Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
Baby do obeda busenie srdca a tlak na hrudi. Citite to aj vy. Ked idem rano do prace tak nic. Akonahle som viac dni doma uz to citim. Co to moze byt ?
@ivcam2 mne povedal psychiater ze ked clovek pracuje cely den beha lieta tak to na neho nepride. Ale prave vtedy ked sa zastavi a vypadne z toho stereotypu. Aj ja to tak mavam. Pocas prace pohoda. Pride volno a bum. A tak sa vzdy tesim ze si konecne oddychnem. Ale tie fyzicke priznaky mi to nedovolia. A vtedy si prajem aby som bola znova v praci.
@esselte som taká ista:(ale ja neviem z čoho upustiť.Aj dnes ráno raňajky pripraviť, začala som obed variť teraz sme sa učili, už prádlo vešiam chceme ísť poobede von dnes je celkom príjemne a x ďalších vecí.Muž sa motal okolo domu odhrnal sneh, syn mi tu trucoval koľko má veľa úloh a aké je to ťažké.a ja všetky tie pocity dusíme v sebe neviem ako to dostať von.Muž mi povie, že ich oboch len dirigujem a aj tak nie som spokojná🙂)Mam pocit, že celý deň len povinnosti.ale veď tak žijú všetci nie?A vieš čo taká istá je moja mama aj ona mávala búšenie srdca pár rokov nazad a kardiológ jej povedal, že má zvoľniť tempo a niekde relaxovať.Len moja mama nemá depresie.
@bambulka05 áno tak to je človek má v robote zahatanu myseľ povinnosťami a nemá čas sa pozorovať či premýšľať nad hlupostami
Ja tiež mám taký všelijaky deň..som veľmi unavená ale neviem z čoho, tak čudne sa cítim.. konečne zajtra idem k lekárovi som zvedavá čo mi povie..
@eliska13 juj si totak dqla ako keby som o sebe citala. Mne moj manzel povie ze moj problem je v tom ze som perfekcionista a ziadam to aj od inych. A ked to tak nie je som podrazdena nervoza a sklamana. Vela veci si pripustam a zbytocne riesim. Ale ja tiez o tom viem ale ako to zmenit. Pokusam sa o to uz pomaly rok a stale to nie je ok.
@bambulka05 Ahoj, teba si pamätám keď si tu minulý rok občas písala. Ako sa mas? Ešte mavas ataky a uzkosti? Ja som tiež taká, že chcem mať všetko perfektne urobené a stále mám pocit, že nestíham. A nahanam ostatných do práce. Tiež si všetko zbytočne pripustam k telu a riešim. Rada by som bola flegmatik ale žiaľ povahu zmeniť nejde
@junova ahoj. Dobre si ma pamatas. Tak lieky mi zabrali dost rychlo. Momentalne uz sme vo faze vysadzania a uzivam polku citalecu denne. Trosku som mala vykyvy teraz cez sviatky zase v pohode doma a december bol v praci vycerpavajuci. Takze prisli fyzicke priznaky trpnutie palenie a bolest. Ale uz som teraz zase oki. Aj tak sa snazim na to pozerat pozitivne v tom zmysle ze uz ked to pride viem ako na to hlavne s kludnou hlavou. Negooglim vsetky choroby sveta atd. Cize psychicky po tejto stranke som v pohode. Len este sa naucit nejako odburavat ten stres a budem na dobrej ceste. Moj psychiater mi povedal ze ma chce naucit to nejako spracovat aj bez AD. Lebo si mysli ze to u mna pojde. No uvidime. V piatok idem na kontrolu.
@bambulka05 Teším sa veľmi, že sa máš dobre. Akú si mala diagnozu? Len paniku či aj depresiu? Ako dlho si brala lieky?
Dakujem. Su aj biele aj cierne dni. Ale asi cim si clovek skor na to zvykne tym lepsie. Mne diagnostikoval somaticku poruchu s pp ale bola som aj na testoch na tetaniu. Nepotvrdila sa ale ani nevyratila. Takze som sledovana aj neurologom. Somaticka porucha sa da povedat ze je tetania nakolko ide o tie priznaky.
A uzkosti už vôbec nemavas? Na koľko percent Ti pomohli lieky?
@junova no az doteraz som mohla povedat ze na sto percent. No ale teraz ta zmena nastala vysadzanim. Takze mozno mi v piatok povie ze sa vratime o krok spat.
@bambulka05 Aj keby si sa vrátila o krok späť, ty to časom zvládneš. Pomaly ďalej zajdes 🙂)) Všetky čo sme si tu písali pred rokom sme na tom podstatne lepšie a to je super. Znamená to, že sa to dá liečiť 🙂
@eliska13 presne taká je aj moja mama ,uz je aj staršia,má 67 rokov,ale sily na 35,ja robim presne to,čo ona,už ahj sun mi to vravi,ze som ako babka,len upratujem,robim a neviem oddychovat,ináč ,ja som dosť pribrala a myslim,že je to aj liekmi,stale mam pohyb,ak cvičiť spm začala a ani kilo dole,nemáš taký problém?
@junova no ja by som najradsej uz bola bez AD lebo som z nich pribrala a obavam sa aby mi vaha nestupala dalej. A neviem ci je mozne zhodit pocas uzivania AD?
@bambulka05 Kolko si pribrala? Neviem, či je možné zhodiť počas brania antidepresív, keďže s nimi nemám žiadnu skúsenosť.
@junova no 8 kil je to hrozneeee zacinam mat depku uz z toho teraz.
Nechcem vas strašit,ale ja som pribrala za 6 rokov cca 20 kg...
@bambulka05 manzel uziva od jula AD rano jednu tbl.Citalec a vecer jednu tbl.Triticco a on od jula do teraz praveze schudol skoro 8 kg.
@bambulka05. A ako dlho ste uzivala AD? A ake a v akom mnozstve....dakujem
@bambulka05 ale ja nemám pocit, že som perfekcionistka🙂ja znesiem aj omrvinky na zemi, neupratujem denne
Lenže som začala aj muža poháňať,že má niečo doma robiť.Cez týždeň chodí neskoro z práce a jednoducho ja mám na zodpovednosť všetko a som z toho už unavená aj to určite všetko malo podiel na mojom zrútení.Ale máš pravdu chcela by som, aby bolo aj navarené upratané,aby sme travili čas spolu ako rodina,aby ....Tak som začala viac poháňať muža a syna a vzdorujú obaja🙂
Zrazu mama nechce robiť všetko a čo teraz?🐒
Neviem z čoho upustiť veď všetko je treba a ja sa motam len okolo dieťaťa úloh práčky varenia mňa to baví, ale asi ma to už zaťažuje či ja neviem čo snáď na to na terapii pridem.Psychologička hovorí, že som mama otec súrodenec v jednom a na seba nemyslim.Minule som čítala super článok o ženách v domácnosti, mamach,ktoré všetkým chcú vyhovieť
Že je to ako v rozprávke o 7 hlavom drakovi nakŕmis jednu hlavu a už natrca krk druhá🙂)a veď to poznáte nie?
@esselte
Ja som celé roky hore dole 10 kg pri dieťati som začala jesť veľa sladkého a narazovo, tak som pribrala...Potom schudla a tak dokola.Teraz cez sviatky som jedla veľa hlupsti typu čokolády z Mikuláša a hlavne večer😂takže čo som v októbri počas úzkosti schudla to som teraz plus 2kg.comu sa neteším, lebo na nohaviciach to riadne cítim,až sa mi nechce veriť, že len 2 kg a také to bolo fajn všetko mi bolo dobre.Inac nemám pocit že z liekov priberám priberám, lebo jem hluposti
Baby ja uzivam od marca Citalec a pribrala som 10 kg. Dufam, ze sa to da zhodit aj pocas uzivania ad lebo to uz aj dost vidno a kazdy moju vahu komentuje ☹
@janka_banka ahoj Jani chcem sa ta opytat mam rana hlavu taku plnu pocity ako by som mala tocaky tlacenie zaludoch chveje a pocity smutku nic ma nenadchne moze to byt
@ariadna08 určite áno ja som jeden čas jedla pravidelne a dávala si pozor a schudla som, aj keď viem, že všade sa píše ako sa z liekov pribera.Tak, ale lepšie sa človek cíti a chuti mu jesť, ked nemá žalúdok na vode a netrávi ráno na WC😀pri prvom raze,keď som ich brala tiež som nabrala 6 kg a to bolo dosť,lebo bežné mám váhu okolo 70 kg
@figa777 Ahojkiiii, no rána sú naozaj najhoršie, ja som to mala tak podobne ako Ty, ale časom sa to zlepšovalo a vlastne aj zlepšuje, rána mám ťažké žiaľ aj ja ... ale ja skôr tak,že sa nemôžem zobudiť a naštartovať mozog a telo a vypraviť sa do práce ... ale myslím, že toto majú aj zdravý ľudia 😉
@janka_banka ja sa zobudim v pohode len ma zmieta taka nervozita divne pocity
@ariadna08
@eliska13 ja som tiez pribrala behom roka a pol 10 kg. Takze mam skoro 70 kg co je samozrejme dost viditeľné. Je to určite liekmi, chuti mi jest. Co predtym som chudla z depresie, teraz zasa naberam. Dufam len, ze sa to uz znormalizuje. Momentalne zacinam zasa s upravou stravovania, nesmiem jest po šiestej večer. Uvidime či to pomôže. Upokojujem sa aspoň tým, že radšej pár kíl navyše ako keď mi bolo stále zle a nedokázala som sa najesť.
Ahojte kočky, už som tu dlhšie nebola, ale sledujem vás a som rada, že niektorým vám je lepšie a smutná z toho, že niektoré z nás stagnujú. Ja sa mám tak striedavo oblačno. Jeden deň lepšie, jeden horšie. Keď je lepšie teším sa, že to už ustupuje a potom príde zase zhoršenie a mňa to položí na dno. Ja lieky ešte stále neberiem, snažím sa bez nich🙂, aj keď mi nie je 100%, viem už tie stavy lepšie znášať a prekonať a keď je už veľmi zle šupnem lexaurin, ale to je tak raz za dva týždne, čo asi nie je až taká katastrofa. Najradšej by som bola aj bez toho, ale žiaľ niekedy sa tomu fakt nevyhnem. Ja tie fyzické prejavy už nemám také silné ako boli na začiatku, ale sú. Občas mi tŕpne pravá ruka od ramena, ako napríklad aj dnes. Ale to môže byť asi aj od chrbtice, lebo ma často bolí pri pravej lopatke, také pichanie. Občas mám točky hlavy, ale dá sa to vydržať. Najviac ma však štve ten zmätok v hlave. Stále sa niečoho akoby bojím, že som vážne chorá, že budú vážne choré moje deti alebo manžel, že sa niečo stane. Toto sa ešte musím naučiť spracovať a nejak odstrániť. Dnes idem po druhýkrát k psychologičke a tento mesiac vlastne každý týždeň, tak snáď to prinesie nejaké ovocie. No a ak nie, tak mám doma v skrinke sertralin, pre prípad núdze. Len ja sa fakt strašne bojím tých nežiadúcich účinkov. Držte sa kočky a všetkým vám z celého srdca želám nech tieto naše neduhy už pominú, lebo niekedy je to fakt o držku. Kto neprežil, nepochopí, ale fakt to nie je med lízať. Ale hlavu hore, veď aj keď nám nie je najlepšie, sme tu a to je podstatné. Pekný deň vám prajem. 😉
@bulica ahoj, dobre ze to zvladas zatial be, ad, ale ak by nahodou prišiel rad na sertralin nemas sa čoho báť.ja ho beriem a pre mňa je to obrovská pomoc. Mne zasa dr neodporuca ziadne benzace, tie vobec nemam k dispozicii.
U mňa ide našťastie krivka pekne hore, občas príde slabšia chvíľa, ale dá sa to pekne zvládnuť.
Psychologicka je super, no necakaj zazraky po par sedeniach. Chce to čas.
Krasny deň ti prajem.

@eliska13 áno,ja som bola ako blesk,všetko dom.chcela stihnúť naraz,aj prácu,aj rodinu,aj stavbu domu,bolo toho veľa,potom som potratila a všetko prepuklo v paniku a úzkosť,niekde to museli buchnut,aj teraz,ak príliš veľa kladiem na plecia,nestiham,uz je to potom horšie,som nervozna,po všetkých kricim,ja niekedy neviem vypnúť,neviem povedať nie,to mi stale vravi aj terapeutka,ze som ako motorova myš a preto to aj prepuklo v paniku,chvíľu,keď mi boli lepšie,som si vravela,že sa už nebudem ponáhľať,ale potom zas to isté,musim sa naučiť vypnut