Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
ja mam tiež problemy s depresiu už6rokov a chcela by som či by ste mi nevedeli poradit
@tinus2 v čom poradiť ? Skús napísať 🙂
Zdravim vas je tu niekto kto skusal uz vysadit ad?lebo ja ich berem akoze sa citim lepsie no stale to neni ono mam problem ist co len do obchodu a ked som uz vnom tak sa my rozbucha srdce ze musim utiect stade berem lyxit a spitomin uz polroka a stale to neni ok a ked to poviem psych.tak povie ze uz ine lieky my moc nechce dat lebo sme skusili aj eliciu a ponej nastalo zhorsenie jasa citim strasne unavena rano vstanem a citim sa tak akokeby som vobec nespala nevladzem nic urobyt ledva uvarim na vecer jeto uz lepsie vtedy aj upratujem mozu ad?sposobovat takuto unavu?az my kazdy vravi ze oci mam jak keby som bola po 24 tke 🙄
@adzy Ja som skúsila vysadiť po cca 6-7 rokoch brania. Chyba, ktorú ľutujem do dnes. Netrvalo ani mesiac a všetky stavy sa mi vrátili naspäť a v horšom podaní. No, každý je iný a ja už ak nabehnem na liečbu plánujem brať lieky stále a nikdy nevysadiť lebo to som sa len trápila ... V novembri 2016 som začala s vysádzaním cca Január som vysadila koncom tak úplne začiatok Februára no potom nastalo peklo. Dávam sa dokopy pomaly pol roka no stále som neni tak FIT ako som bola v Novembri. Je to lepšie samozrejme no ešte nie dokonalé. Lyxit nepoznám a spitomin mi vôbec nezaberal lebo ako píšem, každý sme iný. Prečo chceš vysadiť ? Zo začiatku, kým si na lieky zvykneš spôsobujú únavu. Ja mám dni, kedy by som prespala aj celý deň.
@simona_simi ahoj môžem sa opýtať aké lieky berieš?mne sa prvýkrát podarilo vysadiť po roku mala som pokoj sedem rokov a od augusta minulého roku som zásuvka opäť peklo Teraz beriem ad desať mesiacov...dr hovorila že aspoň rok a potom uvidíme čo a ako čo sa týka vysádzania.. chceli by sme ešte jedno dieťatko a ja Neviem ci by som to zvládla iba tak vysadiť... bojím sa toho že by sa mi to opäť vrátilo..tie stavy už nechcem zažiť... uvažovala som znížiť aspoň potom no brať aspoň mini dávku...dr mi zasechybu hovorila že vymeníme lieky... prvé tri mesiace by sa nemali nič a potom od tretieho citalec....len bojím sa vedľajších účinkov... ach no komplikovane...
@mm103 Ja beriem escitalopram 10 mg a 0,25 mg neurol ráno ... Mám slabé dávky a možno preto sa tak dlho zotavujem. Mne sa vysadiť nepodarilo a už to nikdy skúšať ani nebudem 🙂 Aj toto lutujem. Tie stavy nechcem už ani ja NIKDY zažiť ... To bolo hotové peklo a myslela som, že sa nedožijem najbližšej minúty. A, čo berieš teraz ? A skade si ? No ja mám tieto lieky schválené od Dr pri tehu lebo videla aj psych aj gynka, že bez liekov to nezvládnem ... Mám len 24 rokov a ešte ani jedno dieťa 🙂 Takže nerobím si z liekov hlavu lebo poznám viac báb, čo majú AD a dokonca ja nemôžem vysadiť ani prvý trimester lebo mne to proste nešlo. Jediné šťastie mám, že mám také slabé dávky. Verím ti lebo výmeny liekov by som sa bála aj já. Tuším citalec je na tej báze ako escitalopram môj. Je to hrozné tieto naše stavy ... Čím sme si to zaslúžili ?! :/
No ja uz sama neviem ako mala som priserne stavy uz napriklad aj ked prisla moja rodina hned ma prepadla silna uzkost no mna trapi ze berem taketo lieky neviem sa stym vyrovnat uzkosti a depky ma prepadli len od minuleho roka a prvy krat v zivote berem tuto chemiu no napriek tomu ze my psych.tvrdila ze niesu navykove ze sa nemam bat no bohuzial som zistila ze su lebo uz som skusila vysadit naraz a po cca dvoch tyzdnoch my prislo tak zle zesa my oci vyvratili a dodnes mam oci ako opita chcem aj ja este babo skrz moju inu chorobu si mam rozmysliet do prazdnin ci chcem lebo my chcu nasadit taku liecbu ze uz nebudem moct otehotniet no jasne zesa bojim co bude zase ked skoncim z liekmi
@adzy Mám pocit, že ty sa bojíš tak veľmi liekov a tak veľmi ich nechceš, že ti nedokážu aj kvôli tomu pomôcť :/ Tieto lieky na psychiku pomôžu no s liekmi sa musíš vyrovnať ako, každá ktorá sa chce mať dobre. Veď sa nič nedeje a ľudia berú dobrovoľne i horšie veci. Čo presne berieš ? Ono návykové sú benzáče. Vysádzanie AD musí ísť postupne nemôžeš zo dňa na deň 🙂 Treba veľmi pomaly a postupne. No ak sa na vysadenie alebo nato byť bez liekov necítiš nerobila by som to, že vysadím. Ja som to písala, každej a napíšem to aj tebe ľutujem vysadenie. Každá sme iná ale ja sa nechcem trápiť a lieky bola jediná vec, čo mi pomohla. Akú máš inú chorobu ? Je to vážne ? :/ To ma mrzí .... Ja ešte detičky nemám ale samozrejme, že chcem a budem fungovať s liekmi lebo i tak pri tých stavoch žena viac ublíži bábätku ako s liekmi. Klúd ako pozerám i s písania si dosť nekludná ... Nie vždy je všetko také zlé ako sa na prvý pohľad zdá :-*
@simona_simi ja beriem paretin 20 mg benzace žiadne tie som mála chvíľu a vysadila som keď ad zabrali... chcela by som znížiť aspoň na polovicnu dávku s tým že tri mesiace by som nebrala nič ak by som bola tehu a potom nasadila ale bojím sa či to nebude peklo... mne psychiatricka povedala že nikde mi nikdy nikto nezaručí že sa to nevráti aj keď vysadim....to by som asi musela žiť mimo civilizácie lebo stres máme všade....
@simona_simi som Z Cadce 😉😉😉ale psychiatricku mám v bytci..
@mm103 No ja napr som tak, že beriem slabú dávku jedného i druhého tam ešte menšiu a ja pri AD potrebujem aj ten doplnok ... Pri vysádzaní som nemala nejaké extrémne hrozné stavy. No chcem na liečbu nabehnúť a už nevysadím 🙂 Poviem ti úprimne ja by som nedokázala prežiť tie 3 mesiace bez liekov ale možno ty zvládneš a ak nie isto ti niečo Dr dá veď nenechá ťa trápiť hádam 🙂 No, čo ja poznám, každému sa to vrátilo vždy aj, keď po rokoch preto ja riskovať už nechcem ... Skadiaľ si ?
@mm103 Pfú veľmi ďalekooo od nás 🙂 Neskoro mi vyskočil príspevok prepáč, že som sa 2x pýtala.
@simona_simi ach jaj ano mas pravdu bojim sa tychto liekov som velmi empaticka senzitivna a vidim ze to niesom ja na tychto liekoch niekedy az mooc mam dobru naladu oci sa my smeju az cely den a na druhy uz placem lebo poniektory vedia ze berem taketo lieky a napr.priatel pri hadke my povie ze berem lieky pravom ze vidno ze my znich jebe a ja potom rozmyslam ci naozaj jetotak berem lyxit to je zo skupin anxiolitikum ale su na depresie a spitomin zevraj podobne ku neurolu len niesu take zavisle dakujem ze som mohla sa doverit a ze viem ze niesom sama stouto chorobov ze vidim ze aj ty si mladucka ze niesom sama uz som si namyslala ze ci som sa nezblaznila az take stavy som mala okrem uzkosti mam hydrantentididu a kvoli tejto chorobe a biologickej liecbe sa znicoho nic rano objavila umna silna uzkost zo somatizaciou nemohla som sa rano potej biolog.liecbe nadychnut tak prisla sanitka potom zase a o dva dni zas a povedali my ze to su uzkosti
@simona_simi to je v poriadku....ono Asi je to choroba na celý život a treba sa s tým zmieriť..v mojom okoli ich je toľko že o chvíľu prestanem rátať. Každopádne tak ako bude cukrovkár cukrovkarom alebo sa onko pacientovi po desiatich rokoch možno vráti rakovina v Tom horšom prípade čo nikomu neprajem tak sa nám vráti táto pliaga...pre mňa porovnateľna s rakovinou... rakovina mysle...
@adzy Ja som na tom tak isto inak po vysadení som sa bála nových liekov a pýtala som si naspäť lieky tie, ktoré som mala 🙂 Nových sa bojím tak vidíš nie si sama. Ja som spitomin mala a veľa som o ňom čítala a vraj je to placebo. Je to tak slabé, že to takmer nikomu nezabralo. Napr mne vôbec ani len kvapôčka úlavy. Sledujem postupne aj já svoje okolie a, každý druhý človek to má a stále to len pribúda ... Jedine som rada, že nebehám už po vyšetreniach lebo viem, čo je problém a načo sa mám liečiť. Po vysadení trvá dlhšie, kým sa človek naladí naspäť. Ja sa dávam dokopy okolo pol roka pomaly a stále nie som totálne fit. Bez liekov to bolo peklo ale takže je tam rozdiel. Spitomin nie je benzáč ako neurol inak 🙂 Po pravde tú chorobu ani nepoznám a neviem, čo to je a, čo to obnáša ale mrzí ma to :/ Aká je to biologická liečba ? Priateľ by ťa mal viac chápať ... Takéto veci by ti nemal vyčítať lebo to nie je sranda ale on tomu zjavne nerozumie ak ti dokáže niečo takéto povedať :/ Kludne hocikedy sa ozvi ak chceš a bude ti ťažko ... Ja ti rozumiem.
@mm103 Tak tak na celý život. Bohužiaľ a život si vybral zrovna nás 🙂 Rakovina je horšia zober si, že my liečený máme väčšie šance dlhšie žiť ... Rakovina je pliaga, ktorá zabíja ľudí no my sa vieme udržiavať a nie je to smrteľná choroba aj, keď je to pre nás ťažké 🙂 Lahko sa píše a hovorí no ak je blbý deň prežívam z minúty na minútu. Od 4 ročníka strednej školy sa s tým trápim ja :/ Už som s tým maturovala a mala stužkovú a to som behala ešte po vyšetreniach a nemala som danú diagnózu.
@simona_simi dakujem si zlata no veru on je priatel dost na vine ze som skoncila na liekoch aj akoze v niektorych pripadoch nie dostal rakovinu ked uz sme cakali ze nebude zhubne tak just bolo a mna to vsetko ranilo noa dostal sa stoho ale cely rok bol velmi podrazdeny vybijal si jeho nalady namne akoze nebil ma ale znicoho nic pomne ziapal o psychiatricke ani pocut nechcel a tak boli unas hadky na denom poriadku az som to uz nezvladla a v jeden den som bola taka smutna ze uz bol aj druhy aj potom ....dotoho my mama zomrela plus tuto chorobu co mam toje strasne jeto autoimunitne zapal.ochorenie hrce a hnisave a stehna a podpazusie vyzere hrozne preto my chcu dat liecbu ze si mam rozmysliet dieta ci este chcem no mam 1 ale vaham urcite bysom chcela este len sa bojim no najblizsie poviem urcite psych.nech my da take lieky co mozem aj v tehu vsetkym vam prajem aby sme raz tuto chorobu porazili alebo lepsie znasali 🙂
@adzy Aj ty si zlatá 🙂 Asi tieto veci ťa dosť ranili teda určite ťa ranili a možno tam sa ti spustilo to všetko ... Priateľ by ťa mal chápať hlavne môj partner je v tom to úplne super ... Chápe ma, rozprávame sa spolu a vždy ma podrží a ak mi je aj na figu veľakrát ma donúti ísť niekam a prekonať sa 🙂 Je to môj poklad ! Všetko ma to mrzí, čo sa ti udialo ale hlavu hore bude lepšie :-* verím, že i nám aj, keď sa teraz máme takto. Ak ti povedia, že bábätko bude v poriadku a tá choroba to neovplyvní daj sa na to budeš mať radosť do života 🙂 Budeš šťastnejšia ... Veľmi by sme aj my chceli no zatiaľ sa nepodarilo možno to robí psychika alebo sme nato moc tlačili 🙂 Ale raz to príde ja to viem 🙂 a čoskoro
@simona_simi Ahoj, ty máš depresiu alebo úzkostno-depresívnu poruchu? Ja to druhé. Tiež už nechcem lieky vysadzovať. Tri krát som vysadila a vrátilo sa mi to naspať.
@ivkamia Ahojky. Po pravde neviem presnú diagnózu ja to volám a spomínam všade len ako úzkosť ... Ja nasadzujem a dávam sa dokopy pomaly pol roka no nikdy viac nevysadím 🙂 Ja som vysadila tiež viackrát a nikdy dobre nebolo. Aké lieky berieš ? 🙂 A v akom si teraz stave ?
Ahojteee, dlhšie som tu nebola...prvy krát keď ma depresia a úzkosť postretla lieky mi super zabrali. Po trištvrte roku som ich postupne vysadila. O tri mesiace bolo všetko zlé naspäť a ja som začala zasa od začiatku. Teraz je to 10 mesiacov co som na liekoch. Cítim sa dobre, občas mám pocit, akoby sa na mňa zasa niečo valilo, ale potom si vždy poviem, že každú moju reakciu hneď pripisujem depresii. Veď aj zdraví ľudia majú občas horšie dni. Je to normálne. Môj lekár si myslí, že by som mohla skúsiť lieky postupne vysadiť. Ja si v tom však vôbec nedoverujem. Bojím sa toho návratu priznakov. Tak som povedala otvorene, že sa na to ešte necítim.
@janefonda ja sa tiež toho bojím...my máme vysádzať v septembri lenže neviem či nepočkam nakoľko predsa v zime je toho slnka aj celkovo pomenej a depresie sú častejšie.... tiež beriem 10 mesiacov... dneska mám síce na nič deň ale verím že je to len prechodné... prosím ťa ty si brala lieky počas tehu?
@mm103 ja mam v septembri zasa termin u dr, ci som to neprehodnotila. No zatial sa na to necítim.
Lieky som v tehu nebrala, keďže som depresiu nemala v tom období. Ja by som chcela ešte jedno dieťatko. Ak presvedcim manžela, tak do toho určite pôjdem aj keď s liekmi. Ja beriem len sertralin 100 mg rano a v zaciatkoch som mala k nemu mirtazapin na noc.
Ahojteee....zienky...🙏....13 den mi meska cyklus....velmi sa bojim...😢😢😢...mala ste to niektora? Mozu to AD sposobovat? Uz 2 mesiac mam problem,aj min.mes.mi musel dr.vyvolavacku dat....
@bernusha Ahoj, to ma mrzi ze ti este nie je dobre. Mne uz nastastie je fajn, ale pred MS mi stacilo 50mg a potom som presla na 100mg co mi zase bolo tak zle. Ako skoncila MS, tak sa mi konecne polepsilo, ale bojim sa, co spravi dalsia, ci to zas nebude take hrozne ako teraz...
A meskat ti moze mozno aj z liekov, alebo ak si mala nechutenstvo a vela schudla, tak z toho, mne tak prve dva mesiace meskala, ale celkovo aj z depresie moze byt meskanie.
Dievcata ktore ste isli na dovolenku letecky,ako ste to zvladli?

@tslobik len choď,určite ti pri mori bude ok,more,voda,slniečko,všetko nám robí dajn,aspoň mne určite