neboli zaludok....A snáď všetky prídeme na to, čo nám tak robí zle.Lebo psychologička stále tvrdí, že môj spúšťač je iný a neviem čo😅😪

figa777
7. jan 2017

@eliska13 beriem alventu 75mg rano a obed 37.5mg praveze tie rana mam skoro stale taketo som taka slaba