icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

slavkasobanska
1. máj 2017

@adzy no to poznám veľmi dobre mne je už druhý deň tak že nie som schopná nikam ísť a ani nič neurobím,nejak to zvladni a choď k lekárke a povedz jej presne čo ti je,možno potrebuješ upraviť lieky uvidíš,potom sa ozvy ako si dopadla...😀

slavkasobanska
1. máj 2017

@esselte asi nemá také stavy aby to pochopila,..Ale nie je to od nej pekne že sa tak vyjadruje a ani nevie ako to je keď sa cítiš zle..Neprajem jej to.., nikomu,ale ak neviem tak som aspoň ticho..Bohužiaľ aj taký sú medzi nami..Ja jej len prajem nech je zdravá..Myslím to úprimne..

savanas
1. máj 2017

@zltyslonik
zltyslonik, možno sa nehodím na tento blog. Len ja som sa veľa rokov cítil byť tak sám. Ja a len Boh a satan.
Bol som ešte malý drobec, keď násilnosti, ktoré som nikdy ešte nevidel, ti zmenia psyche. Bol som zakríknutý tínedžer, keď tretí otec ťa psychicky znásilňuje a mamina je tak bitá a je takou sexuálnou hračkou, ktorá už dala veľa podaní na políciu, no ten systém ho dal za mreže len pár krát a súdny príkaz sa nepribližovať bol len zdrapom papiera. Keď to niektorým poviem, tak mi vyhodia na oči, že systém by nikdy nedovolil tie sračky. Ale stalo sa. Vlastne som vtedy bol mamine vďačný, že sa snažila byť maminou, ako sa len dalo. Nepoznal som pohladenie po hlave, ktoré mi niekedy tak strašne chýba. Ale bola k šiestim deťom maximálne oddaná a naučila ma, že sme boli súrodencami, ktorý mali jednu maminu, zázračnú maminu.
Bol som niekedy jej bútľavou vŕbou, ktorá to nemala počúvať, ale mamina nemala nikoho. Nikoho. A tie vecí. Napríklad keď bola v posteli a on jej ho vrazil do analu a ona keď sa vzpierala tak jej dal päsťovku a ona sa po chvíľke aj tak musela poddať. Nikdy som o tom nehovoril, ale ja sám som sa cítil byť v tom období šľapkou, a neznášal som jeho dotyk, pretože, sakra, nemal byť taký. Trvalo mi tak strašne dlho, aby som dokázal nájsť v sebe ten pokoj medzi tretím otcom a mnou. Ticho a nič. Len ticho a pokoj.
S mojou terajšou psychoterapeutkou preberám moju minulosť, pretože mám v sebe veľa blokov, kvôli ktorým neviem byť tak normálny, ako by si to ženy priali. Môj syn je úžasne stvorenie, pretože on vo mne prebudil, čo sa nepodarilo takmer nikomu. Lásku medzi rodičom a dieťaťom. Viem, že nie som tak perfektný rodič, ako ostatný muži, ale chcel by som byť dobrým otcom. A podľa ľudí, ktorý poznajú ma najosobnejšie sa snažím byť dobrým otcom. Napríklad, keď ti na určitých miestach tela začne trhať svalom a ty sa pozeráš na to miesto a čuduješ sa, ako je možne že ten sval pumpuje, keď tvoje vedomie nedalo žiadny pokyn. Najvyššou formou bolo, tesne pred tým než sme utiekli od tretieho otca mal som 19 rokov a mne nekontrolovateľne trhalo nohou. Bolo to obdobie, keď som trávil v Matke Prírode každý deň a naučil som mať čo najlepší psychicky pokoj a trpezlivosť. Stal som sa kľudným mužom. Niekedy sa pokúšali chalani ma dostať do varu a občas som sa dostal do potýčky, ktorá vždy skončila v vzájomným pokojom.
Nikdy som neužíval AD, okrem veľkého množstva čokolády, a posledných 17 rokov Panadol Rapid Ultra kvôli migréne.
Ale dámy a maminy ktoré tú čítam, tak som im vďačný, pretože aj keď ma niečo naučilo kontrolovať vnútornú pohodu, tak mám svoje limity, ktoré som si uvedomil najmä počas manželstva, na ktoré som nebol pripravený a ktoré som musel po 18 rokoch ukončiť, pretože moja exmanželka asi nikdy nepochopí tie pokašľané vnútorné vnemy a niečo, čo sa nedá len tak povedať. A vlastne tomu rozumie, len ten, kto tým prešiel, alebo je veľmi citlivou ženou, ako moja psychoterapeutka.
Nemám každodenné tie stavy, ktoré majú tu dámy a mamini. Ale naposledy to boli pár sekundové kŕče, keď som sa zvíjal na posteli minulé leto. Nemávam dennodenne nepokoje, ale občas niečo príde kvôli minulosti a snažím sa byť silný. Aj keď v minulosti som stál veľa krát na rázcestí medzi životom a smrťou, pretože tá smrť sa vám nezdala byť tou agóniou, ako fyzický život, a bola rýchlejším vykúpením.
Ospravedlňujem sa za všetky samovražedné myšlienky, ale vtedy som nemal mojich päť víl vrátane mojej psychoterapeutky a pár vzácnych známych, a najmä syna. Keď máte pocit samoty, tak je to veľmi ťažký boj, a vy neviete toľko rokov, či ste normálny a či vám patrí život.
V živote som urobil veľa nesprávnych rozhodnutí, kvôli ktorým je ťažké žiť voľne. Ale ak sa budem snažiť, tak to raz pominie, a bude viac voľnosti v tomto živote. No asi ten malý drobec, môj syn, je tou šťastnou náhodou, aby som išiel ďalej a aby som nebol tak veľkým sebcom.
Mám ešte chvíle, kedy by som chcel byť dieťaťom duchovného sveta a nebyť nikdy dospelým, pretože tento svet sa mi vzdá byť zlou rozprávkou. Ale sú ľudia, vďaka ktorým sa vám chce žiť, pretože oni aj keď neviem jak je možné jak majú v sebe toľko láskavosti, ale majú ju. A ja sa chcem občas stretnúť s takýmito ľuďmi, pretože chcem aby život sa dal žiť ľahšie, so šťastím, radosťou, s úsmevom na tvári ľudí, ktorých milujeme a nechceme to len tak vzdať.
A zltyslonik, ďakujem ti veľmi pekne za to, že som tu oživením. Mám z teba veľkú radosť. Aj keď by som ti prial väčší pokoj, pretože niekedy si jak čertík. Prajem ti zltysloník veľa príjemných chvíľ.
A ešte chcem poďakovať trom krásnym tvorom, ktorý mi poslali po srdiečku. Ja neviem, či si zaslúžim vaše srdiečka. Radšej ich pošlite niekomu, kto potrebuje pohladenie. Pohladenie je tak úžasná láskavosť pre niekoho, kto dokáže mať čistú myseľ a dušu jak novorodené dieťa👶. Nikdy by som tomu neuveril, keby vás nebolo maminy🤰 a dámy💃. Ste tak dôležitou💎 súčasťou života. A aj keď sa zas opakujem, ste úžasne tvorí nežnosti🌹🌷. Ďakujem vám. Ďakujem. Som rád, že ste stále tými nežnými🌹 ženami, maminami, aj keď to nemáte vždy tak jednoduché s nami mužmi.

Prajem vám príjemný🌞 čas.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
eliska13
Autor odpoveď zmazal
eliska13
Autor odpoveď zmazal
mm103
2. máj 2017

@eliska13 Eliška ahojcek ja beriem tiež seroxat... mám 20mg... stačí ti tá udržiavacia dávka 10 mg?ja mám prejsť na ňu v septembri...

mm103
2. máj 2017

@eliska13 a ešte Eliška zakaždým ti zabral seroxat?

umabell
2. máj 2017

@eliska13 ahoj a brala si aj v tehu? ja od 5 mesiaca vlastne v tehu mi to zacalo kurnik... ale uz to bolo neunosne,.. teraz aj rozmyslam nad babom aj som vravela lekarke len ona je zasadne proti bratiu ad v tehu ze by som to jednoducho mala zvladnut ale jej sa to lahko vraví neviem bojim sa toho aj ked mi vravela ze mala x pacientiek a prezili to ze vlastne hormony sa o to postaraju aby som to zvladla ale ja som to akurat drapla v tehu takze neviem a mam aj dost rokov 39 budem mat v novembri ja sama neviem ,,, 10 rokov ich uzivam a zrazu by som ich mala vysadit noooo uff... ani ja neriesim dokedy ich budem uzivat len ma napadne niekedy ze dokedy ale radsej byt takto stabilizovana ako trpiet...

savanas
2. máj 2017

@zltyslonik
Zltyslonik.
Mojimi učiteľkami sú najmä ženy, ktoré zažili horšie vecí než ja. Alebo ženy a muži, ktorý zažili krajšie vecí než ja.
Ale v každom je niečo iné, iná chuť života, túžby po šťastí a najmä po láske.
Existuje toľko chutí 🍉🍒🍏🥕🥑🍕🍣🎂🍼☕🍹života, ktoré som predtým nevidel.
Keby nebolo najmä tých žien a najmä tých dobrých víl, tak mi nepomôžu žiadne AD, pretože my ľudia si samí navzájom robíme niekedy tak ťažko neznesiteľné peklo zo života.
Ale boli sme určite stvorený na to, aby sme robili pekné vecí. Aby sme sa učili od detstva nielen divokým veciam, ale aj pekným veciam, tak aby sme sa vedeli tešiť z úsmevu na tvárach ľudí vôkol nás. Či sú to rodičia, naše ratolestí, alebo manžel, manželka. A samozrejme naši dobrý známi.
Čím čas viac a viac ubieha, tak zisťujem, že som to nemal až tak ťažké ako ostatný. Áno mám v sebe tú nechcenú bolesť, ale malo to svoj účel. A bolo to asi jediné riešenie, aby nastala rovnováha.
Maminy a dámy, ktoré tú mám možnosť spoznať, tak som vďačný, pretože ja nie som tak dobrý ako oni. Stále sa učím od žien tomu, že život má ísť ďalej. Sú vecí za ktoré sa veľmi hanbím a sú to nesprávne vecí, ktoré ešte žiadna mamina a dáma nikdy neurobila. Stále vidím vo vás ženách tú neskutočnú materinskú lásku, ktorá sa stará o rodinu neskutočne.
Je neuveriteľné, že aj keď vám život strašne ublíži, tak stále vo vás je veľká túžba po tom peknom. Je neuveriteľné, čo všetko ste ochotné kvôli rodine a dieťaťu obetovať.
Neviem si bez vás žien predstaviť život. Nik nie je dokonalý. Ale vo vnútri je túžba po tom peknom.
Aj keď som prehral manželstvo, tak som sa naučil, že sú rôzne chute. Sú také, ktoré mám rád, alebo strašne milujem. Ale sú aj také, ktoré nemusím. Ale aj keď ich nemusím, tak sú dôležité, pretože vo všetkom je pestrosť. A sú chute, ktoré ešte nepoznám. Ale možno ich raz spoznám.
Ženský svet je omnoho citlivejší😢😍😇💃, než mužský🔨.
Preto tieto dva svety ani nemôžem porovnávať. Ale čo sa týka doplňovania, tak to hej.
Napríklad: ❤ 👧+👦=🤰 👶
Dámy, dnes som dostal ďalšie srdiečko, za ktoré ďakujem. No myslím, že vy si ho zaslúžite skôr. Je krajšie, keď srdiečko❤ dostane žena👧, ktorá vie vykúzliť naj úsmev.
Prajem vám dámy🌹 a maminy 🌷príjemný 🌞deň. A nech máte dnes vôkol vás veľa príjemných ľudí. A najmä tých najbližších.
Ďakujem vám za vašu prítomnosť.

sintra
2. máj 2017

Dievcata z BA, prosim poradte: potrebujem dobreho psychiatra v BA, nie pre seba ale znameho, je to dost akutne. Viem ze dobri su napr. Zabkay alebo Mudry, prip. Cermak, ale to su vsetko velmi vychyteni lekari a dost sa obavam ze bude problem vziat noveho pacienta plus tiez cena za sedenie.
Neviete o niekom kvalitnom, hoci aj mladsom, ale zatial nie tak znamom?
Dakujem.

junova
2. máj 2017

Dievčatá a nevšímajte si žltého sloníka. Nahodne som dnes otvorila inú tému, kde pise, že chlapíka nemôžu vyhodiť z práce kvôli tomu, že občas užíva extázu. Ze to by potom museli vyhodiť z prace aj všetky ženy čo berú ad a zobrať im deti. Pre ňu je extáza menšie zlo ako ad.

janefonda
2. máj 2017

@junova suhlasim, nepisat a nereagovat na ňu. Stačí si ju zadať do vyhľadávača a vyhodí vám toho neurekom. A všade len urazajuce a podpichujuce príspevky.

evak12
2. máj 2017

ahojte,ako sa mate?aj z vas je niektora taka slaba,unavena?ledva na nohach stojim,este k tomu mm ...

slavkasobanska
2. máj 2017

@evak12 ahoj mne tak bolo včera,ale už je to lepšie dnes,možno aj tlak ,stále je iné počasie,neboj zajtra bude lepšie🙂

eliska13
Autor odpoveď zmazal
enusko
Odpoveď bola odstránená
slavkasobanska
2. máj 2017

@enusko ja sa liečim už dosť dlho a raz do roka chodím na také preliečenie,bola som tam už asi 4 x..A nemenila by som..

mm103
2. máj 2017

@eliska13 no veď práve...ja som chcela vždy tri deti a teraz mám jedno dieťa a strašne túžim este po jednom možno aj toto ma brzdí 🙁🙁

eliska13
Autor odpoveď zmazal
zupap
2. máj 2017

@marusia12 toto dokaze napisat len clovek co to nikdy nezazil. Toto su take blaboly boze ;(. Ty si nedokazes predstavit ake su to stavy,absolutne neovplyvnitelne nicim, s tym si sama nepomozes. Ver,ze nikto nebezi ku psychiatricke s radostou a uz vobec nie hned!.Mne trvalo rok,kym som si uvedomila,ze to sama nedam hocako sa snazim.

mm103
2. máj 2017

@eliska13 presne ako keby som hovorila o svojich pocitoch... vždy si nájdem niečo na čo sa upnem a chcem to dokázat... Teraz je to to dieťa mala má už štyri roky v auguste... ubehli to neskutočne..sestry majú teraz obe bábätká a mňa to začalo znova akosi chytať mať pri sebe ten voňavý uzlík... môj muž je jedináčik jeho mama nemohla mať ďalšie a ja sa bojím toho istého osudu...ale pritom sa zase znovu bojím že čo ak chytím popôrodnú depresiu čo ak sa mi to vráti...čo ak budem v tehu na tom zle...čo po pôrode potom s bábätkom.... čo ak sa nebudem schopná postarať....ja neviem bije sa to vo mne... psychiatricka mi hovorila že ak chcem malé skúsime nasadiť lieky ktoré môžem aj v tehu ale ja ho škodí nechcem...😕čo ak sa to v tehotenstve zhorší a budem celú dobierkou v nemocnici ďaleko od malej.,.to zase nechcem...ach...už sa radšej nepýtam prečo lebo je to zbytočne... ešte nie som úplne stotožnená s tým že je to asi na celý život....

apolli007
2. máj 2017

Ahojte,užíva niekto Brintellix? aké máte skúsenosti?

apolli007
2. máj 2017

@ametyst123 Ahoj,chcem sa spýtať ako dlho trvalo kým začal Brintellix učínkovať? Ja ho beriem 10deň 1x10MG a čo deň tak horšie :(

adzy
2. máj 2017

@slavkasobanska zdravim tak bola som dnes u mojej psych.nastastie isiel somnou priatel lebo videl ze uz som zlom stave hrozne sa my tocila hlava psych.my nasadila ktomu lyxitu spitomin tak uvidim kedy zase tieto zaberu

esselte
2. máj 2017

@junova kto jej dava pravo nás urážať,nech tu prestane písať,nemôžem ani čítať také reči o ťažkých liekoch,je to hrozné,ako si niektori ľudia držia svoje ego,aj keď na to nemajú,figu vie o našich stavoch,načo tu prispieva,ak jej nič nie je,mňa to dokáže strašne nazlostit

junova
2. máj 2017

@esselte Asi jej to robí radosť. Kašli na jej príspevky.

eliska13
Autor odpoveď zmazal
mm103
2. máj 2017

@eliska13 a čo ti tam hovorili? 🙂 môže sa v tehu? nemôže mať bábo neskôr následky?

slavkasobanska
2. máj 2017

@adzy ahoj práve som na teba myslela ako si tam išla,som rada že si to zvládla,..Nepoznám tie lieky ale neboj pomôžu ti,držím palce..🙂