Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@viva13 aj ja beriem sertralin. Za rok a pol som nabrala 10 kg. Teraz pomaličky, ale treba povedať že to ide ťažko sa pokúšam o navrat na svoju váhu. Pevne verím že s prichodom leta to pôjde ľahšie.
Zatiaľ sa pokúšam na to až tak nemyslieť. Uprimne nerozumiem ako som mohla toľko nabrať.az o tolko viac som nejedla, ale robila som chybu ze som jedla po šiestej. Len keď ja som bola taká rada že mi konečne chutí, že som na to nemyslela.
@eliska13 Ahoj Eliška, ďakujem veľmi pekne za Tvoj príspevok, čítala som ho jedným dychom 😉 ... no vo veľa veciach akoby som čítala sama o sebe, všetko do bodky...
Tak napr. o tej úzkosti od detstva, ja si pamätám, že už ako dieťa som bola veľmi veľmi nalipnutá na mamine, bála som sa, strachy zo všetkého...mám preddispozície od ocina aj maminky ...mamka je tvrdá perfekcionistka,otec citlivý a z toho som vznikla ja 😝 ... ja sa tomu niekedy smejem, že "úžasný produkt" pre tento svet 😅 ... robím si sama so seba srandu, že hlavu hlúpu už asi nikdy neprerobím ...
Si ma pobavila tým manželom ... hihi ... ja som nad tým rozvodom tiež tak premýšľala, že ako mi muž zoberie deti kvôli AD (však asi sama poznáš, že keď sa s mužom pohádaš, tak niekedy je horúco ... ale to som sa už naučila, že žiadna kaša sa neje taká horúca ... nuž škola života je najlepšia škola ... darmo ... 😎 ) ... ale vieš čo si myslím ja?
Ze to , že máme túto diagnózu nie je žiadny prejav slabosti, je to prejav našej citlivosti na tento svet ... a síce sa snažím pozerať na neho ružovými okuliarmi, tak niekedy sa to nedá ... teda aspoň ja to tak vidím mojimi očami ... od malička malilinka mám v sebe zakódované nejaké to detské dobro ❤ ... že "ako sa do hory volá, tak sa z nej ozýva" ... no ale v dnešnej dobe to žiaľ nieje a vlastne preto som aj teraz dala v práci výpoveď ... viem, že aj ja som spravila veľa chýb, veľa si pripúšťala, ale platiť zato, že som citlivá, tak som si povedala dosť ... a odišla som a ani nevieš ako som od šťastia vrieskala, že som to dokázala i napriek strachu 👍 ... a prečo to píšem?
Odvaha nám chýba asi obom, teda určite ... ako som z Teba vycítila, z Tvojich riadkov, si veľmi veľmi neistá, bojíš sa budúcnosti, bojíš sa neúspechov ... a vieš aká som ja??? Do bodky, do písmenka rovnaká ... a ešte keď k tomu pridám moju pesimistickú povahu, diagnóza je na svete ... 👽 ...
Eliška aj Ty to chceš tak zmeniť??? Samu seba? Aby si svet vnímala inak? Samozrejme lieky pomôžu, ale ruku na srdce, lieky sú pomocná barlička ale povahu nezmenia, nezmenia náš životný štýl a náš "chtíč", naše chcenie ... a čo vlastne chceme???
Si písala ako ste si s mužom postavili dom, mali bábätko, a depky si dostala až vtedy keď si to dosiahla? Ja som tiež človek, ktorý potrebuje mať ciele, pozerať sa vpred ... a keď zistím že všetko mám, tak príde čo??? Prázdno ... a to sa rovná depke ...
Ja mám teraz jediný cieľ: NAUČIŤ SA ŽIŤ S TÝM ČO MÁM a BYŤ ŠŤASTNÁ S TÝM ČO/KOHO MÁM ... ❤ ... skús sa aj Ty zamyslieť nad touto vetou, zdá sa mi, že toto hovorila aj tvoja psychologička, však? 😉 ... ale je to ťažká práca, ustáliť sa a nehladať to pomyselné šťastie v našej hlave a si uvedomiť, že máme vlastne všetko ...
A ešte k tým benzáčom, no veru včera som hovorila s lekárkou a mi už kázala dať si Diazepan, dnes som sa ešte držala, ale kým zase nabehne Alventa, no des ... a Ty Eliška sa vlastne na akú diagnózu liečiš?
@janefonda Všetko najlešie k narodeninám hlavne veľa veľa zdravia a štastia ❤🌹🌷🎁🎉🎈🎂🍹❤
@eliska13
@janka_banka super baby lepsie ste to ani nemohli vystihnut. Citala som vsetko na dusok a tiez som tam nasla vela spolocneho. To ze vidis zeny co maju tri deti a dokazu sa postarat si hovorim aj ja. Viem ze keby som nemala tuto pliagu to tretie babatko by som urcite mala. Za dva mesiace mam 40 a mozno este vacsiu depku z toho, ze to vsetko uz mam za sebou a vo mne zostala nenaplnena tuzba po dalsom dietati. Lutujem len to ze som to neriesila skor nez ma stretla pani panika, ale ze raz budem musiet brat AD a ukludnovaky to by ma ani nenapadlo. Aj vam sa stava ze pozerate po druhych a hovoritw si ako im je fajn ze nemusia brat lieky. Aj ked ktovie kolko ich.ma vo vrecku. 😉. A mozno maju ovela vacsie problemy. Len aby horsie nebolo sko sa vravi.
Ja som si uvaris melaton ale je mi teraz k večeru nejako zvláštne... Minulú noc som mala zle sny a včera som sa dozvedela že kamarátkina mama dostala mŕtvicu a už čakajú iba kedy zomrie..Som z toho hotová...A neviem začína sa mi zle dýchať...A mám pocit na zomretie.. ide na mňa atak za ktorý si budem môcť ja.. Neviem sa zmieriť ani so smrťou mojich známych tak ako to potom bude pri blízkych...Bojím sa smrti...🙁🙁🙁 A tiež sa bojím čo bude... Siahnem asi po pol benzacu...
@fivulinka
@slnecnica333 jeeej dakujem vam! Mala som krasny den, deti som nechala same zdobit kolacik kym som isla na pol hodku do vane.
Večer prišli kamošky, no dobre bolo.
Milé dámy. 🙂
Pravdupovediac teraz keď viac a viac čítam, čím všetkým si vy ženy musíte prejsť, tak som vďačný za nie ľahké situácie života. Pretože pri čítaní skutočných príbehoch vás žien, by som bol inak len plytkým mužom poznania.
Viete vás ženy som vždy videl od detstva ako silné milujúce ženy, ktoré nič nezlomí a sú len dokonalé a všetko robia na 1000 percent oproti mužom.
Možno asi aj preto som žiarlil na vašu vytrvalosť, alebo nenávidel vás, že neviete nikdy poľaviť a stále sa snažíte byť tak dokonalé. Tak strašne mi vadila vaša dokonalosť.
Ste ako kvetiny, ktoré sa chcú páčiť okoliu za každú cenu a potrebujú byť naplnené pocitom vďaky od okolia za svoju snahu a lásku.
Niekedy sa pýtam, prečo som sa už na ZŠ neučil viac o tom, jak odlišný a zaujímavý svet ste vy ženy.
Žil som v manželstve viac ako 10 rokov. Mal som pocit, že poznám každý mm tela mojej ex. Ale vlastne musím povedať, že vás ženy nepoznám, pretože váš svet žien je tak iný, tak odlišný.
Od 13 rokov mi strašne chýba ten prejav, keď má ako dieťa pohladí žena s tou najláskavejšou nežnou jemnosťou po hlave, a ja ju s čo najväčšou silou objímem vôkol pásu a moja radosť z tohto pocitu ostane navždy.
Milujem vaše prejavy voči deťom, ktoré milujete. Je to váš tak jedinečný materinský prejav, ktorý my muži nie vždy vieme úplne chápať.
Mate tak citlivé srdce a predsa máme my muži z vás niekedy pocit, jak ste tvrdé, necitlivé a nedobytné.
Je mi ľúto toho všetkého nepokoja, úzkosti, paniky a strachu, ktorý vám znepríjemňuje život.
Keby som mohol, tak by som chcel byť 6 -7 ročným chlapčekom, ktorý by vás najradšej objímal skoro káždu chvíľu celý deň. Niekedy mám pocit, byť dieťaťom, ktoré s radosťou objíma všetky maminy sveta.
Možno ste až príliš dokonalé maminy a preto sa vám nik nevyrovná.
Prosím aby ste sa na mňa nehnevali, ale každá jedna ktorá povie alebo napíše, že má neuspokojivý pocit ži svojej práce v prospech rodiny, tak mi to príde smiešne, pretože vy ste stále dokonalé. A všetko robíte na 1000 percent a keď poľavíte a robíte vecí len na 300 percent a mate pocit, že ste nepostačujúce, tak vám to neverím. Pretože ešte stále ste dokonale a robíte všetko perfektne.
Mali by ste si niekedy vziať dovolenku a nič nerobiť. Ale to vy nikdy nedokážete, pretože vy ste maminy, ktoré majú starostlivosť hlboko v srdci.
Chcem sa len vám poďakovať.
Ste perfektné maminy a myslím, že keď len trošku poľavíte, tak si to zaslúžite.
Ďakujem Vám všetkým ženám za možnosť vďaka tomuto blogu vedieť o vás, že ste stále tými normálnymi ženami, ktoré som mal pocit, že už neexistujú.
Máte neskutočnú lásku pre vaše rodiny. Škoda, že nie vždy vám rozumieme, s takou jednoduchosťou. Bolo by to ľahšie.
Ďakujem Vám maminy.
@mm103 aj mňa velmi zasiahne,ak niekto zomrie,koho som poznala a hlavne mladý človek,aj ja potom.citim strach,ale poviem si,že sú ešte horsie veciv živote ľudí,ako to ,čo prežívame my,sú postihnutí,slepí,hluchí,bez peňazí,vážne chorí,potom.sa nejako ukludnim,ze moja panika je nič oproti tomu,a pomohol ti melaton?Citila si po ňom uvoľnenie?
@janefonda Dodatočne všetko najlepšie, zdravie, šťastie a lásku Ti želám z celého srdca ... cmuk ❤
@esselte viesco zívalo sa mi po ňom ale keďže som cítila že ide na mňa kríza dala som si pol rivotrilu... Dnes sa tiež necítim bohvieako...Mám pálenie po veľkom tele ale to z Toho že mám takú hlúpu povahu... Hádam má paretin podrží.. dám si ešte dnes polku riva...Ani z postele nemám chuť vstať... Cítim taký strach...Je to možné po piatich mesiacoch bránia ad?
@eliska13 eliska to som presne ja. Včera si odomna na ulici pytal stary dedko peniaze, zevraj na lieky.. Smutne oci mal. A ja som mala pri sebe iba dve eura.. Bolo mi strasne luto, ze mu nedam aspon patku, desinu.. Penazi nemam nazvys, ale ked vidim niekoho trpiet.. Varievam niekedy aj jedlo bezdomovcom.. Kazdu stredu prispejem nejakou malickostou, par eur na chudobne deti.. Zaciedla som si nieco take, ze moje charitativne stredy.. Proste mne je strasne moc luto, aky osud niektorych postihol, vela krat pre druhych placem. Aj ked im to nepomoze. Neviem preco som taka precitlivela..Ked vidim matku kojit dieta, hned mam slzy dojatia z toho okamihu.. Alebo to kludne moze byt iba nejaka opicka v prirodopise..
@sovidzka a potom sa mi na terapii s mojim byv.terapeutom stavalo, ze ma napr.oznacil za neempatickeho cloveka.. :( co ma dost ranilo, ze ma tak vnima.. neviem, preco ma takto "sudil".. samozrejme, potom som si to na seba zobrala, lebo moja sebaucta, to po tomto ochoreni nie je nic moc..

Inak, ja som teda vysadila pred mesiacmi ad, a som omnoho viac citliva, co je na jednej strane fajn, ale ked na mna pride nejaka lutost, zial, alebo proste taky blby stav, tak si davam neurol.. Co je tak raz za tyzden. proste serem na to, keby som to takto brala aj dlhodobo.. Proste ma to ukludni a lepsie viem potom vyhodnotit situaciu.... Kedysi som sa strasne bala brat benzaky, ale teraz, ked uz som v tom "doma" 🙂)) a viem si to regulovat, tak to neriesim... Mne samotne AD tiez az tak nepomahali..

@viva13 tak to je kazdeho vec, ako sa snazi schudnut...len bohuzial ludia robia pri chudnuti najvacsiu chybu, ze jedia malo a tym padom ani nic neschudnu, dokonca este priberu