icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

elissa88
7. aug 2017

Baby tie ktore ste boli na pn mali ste aj vychádzky? Je to len 2 hodky doobeda a poobede alebo dá sa aj viac?Len sa pytam 😀

janefonda
7. aug 2017

@najkusko1111 treba počítať s tým že účinnosť liekov nabieha aj 6-8 týždňov. Lieky by mi môj psychos ani nevymenil, kym tato doba neprejde. U mna sa depresia začala podobne- predchadzalo jej totalne vyčerpanie a ubytok na vahe. A zrazu bum, kolaps so všetkým čo k tomu patrí.
Teraz je mi už fajn, sem tam na mňa niečo príde, ale som si to odsledovala a viem, že je to keď som príliš unavená a treba mi spánok. A aj obdobie ovulácie robí svoje. Nuž je to náš udel a ja ďakujem že mám možnosť brať lieky čo mi pomáhajú.

esselte
7. aug 2017

@elissa88 ja som mala neobmedzené vychádzky,lekarka mi to napísala a ha som to zaniesla do socialky

elissa88
7. aug 2017

@esselte
Vau paráda 😍

najkusko1111
7. aug 2017

@janefonda.no tak s tym kolapsom sme teda na tom rovnako..pre mna to veru mala byt vystraha..ale veru som nepolavila a az bum teraz tieto depresiw.kolko sa nato liecis?jaj ja mam aj obdobia ked to berem ako svoje velke zlyhanie.tuto chorobu..je to veru niekedy tazke aj vysvetlovat.ze preco.kazdy povie ved vsetko mas.dom muza deti peniazky..hej hej vsetko...len radost z toho uz nie..a tu iskru do.zivota...ach jo..a veru hej u nas je to este stale unavne.aj velmi malo spim.deti sa casto budia.skoro vstavaju..cely den neposedia..no veru srandy kopec s nimi..ale chcem si to zas uzivat a radovat sa zo zivota ako kedysi..tak veru uz len pockat kym ustanu tie uzkosti a dufat ze lieky ozaj zaberu..uz tieto konecne

andocka
7. aug 2017

@simona_simi áno, je to tá stránka. Tam sa treba registrovať a potom nižšie nájdeš všetky poradne. Ja som dala pôrodnícku a " zaslať dotaz" dá sa vybrať aj doktora, ktorému chceš poslať otázku. Skús

janefonda
7. aug 2017

@najkusko1111 liečim sa dva a pol roka. S jednou trojmesacnou pauzou, kedy som lieky vysadila. Žiaľ všetko sa vrátilo. Aj ja mam všetko čo si môžem priat. Mam skveleho manžela co pri mne stojí sj v týchto časoch. Pomaha mi ako vie, podporuje ma. Mame dve zdrave detičky, krasny bytík, super rodinu, aj svokrovcov co ma chapu a pomôžu ak treba. Depresia si nevyberá. Chyba nam proste hormon serotonin a treba ho doplniť. Išli sme na doraz našich síl a precenili sme sa. Psychologička mi povedala, že moje telo zatiahlo ručnú brzdu keď som mala svoj prvy kolaps. Mala pravdu. Učím sa stále nájsť si nový spôsob, aby ma to nepohltilo.

simona_simi
7. aug 2017

@andocka Ďakujem 🙂 Včera večer som písala a dala som toho Dr, čo si mi tu napísala 🙂 Zatiaľ neodpísal ...

elissa88
7. aug 2017

Baby berie niektora seroxat?

najkusko1111
8. aug 2017

@janefonda.a ake lieky prosim ta beries?u nas to vie v podstate moja rodina.ti sa snazia.manzel moj je tiez super snazi sa chapat.Ale mavame za to aj hadky.pretoze nie vzdy sa to aj jemu lahko chape.a nervy nam prasknu obom..

najkusko1111
8. aug 2017

A este by som sa chcela opytat tak vseobecne..aj u vas su najhorsie tie rana?ja aj ked v noci vstavam k detom si vravim a zatim som v pohode vse o.k.ale ako ma zobudia od tej piatej.uz nezaspim vacsinou a hned smutok.nastupuje..obavy unava..ako so spankom ako takym velky problem neni..zaspim vecer okolo.jedenastej..ale nadranom sa skoro.budim bud ja alebo deti.ma zobudia..a to.my sme vzdy skoro vstavali a ja s radostou a elanom..toto ni velmi chyba...a tiez na vas pridu hocikedy cez den take uzkosti?ze neviete ci to zvladnete prekonate?ja velmi trapi aj ta strata radosti zo.zivota.kazdy den mi pride ako boj..a moc si ho neuzivam..ach jo

najkusko1111
8. aug 2017

@lentilkazdenka.ahoj mam jednu otazku citala som ze si brala aj ty helex ako podporu k ad.kolko si to brala?ja mam jednu tabletku vecer..zatial necele dva tyzdne.no tieto.prve dni aj s tymi novymi antidepresivami sa mi skor zdaju byt horsie ako lepsie..viem ze nastup ucinku daco trva..to je mi jasnee..len sa tak chcem nejak uistit ze liecba je hadam spravna

sandra2308
8. aug 2017

@elissa88 ahoj, ja beriem seroxat, uz druhy krat. Prvy krat 20mg, zabral mi super, no teraz beriem Bohuzial dvojnasobnu davku a uz to nieje az take super😕 A co ty? Zacinas brat?

sandra2308
8. aug 2017

Dievcata ako prezivate tie horucavy a zmeny pocasia? Citite to nejako na sebe?

janefonda
8. aug 2017

@najkusko1111 ja beriem 100 mg sertralin, ten som brala aj prvy krát a aj teraz. Mam rovnakú dávku ako predtým. Jediné čo bolo teraz druhý krát iné je, že liekom trvalo dlhšie kým nabehol účinok.
Keď som bola v začiatkoch liečby tiež ma často prepadli myslienky

andocka
8. aug 2017

@simona_simi Ahoj, potom daj vedieť. Tiež si mu položila otázku ohľadom AD počas tehotenstva? Potom napíš, čo odpísal.

elissa88
8. aug 2017

@sandra2308 a prvý krát ti zabral za koľko?Mala si jednu denne ako ja teraz?

ivka185
8. aug 2017

Ahojte dievcata pridam sa aj ano tie rana su najhorsie potom sa to ako tak urovna ale tiez pridu niekedy pocas dna tie sproste stavy ze myslim si ze kazdu chvilu odpadnem z toho nastupi strach az sa trasiem a tak dokolo niekedy je to super a niekedy taky den ze by som nevytiahla nos z domu. Uz som nervozna a kladiem si stale otazku preco to mam z coho. Manzela mam super, deti dospele byvat mame kde proste normalka. Ja som brala 75 mg alventa ale teraz asi 3 mesiace my navysil davku na 150mg alventa neviem ale mam pocit ze je to stale rovnako ani lepsie ani horsie.

simona_simi
8. aug 2017

@andocka Ahoj. Zatiaľ som odpoveď ešte nedostala ale tiež to bolo ohľadom mojich AD plus ten neurol 0,25 mg, čo mi nato povie ... Mám to potvrdené a povolené od svojej psych. ale som zvedavá na jeho odpoveď 🙂

najkusko1111
8. aug 2017

Hej veru..myslim ze tie depresie su vzdy tak ze proste clovek nevie z coho a preco sa to deje..ja som si pobehala,aj vela doktorov inych..bo som mavala aj telesne priznaky ale nakoniec to bude asi vsetko ta psychika..a u.mna aj nevyspatost a vycerpanie...

najkusko1111
8. aug 2017

@janefonda a ako si to zvladala s detickami ked ti.bolo tak tazko?ako ja stale sa staram o domacnost aj deti..ten komu som nepovedala ani nevie ze ma trapia depresie..fungujem stale..iba niekedy to na mna padne ako domcek z karat a vtedy dojde mamina brat alebo svagrina a pomahaju mi to prekonat..a ja este stale citim taky vnutorny nepokoj a strach..teda nie stale ale niekedy ma to prepadne..proste vtedy sa tak neviem ukludnit..a musim sa poriadne vyplakat..velmi tuzim byt proste zdrava a vesela ako som byvala..uz som raz depresie prekonala a vobec som na ne ani nepomyslela..tak to si zelam..zobudit sa a nevediet ze s niecim takymto bojujem

sandra2308
8. aug 2017

@elissa88 prvy krat som brala jednu denne, po mesiaci mi bolo fajn, po troch super, citila som sa ako predtym😊 A co ty, ako sina tom? Ako dlho beries?

janefonda
8. aug 2017

@najkusko1111 aspon vies, že sa to dá aby si na depresiu uplne zabudla.
Prvy týždeň čo som bola na liekoch mi pomohla veľmi rodina a potom sa to postupne dalo zvládať. Teraz sa uz cítim výborne, len z času na čas príde nervozita. To je skoro vždy z únavy. Čiže viem, že mám zvolnit tempo. Dnes už viem, že práca mi neutečie a ze ak sa deti same hrajú nezacnem si hneď nejakú robotu, ale radšej si oddýchnem. To mi bolo cudzie, vždy mi každý závidel moju energiu. A ja som sa naozaj do ničoho predtym nesilila, jednoducho som to bola ja. A teraz som zasa toto ja, ze mi aj oddych treba. Veľa vecí sa snažím brať s nadhľadom. Nie vždy sa mi to darí, ale dá sa na tom pracovať. Joga mi pomáha, predovsetkym dychacie cvičenia. Vie ma to upokojiť.

elissa88
8. aug 2017

@sandra2308
Ja som brala desať rokov dozadu asi dva roky.Potom doteraz kľud a teraz beriem dva tyzdne celú denne.Neurol podľa potreby.Kedy mi to zacne ucinkovat? Lebo keď mám ísť do prace chytim stres paniku oblieva má horúčava podlamuju sa mi nohy pocit na odpadnutie...aj ty si také mala?Čo robite baby vtedy? Keď vám je tak zle?

ivka185
8. aug 2017

@elissa88 ja som brala tusim 12 rokov alventu 75mg a bolo super normalne som fungovala a teraz asi 3 mesiace sa mi z nicoho nic pohorsilo nasadil mi zvysenu davku na 150mg ale stale sa necitim dobre z nicoho ma obleje pot pocit na odpadnutie a uz som z toho na nervy. A nerobim nic snazim sa to predychat a dufam ze to po chvili prejde. Neviem ci to prejde ale myslim si ze uz beriem 3 mesiace zvysenu davku ze uz by malo byt lepsie ale bohuzial neni.Ja si myslim ze dva tyzdne u teba je este malo tak do mesiaca by uz si mala citit zlepsenie.

najkusko1111
8. aug 2017

@janefonda.hej presne ako.keby pises o mne.aj ja som vzdy bola taka vysmiata a makacka v kazdom smere..a to je presne teraz moj problem.ze ked aj deti spia neviem sa dat do takeho kludu.a stale sa len obzeram po nejakej robote.aj som volala mojmu doktorovi dnes ci ten stav zhorsenia moze byt a on ze jasne.ze kym si telo zvykne.a na take uplne stavy ked citim velky nepokoj si mam dat jednu tabletku helex.tak som si veru dnes aj dala..neviem ci to zabera ozaj alebo ci je to.len placebo..skusala som tiez aj ja pilates..a vacsinou mi pomahaju dlheeee prechadzky s detickami..a tiez si.mala na zaciatku tak ze si proste necitila ziadnu radost.z nicoho?z deti zo zivota a tak?bo ja viem ze ich lubim aj deti aj.manzela len neviem precitit tu radost.a stastie..inak dakujem za podporu..teraz mam veru obdobie ze dakujem kazdemu kto je so.mnou a pri mne a pomaha mi..🙂

janefonda
8. aug 2017

@najkusko1111 ja viem presne ako sa cítiš. Ten pocit, kym mi lieky naplno zabrali bol hrozny. Bojovala som s výčitkami sama voči sebe. Ako to je možné že sa neviem tešiť z detí, z rodiny... No vtedy sa to nedalo. Tie dni som deti registrovala, ale venovať sa im by bol nadludsky vykon. Teraz je to už iné, dnes som baby učila korčuľovať, sama som s nimi na dovci a sama som si to autom aj odjazdila. A keď prídeme domov pôjdeme na par dni aj s manželom a deťmi stanovať k moru. To robíme každý rok a je to krásny výlet. Taký iný, slobodný... Takže nevycitaj si nič, toto obdobie pominie a bude dobre. Budeš mať radosť a tiež chuť do života.

lentilkazdenka
8. aug 2017

@najkusko1111 ahoj, ja som brala na zaciatku Helex SR 1 mg, vzdy rano... to je Helex s postupnym uvolnovanim, to aby mi cely den udrzal rovnaku davku a nemusela som brat aj na obed a vecer, potom som postupne znizovala... na 2x 0,5 mg, potom len rano 0,5 mg a takto postupne az na 0,25 mg iba rano, ale trvalo to asi 3 mesiace... na zaciatku mi velmi pomohol, lebo AD kym zabrali, to bol boj... tak len vydrz, urcite bude lepsie a pokojne si ten helex daj ak potrebujes... ja som uz uplne bez a citim sa tak o 95% lepsie, takze super

elissa88
8. aug 2017

@ivka185 a čo ak sa mi nepolepsi 😝

ivka1985
8. aug 2017

Ahojte, je tu niektora z Vas aj tehu? Ja som, cakam druhe babatko a mam strasnu paniku z porodu, ze sa mi nieco stane, neprezijem to co tu budu bezo mna robit a same take hrozne myslienky. Chodim aj k psychologicke a snazim sa to nejako eliminovat ale neviem sa toho zbavit. Prezivate aj vy nieco take? Som z toho nestastna 😒