Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@domi1313 @domi1313 áno citalopram je najslabší, ten sa môže aj v tehotenstve...citalec a všetky vlastne Adčka, ktoré túto látku obsahujú...Ono je niekedy ťažké kým sadnú prvé Adčka a je to boj, ale okrem adčiek musíš na sebe zapracovať aj ty...mne sa osvedčilo robiť ked mi je naozaj nanič čokoľvek, ja som dokonca aj maľovala s malou omaľovanky, alebo skladala skladačky, puzzle, jednoducho niečo čo odvedie tvoju myseľ..neboj sa zvládneš to, len základom je zmieriť sa s tým ako napríklad sa zmieri cukrovkár s tým, že má cukrovku tak sa musíme zmieriť s tým my a potom bude ustupovať aj strach a budeš na to viac pripravená a už budeš vedieť čo čakať...tým pádom to bude ľahšie..mne aj psychiatrička povedala, že musíme tú chorobu prijať, je tu a aj keby som vysadila lieky nevie mi zaručiť, či sa mi to nevráti, nakoľko človek prežíva stále neustále či už pozitívnych alebo negatívnych chvíľ v živote...aj keď prídu myšlienky treba si povedať, ok si tu, teba poznám, dobre môžeš ísť...myšlienka neodráža našu podstatu alebo to aké máme hodnoty, je to len stav kedy máme menej serotonínu a treba ho doplniť..na to sú lieky a majú pomáhať aj ked hovoria že nevytvárajú závislosť ja si myslím, že tak ako človek ktorý je lieky na tlak, tak človek s PP potrebuje lieky na serotonín....môžu sa znížiť ak sa stav zlepší, skúsiť vysadiť a možno sa naozaj niekomu podarí na dlhšie obdobie ako mne na sedem rokov....s psychikou je to ako so zlomenou rukou, už vieš že tá ruka nebude taká ako predtým, ale môžeš sa snažiť ju znova rozhýbať najviac ako vieš..to isté psychika už možno nebude ako predtým, budeme viacej náchylnejšie na rôzne zmeny ale môžeme ju dostať do fajn stavu 🙂 len s tým rozdielom že sme citlivejšie..nič viac v tom nie je 🙂 hlavu hore..bude dobre 🙂
@mm103 dKujem ti😊Teda klobuk dolu,beries tuto nasu poruchu "s nadhladom🙏🏽Tvoj prispevok som si normalne odfotila aby som si ho citala ked mi bude tazko.ono mi i to velmi pomaha,ked vidim ze niesom sama a ze nas vela s tym bojuje.opytam sa dr na ten citalopram,v stredu tam idem.ako dlho ho to beries?a zaciatky?boli moc tazke?bo viem ze na zaciatku sa stsv zhorsi.ja som brala trittico,spitomin a dulseviu.
@domi1313 @domi1313 áno citalopram je najslabší, ten sa môže aj v tehotenstve...citalec a všetky vlastne Adčka, ktoré túto látku obsahujú...Ono je niekedy ťažké kým sadnú prvé Adčka a je to boj, ale okrem adčiek musíš na sebe zapracovať aj ty...mne sa osvedčilo robiť ked mi je naozaj nanič čokoľvek, ja som dokonca aj maľovala s malou omaľovanky, alebo skladala skladačky, puzzle, jednoducho niečo čo odvedie tvoju myseľ..neboj sa zvládneš to, len základom je zmieriť sa s tým ako napríklad sa zmieri cukrovkár s tým, že má cukrovku tak sa musíme zmieriť s tým my a potom bude ustupovať aj strach a budeš na to viac pripravená a už budeš vedieť čo čakať...tým pádom to bude ľahšie..mne aj psychiatrička povedala, že musíme tú chorobu prijať, je tu a aj keby som vysadila lieky nevie mi zaručiť, či sa mi to nevráti, nakoľko človek prežíva stále neustále či už pozitívnych alebo negatívnych chvíľ v živote...aj keď prídu myšlienky treba si povedať, ok si tu, teba poznám, dobre môžeš ísť...myšlienka neodráža našu podstatu alebo to aké máme hodnoty, je to len stav kedy máme menej serotonínu a treba ho doplniť..na to sú lieky a majú pomáhať aj ked hovoria že nevytvárajú závislosť ja si myslím, že tak ako človek ktorý je lieky na tlak, tak človek s PP potrebuje lieky na serotonín....môžu sa znížiť ak sa stav zlepší, skúsiť vysadiť a možno sa naozaj niekomu podarí na dlhšie obdobie ako mne na sedem rokov....s psychikou je to ako so zlomenou rukou, už vieš že tá ruka nebude taká ako predtým, ale môžeš sa snažiť ju znova rozhýbať najviac ako vieš..to isté psychika už možno nebude ako predtým, budeme viacej náchylnejšie na rôzne zmeny ale môžeme ju dostať do fajn stavu 🙂 len s tým rozdielom že sme citlivejšie..nič viac v tom nie je 🙂 hlavu hore..bude dobre 🙂
Tak najlepsie je nebrat tie lieky na ukludnenie,no niekedy to je dost velka pomoc.hlavne v praci atd🙏🏽Je to take zvlastne ze sa teraz bojim veci ktore su uplne normalne,ako je mhd,mosty,tunely alebo miestnosti bez okien.aj vy to mate?
Nie vzdy ale vyskytne sa aj u mna taky stav ze mam strach hoci aj do obchodu ist, alebo niekde medzi ludi. v aprili sme boli na svadbe tak som si myslele ze to je moj koniec tak mi bolo zle a musela som pretrpiet celu svadbu lebo bolo to od nas asi 100km, tak som nemala jak odist este teraz mam s toho zimomriavky. Ja mamzo seba taky pocit ze ja skor robim paniku tam kde je vela ludi. Ja by som najradsej sedela doma keby som nemusela tak nevystrcim ani nos vonku. Nie je to vzdy tak ale stava sa.
@domi1313 je to strasne a vie to poriadne skomplikovat zivot , tiez si hovorim neboj je to len v hlave nic ti nieje ale ako hovoris vecsinou je to silnejsie ako ja. No ale teraz som sa prave vratila z rychlej chodzi, bola som aj s dcerou lebo cely den som doma a uz mi z toho s prepacenim hrabe.
Baby, da sa to aj alternativne. Napriklad homeopaticky. Treba zistit pricinu problemu a dat homeopatikum presne na prejavy a povahu pacienta. Pozrite napriklad clanok tu: https://www.slovenskypacient.sk/ako-prekonat-uz...
@ivka185sport je uplne super.vytvoris si hormon stastia "sama".tiez som sa prihlasila do fitka zmluvu na rok proste budes chodit domi a hotovo.a nelutujem..a ked je clovek sam to je najhorsie,sleduje sa,rozmysla atd...
Ahojte dievcata,chcem sa spytat,je normalne,ze mam strach,obavy nastupit po 8mesiacoch do novej prace?vlastne,v stredu este len idem na pohovor,doma uz dalej nechcem byt,kedze som od januara na PN,mam rozne pocity,tak chcem niekde nastupit a pritom mam strach,je to normalne?budem rada,ked mi niekto k tomu nieco povie,dakujem ...a este je pravda,ze AD a kava velmi nejdu k sebe?😒

@evak12 Ahoj myslím, že ten stres je normálny 🙂 Tiež som na PN od novembra a doma mi riadne začína prepínať od nudy :D len tie blbé dni som račej doma zatiaľ. Ale určite budem mať stres ako budem nastupovať ... A počula som, že kofeín a AD na seba vplývajú ;) Ja osobne kávu nepijem ale viem, že to tak je
@evak12 ja pijem jednu - dve kavy denne a v pohode... vcera som sa na to pytala psychiatricky a povedala ze nevidi dovod aby som nepila kavu ked mi nerobi zle. Akurat ze AD maju povzbudivy ucinok co moze s kavou sposobit nespavost keby som ju pila neskoro a to mi aj robila ked som si dala neskor ako po tretej, mala som problem zaspat, ale ked si dam len jednu rano, prip. okolo jednej - druhej druhu, tak v pohode zaspim.
Mna tiez caka nova praca, teda najskor hladanie, pohovory a tiez sa toho bojim ako to zvladnem.
@evak12 ano je to normalne mat stres. Ale neboj zaciatky budu tazke a potom si uz zvyknes mne praca velmi pomohla nemas cas mysliet na blbosti si medzi ludmi mna aj praca vyliecila. Hlavne sa nevzdavaj a prekonaj ten strach u mna to bolo so vsetkym vzdy som prekonala strach. Drzim palce! 😊
@evak12 a este ku tej kave ja pijem dve denne najprv to bolo take zle pre mna ale casom som si zvykla a nic mi to nerobi. Ja kavu musim pit takze bez nej neviem zit. Ale ked Ti robi zle tak skus bezkofeinovu. 😉
@danuska4883 ja tiež pijem kavu normalne id začiatku choroby a mna ukľudni
Dievcata chapete doktorka mi vysadila jednu tabletku a uz beriem iba jednu lebo chceme babatko a chce mi aj tu vysadit neskor ale ja mam normalne viac energie a vobec nie som taka nervozna ako predtym no nechapem ved tie lieky by nas mali ukludnovat nie?
@danuska4883 ako dlho berieš ad?aj ja chcem adcka vysadiť neskôr lebo chceme bábätko 😉
@mm103 uz treti rok.
@danuska4883 a ak sa smiem opýtať mala si nejaké výkyvy počas toho obdobia,či si bola úplne fit 😉
@mm103 kedy myslis vykyvy? Ked som bola chora? Ci teraz ked uz mi jr lepsie.
@danuska4883 keď ti je lepšie?
Dovolim si moj postreh. Depresiami trpim uz niekolko rokov a mam za sebou dva neupesne pokusy o samovrazdu. Depresie sa zbavit neda, da sa to len redukovat, ale tak ci onak si Vas ten stav niekedy dobehne a vtedy nepomahaju ani lieky, nic
Ahojte no verim tomu ze nie , nechcela by som dospiet az tak daleko aby som si siahla na zivot. Ja sa liecim na uzkost uz vela rokov ale este ma nikdy nenapadlo si siahnut na zivot. A verim tomu ze to aj tak ostane a to iste prajem aj vam vsetkym,
mm103. Mozno to zavisi aj od toho co bol spustac a nakolko si silna osobnost. Napr ja normalne pracujem, staram sa o syna, ale ked ma drapnu ozaj silne stavy, tak mam chut len zaliezt niekam do tmy a tam zomriet...
Mne pomaha ked to na mna pride vecer a vnoci ze si pustim na youtube ukludnujuce piesne na spanok tak potichu nech ostatnych clenou nerusim. Velakrat sa mi stalo ze som zaspala pri tychto pesnickach. Napr.aj tuto noc!

@ivka185 mne chcel dat dr serlift.a na tie vykyvy si co davate?alebo ako s nimi bojujete?