Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@fivulinka bol ten baby boom vcera dobry?oplati sa mi ho pozriet v archive?aj ked do tak krasnej a intimnej udalosti mojho zivota by som kamery nepustila.za ziadne peniaze.
@slnecnica333 no ja som. To nepozerala,stačili mi.uputavky s môj názor je že je to taká intimna vec ženy a muža..A môj názor nepatrí to na obrazovky... Pozerať ako sa ženy trápia, kričia, výsledok je nádherný život ale aj tak...
@slnecnica333 dnes to po chartshow opakuju...a ci to bolo dobre? No cakala som od toho po pravde viac, nejako ma to neoslovilo
@janefonda tesim sa, ze sa citis tak dobre 👌👍💕 a tesim sa aj, ze aj u mna je to na dobrej ceste, snad to tak bude aj nadalej pokracovat ☺ snazim sa uzivat si kazdy den ako sa len da, dnes som bola napr.s kamoskou v kine na babskej jazde, inak odporucam film 50 odtienov temnoty 😉😄👍
@fivulinka tak sa tesim na ten film. Idem s kamoskami v piatok a potom este si zajdeme niekde posediet. Uz sa velmi tesiiiiim.
@bambulka05 tak si to poriadne uzite 😉 tiez sa chystam s babami v piatok na chvilu von, prevetrat hlavu a uz sa na to tesim 😊
@fivulinka chystame sa s kamoskami buduci tyzden do kina na ten filmik. Minuly rok sme boli na jednotke. To je taka nasa babska jazda, tuto sobotu pridu kamosky ku mne, oslavime moje naordky a buduci tyzden ma zasa kamoska narodeniny tak pojdeme do kina a na drink.
Bude to aj nadalej pokracovat, len sa nenechaj strhnut ak pride nejaky jeden zly den. Tych bude stale menej a menej.
Nam zacalo prave snezit, som zvedava co s tym lebo v sobotu mame mat 12 stupnov a slnecno. Na balkone nam bude super 🙂
Dnes ideme na hokej, berieme aj robotnikov za odmenu 🙂 je tu rakusky pohar a hraju slovaci aj ked len B proti rakusku. Tak sa tesim, bude zmena. Moj ocino sa obetoval a zostane doma s detmi.
Vcera som bola kupit detom nabytok a aj do predsiene. Uz my chyba len do kupelne a do satnika regale. Ale to uz potom ked vsetko bude dokoncene.
@junova ja mam depresiu a uzkosti s tym suvisiace a k tomu mi depka vyvrcholuje do panickeho ataku. Nastastie je mi uz dobre. Beriem sertralin a mirtabene na noc.
Na nepokoj mi najviac pomahaju relaxacne cvicenia. Naozaj sa treba sustredit na upokojenie najskor jednej nohy a potom druhej. A aj ruk a potom zavladne u mna naozajstny pokoj.
@fivulinka aj ja si myslím že to že má človek depku sa neda nevšimnúť...u mňa sa to prejavuje tým,že sa vobec ale vobec na nič netesim,stále unavená,bez energie,taká beznaladova...a z malých problemov robim obrovské 😖. Ale priznakov je urcite viacej,každý sme iný...a inak to vyhorenie mám aj ja...u mna to bol taky začarovaný kruh-stres,depka (s tým suvisela strata energie) a vyhorenie ako hrom...fuj...hnusný stav 😰...ale verim ze všetky to zvládneme 😀...len si to musíme v živote trošku usporiadat...a chcen sa Ta ešte spytat ako naberas energiu pri tom vyhoreni? Mne to nejako nejde...a stále som unavená...vies tak fyzicky aj psychicky...😒.. Ty máš tiež malé deturence a pri nich je to niekedy ťažké...😊❤
@janka_banka no ono je to taký paradox, ale naberám energiu napr. pri cvičení vo fitku 🙂 ...ale u mňa sa to neprejavuje nejakou extra únavou a stratou energie, skôr som nemala o nič záujem, bola som bez nálady, nič ma nepotešilo a nebavilo, úplná nechuť do života a mala som úzkosti z toho, že som stále zavretá doma s deckami, proste z toho strašného stereotypu...ale už sa cítim omnoho lepšie 🙂
@fivulinka
@janka_banka No tak to ja nemam depku. Ja mam energie dost aj sa tesim z kazdej blbosti. Obcas ma zaskocia uzkosti ale tie prejdu. A pytala som sa preto, ze kedysi som v tejto diskusii citala, ze uzkost sa rovna depresia. Ale asi to nie je celkom pravda. Inak ja som napriklad mesiac, dva uplne v pohode a ked pridu uzkosti, som taka nervozna, deti ma rychlejsie vytocia, unavena. Vtedy si vzdy poviem, ze idem na lieky ale psychologicka aj manzel ma vzdy odhovoria. Potom to prejde a zase som ok. Ale som si sama povedala, ze keby sa to zhorsilo alebo by sa uzkosti objavovali castejsie, tak sa liekom branit nebudem. Ved vacsine z vas pomahaju.
@janka_banka Janka, to ze sa nevies z nicoho tesit je typickym znakom depresie, je to anhedonia. Dalsim je smutna nalada. Ja som podla psychologicky tiez mala syndrom vyhorenia. Dve male deti, mladsi mi plakaval do roka a pol nonstop. Manzel casto na sluzobkach. Pomoc od rodiny ziadna. Svokra nezije, mama byva daleko a ta mi ani neuznala lebo ona vychovala styri deti a ja mam len dve, tak co sa stazujem. Plus domacnost, kruzky, otvorenie zivnosti, smrt blizkej osoby a na Vianoce to vyvrcholilo panickym atakom. V septembri isiel syn do skolky, ja pracujem z domu. Mam doma klud, pohodu. Normalne si to uzivam. Ked chcem citam knihy, nieco si pozriem, idem na prechadzku, peciem. Vikendy su narocne. Ale ked sa clovek nauciaj oddychovat a nielen upratovat, varit a zehlit je mu lepsie. Chodievam s kamaratkami na kavu, do kina. Uz sa tesim na jar, dnes tu svieti slniecko.
@junova myslím si, že netreba hneď brať lieky, keď máš len také chvílkové stavy a potom ti je zasa dobre 🙂 občas majú proste všetci ľudia náročnejšie obdobia, ktoré sa striedajú s tými dobrými a ešte preto nemusia brať antidepresíva 🙂 ja už sa teším, až budem zasa fit a budem fungovať bez nich, viem, že to časom zvládnem, proste musím, iná cesta nie je 🙂 lebo napr. teraz som chcela ísť po dlhšej dobe zasa darovať krv, a kvôli týmto liekom nemôžem :-/ ale tak nevadí, v budúcnosti ešte veľa krát pôjdem 🙂
@fivulinka No ved ja sa liekom uz rok branim🙂 Vseobecna mi dala neurol a za rok som ho uzila jeden krat aj to len polovicu. Vzdy si poviem, ze to zvladnem a lieky nasadim az ked to nebudem zvladat.V tazsich chvilach si varim caj z lubovnika. To je vraj prirodne antidepresivum. A aj ja chodim darovat krv. Len teraz nemozem lebo mam anemiu. Ty beries antidepresiva prvy krat?
@junova nie, druhý krát,resp. tretí krát...brala som cca pred 2,5rokom asi 3 mesiace, mala som silnú tetániu, prešlo mi to, 2 roky pokoj a zasa objavilo min. rok asi pol roka po druhom pôrode...tak som zasa pochodila rôzne vyšetrenia, zistili mi zasa tetániu, tak mi nasadili ad, že nech skúsim zasa tie 3 mesiace ako kedysi, či to pomôže...tak mi to pomohlo, po 3 mesiacoch som pomaly vysadila ad, po 10 dňoch od vysadenia sa mi tetánia začala vracať, tak som zasa nasadila lieky, že asi to budem musieť teraz dlhšie brať, ale bohužial už mi tie isté lieky nesadli a začal sa tento kolotoč...takže mne k týmto stavom pomohli vlastne aj antidepresíva, ktoré mi vyvolali úzkosti, ktoré som dovtedy nemala 😀 a prakticky nežiaduce účinky ad ma dostali do depky :D
@fivulinka No pekne. Ja som bola minuly rok u neurologicky kvoli migrenam a som jej spomenula ako mi bolo blbo cez Vianoce a ona, ze to bol panicky atak. Ze ked sa to bude opakovat tak mi predpise antidepresiva a tie budem uzivat len tri mesiace. Ja som si pomyslela, ze aka blbost, ze ved sa maju uzivat aspon pol roka az rok. Tak vidim, ze aj ty si uzivala len tri mesiace a pomohlo.
Inak manzel je tento tyzden na sluzobke a ja si to neskutocne uzivam🙂 Uz nie som ako kedysi, ze len vzdycham ako mi chyba. Aspon si budeme vzacnejsi. Deti a domacnost v pohode zvladam. Ja sa uz tak tesim na jar, sice budem mat o rok viac lebo som sa narodila na prvy jarny den ale nevadi. Tesim sa na slnko a na to ako budeme stale vonku.
@junova no prvý krát mi nasadili tie, co užívam aj teraz, tie mi pomohli, čiže escitalopram farmax...potom po tých 2 rokoch mi ich neurologička predpísala znova, lenže v lekárni mi vydali ich generikum, vraj je to to isté, iba iný výrobca, bola to elicea...užila som prvú tabletku a 2 dni som myslela, že z kože vyskočím, tak mi doktorka nakázala brať len pol tbl denne, čiže 5mg, to som užívala tie 3 mesiace a pomohlo to...potom po tých 10 dňoch od vysadenia som, keď sa mi príznaky tetánie začali vracať, tak som opäť začala brať tých 5mg a od toho dňa sa mi začal zhoršovať psychický stav, postupne začali úzkosti, mala som z tých liekov samovražedné myšlienky a pod., tak som to vydržala brať mesiac, ale keďže sa to len zhoršovalo, išla som za dr. a zmenila mi tú Eliceu na Brintellix 10mg, po tých sa mi stav o niečo zlepšil, ale úzkosti a depka pretrvávali, plus mi som mala už problém aj so spánkom, nechuť do jedla, atď. brala som ho mesiac a pol...a potom po 3 mesiacoch tohto utrpenia som sa už naštvala a nasadila si ten Escitalopram, ktorý som mala tie dva roky hodený kdesi na dne krabice s liekami a postupne mi začalo byť lepšie a lepšie...tak som potom mojej doktorke nahlásila, že beriem znovu ten Escitalopram, ten originál, nie to generimum Eliceu, ona mi to schválila, že hlavne že mi niečo konečne sedí a pomáha a tak je to teraz približne 9.-ty týždeň a je mi tak na 80% už fajn...proste musela som sa riadiť svojím pocitom a rozumom, lebo ani doktori nie sú vševediaci a nevedia, čo komu sadne 🙂 asi si nečakala takú dlhú odpoveď, čo?! :D :D :D

@bambulka05 No ja neviem ako ty ,ale ja už pri rýchlejšej chôdzi mám problém a tetánia mi vyvoláva pp podla mna.